Dijana, super sto je beba hranjena iskljucivo tvojim mlijekom i super sto ipak potpuno ne odbija sisu, tako ce biti nesto lakse nego da krecete ispocetka.
Sad cu odgovoriti tocku po tocku.
1.kod nekih podoja (recimo noću) popapa i zaspi a kod nekih podoja tijekom dana papa i plače, pa šećemo da podrigne i da se smiri i prestane plakati, pa opet papa pa plače (sve to tijekom jednog podoja), to me izludi jer ne znam u čemu je problem
a) dali je moguće tada je cica prazna (kad provjerim čini mi se da mlijeka ima)
b) dali da joj tada ponudim drugu dojku ili da inzistiram da svaki podoj završi isključivo na jednoj dojci?
b) ako nije prazna dali joj možda previše mlijeka curi (ako joj previše mlijeka curi i ne stigne popapati kako joj tu pomoći? (ponekad mi se čini da je to razlog plaču, ali zbunjuje me to kako noću fino popapa i zaspi, da je to razlog i tada bi plakala zar ne?
Ne mora ti uvijek curiti isto. Nekad mlijeko ide brze, nekad sporije. Dok si se izdajala, jesi li primijetila da ti mlijeko u vise navrata jako strca, a ponekad treba promasirati da bi opet krenulo? Ako ti se cini da ima jos mlijeka, onda je vjerojatno bas tako. Bilo bi dobro da isprazni dojku, ali nije pravilo. Mozda je zedna, a ne gladna? Mozda joj smeta sto joj povremeno previse curi ili joj povremeno ne curi dovoljno ili dovoljno brzo? Ovo ipak moras sama procijeniti. Kad dijete place, umiri ga i ponovo vrati na dojku. Ako ti se dojka cini prazna, stavi je na drugu. Pri tome je bitno paziti na popisane i pokakane pelene (vidi dolje).
2.Obavezno nakon svakog podoja ja još izdojim mlijeko koje ostane, sve u strahu od upale
a) trebam li to činiti (danas je igrom slučaja bila i patronažna koja je rekla da moram isprazniti dojku svaki put)
b) nakon podoja još joj dam svoje mlijeko i iz bočice, a sve u strahu da možda nije dovoljno pojela, jer je do sad znala pojesti i 100ml a bez boce nemam kontolu, dakle trebam li to činiti?
Nema razloga izdajati ako beba lijepo jede. Sto se tice straha od upale, kad ti dojka postane neugodno prepunjena mozes je izdojiti, ali tek toliko da ti postane meksa, tj. da osjetis olaksanje, ne do kraja (tako da savjet patronazne bas i ne stoji). I pliz, prestani bebi nakon podoja davati bocicu. Radije joj daj dojku opet. Ponavljam: jedina prava kontrola su bebine pelene, nista drugo.
I počela mi je jadna imati zatvor stolice po tjedan dana, pa se sedmi-osmi dan ukaka do vrata. Dali je dulji zastoj sa kakanjem normalan?
Bebe dobi kao tvoja curica trebaju imati 5 i vise popisanih pelena dnevno (svaka pelena oko 1 dcl mokrace). Pokakane nisu bitne ukoliko beba dovoljno dobija na tezini.
Znaci, trebas pratiti popisane pelene i opce stanje bebe, ne gledati na sat, dojiti na zahtjev i ispocetka paziti na prepunjenost dojki, eventualno izdojiti povremeno da ne dodje do mastitisa. I to je to. Mlijeka za dijete imas dovoljno (inace je do sada ne bi mogla hraniti iskljucivo njime), samo opusteno doji i nece biti problema.
I obavezno, javljaj se ovdje ili zovi SOS telefon za dojenje dok ne steknes samopouzdanje, nedostatak samopouzdanja ti u ovom periodu moze biti najveci neprijatelj.
Napisi nam sutra kako ti ide. Sretno!