Sada je: 14 kol 2026, 00:12.

Dzeparac, zaradjivanje, nagradjivanje

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la SonjaV » 03 lis 2007, 15:07

mi smo i bili u Benkovcu na pazaru :mrgreen: zbog magarca.
Kad sam vidila kako izgledaju tužno i napaćeno one magarice, definitivno kupujemo malog - pule ;-)
Za odrasle su tražili od 150-200 eura a malo pule je oko 300-350 eura.
I sad do prolića će L. valjda skupiti (a mi dodati).
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la swenova mama » 03 lis 2007, 20:02

zaboravila sam dodati, a sw me sam podsjetio na to :mrgreen: kad nesto potrosi iz zabave (tipa jucer je cijeli sterimar potrosio jer je spricao i bilo mu zgodno to gledati), placa za to iz svojeg novcanika. Isto ce platiti staklo koje su on i susjeda vrsnjakinja razbili jer nisu pazili u igri. :dunno
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la IvaV » 03 lis 2007, 21:07

Ja pomno pratim topic jer sa nofcima ne znam baratati. Pa kad dodje red da naucim P, da budem potkovana.

Jednom davno, ja balava i nesto ljuta na mamu i tatu i uvrijedjeno pitam: a zasto mi npr nemamo djeparac?
mama (mrtva-hladna) odgovara: ti bi sve isti dan potrosila, a brat bi ti isti dan sve izgubio. :drink

Eto zasto vas pratim :mrgreen:
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la tajci » 03 lis 2007, 22:18

sw mama, tako to otprilike i kod nas izgleda. S tim da otkad je krenuo u školu dobija i tjedni đeparac. Pitala sam ga da li želi dobiti veći đeparac (sad dobija 10 kn) ali da si onda sam kupuje i stripove i sl. ali je rekao da ne bi još. Z sada si sam kupuje sličice, figurice nogometaša i sl. Skuplja flaše i tako si dodatno uštedi.

I ja isto tako posuđujem od njega, ali i on od mene ako smo u gradu i on si nešto želi a nema kod sebe novac, i uredno mi vrati kad dođemo doma.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SonjaV » 04 lis 2007, 09:08

Treba biti dosljedan, ja prva priznam da mu popustim katkad :dunno
Srića što nije takav da će u dućanu moliti ovo ono, kad mu se nešto baš sviđa onda zapne.

Zanima me dali ih nagrađujete (novcem/igračkama) za ponašanje/postupke?
L. je bio dobar u vrtiću, teta ga je pohvalila (nekad neće surađuje, ometao je nešto...) i ja sam sva sretna rekla da ako nastavi tako cijeli tjedan da će dobiti viteza, što jako želi na kraju tjedna.
Sad mm kaže da će se ponašati ok. samo kad očekuje nagradu :dunno
A sa druge strane njih dva imaju dogovor da L. treba zaslužiti pero (poglavice ih imaju puno jer su pošteni, dobri, ne lažu itd. pa zasluže) .
Mislim i to je nagrada, nije novčano vrijedna ali L. je bitnija.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la mamalada1 » 04 lis 2007, 09:58

Evo da predočim naš napredak. Kako je J. već drugi razred, sad ga već šaljem u dućan. Donedavno mi je curka u dućanu sve prebrojila, zna već što želim, ali otprije par dana moj sin sam sračunao koliki će biti ceh, i za ostatak smislio neki sitni slatkišić. Pitao me i dobio i još mu ostalo tri kune. Došao doma i izjavio da ako bude štedio svaki put nakon dućana po dvije ili tri kummme, brzo će skupiti za velike legače. Ja to blagoslovila, i drago mi je da je stvorio osjećaj za vrijednost novca. Ne želim da bude proračunat, ali nek zna da ako štedi onda si sam može kupiti neku veću stvarcu.
mamalada1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 04 lis 2007, 10:04

Nikad ne nagrađujem novcem ili igračkama za stvari koje se podrazumijevaju (zadaće, ponašanje, spavanje, jedenje ... ). Cure sad od svojih novaca finaciraju satove jahanja (di ste konjoljupci .. i mi bi konja jaoooo). Zubić vila kod nas nosi sitne poklone (tipa pješčani sat za tri minute, nova četkica, naljepnice, salvete i slično) a samo kad nema vremena za kupiti poklon dobiju novac (padne zub u nedjelju navečer - i šta sad).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mamalada1 » 05 lis 2007, 11:28

I kod nas se uobičajene stvari ne nagrađuju. A pokloni za ono izvan gabarita su sitni, tek toliko da vide da smo primijetili trud.
mamalada1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.