kod nas za takve simptome kazu "strunila se" tj narodni naziv kad se zeludac pomjeri od povracanja, dizanja neceg teskog itd. (narodno pojasnjenje vjerovatno neceg sto ima medicinski naziv ali ga ja ne znam

)
ja sam imala problema s tim na pocetku trudnoce ali uglavnom od teske hrane koju bi pojela.
lijek je jednostavan, uglavnom veoma ucinkovit: lagano masiranje od sastava grudnog kosa prema vanjskoj strani gdje je smjesten zeludac (smjesten je ispod/uz donji dio lijevog luka rebara). ovim potezima, nauljenu/namazanu kozu neko ti treba masirati sa laganim pritiskom od pocetka prema kraju zeluca. i tako nekoliko puta. i bitno je da mirujes nekih 15 minuta nakon te lagane masaze pa da ponovis ako je potrebno.
obicno se skupe svi prsti jedne ruke i pritisne pupak da se osjeti jako bilo (otkucaji) ako se ne osjeti ponavlja se postupak. ali ako te je strah nemoj raditi ovo zadnje...
iskreno, ne znam kako bi ti objasnila osim da demonstriram...

ako si ista skontala super ako ne, mozda ima neko ko me moze dopuniti ili jednostavnije objasniti ovo sto sam ja htjela reci.
MM je to naucio od svoje nane i iskreno, mnogo puta mi je pomoglo i prije trudnoce ali i u trudnoci...
nadam se da ce te uskoro to prestati boljeti jer nekad se zna desiti da se ne mozes ispraviti od boli (barem je meni tako bilo uvijek)..
:juhu