Sada je: 02 kol 2026, 10:28.

Dodaci prehrani u trudnoći - spojene teme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la danchy07 » 09 kol 2007, 19:23

tko voli ribice, nek navali .

Ova me rečenica podsjetila da treba nešto pripaziti u vezi prehrane s ribom. Inače sve namirnice, u prevelikim količinama nisu zdrave, ni voće nije puno zdravo ako se pretjeruje, radi šećera. A što se tiče ribe, Uglavnom postoje ribe koje sadrže veliki postotak žive, jer se hrane u morima, rijekama gdje se ispuštaju industrijski otpaci, naročito živa. Živa može naštetiti odraslima, djeci a naročito razvoju fetusa u utrobi. Riba iz uvoza, naročito neprovjerenog porijekla je među najsumljivim. U nas ne postoji nekakvo saznanje o postotku žive u vodama. Inače, vrste ribe koje najčešće sadrže te supstance:TUNA, koja se nebi inače smjela jesti više od dva puta tjedno, kod odraslih, a u trudnoći naročito. Živu sadrži i sabljarka, štuka, marlin, morski pas. Zato cure moje treba pripaziti na prehranu, da bude raznovrsna jer nekada i najzdravija hrana ako se prečesto konzumira moŽe naštetiti.
Što se tiče folne kiseline, čak je preporučuju prije planiranja trudnoće, i najbitnija je u najranijem razvoju ploda, a dodatni vitamini ne bi smjeli naštetiti, jer hranom se ne može svaki organizam dovoljno namiriti.
danchy07
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Helena71 » 10 kol 2007, 00:36

Twin Labov Prenatal se pije po dvije tablete prema preporuci proizvodjaca - one vrijednosti koliko % dnevnih potreba je njima zadovoljeno se odnose na 2 tablete dnevno. Naravno da je varijanta da se uzima samo jedna tableta a da se pretpostavi da se ostatak potreba podmiri kroz hranu.
Prije zaceca i prva 3 mjeseca sam pila Folic plus a onda nakon nekih mjesec dana pauze presla na TL Prenatal. Nije mi se zurilo po Prenatal jer raznovrsno jedem pa sam pretpostavljala da zadovoljavam potrebe bebice. Mislim da ga nije pozeljno piti u prvom tromjesecju jer vece doze nekih vitamina (npr. vit. A) mogu naskoditi embriju a potrebe za vitaminima osim folne nisu povecane. Naravno da se podrazumijeva da se trudnice hrane zdravo i raznovrsno :)
Evo link o vit-mineralnim nadomjescima http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/03_suplementi.asp Prema ovom sto pise nije ni Twin Labov Prenatal idealan - previse vitamina A (ne znam moze li onaj iz betakarotena djelovati stetno), puno kalcija i magnezija koji ometaju resorpciju zeljeza i koji se trebaju piti odvojeno.
RIbe - nase more spada u najcisca na svijetu pa tako i zive ima malo. Industrija koja je i bila na moru je vecinom propala tijekom rata i u pretvorbi plus sto nam struje idu u korist jer idu od juga ka sjeveru i onda niz talijansku obalu, dakle ne donose nam njihov otpad.
Anorganska ziva iz indust. otpada se u ribama veze i pretvara u organsku zivu koja se ne moze izlucivati i gomila se prema kraju hranidbenog lanca - najvise je ima u najvecim ribama. Zato papajte ribe ispod pol kile po komadu ;-) (bubam napamet ovu granicu :)) i bit ce sve OK. A necete ni bankrotirati :p
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 10 kol 2007, 08:12

danchy, napisala sam da se to odnosi na svježu plavu ribu, a naše sardele, sardoni i girice ne sadrže ni živu ni ostale teške metale.

već je nedavno bilo par rasprava o tome. evo jedne
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=12247&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=omega
eli
Sveta krava

PostPostao/la MaNoMa » 13 kol 2007, 10:48

do sada sam pila željezo i folnu + b kompleks
sada ću nastaviti sa željezom i prebacujem se na centrum materna
Čovjek prima onakvu ljubav kakvu daje.
JOHN M.TEMPLETON
Samo sam naišla

PostPostao/la Itta » 13 kol 2007, 20:04

Do 12 tjedna pila sam folnu kiselinu i fluonatril, sada trenutno pijem samo fluonatril koji ću piti i nakon poroda, a od 20 tjedna počinjem sa željezom.
Pitala sam dr. za prenatral, ali ona mi je rekla da u ovo godišnje doba ne pijem tablete jer mogu dobiti sve potrebne vitamine iz povrća i voća, a dalje će me ona uputiti.
slika
Itta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mamidji » 13 kol 2007, 22:42

citavu trudnocu sam pila prenatal a pijem ga i dalje jer dojim
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Julija29 » 20 kol 2007, 12:19

U prvoj trudnoci nista, u periodu dojenja (22 mjeseca) isto nista, sve bilo ok.

Prije druge pila folnu, sad isto nista.
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.
Julija29
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mel » 29 kol 2007, 11:51

tokom trudnoce pila Prenatal,
poslije poroda NewLife tbl. za trudnice i dojilje od : CALIVITA-e !!!
Super su!
:cool

Sad jos uvijek dojim (nakon 3,5god) i ne pijem nista - dosadilo mi :mrgreen:
mel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JTS » 23 ruj 2007, 05:10

Ja cu poceti piti taj prenatal kad mi ga mama napokon posalje, jer ga ovdje nema, niti ista slicno za trudnice :mrgreen:

Hm...nadam s eda nije kasno pocet pita i sa 10-11-12 tjedana...

U prvoj nisma nista pila, ali mi je svakodnevna misija bila prehrana zbog bebe...sad uz posao, nema sanse :roll: oa zeljno cekam taj prenatal :bye
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Omega3 i trudnoca!

PostPostao/la martina123 » 06 stu 2007, 11:07

Jucer sam gledala znanstvenu emisiju koja je objasnjavala vaznost Omege 3 u tijelu.
Medu inim istaknuli su kako je osobito vazno da trudnice uzmijaju dovoljno Omege3 jer djeluje na mozak fetusa (bolja inteligencija, visi IQ, bolje snalazenje, manja sansa susreta sa depresijom te "razuzdanim" ponasanjem djeteta u pubertetu.....)...
Naravno, vec sve znamo da se Omege 3 najvise dobije jeduci plavu ribu (srdele, tune, lososa, skuse, plavice......)..
Mozete je dobiti jos iz biljke zvane "Prkos", zatim u sojinim umacima i jos nekim biljnim preparatima... No, najvise u plavoj ribi.
...nemojmo zaboraviti srce i kardiovaskularni sustav i kako Omega3 pomaze kod sprecavanja srcanog udara i bolesti srca......

Evo istaknutog djela:

Danas se omega-3 masne kiseline redovito dodaju umjetnoj hrani za dojenčad, trudnicama i majkama dojiljama jer u uobičajenim namirnicama (osim morskih plodova) tih tvari jednostavno nema. Ako se ne dodaju, organizam ih sam ne može stvarati. Rezultat su simptomi deficitarnih stanja kao što su problemi s pamćenjem, tvrdokorni ekcemi kože, razna upalna stanja, alergije itd.

U istraživanju znanstvenika s University of Southern California dokazano je da trudnice koje imaju astmu, a tijekom trudnoće konzumiraju ribu bogatu omega –3 masnim kiselinama, smanjuju i do 70% opasnost od rađanja djece koja će patiti od astme. Razlog je tome što omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, čime smanjuju rizik od pojave astme i alergija.

U istraživanju stručnjaka s Purdue University dokazana je hiperaktivnost u djece koja ne dobivaju iz hrane omega-3 masne kiseline, a vjeruje se da je i nasilje u školama samo jedan od simptoma toga deficita.

Objašnjenje je relativno jednostavno: centri za učenje i ponašanje građeni su od molekula u kojima normalno ima DHA. Ako postoji djelomičan ili potpun deficit DHA, mijenja se situacija u protoku informacija, a učenje je otežano. Istovremeno se mogu pojaviti promjene ponašanja jer je i mjesto gdje se stvara serotonin građeno od molekula masti u kojima dominira DHA. Upravo se zato i kod depresije preporučuju omega-3 masne kiseline.

Što se događa s transmasnim kiselinama iz hidrogeniziranih masnoća (npr. iz margarina)? One se vežu u molekulu na istim mjestima gdje se vežu i omega-3, a budući da ih tijelo ne prepoznaje, blokiraju kapacitet protočnosti. Upravo zbog tih spoznaja FDA je predložila da se sadržaj transmasnih kiselina deklarira na proizvodima.
.......................

Omega3 poboljsavaju ponasanje djece...: http://www.coolinarika.com/clanak/omega ... anje-djece

Omega3 opcenito: http://www.coolinarika.com/clanak/omega ... e-kiseline

Omega3 preporucujemo takoder muskracima za poboljsanje spermiograma...(o tome vise na nasim forumima)....
slikaslika

8.3.2010. Bog je dobio jos jednog anđela...
martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la indijanka » 06 stu 2007, 11:48

Što točno moram kupiti u ljekarni i koja je cijena?
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 06 stu 2007, 12:16

tunu i lososa nije dobro konzumirati (u većim količinama) u trudnoći zbog teških metala koji se gomilaju u ribama sa vrha prehrambenog lanca. u konzerviranoj ribi uništene su omega3 i 6 masne kiseline, tako da ni konzerve nisu izvor istih.

ja sam omegu pila zadnje tromjesečje i početkom dojenja.

indijanka, odeš u apoteku i kupiš omegu od nekog od poznatijih proizvođača. bočice su sitno preko 100kn, ako se ne varam i traje oko dva mjeseca. ipak, najbolje bi bilo tri puta tjedno jesti svježu plavu ribu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 06 stu 2007, 12:22

ja sam negdje citala i da je nedostatak omega 3 jedan od mogucih razloga preeklampsije
ivana7997
Abundija

PostPostao/la frrr » 06 stu 2007, 12:26

eli je napisao/la:tu konzerviranoj ribi uništene su omega3 i 6 masne kiseline, tako da ni konzerve nisu izvor istih.

otkud ti ovo?
meni su dosad svi govorili da je tuna u konzervi jednako bogata omegama 3 kao i svježa riba :conf :conf

i slobodno normalno jedete tunu u trudnoći. pretpostavljam, naravno, da ju ne jedete svaki dan. al ne treba ju demonizirati i izbaciti. ja pojedem oko jedne konzerve mjesečno i niš mi nije nit mislim da će mi išta biti od toga.

e, da! jedite skušu, ona je isto dobra! i ona u konzervi (barem koliko sam dosad znala, sad eli veli nešto skroz drugo)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 06 stu 2007, 13:51

nisam uspjela izguglati članak odakle mi ta info, a ni ništa pametno sa hr stranica. na nekim talijanskim se spominje način obrade, tj. skidanje potkožnog tkiva prije konzerviranja, a ono je bogatije omegom od čistog mesa te prelazak dijela tih kiselina u ulje koje potrošač baci. ako te ti članci zanimaju, linkat ću ih.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 06 stu 2007, 14:08

vjerujem da se nešto izgubi u konzerviranju, al ti si napisala da konzerviranje uništi..

to mi je bio prvi glas..baš sam nedavno čitala da je sasvim prihvatljivo jesti tunu i skušu iz konzerve kao izvor omege 3 :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 06 stu 2007, 14:18

očito sam se krivo odrazila. :drink
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 06 stu 2007, 14:31

al ozbiljno, sad me zanima jel ima smisla ili nema jest ribu iz konzerve kao izvor omega 3?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 06 stu 2007, 14:33

Što se tiče tune u konzervi, ovo je članak s portala pliva zdravlje:

Izbjegavajte konzerviranu tunu ako ste trudni
Preporuke objavljene u časopisu Consumer Reports sugeriraju trudnicama izbjegavanje konzumiranja konzervirane tune zbog rizika kontaminacije fetusa živom.

Naime, postoji bojazan da živa unesena prehranom, u neadekvatnim količinama, može štetiti razvoju živčanog sustava fetusa.

Ove preporuke "strože" su od preporuka koje je prije dvije godine izdala FDA, a koje su trudnicama sugerirale smanjenje unosa, no ne i potpuno izbacivanje tune iz prehrane.

Osim tune, FDA upozorava kako bi bilo uputno da trudnice, dojilje, pa čak i mala djeca, smanje i konzumaciju morskog psa, sabljarke, lokarde i školjkaša.

No stručnjaci časopisa naglašavaju da bi trudnice trebale u potpunosti izbaciti konzerviranu tunu iz prehrane jer podaci FDA-a pokazuju da konzervirana tuna ima čak i veće koncentracije žive nego što se prethodno mislilo.

To sam i prije čula i čitala..pa sad neznam..

Kad bi bilo najbolje počet pit Omegu3 u trudnoći (mislim na kapsule)?
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 06 stu 2007, 14:57

Ja sam ih pocela piti pred kraj trudnoce- cini mi se u 34. tjednu, ali nisam vise sigurna.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MATEJA » 06 stu 2007, 14:59

Baš sam pričala prošli tjedan s prodavačicom tih proizvoda,ona kaže od 5 mjeseca trudnoće.
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 06 stu 2007, 15:06

rachice, znam to za tunu, ali slobodno se može pojest konzerva-dvije mjesečno...

omega 3 se pije u trećem tromjesečju, koliko ja znam...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Virtuallmommy » 06 stu 2007, 17:08

Meni je to ginekolog odmah na početku prepisao i pila sam sve do nedavno. Ne znam ni sama zašto više ne pijem...
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina123 » 06 stu 2007, 17:50

Zašto je riba toliko zdrava ?

Još uvijek je premalo jedemo: koliko bi se često trebala naći na jelovniku, kako je odabrati? Evo odgovora na sva pitanja u vezi riba i plodova mora.

Riba je višestruko korisna za organizam?
Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska je riba bogata jodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrija i joda.
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava.
Riba je bogata i kalcijem, no on je uglavnom koncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

Je li plava riba dobar izbor?

Da, i to iz više razloga. Prije svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i masnih kiselina omega 3, te su u manjoj mjeri izložene riziku od zagađenja metalima prisutnim u morskoj vodi
. Razlog tome su njihove male dimenzije, zbog kojih nemaju mogućnost velike akumulacije štetnih tvari. I na kraju, veća je vjerojatnost da će ove vrste ribe biti svježe jer vrlo brzo nakon ulova dolaze u prodaju.

Plodovi mora imaju iste prehrambene vrijednosti kao riba?

S nutricionističkog aspekta, plodovi mora sadrže priličnu količinu bjelančevina (iako nešto manju u odnosu na količinu bjelančevina prisutnu u mesu ili plavoj ribi) te sadrže znatnu količinu kolagena i željeza, koji mogu otežati žvakanje i produžiti vrijeme probave. Stoga je bolje konzumirati ih u manjim količinama, jednom ili dvaput tjedno, imajući na umu da, zahvaljujući svojim prehrambenim karakteristikama, mogu biti uključeni i u program dijetne prehrane.

link: http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutr ... /Riba.aspx
slikaslika

martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la martina123 » 06 stu 2007, 17:57

Riba u trudnoći – da ili ne?

Trudnice koje tijekom razdoblja trudnoće konzumiraju ribu mogu povećati kognitivne sposobnosti novorođenčadi, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvard Medical School.

Nedavno objavljene prehrambene smjernice Uprave za hranu i lijekove Ministarstva poljoprivrede SAD-a (FDA) savjetuju trudnicama da ograniče unos riba zbog sadržaja žive, koja štetno djeluje na fetus. Međutim, autori studije smatraju da se fetusu time uskraćuju esencijalni nutrijenti iz riba, koji imaju ključnu ulogu za neurokognitivni razvoj fetusa.

Testirajući kognitivne sposobnosti šestomjesečnih beba, pokazalo se da su bolje rezultate postigle one bebe čije su majke u trudnoći jele više ribe i koje su imale manju izmjerenu razinu žive u kosi.
Savjetuje se da bi trebalo konzumirati one ribe koje sadrže malu količinu žive, a veliku količinu korisnih nutrijenata, poput lososa i sardina.

Izvor: http://www.healthscout.com
Link: http://www.coolinarika.com/clanak/riba- ... -da-ili-ne

jos da izdvojim sa te stranice:Gioia, smrznuti oslić u pravilu ne sadrži živu jer prilikom uvoza prođe sve laboratorijske analize. Osim toga jedete ga najviše jednom tjedno pa se radi o tako malim količinama stoga nema mjesta panici. Za sada su opasne sabljarke i druge velike ribe koje u sebi akumuliraju metil-živu.
Maxima, ako je trudnoća normalna i vi se normalno hranite, ne vidim razloga zašto bi izbjegavali lignje. To je zdrava hrana iz mora koja ima samo jedan nedostatak – sadrži povišeni kolesterol.
.............

evo jos jednog linka (ima ih bezbroj): http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... 248&show=1
slikaslika

martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nina334 » 06 stu 2007, 18:02

ja sam omegu 3 pila zadnje tromjesečje trudnoće i još uvijek ju pijem
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ellagasparus » 06 stu 2007, 18:53

Dobro,znači suma sumarum svega napisanog je da je riba zdrava i preporuća je se jesti u trudnoći,naravno u nekakvim normalnim količinama (tu se spominje i po nekoliko puta tjedno,a vi meni sad recite koliko vas ima ribu više od 1,eventualno 2 puta tjedno na meniju-pa nismo eskimi :rollin )
A drugo velike ribe tipa sabljarke,morskog psa,tune i sl. konzumiramo još rijeđe-morskog pasa sam jela 2-3 puta u životu,tunu 2 puta mjesečno iz konzerve,a ove ostale nisam u životu probala-toliko o riziku i prednostima.
Mislim da je svaka daljna rasprava nepotrebna! :dunno
ellagasparus
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina123 » 07 stu 2007, 10:39

Upravo tak! Neka vase bebice dobiju sve sto trebaju, divno je znati kako im pomoci pri tome!

Velika pusa :3srca
slikaslika

martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nia » 07 stu 2007, 10:53

E sad jedno pitanje o zdravom učinku sitne ribe!!!??
Ako je frigamo-pečenje u dubokom ulju-ipak popije neku količinu ulja i dali je to onda zdrav način konzumiranja omege-3?Jer iskreno pa nama se baš neda :oops: palit vatru za recimo kilo srdelica ili inćuna.(pod ovim mislim za gradele)
Ok ove veće ribice jedemo na gradele,ali za ovu sitnu.....pa me zanima dali uopće ima smisla jesti ih kao zdravu hranu,a punu ulja???
Prosvjetlite me please!
:3srca
Paulo 20.11.2007.u 23,05
nia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Čisto željezo - preporuke

PostPostao/la Trini » 11 stu 2007, 12:56

Od 30. tjedna uzimam preparat željeza, i tako trebam do kraja trudnoce. Na preporuku dr, naravno. Mogu vam reci iz osobnog iskustva da je to jako vazno, jer u prvoj trudnoci nisam i nisam mogla doci od sobe do wc-a nakon poroda. U drugoj jesam, i bila sam si super.

E, sad, uzimala sam ovih 6 tjedana dva puta dnevno Ferohel sirup, koji bi svima preporucila, jer ne pada uopce tesko na zeludac (ja sam tu tata mata jer imam grozne mucnine) i uopce ne izaziva zatvor.

Ali mi je poceo bojiti zube :cry: vidim ja da su se pojavile neke fleke kojih nije bilo, a bas nemam namjeru hodati okolo sa sarenim zubima.

Ako neka od vas uzima neki preparat zeljeza, dakle cisti, ne u kombinaciji s vitaminima i sl. i ima dobra isksutva s njima, neka napise, pls!!!
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.