Sada je: 11 kol 2026, 01:36.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy
vrabec te dal je napisao/la:[
mome dijetetu će darove donositi sv Nikola ili sveta tri kralja, koji su donosili darove i Isusu. a ako će pisati pisma, pisat će trojici kraljeva.
i ići će na predstave o sv. nikoli ili o sv tk. a neće se slikati sa djedom mrazom u krilu, zato kaj je to fora. nego sa sv.n. ili sv.t.k.
)
Sad si me stvarno razočarala
ili živimo u drugačijoj vjeri

zato jer se zapadnoeuropska civilizacija ipak na kršćanskim temeljima razvila, isuviše je sve godinama/stoljećima isprepleteno da se može tako lako napraviti rez. evo, ja sam slavila božiće i druge praznike (za razliku od nekih komunjara koji su sada najveći vjernici) otkad znam za sebe - al sam to doživljavala kao čisto obiteljski (tj. državni) praznik. državni jer sam ga upoznala i počela slaviti u inozemstvu, u kantonu cirih koji je protestantski. pa mogu reći sigurno da je to za mene tradicija, za razliku od nekih koji su to počeli slaviti tek početkom devedesetih...

Ali se u nasoj kuci obiljezavaju vjerski praznici u smislu da taj dan imamo svecaniji rucak, goste na rucku (za katolicki bozic i uskrs dolaze ka nama, a za pravoslavni mi idemo obicno kod MM-ovih). Djeci poklone donosi Deda Mraz, uskrsnja jaja farbamo. Ali sve nam je to dio neke zabave - za klince sareno, plus poklioni, plus puna kuca gostiju... Zasto propustiti zabavu?

Djed mraz je rođen negdi 1945 . Treba pitati stare bakice. Strah je Isusa pretvorio u Djeda mraza. To je moje tumačenje. Kao neki kompromis
odlucio da ce se ili svi vjerski blagdani slaviti ili niti jedan. Obzirom da mama nikada nije znala kada pada Jom Kipur i Roš Hašana a Bajram je natucala otprilike kada bi mogao biti onda je tako ostalo da se ne slave niti Bozic ni Badnjak.Inace je bila velika vjernica i mi smo postili i na Badnjak i za Veliki petak jeli spinat samo zato sto se njoj nije dalo dva jela raditi.
) zapali svjecicu i zdusno izmoli. Mladja ide na vjeronauk ali njoj je to zanimljivo jer gledaju crtice. Do kada ce, ne znam, niti me briga.
i da ce doci i sljedece godine.
njemu je bilo bitno, volim ga, ne vidim u tome neko gazenje svojih principa... ok.
Mi doma slavimo Bajram i Bozic i Uskrs, i dalje, bas radi neke tradicije. Obavezno ne radimo po kuci i dobro jedemo i na pravoslavni Bozic i Uskrs a isto tako i na Roš Hašanu i Jom Kipur. To vise radi mene jer ja smatram ko moj otac, da treba slaviti ili sve vjerske praznike ili niti jedan.

Adorabla je napisao/la:kuhaju prvi arambašići
a ja mislila da se prvi arambasici kuhaju za Prvi maj kad je loza mekana?
Ako je za Gospu onda cu i ja sljedece godine za Gospu arambasice raditi.
patkica je napisao/la:Sta napraviti kad me pita npr. sta je to BOG?
Ovo mi je prvo palo na pamet, nemam zapravo ideje u kojoj ce formulaciji to zapoceti (s pitanjima).
patkica je napisao/la:Sta napraviti kad me pita npr. sta je to BOG?
Ovo mi je prvo palo na pamet, nemam zapravo ideje u kojoj ce formulaciji to zapoceti (s pitanjima).

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.