Sada je: 12 kol 2026, 11:35.

Razgovor s vašim (skoro) trogodišnjacima

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Razgovor s vašim (skoro) trogodišnjacima

PostPostao/la SlucajniGost » 01 lip 2007, 10:04

Dakle, što me zanima :mrgreen: Imam jako pričljivo dijete, dosta rano je baš propričao, znatiželjan je jako, ima tisuću zašto, koji, kakav i td..

Međutim, za neke ga stvari uopće ne mogu dobiti da mi ih ispriča. Npr. nedavno je završio u bolnici i morao je ostati noć (ja naravno nisam smjela). Znam da mu nije bilo lako. Nije ni meni. No to sad nije bitno, koliko mi je recimo interesantno što uopće nije želio pričati o tome.

Dakle, nekakvo mu je pravilo da o tim traumatskim stvarima ne želi 'razgovarati'. Kad bi ga ja pitala što je radila tete u bolnici, on stane i kaže: ne mama, nemoj pričati. Moralo je proći nekoliko dana da bi on sam tu i tamo, sasvim iznenada i nevezano za temu nešto rekao o doživljajima u bolnici. Inače, kad smo išli na kontrolu u bolnicu nije plakao, nije se bojao (osim što je vikao 'ne krevet' kad smo ušli na odjel).

I nije to stvar samo bolnice, to su sva neka negativna iskustva koja ima i o njima jednostavno ne želi pričati. Od 'xy me udario', 'xy nije dao igračku' ili kad on sam napravi neko spačku udari nekog ili slično.

Pitanje je, kako doprijeti do njega u takvim trenucima i pomoći mu da razgovorom riješi loše iskustvo.

Sad mi možete postaviti pitanje zašto ja to želim riješiti kad on to riješi sam. Zato jer on nema još ni tri godine i ne rezonira kao 6godišnjak npr. Njemu nije jasno zašto je morao ostati sam u bolnici (to je sad drastičan primjer) i ja mu to moram barem pokušati objasniti. Ima li neka knjigica, neka fora, nešto da ga dobijem da izbaci to iz sebe.

Hvala.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 01 lip 2007, 10:39

uzmi dvije igračke i kreni u igrokaz postavivši slične okolnosti (npr. bolnica) i ako se uljuči u priču sigurno će ti reći puno toga što je doživio, ali i razne trenutne asocijacije pa ne nemoj povjerovati da su doktori letjeli i da je on postao gospodar svemira. ;-)
eli
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 01 lip 2007, 11:05

meni je jednom frendica dala zanimljivu ideju kako izvuci iz tih malih usta bas ono sto nas zanima
tipa, ja sam pitalas to su imali u vrticu za jesti i na moja pitanja sto je danas bilo zajesti (ja inace i sama mrrrrzim takva pitanja al nisam znala drugacije) ona bi rekla nista ili bi odsutila. veli frendica nek joj kazem da sam npr. ja danas na poslu imalaneko tvrdo meso ili sl... a na kraju ju pitam, jeste i vi imali nesto takvo tvrdo ? e, onda se ona bacila u objasnjavanje, nee, mi smo imali............. :mrgreen: tako mozes izmisliti i ti neku spiku, kad si ti bila u bolnici (dok si radjala npr) bilo je ovako, bilo
je onako......., a tebi? mozda ne uspijes, a mozda i iz njega provali bujica odgovora. no, svkako je bitno i vrijeme kad nesto pitas, ako ga prekidas u necemu onda sigurno neces dobiti zanimljiv odgovor, probaj ga uhvatit na dobroj nozi
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la † Volvo » 01 lip 2007, 11:11

Nama nakon jednodnevnog boravka u bolnici 27.12.2005. (obrati pažnju na godinu događanja ;-) ) kao skoro 3-godišnjak, tek pola godine poslije pa sve do nedavno isplivava cijela slika od toga kako su dr. imali masku na licu (i zašto su je imali, naime, bila je operacija) pa kako je on dobio masku koja je mirišala na jagode (anestetik), a pri prolasku mimo bolnice procijedi "Ne moram tu ići više" kroz zube mrgudno, a inače puno priča o svem i svačemu...Otvaranju bolničke priče je pridonjelo pojavljivanje dr. u nekoj Sanja ili Maja emisiji na tv na koju smo slučajno naletjeli. Dakle, dobijte dr. na tv ;-) .

Slično je i s vrtićkim pričama, ponekad uspije otpjevati sav cjelodnevni repertoar koji su pjevali i ne gasi se do doma s pričom (a put doma traje jer čitamo sve registracije s auta) i o klopi i čemu se nasmijao i na koga su se tete ljutile (nikad na njega ;-) ), a nekad ni bu ni be...Vidim da ne voli pričati baš o onome što ga rastuži ili povrijedi, onda nekako tako pokušavamo kao prethodni savjet, uz figurice Boba Graditelja i njegove ekipe vidjeti što slično njih muči, ili uz priču zašto je Simba u crtiću bio tužan i tako to...
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Helena71 » 01 lip 2007, 12:30

Lucija meni sturo odgovara na pitanja kako je bilo u vrticu, sto su jeli itd. Ali ako uzmem neku igracku pa ju igracka pozdravi, pita kako se zove, pa dalje redom sto me zanima - saznam sve.
A kako petkom kupim ribu i znam cistiti kad ona dodje iz vrtica, petkom prica sa ribama :mrgreen:
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SlucajniGost » 01 lip 2007, 12:55

Moram priznati da mi uopće nije palo na pamet to s igrokazima tj. s ulogama. Baš ću probati, pa javim jel uspjelo :mah

Volvo skoro nakon tri godine :shock:

Imala sam neku slikovnicu Osjećaji, jako zgodna. Moram li reći da ju je u jednom naletu pokidao i bacio u smeće. :mrgreen:
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jvk » 04 lip 2007, 13:06

I mi imamo situacije kada na moje pitanje, npr.:" Kako je bilo u vrtiću?" dobijem odgovor ."Nebi ti sad pričala."

Onda sam razgovarala s tetama u vrtiću i rekle su mi kako to nije neobično jer oni sve jaaaako burno proživljavaju i upijaju i ako mi taj tren nije htjela odgovoriti ne znači da neće za pola sata. Kako im se taj dan možda skupilo toliko stvari koje su na njih ostavile dojam da jednostavno imaju previše materijala, a da bi to sve odjednom ispričali.

Nakon toga mi je bilo malo lakše. I zasta kad sad razmišljam nikada se ne desi, a da mi ne ispriča o proteklom danu ili nekim njoj važnim događajima, ali neki stresniji izbiju na površinu tek nakon nekoliko dana.
jvk
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la anlan » 04 lip 2007, 15:57

Kad svoju 2,5 godisnjakinju pitam o vrticu ona maltene napravi ovakvu facu :roll: Nekad joj se da pricati nekad ne. A nekad nesto isprica kroz pjesmu - nesto kao gange - biila sam u vutiicu, pakaajjaa sam see, jej je maaama isjjaaa na poosaaao, onda mi je teeta jekja da ce bjzo dociiii. Majjooo sam se igjaaajaa, majooo sam papajja i spavajjaaa i dosjii su maama i taataaaa.
Ili Mateeej je uzejo autic Hejjeni, onda se ona pjaakajjja itd.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SlucajniGost » 04 lip 2007, 21:31

Probala sam malo ovo s ulogama, pa sam bila krokodil i ankilosaur. Nešto uspjeha sam polučila kao ankilosaur. Stvarno mi je mrvicu, mrvicu i ispričao. Zahvaljujem :klanja

Anlan, ganga kažeš :lol Odlično! :mah
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 04 lip 2007, 22:04

moja je u toj dobi imala gange monolog u kadi. pustili bi otvorena vrata, sjeli u dnevni i slušali. i stvarno bi svašta ispričala. a mi smo umirali od smijeha.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SlucajniGost » 04 lip 2007, 22:11

ma znaš šta, ja kontam da sam ja djelomice kriva jer ga stalno silujem šta ovo, šta ono... istina, kad počne pričati nikad, ama baš nikad ga nisam prekinula. ali valjda sam ga izgnjavila ipak :cool
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 05 lip 2007, 08:27

zamisli samo što će ti sve prešututi za 10-15g. :mrgreen:
eli
Sveta krava

PostPostao/la SlucajniGost » 05 lip 2007, 09:44

eeeee.... tu ga ja čekam :lol imam tako suptilne metode ispitivanja da mi je MM rekao da sam dušom udbašica :mrgreen:
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.