Sada je: 27 srp 2026, 17:15.

Lijekovi u trudnoći - pitanja

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Lijekovi u trudnoći - pitanja

PostPostao/la misica » 09 lip 2006, 23:27

danas sam bila kod ginica na pregledu i rekao je da sam otvorena pola clanka,sada ulazim u 24.tjedan , i rekao mi je da mirujem i uzimam normabel 2 mg, jednom dnevno. no, ja sam naravno u nedoumici, uzeti ili ne uzeti.<
><
> maloprije sam citala da to lagano uspavljuje, i mene i bebu, da je cak i beba na porodu usporena, a poslije poroda da moze biti malo nervozna, plakati, ko neka kriza <
><
>mame koje znate bilo sto,molim vas napisite.<
><
>ps cak ni ne znam koja je osnovna funkcija tog normabela <i></i>
misica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: normabel

PostPostao/la katarina » 10 lip 2006, 01:53

evo imam bas prijateljicu koja je u devetom mj. trudnoce ii pije normabel zbog velikog stresa ,naime izgubila je muza i mora ga piti za smirenje i opustanje sto je ujedno i svojstvo normabela .a ja kad sam bila trudna pila sam prepar , za zaustavljanje otvaranja,(u 7 mj. 1 i pol cm.) ormidol za srce i apaurin 2 mg za smirenje. ova dva prva lijeka djeluju tako da se pocnes jako tresti u cijelom tijelu kao da imas najgoru groznicu i jako ti lupa srce (meni je kucalo 140 u min.) tako da uz te lijekove ti je stvarno neophodno piti nesto za smirenje. vjerujem da ako je u tom stvar posto se otvaras prijevremeno onda ga moras piti, a i vjerujem da doktor radi ono sto je najbolje u ovom trenu za tebe i bebu . inace normabel i apaurin imaju ista svojstva samo su razlicite firme i imena. sve u svemu sretno sta god bilo u tvom slucaju.. <i></i>
katarina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azaleica » 10 lip 2006, 10:32

poslusaj lijecnika.Steta od neuzimanja moze biti daleko veća. <
><
><
><i></i>
slika
azaleica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la NINANJA » 10 lip 2006, 20:55

Misica<
>Ja sam od svog drugog pregleda na Normabelima (od 2,5 mjeseca trudnoće).<
>Jer sam od tada "uloživa" za pola članka. A sad sam na putu otvaranja, tj. 'smekšana' sam i dalje ih pijem. I to 2 puta na dan <
><
>U prvoj trudnoći sam pila i Prepare i još neke koji smiruju reakciju Prepara, više ni ne znam kak se zovu , al' tad sam se otvorila u sedmom mjesecu 1 prst, pa nakon 2 tjedna sam bila otvorena već 2 prsta...<
>I, Anja je bila okej na porodu, rodila sam u roku 10 minuta, a nije bila ni usporena ni nervozna ko beba, sve 5, jedino kaj se rodila 2 tjedna ranije...<
>Funkcija Normabela je da opušta mišiće, i da nekako spriječi prijevremeno otvaranje....<
><
>Moj ginić mi ih i dalje prepisuje, a ja naravno, i uzimam.<
>Katarina i Azaleica su napisale ono kaj i ja mislim, niš ne
ini Misica - sve bu okej , moraš
ijati pozitivno <
><
><
> <i></i>
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la misica » 10 lip 2006, 22:53

curke, hvala vam na savjetima. i ja slicno razmisljam, ginic zna sto radi, a korist moze biti veca nego steta. drago mi je cuti iskustva, jer vidim da sve prodje ok. pusa vam velika <i></i>
misica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SlucajniGost » 11 lip 2006, 13:08

nomabel inace opusta tzv. glatke misice, a to su oni maternice. ako ti je prepisao - ja bi uzimala. <
>ja sam imala BH kontrakcije dosta jake, pa mi je zbog toga prepisala. VII-2004<
><i></i>
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ema emily » 13 lip 2006, 09:42

meni je u 30 tom tjednu ginić propisao 2x dnevno normabele, zato što sam bila uloživa za vrh prsta, i zato što je na CTG-u vidjela kontrakcije. Ja nisam osjećala apsolutno ništa. (kasnije se ispostvailo da je krivo vidjela )<
>Ali, meni je odmah instinktivno bilo čudno da ih moram piti. Nije mi sjelo, na prvu sam već kod ginićke pitala "šta će mi to". Kaže ona "da se smirite, da ne bi došlo do otvaranja". Pa mirna sam ??? <
>ja sam onda tražila drugo i treće mišljenje. I nisam ih pila.<
>Pa na onom papiru u kutiji tih tableta piše da ih se nikako ne uzima u trudnoći .<
>Prepar zaustavlja otvaranje (i to čak ima različitih mišljenja koji prepar, da li tablete ili ona neka otopina), a normabel je kao da piješ apaurine. I magnezij sprečava grčenje mišića ali to ti ne kažu. Uostalom, zašto se ne bi 2x dnevno opuštala i smirivala nekom blagom masažicom, meditacijom ili nećim trećim??<
>Meni bi vjerojatno bio veći stres da znam da mi je dijete na apaurinima (a da to nije apsolutno nužno) nego činjenica da trebam mirovati. Naime, ipak je mirovanje najbolji način sprečavanja otvaranja (moje skromno mišljenje). Samo što kod nas trudnicama šakom i kapom daju normabele. To im je valjda jednostavnije. Dajte ženi apaurinček . Nema trudnice koja je kod nas u bolnici na čuvanju koja nije po defaultu na normabelu. Kaj baš svima treba??<
>Uglavnom, ja ga nisam pila. Nisam htjela da mi je dijete intrauterino na apaurinima. Raspitala sam se kod drugih liječnika , mirovala i rodila u terminu zdravog dječaka.<
><
>Samo napominjem, nisam stručnjak (što se i vidi iz mojih vrlo laičkih objašnjenja ) i ni ja nisam "ne pila" Normabele na svoju ruku. Konzultirala sam više ljiečnika i tada donjela odluku koja je bila do
a za mene. Ti procijeni što je najbolje za tebe i tvoje dijete. <
>Sretno!!<
><
> <i></i>
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 13 lip 2006, 10:23

da, i meni je propisan normabel ( bio propisan) pp...nikada nisam niti jednoga popila <
>..ali..meni je bilo napisano samo- po potrebi, to je razlika...ja nisam osjetila nikakvu potrebu <i></i>
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la katarina » 13 lip 2006, 21:55

evo ja kao sto vec rekoh sam morala piti apaurin 2 mg zbog tog prepara i ormidola ,prvu vecer kad sam ih popila sam se pocela tako tresti da se nisam mogla nikako smiriti ni opustiti i srce mi je kucalo 140 otkucaja u min iako sam lezala doma u krevetu .prema tome da ih nisam pila vjerojatno bi dozivjela srcani udar ,a to nebi bilo do
o ni za bebu ni za mene. da nije bilo tih simptoma ne bi ni pila nikaj jer mi je ginic zaboravio prepisati taj apaurin. inace sam osoba koja ne pije lijekove samo tako cim me nekaj zaboli vec samo onda kad su mi neophodno potrebni. pa tebi jos jednom sretno sto god da ti bilo !!!!!!!!!!!!! <i></i>
katarina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la misica » 13 lip 2006, 22:12

ema, znam da su te tablete koma, i ja sam par puta procitala upute. trazila sam jos jedno misljenje, prijateljica mi radi u petrovoj, ko ginic, i rekla je da bi ih svakako trebala piti, prvenstveno zato jer bas i ne mogu previse mirovati kraj svojeg sina. otkad ih pijem, moram priznati da se bolje osjecam, nemam vise toliko stezanja.<
><
><
>katarina,ni ja ne volim piti lijekove, prakticki ih i ne pijem, ali mislim da je sad to manje-vise potrebno.<
><
>curke, hvala vam <i></i>
misica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Virtuallmommy » 16 lip 2006, 21:24

Ja pila negdje od 30. tjedna nadalje. Imala sam užasne grčeve u nogama pa mi je zato prepisano. Bebi nije bilo niš, nisam ni ja bila uspavana. Porod je prošao ok, dapače super
zo, beba je odlično plakala... <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Megan » 17 lip 2006, 15:35

Pila sam ga od gotovo cijelu trudnoću sa preparom zbog kontrakcija i otvorenosti uzrokovanih kontrakcijama. Da li je Luka zato plačljivo dijete? Ne bih rekla. Teško je reći da li uzimati tablete ili ne. S jedne strane bolje i piti pa spriječiti prijevremeni porod jer kad bi se to dogodilo uvijek bih se pitala šta da sam pila. S druge strane sigurno da svako uzimanje bilo čega tijekom trudnoće nije baš zdravo. Luka 22.07.2003.<i></i>
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la bubamarka » 15 lip 2007, 13:39

podižem ovu temu, jer sam u sličnoj dilemi

u 18. sam tjednu i pripisan mi je Normabel zbog kontrakcija maternice, inače je sve u redu, nisam otvorena
kontrakcije sam povremeno osjećala i u prvoj trudnoći, ali nešto kasnije

u uputstvima piše da se ne preporuča piti u trudnoći, a pogotovo ne u 1. i 3. tromjesečju , posljedice bi mogle biti između ostalog i hipotoničnost djeteta

ja tu sad uopće ne vidim korist veću od štete, a znam da jako puno trudnica dobivaju Normabel ili Apaurine za smirenje

druga stvar: imam nizak tlak i ionako sam uspavana , hoću li od Normabela biti još pospanija?

osim toga pijem i magnezij

zanima me na kraju da li kontrakcije same po sebi, ako ne uzrokuju otvaranje mogu imati ikakve negativne posljedice za dijete,
ako ne onda ću radije predurati stezanje , nego piti tablete za smirenje
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 lip 2007, 13:44

bh kontrakcije ne smetaju bebi, ali nikad ne znaš kad ćeš se početi otvarati. možeš li kombinirati magnezij i strogo mirovanje?
eli
Sveta krava

PostPostao/la anchi » 15 lip 2007, 14:31

ja isto pijem pre par i moram napomenuti da on služi protiv prijevremenih trudova a ne protiv otvaranja!!!
isto tako pijem i ormidol! od prepara ti se ubrza ritam srca i povisuje tlak a ormidol to vraća na normalu.pila sam ovo i u prvoj trudnoći i bebač je bio savšen!nemojte se bojati , doktori znaju zašto vam daju te tablete.
p.s. nečitajte upustva jer svaka tableta pa i lekadol ima nuspojave!
neželim pametovati jer sam i ja u početku bila u strahu ali vidim da je sve ok i da se bebe super razvijaju i nadam se da ću izgurati do 37 tj!!
samo se smirite!!!
anchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 lip 2007, 14:35

anchi, gdje si ti? u hr, kao i na zapadu, više se ne koriste tablete pre para jer nemaju gotovo nikakve učinke na trudove, a jako škode ženinom organizmu.

pre par i normabel su dva sasvim različita lijeka i nemoguće ih je uspoređivati

protiv prijevremenih trudova a ne protiv otvaranja

a prijevremeni trudovi mogu otvoriti, jer cilj trudova je upravo otvaranje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la anchi » 15 lip 2007, 15:39

ne da se ne koriste nego je belupo izgubija koncesiju. ali ja sam ih uspila nabaviti, bilo ih je u rezervi u apotekama!
a bome imaju učinka jer sam u prvoj trudnoći dobila trudove s 34 tj. i kad su me stavili na prepare trudovi su stali. dakle pišem iz osobnog iskustva!!
p.s. nisam ništa rekla o normabelu!!!pročitaj malo bolje. i njega sam pila u prvoj trudnoći i sve je bilo ok!!
anchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 lip 2007, 16:57

misliš licnecu? nije baš tako. intravenozni prepar je ostao u upotrebi.

uglavnom, iz liječničkih i farmaceutskih krugova sam čula isto što se piše na ovoj staroj temi.
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=12684&highlight=prepar

toliko od mene. :mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la anchi » 15 lip 2007, 17:59

da da mislim na licencu. a čuješ svako drugačije govori. :juhu
anchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jale » 15 lip 2007, 19:06

cao cure!
meni je dr prepisala apaurin po potrebi i rekla mi je da ne izbjegavam da ga popijem ako je dan bio fizicki naporan za mene ili ako sam se nasekirala ili slicno tome-
moram priznati da mene apaurin ne uspava jednostavno se primire grcevi koje dobijem. sve je to zato sto nosim nize nego bi trebalo ali nije alarmantno.

svakako mislim da ako imas tegobe da trebas piti lijekove koje ti dr preporuci ili trazi i drugo misljenje da budes mirnija...

pozdrav!!
:bye :bye
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tajci » 19 lip 2007, 09:37

Po mom iskustvu s ljekovima u trudnoći, a na žalost ga imam, za niti jedan lijek proizvođač se neće decidirano izjasniti da je siguran u trudnoći jer to ostavlja širom otvorena vrata za ev. tužbu. Čak se i za penicilin koji se smatra u potpunosti sigurnim u trudnoći ograđuju.
A pre-par je nešto strašno, ja sam mislila da će mi srce iskočiti.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

ZINNAT u prvom tromjesječju trudnoće

PostPostao/la lekilulu » 24 ruj 2007, 13:42

Pozdrav,
u vaginalnom brisu pronađena mi je Streptococus faecalis, ginekolog mi preporučuje ZINNAT( cefuroksim aksetil) ( 2x 250 mg).

Šta mislite može li biti štetna njegova upotreba u prvom tomjesječju trudnoće ( 9 nedjelja), ima li iko iskustva ili je štetnije djelovanje bakterija na sam plod?
lekilulu
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 24 ruj 2007, 13:46

među nama nema stručnjaka iz područja farmakologije ili embrionalnog razvitka pa je možda najbolje, ako imaš nedoumica ili nisi sigurna u procjenu svog ginekologa da se u vezi toga javiš na Zavod za kliničku farmakologiju Kliničkog bolničkog centra Rebro, tel 01/2388275 ili osobno sa uputnicom svojeg doktora opće prakse naslovljenom na Ambulantu za kl.farmakologiju, znaci besplatno, svaki dan, u zelenu zgradu KBC Rebro.

:juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 24 ruj 2007, 14:58

jebate eli, ko da citam odgovor na pliva zdravlje :drink
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la eli » 24 ruj 2007, 15:20

čuj, nije ovo pitanje tipa da li pojest bananu ili jabuku ako povraćaš u prvom tromjesečju. predelikatno je da bi laički odgovorili u stilu "moja kuma ga je pila i bilo je sve pet" ili "nemoj nikako, bakterije sredi češnjakom" ;-) :cool
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 24 ruj 2007, 15:35

meni samo nije jasno zašto bi netko više vjerovao 'nekim ženama na forumu' nego doktoru
pa čak i da se javi neka koja je za istu stvar imala istu terapiju - ne postoje dvije iste trudnoće i vjerojatno je ginekolog upućeniji u tvoje stanje nego bilo koja od nas s foruma

sumnjam da bi ti ginekolog dao išta što može naštetiti bebi!

eli, super ti je odgovor ;)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bambolina » 24 ruj 2007, 15:43

eli slazem se s tobom!
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 25 ruj 2007, 07:54

A meni ne bi bilo čudno da ginekolog da krivi antibiotik :dunno . Ja bi provjerila ovak kak je eli rekla.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lekilulu » 25 ruj 2007, 08:31

hvala na odgovorima, i nije problem, ja vjerujem svom doktoru, postavila sam pitanje da sa vama razmjenim iskustva vezano za bakterije u vaginalnom brisu u trudnoći, da vidim šta vi mislite o tome.

Inače sam se prepala jer na lijeku doista piše da se može koristiti u trudnoći, ali u prvom tromjesječju treba razmisliti o njegovoj upotrebi.

Hvala svima!
lekilulu
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Trini » 25 ruj 2007, 15:35

sumnjam da bi ti ginekolog dao išta što može naštetiti bebi!]

U prvoj trudnoci mi je dr prepisala antibiotik. Na kojem je pisalo da je kontraindiciran u trudnoci :shock: . Pa sam isla po drugo misljenje, drugi ginekolog pao u nesvijest kad je cuo sto sam dobila i za koju sitnu upalu (potpuno benignu, vaginalnu). i rekao nikako to piti!

Od tada bih uvijek provjerila!
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.