Sada je: 25 srp 2026, 15:47.

prehrana u vrtiću

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Jaslicka prehrana

PostPostao/la Sreca najveca » 23 lis 2007, 08:14

S obzirom da ce moja curica kad navrsi godinu dana u veljaci krenuti u jaslice, bila bih vam izuzetno zahvalna ako bi mi mogle napisati kako tamo funkcionira papanje. Dakle, sto se jede, u koje vrijeme, u kojem obliku, sto se pije itd.

Veliki pozdrav :mah
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Sreca najveca » 29 lis 2007, 22:37

bas vam hvala na pomoci
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la tanjabb » 29 lis 2007, 22:46

Ja bih ti rado pomogla kao moderator ovog pdf no moje dijete nije islo u jaslice pa zaista ne znam nista o jaslickoj prehrani.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Sreca najveca » 29 lis 2007, 22:50

hvala :mah teti moderatorici

ali vjerujem da ima onih cija djeca idu ili su isla pa bi mozda oni mogli stogod napisati...
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Barbi » 29 lis 2007, 22:55

Mi smo jasličari već drugi put. Ne znam šta bih ti posebno rekla, ja sam jelovnikom više-manje zadovoljna.
Kopiram ti dolje ovotjedni jelovnik iz našeg vrtića, za jasličare je obično malo prilagođen, ponešto je izmijenjeno, iako uglavnom jedu isto kao i vrtićanci.
Djeca jedu sama, svatko ima svoj pribor, a tete im pomažu. Moj sin kad je krenuo u jaslice nije sam jeo i dugo mu je trebalo da stekne potpunu samostalnost u jelu. Cura jede sama sa žlicom i vilicom na vlastitu inicijativu od cca 9 mjeseci tako da i u vrtiću jede sama bez problema.
Pije se voda, ponekad čaj.
PONEDJELJAK:DORUČAK:KRUH, MASLAC, NAREZAK OD PILEĆIH
PRSA, KAKAO
RUČAK: VARIVO OD JEČMENE KAŠE S MESOM
KRUH, KOLAČ
UŽINA: KREM VOĆNI JOGURT

UTORAK: DORUČAK:KRUH, PEČENA JAJA, ČAJ
RUČAK: JUHA OD POVRĆA, ŠPAGETI BOLONJEZ
SALATA OD ZELJA I MRKVE
UŽINA: POGAČICE OD SIRA, MLIJEKO

SRIJEDA: DORUČAK:KRUH, MESNI NAMAZ, MLIJEKO
RUČAK: VARIVO OD GRAŠKA S NOKLICAMA
KRUMPIROM I MESOM, KRUH, KOLAČ
UŽINA: JOGURT, KRUH

D A N S V I H S V E T I H

PETAK: DORUČAK:KRUH, MLJEČNI NAMAZ, BIJELA KAVA
RUČAK: JUHA OD RAJČICE S INTEGRALNOM RIŽOM,
PANIRANI OSLIĆ, GRATINIRANE MAHUNE
UŽINA: VOĆE

Jutarnje dežurstvo od 6.00-7.00 sati:keksi, čaj
Tijekom dana djeci će biti ponuđeno miješano suho voće
U 10.00 sati:voće
Poslijepodnevno dežurstvo od 17.00-18.00 sati:mliječni obrok
NAPOMENA:DJEČJI VRTIĆ ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE JELOVNIKA
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Sreca najveca » 29 lis 2007, 23:09

hvala puno ;-)

zanima me jos nesto, ona je na adaptiranom, a u jaslicama ce naravno dobivat kravlje. Kad da joj pocnem davati kravlje da se navikne na njega? i mogu li se ta dva mlijeka kombinirati, tj. kad/ako prihvati kravlje, mogu li joj onda doma davati adaptirano, tj. ima li to smisla?
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Barbi » 29 lis 2007, 23:22

Ja Fridu još uvijek dojim i nisam joj doma uvela kravlje mlijeko. Jede jogurte, sir, vrhnje, sirni namaz, ali mlijeko ne pije.
Ne znam pije li ga u vrtiću, često doručkuje kod kuće i ni ne stigne u vrtić na doručak ali vjerojatno ponekad dobije i mlijeko. Ja ga svejedno ne mislim još forsirati doma u prehrani. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la eli » 29 lis 2007, 23:26

moja je još sisala kad je krenula u jaslice, a ja bi je još nakon ustajanja nahranila kašicom sa adaptiranim tako da preskoči vrtički doručak.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 30 lis 2007, 09:58

Moja ide u vrtić, ali znam da kraj vrtičkog stoji jaslički jelovnik i da je drugačiji. Ja bi doma ostavila adaptirano, a tamo nek pije ili ne pije :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la domy » 30 lis 2007, 13:08

Za doručak uglavnom imaju neki namaz poput sira margarina paštete i uz to mlijeko, kakao, čaj. E da znaju imati i pahuljice sa mlijekom, griz, hrenovke, salamu.
Za ručak imaju obično neko kuhanje. I nakon spavanja ide užina neka vočka, jogurti, puding, čokoladno mlijeko sa pecivom.
domy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 30 lis 2007, 13:15

domy, prestrašan vam je jelovnik. ni margarin, ni pašteta, ni kakao, ni hrenovke i salame nisu za jasličare, a i vrtičkom jelovniku od ovog bi samo kakao mogao proći.
eli
Sveta krava

PostPostao/la domy » 30 lis 2007, 13:18

Da a navodno su rekli da će uvesti zdravu prehranu u vrtiće.
A kaj misliš da je u drugim vrtičima boljahrana?? Sve ti je to na istu foru.
domy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 30 lis 2007, 13:21

kod nas je puno bolja, iako nije baš idealna.
kod ovakvih jelovnika stvarno je najbolje dići dijete pola sata ranije, dobro najesti i sito pustit u vrtiću.
eli
Sveta krava

PostPostao/la domy » 30 lis 2007, 14:03

Daj mi opiši kak izgleda jelovnik u vašem vrtiću?
domy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ancica » 31 lis 2007, 19:22

Dora mi je nedavno krenula u jaslice i ja sam jako zadovoljna prehranom.
Ujutro za dorucak imaju mlijecni namaz ili nesto slicno na kruhu i mlijeko ili caj (pastet, hrenovke im ne daju, a ako ti dijete pije adaptirano, a ne kravlje dogovoris se sa tetama i one mu ga daju). U 10 jedu voce (trenutno uglavnom jabuke). U 11:30 je rucak (pasta, corbice... ). U 14:30, nakon spavanja - cokoline ili kekese u mlijeku. Meni se to cini sasvim dobar jelovnik :dunno
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la tanjabb » 01 stu 2007, 17:16

U 14:30, nakon spavanja - cokoline ili kekese u mlijeku. Meni se to cini sasvim dobar jelovnik

Meni ne. I od Domy mi je prestrasan.
Trenutno nemam kod sebe nijedan nas jelovnik, ali stavim ga iduci tjedan.
Ovih dana je nama npr. popodnevna uzina pecena bundeva.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Sreca najveca » 03 stu 2007, 20:35

hvala :3srca

i ja bih najradije da moze u jaslicama piti adaptirano, no mislim da to nece proci, tj. da smo osudjeni na kravlje od prvog dana jaslica. zato cu joj ga probati dati dva, tri tjedna prije da vidim reakciju.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la MATEJA » 09 stu 2007, 18:31

Mi smo ove jeseni krenuli u jaslice,i meni se ta prehrana čini ok.Stvarno imaju raznoliku prehranu,meso, povrće,i skorom svaki drugi dan juhice! Doručak im je 8.30-9h,ručak 11.30-12h.Između tih glavnih obroka dobiju užinu,bogatu voćem,mlječnim obrocima.Djeca koja neznaju još sama jesti tete im pomažu,plus još i tete spremačice.
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tweety » 12 stu 2007, 21:25

Ja radim u jaslicama i kod nas je za jasličare hrana ista kao i kod vrtičke djece. Ima dobrih stvari, ali ima i groznih. Najbolje ti je doručak dati kod kuće, ručak je u 99 % slučaja dobar, a za užinu se dogovori sa tetama, ako ti nešto ne odgovara doneseš svoju hranu. Danas to većina roditelja rade. Imaš izvješeno svaki tjedan unaprijed što je na jelovniku pa ćeš vidjeti što ti odgovara, a što ne. Istina je da ja radim u privatnom vrtiću, ali u državnim bi trebalo to biti još bolje. Sretno!
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

prehrana u vrtiću

PostPostao/la nina » 30 pro 2008, 11:12

:xmah
Zanima me dali su u vrtiću i dalje na meniu hrenovke,paštete,parizeri,kobasice i sl.,ili se to više ne daje.
Postoji li kakav pravilnik da im pokažem.
Ja sam jako zadovoljna sa r. vrtićem,ali me hrana ubija u pojam. tete sam upozorila da ne želim da to jede,i one mu daju sam kruh :angry :protest ,ako ja ne kažem 5x da mu daju nešto drugo.
E pa danas nisam bila previše ljubazna i pitala zašto mu daje sam kruh ako imaju svoju kuhinju i sigurno imaju sira,marmelade...
Do sad su im hranu dovozili iz,hmmm,od tamo di voze hranu i za pučku kuhinju. hrana je više za bauštelce nego za djecu,a kao prilagođena je njima.
Od 1.mj imaju svoju kuhinju i kuharicu,i nadam se da će bar ručak biti normalan.
Muka mi je od tog s*anja,pazim šta jede,prehrana mu je puna voća,povrća,žitarica,sira,običnih jogurta,rijetko pojede štapiće ili čokoladu,niti traži.
Eto sad sam se malo istresla. :pee
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: prehrana u vrtiću

PostPostao/la mama z » 30 pro 2008, 11:37

:xmah
U našem vrtiću su prije na meniju bili pizza,hrenovke i često su imali smokije.
Prije par mjeseci su uveli zdravu hranu i sad
za doručak imaju marmeladu na kruhu,čokolino,gris,conflakes s mlijekom,sir na kruhu i kakao ili čaj,
za ručak uvijek nekakva variva zelje,grah,povrtne juhe,ribe,krumpire,tjesteninu i još nekad dobe neki kolač ako je juha bez mesa.
Dok se probude dobiju kekse s mlijekom,jogurt,banane,jabuke ili mandarine.
Tako da ni ja prije nisam bila zadovoljna s menijem a sad jesam.
Nekad dok vidim šta ima mislim da to moja N nikad ne bi doma jela pa pitam tetu a ona kaže da joj je čak dvaput stavljala na tanjur i sve je pojela. :joy
Čudi me da u vašem vrtiću daju takvu hranu jer je bilo na tv u još prije da će i u vrtićima i u školama morati davati samo zdravu hranu i neke namirnice će morati totalno izbaciti iz menija. :conf
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nina » 30 pro 2008, 12:34

ma ja sam jako ljuta. to je privatni vrtić,ali i oni bi trebali imati standarde prehrane ko i državni,ili se varam :conf
inače mi je ok,pije se samo voda ili čaj. užina je voće.
pon i petkom imaju cornfleaks i mlijeko-a roku jako smeta kravlja mlijeko,boli ga trbuh,proljev,grčevi,tako da ostane na kruhu :angry . pa valjda imaju toliko pameti da mu nešto stave na taj kruh a da nije salama ili pašteta.
i još mu ja nosim integralno pecivo jer te dane nema ni kruha.
i još mi kažu da će mu dati sam cornfleaks da gricka,pa pobogu kakav je to doručak.

samo čekam da uhvatim vlasnicu,zato bi mi pomogao neki link sa prehranom u vrtićima,da joj pokažem šta ide,šta ne.
i ima da se potrude nabaviti kruh kad je mlijeko.
pa valjda je normalno da očekujem da mu se ponudi neka zamjena,ili bi trebao ostati gladan :roll:
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 30 pro 2008, 13:55

i moji su u privatnom vrticu i isto sam nezadovoljna prehranom ali moram regrutirati jos roditelja prije nego se pocnem zaliti.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 30 pro 2008, 14:38

nina, dok ne uspijes nesto postici, mozes probati donositi rizino mlijeko, pa neka on ima svoje, tih mlijeka ima u malim pakiranjima, neotvorena mogu stajati u ormaricu itd itd
ivana7997
Abundija

PostPostao/la tanjabb » 30 pro 2008, 15:26

nina, vidi ovo
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=30880&p=1044903&hilit=vrticu#p1044903

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=45&t=41003&hilit=vrticu

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=45&t=30875&p=1044805&hilit=prehrana#p1044805

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=25914&p=894214&hilit=jelovnik#p894214

I vidi za primjer jedan jelovnik u nasem vrticu, to je bilo u rujnu 2007, sada je jos bolji, odnosno izbacili su cedevitu potpuno pa sada djeca piju vodu, prirodnu limunadu ili caj.

JELOVNIK 10.9. – 14.9.

PONEDJELJAK
Doručak:
- kakao i kajzerica
- maslac I marmelada od marelice, alpski kruh

Vočni medjuobrok

Objed: varivo od krastavaca s koprom, pire krumpir, mesna štruca, crni kruh, voda

Užina: sir baranjac, svježa paprika, miješani kruh

UTORAK
Doručak:
- čokolino
- namaz od tune, rajčica, raženi kruh

Vočni medjuobrok

Objed: varivo od poriluka, mrkvice, ječmena kaša s teletinom, crni kruh, voda

Užina: pita od jabuka, voda

SRIJEDA
Doručak:
- cornflakes, mlijeko
- namaz od slanutka, sviježa paprila, alpski kruh

Vočni medjuobrok

Objed: povrtna juha s zobenim pahuljicama, pečena piletina, riža, zelena salata s mrkvicom, crni kruh, cedevita

Užina: tekuči jogurt, kukuruzni kruh

ČETVRTAK
Doručak:
- vočni čaj, sendviči od prešane šunke, alpski kruh
- griz na mlijeku

Vočni medjuobrok

Objed: varivo od mladog graha s korjenastim povrčem i kukuruzom, miješani kruh, voda

Užina: bučnica, voda

PETAK
Doručak:
- bijela kava, žganci
- maslac i med, miješani kruh

Vočni medjuobrok

Objed: krem juha od cvjetače, popečak od blitve sa zobenim pahuljicama, riža, umak od rajčice, crni kruh, cedevita

Užina: breskva i keksi
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 30 pro 2008, 19:13

mamaz je napisao/la: često su imali smokije.

:shock: :shock:
nemrem vjerovat!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nina » 30 pro 2008, 20:20

tanja :kiss
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 31 pro 2008, 09:25

Ma kod nas je koma, i dalje su tu hrenovke, salame, za uzinu keksi i pudinzi, za rucak svinjsko pecenje, variva uglavnom s hrenovkama. vocni obrok imaju dva puta tjedno. Tanja, uzina kod vas je odlicna.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anamari » 10 sij 2009, 22:40

I moja A. ide u privatni vrtič tam imaju super hranu nema smokija i takvog smeča,al jedino na šta sam ljuta jednom u dva tjedna imaju hrenovke za doručak.
Al kad čitam vaše postove oni imaju super klopu.
poletarka Anamari 09.03.2007.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Masha » 11 sij 2009, 22:24

nina, i moj L. ide u privatni vrtić i tamo je probao sve ono što mu ja nisam namjeravala dati da jede, od hrenovki, preko paštete do kiki bombona i ostalih čudesa. :dunno
Ja sam odmah na početku, kad sam vidjela da mi je dijete odjednom postalo "pašteta fan", rekla teti da mu to ne daje da jede. Neka mu radije namaže Dukatelu ili tako nešto. Ali ne... :ne ... on me i dalje svaki dan dočeka na vratima i kaže: "mama, papa sam paštete" uz oduševljeni osmijeh od uha do uha. Ja sam opet rekla teti, a ona će meni da mali neće ništa drugo nego paštete i eurokrema. Doma mi jede i sir i maslac od kikirikija i muslije razno razne, a u vrtiću hoće samo taj junk... Sva sreća da mi tamo ne ruča, iako se on, mali Pero Ždero, svako malo uvali i za ručak. Tu je najčešće neka paštašuta na meniju, koliko sam uspjela pohvatati.

nadam se da ćemo ga na jesen uspjeti upisati u državni vrtić jer mi se čini da je tamo prehrana ipak bolja.
Masha
dzkić više tekućine

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.