Sada je: 26 srp 2026, 03:18.

Zobeni dorucak

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Zobeni dorucak

PostPostao/la Ivana » 27 kol 2007, 09:56

Tanjabb molim te daj nam (opet) napisi kako pripremas zobene pahuljice s vocem za dorucak, onako, detaljno...Thanks! :juhu
Ivana
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 27 kol 2007, 09:57

skuhas ih u vodi ili u soku i kad postanu full meke i gnjecave u njih dodas voce po zelji.
ili ih kuhas istovremeno s jabukama, npr.
nisam tanja, ali ja tako radim. cini mi se da me tome bas tanja poducila ;-)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ivanaCH » 27 kol 2007, 10:10

ili ih kuhas u nekom mlijeku od zitarica sa suhim vocem. ili dodas kokos, ili poprzis grubo nasjeckane bademe ili orahe pa dodas odozgo...ili sve zajedno...
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 27 kol 2007, 23:28

Eto ti, sve ti je jasno, jel' da? :mrgreen:
A mozes i na kraju dodat zlicu jogurta vulgaris ili zobenog vrhnja npr.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Masha » 28 kol 2007, 12:17

Ja ih prokuham u vodi da posatnu mekane, procijedim i stavim u jogurt. Možeš staviti i neko voće po želji. Super doručak.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la mama courage » 11 ruj 2007, 23:40

a sad mi jos samo recite na koji nacin da "natjeram" dijete da to pojede. dva jutra sam to pravila, zxuja bi uzimala po dvije zlice i pravila takve face kao da ce istog trenutka sve ibljuvati. a bilo je ukusno, i s vocem i sa sladom i sto vec ne.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 11 ruj 2007, 23:52

eee, ne znam kako ju nagovoriti, ako do sada nije to jela :mrgreen:

nemoj stavljati nikakve zaslađivače (slad, med, šećer...), radije u vodu dodaj žlicu grožđica kad pristaviš i pusti da zakuha - to u slučaju da voli grožđice ;)
ili nasjeckaj suhu marelicu

moje jedu i sušene crne ribizle (izvor: bio&bio)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mama courage » 12 ruj 2007, 00:03

danas smo bile u bio&bio... uf.. pa ja cu jos bankrotirat zbog njih. elem, kupili smo nekakve muesli od amarantha. (samo mi nemojte sad reci da to ne valja)... obecala mi je :roll: da ce to sutra jesti. javim se sutra.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gold dust » 12 ruj 2007, 00:16

mc, ako malena voli bananu, probaj joj pomijesat zgnjecenu bananu s prokuhanim zobenim pahuljicama, nikakvo dodatno sladjenje ti onda ne treba jer je banana dovoljno slatka, a okus joj ostaje prepoznatljiv i jak (mojoj je to najdraza kombinacija).

inace ja ovaj zobeni dorucak radim najjednostavnije - same zobene i (slatko) voce, nikakvi dodaci. a zobene uopce ne kuham, samo u zdjelici prelijem vrelom vodom i ostavim (10-ak min.) da nabubre i omeksaju.

sto se tice mueslija, ako je hoces naviknuti na takvu teksturu hrane a dosad to nije jela... mozda da probas s cokoladnima :mrgreen:, ima ih kupiti i u bio/eko/whatever varijantama...
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 12 ruj 2007, 01:21

a imaju li nekakve muesli s okusom kulena :mrgreen: salim se... :roll: al nikako da preodgojim svog mesozdera. jedno vrijeme uspijemo, pa onda opet padnemo u staru semu. jedino me tjesi sto sve sto doruckuje promrlja onako napola, pa i tu....... uf... smijem li uopce reci... hrenovku.

inace, ja kupujem one zitarice koje se preko noci moraju namakati. mislim si, ako vec, onda pravo. a ne k'o vi, lijene bube, samo po deset minuta. ja ono k'o makrobioticari, ako ga ne kuham 50 minuta u express loncu onda nista ne valja. :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 12 ruj 2007, 08:20

Mama courage, ni moj nije nešto presretan zobenima.

Pa ti ja fino, i obične musle vulgaris, i ove od amarantha koje spominješ (jedino quinoa slabo prolazi), fino poškropim sa 10-ak tzv. "finih čokoladnih kuglica" (djetetova formulacija :mrgreen: , one Nesquikove), i tako one plutaju po površini, u dubini je nešto zdravije, omjer je 10:1 u korist zdravijeg i eto, on to sve popapa.

Naifac :mrgreen: !
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la nina » 12 ruj 2007, 08:32

roko ih voli ali samo sa obicnim jogurtom,u mlijeku nema sanse,odmah b se izbljuvao,ovako ih svaki dan tamani
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 14 ruj 2007, 11:11

a da probas u ovoj varijanti:

nasjeckas luk i dinstas na malo ulja, zatim dodas nasjeckani ili naribani dimljeni tofu. u to dodas pahuljice, malo zobenog mlijeka i vode, koliko je potrebno da se skuha. Malo posolis. Ja i popaprim ako klinci ne jedu, mm voli. Meni je ovo super fino, nesto kao poridge.

edit tipfeler
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tarja » 14 ruj 2007, 21:15

mama courage je napisao/la:a sad mi jos samo recite na koji nacin da "natjeram" dijete da to pojede.

Hehe i mene isto to zanima... :mrgreen:
...will you revive from the chaos in my mind where we still are bound together...
...will you be there waiting by the gates of dawn when I close my eyes forever...
http://myspace.com/fallenangel666666
Tarja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MalaSirena » 14 ruj 2007, 21:25

Moj je jedno vrijeme (do nedavno) svako jutro i večer (ali sam ga onda obično nagovarala na nešto drugo da mu večera bude različita od doručka) tražio 'pahuljice s čokoladom' - zobene pahuljice sam prelila mlijekom i prekipila u mikrovalki (vrhunac lijenosti :roll: ), ostavila da malo omekšaju i dok je još bilo dost vruće ubacila par kockica čokolade za kuhanje, narezane na kockice. Ak je bio dobre volje, stavila bih mu i grožđice unutra ili suhe marelice.

Jedno vrijeme kad nisam baš bila lijena kuhala bih u mlijeku amaranth (cijeli) oko pola sata, pred kraj dodala zobene pahuljice i kad se malo prohladi ubacila kockice čokolade (grožđice i sl.), ali to sam prestala jer mi je priprema toga trajalaaaaaaa...
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 ruj 2007, 23:27

emso, klinci to ili vole, ili ne. kao i odrasli. :dunno
ali mislim da je puno lakse kad sa zobenima startas odmah, cim je to moguce sukladno tablici dohrane jer se tako priviknu na okus i ne razviju predrasude, kao sto je slucaj kada npr. tri godine doruckuju jaja, kruh i putar ili hrenovke.
moj ni ne zna za drugi dorucak, ato sigurno olaksava situaciju. ali i ja doruckujem zobene svako jutro. samo s vocnim jogurtom ;-)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mama courage » 14 ruj 2007, 23:54

ma mi smo svasta nesto mijesali kod nje... kako joj tko daje dorucak.

al hvala bogu jutros je fino pojela muesli od amarantha (taj vas zobeni nam se ne svidja). amaranth je sama izabrala i ja jos stavila komadice friske breskve. bogte, kako je to smazala. danke, danke dojcland, hvala ti za sve.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 16 ruj 2007, 09:26

ali ove s dimljenim tofuom su stvarno fine... :papica
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la domy » 30 lis 2007, 13:26

Nedavno mi je teta u vrtiću pričala da su umali za doručak zobene pahuljice.
Naravno niko nije ni okusio od djece, Veli teta kak sam stavila na stol tak sam i uzela. Vjerojatno su stavili samo mlijeko pa im nije bilo fino, umjesto da se malo potrude.
domy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 30 lis 2007, 14:48

kianu sam jadnom od pocetka uvela zob, a liamu podvalila. :cool
dakle, kianu skuham zobene pahuljice (na vodi), gris psenicni i kukuruzni. onda njemu u to umijesam pola kutijice 100% voca i malo te joj-grozno-povratit cu smjese ostavim u rajngli.

onda za liama u to mic po mic, kao da radim besamel, umijesam solidnu kolicinu mlijeka, dok ne dobijem konzistenciju rijetkog umaka. e i tad njemu u to stavljam normalne, odrasle pahuljice tipa tuduz (nesquick), corn flakes, rizine pahuljice i sl.

napominjem da sam veliko dijete naucila na tu zob sa skoro 3 godine (probala sam mu dati onakve kakve kianu dajem pa je jadan isto skoro povratio, a zbilja se trudio to jesti. probala i ja - i mene tjera na povracanje).
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: Zobeni dorucak

PostPostao/la morisela » 02 srp 2009, 18:32

Curke, pomozite meni neznalici. Da li je isto zobene pahuljice i zobene mekinje?
Danas sam posegnula za tim mekinjama u dm-u jer su mi se pahuljice, mada na njima pise sitne, ucinile prekrupne. Kad sam dosla doma vidim da pise da se koriste kao dodatak u jogurte i slicno i poticu probavu. Imaju i secer, to sam doma vidjela, ali neka sicusna kolicina, a posto uz sve druge zitarice nece stici cesto jesti zobene, ne smeta me taj secer.
Ovo mekinje mi zvuci opako :) bojim se da mu crijevca ne napregnem ako upotrijebim istu kolicinu koja mi treba kada pripremam nemekinjaste zitarice.
Vito 26.09.2008
Egon 26.04.2011
morisela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 02 srp 2009, 18:40

ja ti nemam pojma kakve su to zobene mekinje (sad ću morati do dm-a u inspekciju, a bila jučer)
ovo što su ti se pahuljice (sitne) učinile prekrupnima je varka jer se one, kad ih zaliješ vrelom vodom, pretvore u kašu. baš kašu
druga varijanta su krupne pahuljice. njih treba prokuhati - barem ja tako radim
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la morisela » 02 srp 2009, 18:43

Ok thanks, onda cu ove mekinje ja prozdrt, a sutra ponovno do dm-a. Po sitne zobene za sina i toaletpapir za mamu :D
Vito 26.09.2008
Egon 26.04.2011
morisela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 03 srp 2009, 08:49

da ne pretjeraš s tim mekinjama, to se uzima u malim količinama, žlica, dvije s jogurtom - za probavu
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la morisela » 06 srp 2009, 17:37

Thanks Hajdi :) Malcu necu niti davati to, a ja cu po malo.
Vito 26.09.2008
Egon 26.04.2011
morisela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.