Sada je: 05 kol 2026, 00:25.

Dijete uči dva jezika odjednom...

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Dijete uči dva jezika odjednom...

PostPostao/la Tarja » 30 lip 2007, 14:31

Pitanjce glasi: Da li je u redu dijete tj. bebu od rođenja učiti dva jezika? MM i ja kod kuće govorimo mađarski, a kada odemo negdje, govori se hrvatski, i navikli smi dijete da upotrebljava oba jezika. Pošto ima tek 18 mjeseci, neznam je li to pametno ili ga samo zbunjuje... Inače one osnovne riječi zna na oba jezika.
...will you revive from the chaos in my mind where we still are bound together...
...will you be there waiting by the gates of dawn when I close my eyes forever...
http://myspace.com/fallenangel666666
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la badada » 30 lip 2007, 14:50

pa naravno da je u redu,to je super :3srca :3srca
mi imamo prijatelje ,pazi ovo-ona mađarica,on hrvat,upoznali se u slovačkoj,trenutno su na novom zelandu
u kući se govore 4 jezika :3srca
imaju dvoje djece :3srca
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nikina mama » 30 lip 2007, 15:06

Tarja, pa to je super! :dj
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mona » 30 lip 2007, 15:20

moje sunce od rodjena odrasta uz dva jezika - engleski i nas. ja to vidim kao dobitak, jer komunicira i razmislja na dva jezika. samo naprijed, bez straha, znam jako puno djecice koja parlaju dva jezika. vjerovatnoca je da ce jadan jezik biti "jaci" i mozda fond rijeci pojedinacnog jezika slabiji od vrsnjaka - ali kada se saberu rijeci iz oba jezika - nema brige.
today is a gift
mona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 30 lip 2007, 15:32

Imamo dosta dvojezicne djece na ovom forumu. Potrazim ti kasnije topice na tu temu. Po meni je bitno da svaki roditelj s djetetom govori svoj, to jest materinji jezik. Jezik koji govori okolina u kojoj djete odrasta se pokupi ekspresno brzo kad djete krene u vrtic/skolu.
Moj 3,5 godisnjak jednako dobro govori oba jezika, nije imao ni vecih problema kod usvajanja. Nemam sad vise vremena, pisem kasnije.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 30 lip 2007, 16:02

Evo, ovo je zadnji topic o dvojezicnoj djeci
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Stefanova_mama » 30 lip 2007, 16:09

I mi smo dvojezicnjaci, u kuci srpski, a okruzenje nemacki.

Za sada je najjaci srpski kao maternji, ali nemacki polako sebi pravi ravnopravno mesto (i bice sve vise u zamahu kako krecemo u vrtic).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la ivanaiv » 30 lip 2007, 17:00

Meni je to super :3srca
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tarja » 30 lip 2007, 19:24

:mrgreen: sad sam sva ponosna na svoju bebicu i na sebe što sam ipak odlučila da odmah uči oba jezika. Znam kako je meni bilo teško kada sam sa 6 godina počela učiti hrvatski... Hvala Tanji za topic, sad sam se baš fino načitala.
...will you revive from the chaos in my mind where we still are bound together...
...will you be there waiting by the gates of dawn when I close my eyes forever...
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Esperanza999 » 30 lip 2007, 20:06

Imamo jednu malu koja nam je praznicima susjeda,mama njemica,tata hrvat,tata ne zna njemački pa njih dvoje razgovaraju na engleskom,malena govori tri jezika :3srca :3srca :3srca
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Henrietta » 02 srp 2007, 13:49

mm je porijeklom čeh i s Karlom od rođenja razgovara na češkom a ja na hrvatskom. Karlo jednako razumije i mene i njega - neke riječi govori isključivo na češkom a neke na hrvatskom mi ga sve razumijemo ali ostale može zbuniti-mi se ne opravdavamo. Od moje vjenčane kume dečko studira i navodno su im tupili kako to nije dobro za dijete da ga se zbunjuje...... meni svi praktični primjeri govore suprotno.
Samo naprijed. Da je barem netko samnom od početka govorio njemački :mrgreen: koje muke bi me spasio!

:mah
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la njofrica » 02 srp 2007, 16:11

kod nas se u kuci prica hrvatski,a njemacki ce naucit uz druge klince. stric vec sad spreha s njim. od muzeve sestricne klinke pricaju njemacki,talijanski i hrvatski,mrak!
slika

Samo sam naišla

PostPostao/la Pticica » 03 srp 2007, 06:23

kod nas u kuci se prica hrv. eng. ce nauciti uz prijatelje i njenu tetku koja ne prica nas
Lakse je manjima nauciti i pokupiti vise jezika
I. 12.05.06
Pticica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la veronikina mama » 08 srp 2007, 15:23

Esperanza999 je napisao/la:Imamo jednu malu koja nam je praznicima susjeda,mama njemica,tata hrvat,tata ne zna njemački pa njih dvoje razgovaraju na engleskom,malena govori tri jezika :3srca :3srca :3srca

ajme, to je kao kod nas, samo sta sam ja hrvatica, mm austrijanac, koji iako sam ja naucila njemacki jos uvijek meni na engleski cesto prica... :mrgreen: i meni je to super :3srca
slika
veronikina mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

dijete uci dva jezika odjednom

PostPostao/la MirnaSB » 14 srp 2007, 23:26

i moj malisa raste uz dva jezika.Kod kuce pricamo hrvatski,a u jaslicama uci njemacki(tamo je i tako dnevno skoro 10h).Trenutno govori neki svoj medjujezik,ali dodaje ili njemacke ili nase rijeci.Kazu da to nije djeci problem,ali da im treba malo vise vremena nego drugoj djeci da progovore.Pozdrav svima
Mirna
MirnaSB
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LiKmama » 15 srp 2007, 00:28

nisam sigurna da li sam dobro polovila: ti i otac ste oboje madjari, a jezik okoline je hrvatski? ako je tako - onda dobro radite.
ovo sto ti je tanja rekla je najbolji i najpriznatiji nacin odgajanja dvojezicne djece. metoda se zove OPOL (one parent - one language), ugooglaj pa si malo istrazuj kad stignes. princip je taj da svatko s djetetom govori svoj materinji jezik. sto pricate medjusobno ili s nekim trecim nije vazno. bitna je dosljednost; znaci nema toga da malo pricas jedan, a malo drugi. drzis se "svog" jezika.

u nekoj fazi ti se mozda desi da dijete odbije pricati jedan od jezika - cesce onaj koji nije jezik okoline - i tu je onda ustrajnost jako vazna.
javi nam se na topic na rs-u pa mozemo tamo dalje. :juhu
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: dijete uci dva jezika odjednom

PostPostao/la LiKmama » 15 srp 2007, 00:31

Mirna je napisao/la:Kazu da to nije djeci problem,ali da im treba malo vise vremena nego drugoj djeci da progovore.

lazu. :) istrazivanja govore suprotno.
dvojezicna/visejezicna djeca na progovaraju nista kasnije od jednojezicne niti ista sporije napreduju. jedino sto cini razliku je sto je dokazano da djeca odredjene jezike usvajaju lakse/brze odnosno teze/sporije.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tarja » 15 srp 2007, 17:51

pa...recimo. Nisam ja mađarica nego njemica koja nezna njemački... :oops: Ali pričam mađarski jer u mom selu većina ljudi priča mađarski... Ali s malenim više pričam hrvatski... Da se javim gdje??? :oops:
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kolberg » 15 srp 2007, 19:04

ima nas ovdje više koji smo višejezični. Moj Toni susreće se kući sa dva jezika - hrvatski i poljski, a u vrtiću sluša još tri strana. Nisam primijetila da mu to smeta, odlično se razvija. S lakoćom ponavlja strane riječi i to bez greške, čak iz televizije. I nema veze da li je to mađarski, švedski ili španjolski.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 16 srp 2007, 11:12

Tarja je napisao/la:pa...recimo. Nisam ja mađarica nego njemica koja nezna njemački... :oops: Ali pričam mađarski jer u mom selu većina ljudi priča mađarski... Ali s malenim više pričam hrvatski... Da se javim gdje??? :oops:

jos uvijek nis ne kuzim.
koji je tebi prvi, materinji jezik? madjarski?
kak u tvom selu pricaju madjarski kad si u prvom postu rekla:
kada odemo negdje, govori se hrvatski

tko govori hrvatski? ti i tvoj muz? ili okolina?

mislila sam na onaj link koji ti je tanja stavila, na roditeljskim stojbama (rs).
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tarja » 16 srp 2007, 12:33

Evo ovako: ja sam kao klinka znala samo mađarski i kad je rat počeo, otišli smo u mađarsku. Tamo su me starci upisali u prognanički vrtić i sva djeca u njemu su pričala hrvatski a ja nisam znala uopće ništa na hrvatskom. I onda sam polako učila... E sad, da u ovoj selendri 90% ljudi priča mađarski i dobro je da i maleni zna. A za ono "kada idemo nekuda", pa recimo u Osijek, onda pričamo hrvatski. Eto :) Sad je sve jasno, nadam se :)
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 16 srp 2007, 13:31

Moj djecak je od rodjenja slusao 4 jezika (maternji- bosanski, engleski, arapski i bahasu-malajski)
Kao bebe bio je pokupio rijeci na 4 jezika. Onda smo preslili u Sarajevo, pa iz Bosne ponovo u "bijeli svijet" i kada smo se vratili u Zlatnu dolinu (Sarajevo), imao je godinu i 4 mjeseca (i tri velike seobe naroda u svom zivotu). Tada je prestao da prica. Mislim govorio je rijeci ali nije sklapao recnice. Prvu je sastavio neposredno nakon naseg povratka kuci i nakon toga je godinu i 4 mjeseca slabo komunicirao tj. nije pricao.
Kada je napokon progovorio, imao je 2 godine i 7 ili 8 mjeseci. Sada kao 4 godisnjak ima jako veliki otpor prema "englenkom"
Cak i ne voli da putuje jer tamo negdje ljudi ne pricaju "bokanski" (bosanski)
Isto tako, s obzriom da smo zivjeli u medjinarodnom okruzenju, znam za par slucajeva koji su imali identican problem kao md
No, s druge strane imamo dosta prijatelja cija djeca u predskolskom uzrastu govore 3/4 jezika bez problema.
Danas sam svjesna da su nasi problemi nastali zbog toga sto smo se sa djecakom u to prelomnom periodu selili sa jednog kontinenta na drugi, pa opet sa drugog na prvi, da bismo se na kraju vratili u Evropu. :dunno

Puno turbulencije u svakom pogledu za jednog malog djecaka- bebu. :3srca
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Tarja » 16 srp 2007, 14:02

Hm...možda kasnije počnu pričati ali kad odrastu, to će im biti velika prednost...bar ja tako mislim...
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la barboza2 » 19 srp 2007, 19:35

Mislim da je to jako dobro! inače kad je u pitanju usvajanje nekog jezika vrijedi pravilo, što ranije to lakše i bolje. od mog bratića žena je nizozemka. oni dvoje kominicirali su na engleskom tako da su im djeca,uz hrvatski s tatom i nizozemski s mamom, usvajala i engleski a uz crtiće na tv-u i nešto malo njemačkog (a dosta je i srodan s nizozemskim). starijoj je to izvrsno išlo, bez razlike u stupnju znanja izneđu hr i niz, ali ova manja je imala averziju prema nizozemskoj, nije htjela tamo ići, odbijala je govoriti niz, čak se i pravila da ga ne razumije iako je savršeno dobro razumijela. mala je kad god bi izašla iz aviona doslovno ljubila hrvatsku zemlju. sve to bez nekog osobitog razloga
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la hram » 07 kol 2007, 13:16

Meni je to super kad klinac govori više jezika. Zavidim svakom tko je u prilici odgajati dijete dvojezično. Jedna moja jako dobra prijateljica Hrvatica udala se za Talijana i žive u Italiji. Ona sa svojom 11 mjesečnom kćerkicom priča samo hrvatski jer smatra da je dovoljno onih drugih (tata, baka, djed, prabake i pradjedovi) koji će s njom pričati talijanski. Ni njezin muž ne zna hrvatski tako da se i oni dvoje među sobom sporazumijevaju samo talijanskim. Već sad se vidi neki rezultat njezinog insistiranja na hrvatskom. Malena na pitanje "kako ide koka?" bilo ono postavljeno na hrvatskom ili talijanskom, potpuno jednako odgovara. Znači, povezuje da je to jedno-te-isto!

Imala sam davno u djetinjstvu neobičnu obitelj u susjedstvu. On je bio Arapin iz Alžira, a ona Ukrainka. Imali su tri kćeri. U kući se najviše govorilo Ruski jer je to bio jezik kojim su se sporazumijevali otac i majka. Kako su veći dio godina svog dotadašnjeg braka živjeli u Alžiru, tako su u kuću polako počeli ulaziti arapski i francuski jezik (francuski je i danas službeni jezik u Alžiru). Dakle, tih par godina što su živjeli tu u Zagrebu u njihovoj se kući ravrnopravno koristio: RUSKI, FRANCUSKI I ARAPSKI - jezici koji jedan s drugim imaju jako malo veze. Ukrajinski je znala samo gospođa, ali zbog sličnosti s ruskim su je svi razumijeli. Isto je bilo i s hrvatskim, svi su nešto napikavali i pokušavali, pomažući si ruskim... dovoljno da ih svatko može razumijeti!
hram
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Dijete uči dva jezika odjednom...

PostPostao/la Hel_Lanna » 26 kol 2009, 14:39

To mi je normalno..
I u neikim porodicama to mora biti tako..
Mi zivimo u Norveskoj i nasa Lanna sve prica na Norveskom jer ide u vrtiic.Od malena smo je ucili i nas materni jezik i dan daanas sa njom nekada pricamo na nasem i ona sve razumije.
Lanna 2007-Mamina princeza
Deen 2010-Tatin nestasko
Hel_Lanna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cakorka » 26 kol 2009, 14:55

Moram priznati da o tome nisam posebno razmisljala do zadnjeg posjeta pedijatru kad me pitala na koji jezik komuniciramo sa bebom,kad sam odgovorila maternji i njemacki nije nista komentarisala.Ali sam ja pocela brinuti,bojim se da ce je zbunjivati,bosanski pricamo samo kad smo nas troje sami.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 26 kol 2009, 15:00

Cakorka, imas topic na Roditeljskim stojbama Dvojezicne obitelji, tamo ces naci dosta informacija.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.