Sada je: 29 srp 2026, 17:42.

Bole li trudovi?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la tanjabb » 09 lis 2007, 13:19

Ja menstruaciju jedva osjecam dakle ta teorija bezbolna menga = bezbolni trudovi pada u vodu.
Moja je majka i mene i brata rodila ekspresno tjedan dana prije termina, ja svog rodila 10 dana nakon termina dugotrpno i bolno, i druga teorija kod mene ne vrijedi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IINA » 09 lis 2007, 13:23

Da, a ni ta bol nije uvijek ista. Mene je godinama bolilo tak da sam cijeli prvi dan prosjedila skvrčena na WC-u, nakon prvog poroda me nije nikad niš bolilo, a sad nakon drugog opet boli, ne tak jako ko prije, al boli :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 09 lis 2007, 17:05

skorpionka je napisao/la:Iako, vjerujem da na subjektivni dozivljaj boli utjece jako puno i duljina vremena kou smo tu bol trpili. Nekako mi se cini da cure koje su relativno brzo rodile obicno kasnije tu bol trudova svsrtavaju u podnosljiviju nego one koje su se mučile po 24 do 48 sati.

To je to! :daj5
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la kokomamac » 09 lis 2007, 17:10

i mene sad manje boli nego prije poroda, zanemarivo cak :dj . a dotad sam se kvrcila prvi i drugi dan doma. nisam mogla ic nikud, ni u skolu... :shock:

mene je mama dva dana radjala. no tesko je to usporedjivat, tada ni uzv nije radila, ni termin joj nije bil bas poznat (neredovna menstruacija).. ja sam imala 4 kile i 54 cm. slicne smo konstitucije. a ja jedva skuhala mrve od 2,3 i 2,7 kila.. :lol sa glavicama 30 i 32 cm.. jaojao.. kidam ja odavde jer se nevolem sjecat bolova... :lol

sugava epi. do riti sam popucala uz epi. :roll: operacija wc je bila posebna horor prica :lol
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 09 lis 2007, 18:13

Trini je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:Iako, vjerujem da na subjektivni dozivljaj boli utjece jako puno i duljina vremena kou smo tu bol trpili. Nekako mi se cini da cure koje su relativno brzo rodile obicno kasnije tu bol trudova svsrtavaju u podnosljiviju nego one koje su se mučile po 24 do 48 sati.

upravo sam to i ja zakljucila, citajuci postove i razmisljajuci o svojim iskustvima.

jer evo kak je bilo kod mene:
prvi porod ppoceo tak da je puknuo vodenjak i pocela curiti plodna voda. prve kontrakcije sam osjetila nakon 1 sat, bolilo me manje nego kad imam mengu (inace, imam jake bolove kad imam m; znala sam nekad i ppovracat). kad sam dosla u bolnicu, nakon 2h, i dalje podnosljivo. ne sjecam se koliko sam dugo hodala po predradjaoni-mozda 1h. otisla u radjaonu, nakon 1h zasarafili me “oni pravi“, i u nrkih 5-6 trudova rodila.

drugi porod je bio jos brzi. isto pprvo procurila voda. nakon 2h osjetila neke kontrakcije, onak “uz puno maste“; skoro pa ko neko skakljanje. odveli me u radjaonu, gledam na ctg-u ide do 40, a meni i dalje sve to podnosljivo. i onda su mi stavili drip. tek sam tad osjetila pravu bol po prvi put. i onda jos jednom, da bi nakon toga dosla babica: “ajmo, tiskaj!“, i slijedece cega se sjecam je kak gledam bebinu glavu. sve to u nekoliko trudova.

jesu ti trudovi boljeli u tom trenutku, boljeli tak da nisam bas sve radila onak kak mi je babica govorila (”disi, pa nemoj disat; stavi bradu na prsa; ne dizi guzicu sa stola” - ja sam sve radila obratno , jer me bolilo, i nisam se mogla skoncentrirat), ali drugi dan sam vec sve zaboravila. prvi put me vise gnjavio rez od epiz - 3tjedna me bolilo. i svima sam govorila da je to veca gnjavaza i bol od samog poroda.
a sad nakon drugog puta osjecam se ko da nisam ni rodila! sve je bilo gotovo za 5 sati, s time da su trudovi - oni bolni, s kojima beba izlazi van - ttrajali mozda 15min. a uz to nema epiz, i ja sam se vec drugi dan osjecala spremna za pretrcati maraton ;-)
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 09 lis 2007, 19:28

boljeli tak da nisam bas sve radila onak kak mi je babica govorila (”disi, pa nemoj disat; stavi bradu na prsa; ne dizi guzicu sa stola” - ja sam sve radila obratno , jer me bolilo, i nisam se mogla skoncentrirat)

isto tako, samo što nisam slušala jer me manje bolilo dok sam radila po svom :mrgreen: (disala duboko i polako, bradu na prsa nisam stavila da mi ne popucaju kapilare u licu i još im to rekla, kumila da me puste četvernoške...)
eli
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 09 lis 2007, 19:47

Ja sam imala bolove 14 sati. Dobila vaginaletu i ubrzo su počeli i od početka bili skroz jaki. Kasnije su mi dali drip. U zadnjih par sati sam mislila da će meso na kukovima da mi prsne, pa sam čak stalno tuda pipala i gledala, da provjerim da nije stvarno puklo :shock:

Ja te bolove nikako ne mogu da uporedim sa menstrualnim, iako su mi prije trudnoće menstruacije bile izuzetno bolne (prvi dan). Porođajni bolovi su daleko prevazišli moje najcrnje predstave o tome. Samo da dodam da sam izdržljiva kao konj ali za takvo nešto zaista nisam bila spremna :dunno

Doduše, beba je bila 4550gr/57cm/38glava. Na kraju je najbitnije da se sve završilo u najboljem redu.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Lora7 » 09 lis 2007, 20:45

Meni su trudovi bili najintenzivnija bol koju sam iskusila :shock:
A nisam pekmez..zube popravljam,a dvije petice sam i izvadila bez ikakvih injekcija(ak se to može uspoređivati).Jednostavno-da je potrajalo još malo i da me nisu uspavali..uspavala bih se sama :mrgreen:
Lora7
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamarka » 09 lis 2007, 23:43

očito je da ima različitih iskustava i moj je zaključak da ne bole svi trudovi jednako tj. da sve žene nemaju jednako bolan porod

ne vjerujem u teorije o pragu izdržljivosti i psihičkoj pripremljenosti, jer ne mislim da sam baš pekmez u tom pogledu, a i znala sam što me čeka, pa ipak bol je bila nepodnošljiva do te mjere da sam iskreno pomislila da više nikad neću rađati

uostalom meni menstruacija nije nikad bila bolna, dok su druge cure umirale od bolova (valjda sad sve nadoknađujem :( )
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jukica » 10 lis 2007, 01:15

Tek kada su mi dali drip počeo je moj horor od bolova :strah ,bilo mi je došlo da lupam glavom od zid,i tako 6 sati.A tiskanje mi je bilo pravo olakšanje premda je trajalo skoro 1 sat.Na svako moje tiskanje bol je potpuno nestala(ili mi se činilo u tim trenutcima)
jukica
rađam djecu u XXL veličini

PostPostao/la IINA » 10 lis 2007, 08:03

watani je napisao/la:
Trini je napisao/la:

upravo sam to i ja zakljucila, citajuci postove i razmisljajuci o svojim iskustvima.

jer evo kak je bilo kod mene:
prvi porod ppoceo tak da je puknuo vodenjak i pocela curiti plodna voda. prve kontrakcije sam osjetila nakon 1 sat, bolilo me manje nego kad imam mengu (inace, imam jake bolove kad imam m; znala sam nekad i ppovracat). kad sam dosla u bolnicu, nakon 2h, i dalje podnosljivo. ne sjecam se koliko sam dugo hodala po predradjaoni-mozda 1h. otisla u radjaonu, nakon 1h zasarafili me “oni pravi“, i u nrkih 5-6 trudova rodila.

drugi porod je bio jos brzi. isto pprvo procurila voda. nakon 2h osjetila neke kontrakcije, onak “uz puno maste“; skoro pa ko neko skakljanje. odveli me u radjaonu, gledam na ctg-u ide do 40, a meni i dalje sve to podnosljivo. i onda su mi stavili drip. tek sam tad osjetila pravu bol po prvi put. i onda jos jednom, da bi nakon toga dosla babica: “ajmo, tiskaj!“, i slijedece cega se sjecam je kak gledam bebinu glavu. sve to u nekoliko trudova.

jesu ti trudovi boljeli u tom trenutku, boljeli tak da nisam bas sve radila onak kak mi je babica govorila (”disi, pa nemoj disat; stavi bradu na prsa; ne dizi guzicu sa stola” - ja sam sve radila obratno , jer me bolilo, i nisam se mogla skoncentrirat), ali drugi dan sam vec sve zaboravila. prvi put me vise gnjavio rez od epiz - 3tjedna me bolilo. i svima sam govorila da je to veca gnjavaza i bol od samog poroda.
a sad nakon drugog puta osjecam se ko da nisam ni rodila! sve je bilo gotovo za 5 sati, s time da su trudovi - oni bolni, s kojima beba izlazi van - ttrajali mozda 15min. a uz to nema epiz, i ja sam se vec drugi dan osjecala spremna za pretrcati maraton ;-)

ctg do 40? A blago tebi! Meni je kad nisam rađala (a bila sam u rađaoni) išlo do 100-120...
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 10 lis 2007, 08:06

Nije ti se činilo. Čudno al fakat kad misliš isuse sad ak još stisnem pa raspsatćuseeeeee...ono potpuno prestane bolit!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 10 lis 2007, 12:48

da ne bole svi trudovi jednako tj. da sve žene nemaju jednako bolan porod

Na ovo bi dodala da niti svi porodi kod iste zene ne bole jednako bilo po intenzitetu bilo po vrsti boli.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la swenova mama » 10 lis 2007, 13:47

ok, neka bude. A zasto su onda razliciti i o cemu to ovisi i mozemo li na to utjecati?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 10 lis 2007, 14:21

Na prvu bi rekla da ne mozemo utjecati, ali opet sjetim se epiduralne :mrgreen:
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 10 lis 2007, 14:44

ne treba ni epiduralna - meni bi bilo dovoljno da me se pusti da se njišem četveronoške i tiho psujem i kukam, da me se ne tjera "slušati" babicu ili doktora, ne čačka i sl. nevjerojatno kako se intenzitet boli mijenja sa položajem.
eli
Sveta krava

PostPostao/la damdam » 10 lis 2007, 14:55

..a mene da me se pusti da hooooooodam. molila ih i pustili me do wc-a. :(
onda se opet morala leći zbog prokletog dripa
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 10 lis 2007, 15:07

meni bi bilo dovoljno da me se pusti da se njišem četveronoške i tiho psujem i kukam, da me se ne tjera "slušati" babicu ili doktora, ne čačka i sl. nevjerojatno kako se intenzitet boli mijenja sa položajem.

Ja sam oba puta radila sta sam htjela, pa je opet bilo nekakve razlike u dozivljaju boli. Na drugom porodu je babica rekla muzu: Jel ona uvijek ovako komandira. On ce na to mrtav ladan: Ma, ne gospodjo, samo sad! :mrgreen:

Unatoc tome sto sam sama se namjestala kako mi pase, opet je dozivljaj bol bio drugaciji. Slicno kako je i Ina66 opisala, ne bi rekla bolnije nego nekako intenzivnije a bitno krace (npr. na stolcu od penjanja do poroda samo 10 minuta- prije toga se nisam htjela popeti nego sam stajala pored stolca namjestena u polozaj koji mi je tada najvise odgovarao).
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 10 lis 2007, 15:12

meni je ta zločesta sestra rekla "znam da tako manje boli, ali ctg moramo odraditi" :svadja
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 10 lis 2007, 15:18

Pa moja babica je nekako prezivila i bez CTG-a.

Ma, zapravo zauzimanje polozaja koji ti pase je jako vazno.

Meni je jos jedna druga stvar bila jako vazna. smanjiti svjetlo koje me je iritiralo u trudovima.

Oba puta sam radjala nocu, i tijekom trudova me smetalo svjetlo. Kod kuce sam drugi put napravila ful zamracenje, a i u radjaoni je svjetlo bilo priguseno i to mi je pasalo. Upalili su dodatno svjetlo tek kad se radili oko bebe, i to ono periferno svjetlo iznad tog stola koji je bio pored.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Masha » 10 lis 2007, 16:27

Meni nitko ne vjerujem da je mene šivanje bolilo više nego trudovi. Istina je da sam u bolnicu došla oko 8 sati, 7 prstiju otvorena, u 9.30 ušla u boks i u 10.55 rodila. Onih par zadnjih trudova s dripom, prije izgona, jaaako je zaboljelo, ali tu bol ne pamtim kao nešto strašno i neizdrživo. :dunno
Zato mi je šivanje nakon više od pola sata, kad se sve ohladilo, bilo nešto užasno. Dr. je inače u Zadru poznat po "nježnosti", mislila sam si, pa što sam ja zgriješila da me baš on dopadne na porodu. :mrgreen:

Ja inače imam jako bolne menstruacije, popraćene proljevom i povraćanjem i istina je da mi je to sve skupa puno lakše izdržati, kad sam sama, u polumraku, kad se namjestim u određeni položaj.... kad mogu u miru opsovati to što sam se baš morala roditi kao žensko... :mrgreen:
Svaki je organizam drukčiji i nekom paše jedno, nekom nešto totalno suprotno, a isto tako je i s pragom tolerancije na bol.
Mislim da je puno lakše nama koje smo brzo rodile, nego onim ženama koje rađaju po dan-dva, lakše je bol trpiti dva-tri sata nego dva dana.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Trini » 11 lis 2007, 11:31

Odgovarajuci polozaj mi se cini izuzetno vaznim. Mene su u Vinogradskoj oba puta silili da lezim na boku i imala sam ctg prikljucen. Iako je kod mene kulminacija bolova trajala kratko, kao sto sam napisala, znam da sam oba puta razmisljala kako mi to lezanje uopce ne pase, ali nisam imala snage u tim trenucima ici se s njima raspravljati .....

Nadam se da se sad nesto promijenilo po tom pitanju u toj bolnici!
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Julija29 » 11 lis 2007, 11:40

I mene su tjerali da lezim na boku, satima, prikopcana na CTG i indukciju, jer je to jedino sto dozvoljavaju. A krevet na kom lezis je potpuno ravan i fiksiran, nema djelova koji se spuste ili rasklope prilikom porodjaja, te mu bas odgovara naziv "sto". Mesarski. Mada, ne bi mi pasalo ni setanje. Samo sam htjela da se zgrcim, da cucnem dok traju bolovi.

Super sto kod vas postoji mogucnost da se izmedju dva poroda nesto promijeni. Kod nas svaka promjena SF.

A ovo za sivanje koje je bolilo vise od trudova, vjerujem. Slusala sam curu pored mene koja se relativno mirno porodila, prvorotka, i to poveliku bebu, a koja je urlala i plakala na sivenju. Naime, porodile smo se oko pola 7 ujutru, u 7 je bila smjena, i nju je dosao zasiti doktor iz nove smjene. Ona je jadna vristala, a on se drao na nju, prijetio da ce da je ostavi tako i samo sto je nije udario. Poslije par sati je dosao kod nje u sobu da se izvini sa rijecima: "Znas (persiranje ce izmisliti negdje u 24. vijeku; valjda smatraju kad ti vide "vrsnjakinju" da imaju dovoljno osnova da budu s tobom na ti), bili smo sinoc u gradu, malo se zapili, pa me boljela glava".
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.
Julija29
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 11 lis 2007, 13:12

Nadam se da se sad nesto promijenilo po tom pitanju u toj bolnici!

nisam ti bas sigurna za Vinogradsku :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ina_sa » 11 lis 2007, 13:25

Ja vjerujem da dužina trajanja poroda,kao i to da li je porod induciran ili ne,ima puno veze s tim da li je porod zapamćen kao lijepo ili ono malo manje lijepo iskustvo.Meni su sami bolovi ,iako vrlo jaki,trajali dosta kratko,nekih sat i po vremena (vodenjak pukao u pola pet,ja već u 6 i 15 rodila).Otvaranje je išlo super,tako da drip nisam dobila(čitajući vaše priče o tome,pa to je stvarno nešto grozno,nadam se da ću proći bez toga i ovaj put :shock: ),imala sam dovoljno duge pauze između trudova da se mogu odmoriti,ma sve je prošlo super.Sam izgon je trajao možda tri minute i to sam osjetila kao neku vrstu olakšanja,sve u svemu,mogu reći da sam bila prava sretnica,jer je sve prošlo brzo i lako.
I,da,šivanje mi je definitivno bilo najgori dio,počeo me šiti tek nakon nekih pola sata,i pritom nisam dobila nikakvu anesteziju.Ali,stvarno,bukvalno sljedeći dan sam već mogla pomalo sjediti,a nakon 3 dana potpuno normalno.Nije me taj rez mučio tako dugo,kao što je neke od vas.Uglavnom,da se zaključiti da imamo potpuno različita iskustva i da nijedan porod nije isti.
Stvarno,svima vama (a i sebi ponovo) bih zaista poželjela porod kakav sam ja imala.I,da,zaboravila sam napomenuti da je bio porod na zadak. :bye
Ema 5.7.2004.
Una 3.11.2007.
ina_sa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 11 lis 2007, 13:31

dok sam hodala bol je bila puno manja; kod prvog poroda skroz podnosljiva, a drugi put sam je jedva osjecala.

jace me pocelo boljeti kada sam legla. drugi put me tek tada pravo zaboljelo. do samog izgona sam lezala na boku, nisam isprobavala kako bi mi bilo u nekom drugom polozaju (kad je sve brzo zavrsilo ;-) ).
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nina334 » 11 lis 2007, 14:53

ležala sam na boku, prikopčana na CTG i dobila epiduralnu uz drip - rasturalo je grozno. Razmaka između trudova nije bilo, tako da me boljelo bez prestanka. Na kraju sam završila na carskom.
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 11 lis 2007, 20:43

hm i moji trudovi na ctg me nisu bolili a isli preko 100 :dunno ko neka bol od menge , bezveze , spomena nije vrijedno, bol od carskog mi je jos manje spomena vrijedna kao i kod crazy deisi :dunno
ovo potpisujem, ovaj dio o boli nakon carskog. Premda ne iz opce, vec iz spinalne, al isti drek. Boli za poludit.
mislim boli rez , i nemres se pomaknut udahnut ,al meni to nije zbilja bilo nis posebno , jer dok se ne mrdas ne boli nis ni mrvicu :dunno
isto imam velik prag tolerancije na bol i carski ne bih nikad svrstala u neku jacu bol spomena vrijednu :dunno recimo sad me trenutno boli grlo i to jako jako , i u odnosu na carski mislim da bih odabrala ipak carski umjesto ove boli :dunno
vise sam se bojala i bojim i dalje prirodnog od carskog , da moram ponovo i da mogu birat isla bih iskljucivo na carski :up
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la damdam » 11 lis 2007, 21:01

recimo sad me trenutno boli grlo i to jako jako , i u odnosu na carski mislim da bih odabrala ipak carski umjesto ove boli

:shock: :shock: :shock:

blago tebi ako ti je carski bio takav
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Renci » 11 lis 2007, 22:05

Trudovi neznam sta su, nisam imala...
Rez od carskog me samo zatezao, ne i bolio. Ono kad se smije nakaslje i ostalo.
Vise me bolila/pekla ona inekcija sto se dobiva u guzu, protiv bolova.
Al nije bas za sudit po meni, jer sam ja bila u soku, otkad sam usla u bolnicu (od straha) dok nisam izasla.
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 33 gostiju.