Sada je: 28 srp 2026, 00:06.

Amniocenteza

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 14:36

iina, znam citala sam za nasu dragu forumasicu :hug

borninamama2 hvala :3srca
da li mi mozes reci gdje se moze obaviti privatno i koliko kosta, te mozda opisati postupak.. i koje krvne testove si radila?
moze i na pp..
hvala unaprijed..

znam, odluka je samo na meni.. ali voljela bih cuti vasa iskustva!
zelim biti potpuno informirana prije nego donesem konacnu odluku.
I'M A SUPERGIRL AND SUPERGIRLS DON'T CRY !!!!!!!!!!
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 sij 2008, 14:40

iina, bolje ne širiti poluinformacije. nova forumašica još ne zna koji je bio uzrok spontanom, a nepravilnosti koje su joj vidjeli na ranijim uzv ne moraju biti uzrokovane kromosomskim greškama, a to je jedino što traže na stanicama izvučenim aminocintezom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 15 sij 2008, 14:43

u prvoj trudnoći (36 god.) radila na sv. duhu, tada je još dr. Kos bio gore. odmirovala taj dan doma kod kume, za dva dana išla natrag u split
u drugoj trudnoći (39 god.) nisam radila

sam zahvat nije bolan, više je neugodan osjet prodiranja igle. prije toga su mi radili vrlo, vrlo detaljan uzv pregled i našli su dodatnu indikaciju za amniocentezu (to po njima; moj dr. kaže da on takve stvari ni ne spominje jer ne želi stvarati paniku bez razloga)
prije toga sam radila double test
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la IINA » 15 sij 2008, 14:49

eli je napisao/la:iina, bolje ne širiti poluinformacije. nova forumašica još ne zna koji je bio uzrok spontanom, a nepravilnosti koje su joj vidjeli na ranijim uzv ne moraju biti uzrokovane kromosomskim greškama, a to je jedino što traže na stanicama izvučenim aminocintezom.

Svejedno-amnio je uzrokovala nesretan kraj, bezobzira na daljnje dijagnoze :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la watani » 15 sij 2008, 14:51

isla ja na amnio.

ma pis of kejk ;-) .

u bolnici, radio mi dr kojeg mogu samo preporucit :3srca : jace osjetim iglu kad mi vade krv, nego kaj sam ovu. malo si posjedila na fotelji u cekaoni nakon zahvata (oko 2h), osla doma, nazovimo :mrgreen: mirovala slijedeca par dana, i sve proslo ok.

ovo za mirovanje, nisam lezala nepomicno u krevetu, ali sam smanjila aktivnosti tih dana drasticno, nista tesko nosila, onak lezuckala.

a kad sam dobila nalaz (mislim da telefonom mogu reci ranije :dunno ), za mene je to znacilo puno brige manje i da je bebica ok, bar kaj se tice ovih stvari kaj se iz amnio mogu vidjeti.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 15 sij 2008, 14:53

IINA je napisao/la:
eli je napisao/la:iina, bolje ne širiti poluinformacije. nova forumašica još ne zna koji je bio uzrok spontanom, a nepravilnosti koje su joj vidjeli na ranijim uzv ne moraju biti uzrokovane kromosomskim greškama, a to je jedino što traže na stanicama izvučenim aminocintezom.

Svejedno-amnio je uzrokovala nesretan kraj, bezobzira na daljnje dijagnoze :dunno

za ovo kaj je IINA napisala ne bih nikad stavila ruku u vatru.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2008, 14:53

Ja ne bi išla, osim ako u obitelji nemaš genetske bolesti

Imao ili ne imao bolesti u obitelji učestalost kromosomskih gresaka raste s dobi majke (a i oca).

Hana je u godinama, 36. godina, kad je taman granica gdje se preporučuje amnio.
Razumijem njenu dvojbu jer sam u istoj dobi i sama bila drugi put trudna, dvojila sam dugo, odlucila sam da ne idem. iako Nikada ne bi nekome drugome dala savjet ici ili ne. To svatko mora u dogovoru s partnerom i ginekologom za sebe odluciti, pogotovo sto ce uciniti u slucaju pozitivnog nalaza.
Da sam bila koju godinu starija lakse bi se odlucila bas zbog te vece vjerojatnosti kromosomske greske. Ovako u toj dobi od 36. učestalost Downa je cca kao i ucestalost komplikacija amniocenteze.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 15 sij 2008, 14:56

iina, neću se prepucavati, ali to je sumnja te mame, niti jedan liječnik joj to nije rekao i potkrijepio nalazom. postoje malformacije koje dovode do spontanog, a na forumu smo imali mamu koja je stvarno zaradila infekciju koja je uzrokovala spontani i dobila to crno na bijelo (mislim da se kasnije registrirala pod drugim nickom)
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 15 sij 2008, 14:59

Ma ok, krivo sam se odrazila, dakle, bez medicinskih indikacija samo zbog godina, ne bih išla :mah
Bila sam na double testu (zbog mojih godina :roll: ) u drugoj trudnoći. Amnio mi je predložena, al ono kao - ak hočete...
Da sam u situaciji u kojoj je gore navedena cura bila, sigurno je ne bi odbila.
A watani, ak cura kaže da je amnio prouzročila curenje vode, zakaj joj ti ne vjeruješ :dunno Poznato je da kod određenog postotka amnio izazove trudove, curenje vode i sl. komplikacije :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la watani » 15 sij 2008, 15:01

zbog ovog kaj ti je eli napisala.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Jewel » 15 sij 2008, 15:03

poslije vaših priča mene osobno bi bilo strah amniocinteze :strah
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 15 sij 2008, 15:06

Jewel je napisao/la:poslije vaših priča mene osobno bi bilo strah amniocinteze :strah

eto ti ga u kaj ode topic - u zastrasivanja.

a zenu je samo zanimao postupak i osobna iskustva...
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 15 sij 2008, 15:08

"Amniocenteza

Uz pomoć amniocenteze može se utvrditi niz defekta kao što su spina bifida ili Downov sindrom. Amniocenteza nije rutinska pretraga i provodi se isključivo ako liječnik sumnja u abnormalnost koja se ne može na drugi način utvrditi. Bez obzira što se amniocenteza sve lakše i sigurnije izvodi, ona je još uvijek ozbiljan zahvat. Uzima se uzorak plodne vode koja okružuje bebu. Iz stanice bebine kože se može ustanoviti abnormalnost strukture kromosoma.
Amniocenteza se radi kod nekih žena iznad 35 godina ili kod žena koje imaju već jedno bolesno dijete ili postoje nasljedne bolesti u obitelji.
Uz pomoć nekoliko kožnih stanica fetusa može se vidjeti kromosome u stanici i prepoznati spol djeteta i tako otkriti nasljedne bolesti koji su vezani uz spol.

Rizici amniocenteze

Uz pomoć ultrazvuka, koji prikazuje točan položaj placente i fetusa rizik za nastanak komplikacija ili pobačaja je oko 0,5%. Rijetko nastaje neznatno krvarenje ili curenje plodne vode. Mogući su blagi grčevi kroz nekoliko sati.Svakako treba dobro razmisliti imaju li dobici prevagu nad rizicima."
Kopirano sa kluba trudnica Sv. Duh.
Zbilja ne znam zašto ženi apriori oduzimate kredibilitet? Idete sa idejom da je sve samodijagnosticirala? Kak znate da joj sve skupa nije objasnio liječnik?
Ma u biti, nema veze.
Hana sretno kako god da odlučiš :mah
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2008, 15:10

bez medicinskih indikacija samo zbog godina

Godine i jesu indikacija u slučaju kromosomopatija. Upravo zato sto svi ostali parametri mogu biti o.k. a da se ipak radi o kromosomopatiji.
Inače bi amnio bila napuštena da se može pouzdano osloniti na neinvazivne metode.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la borninamama2 » 15 sij 2008, 15:38

Hana imaš pp!
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 16:00

BM jos jednom puno, puno hvala...

cure da li je stvarno istina da se nalazi čekaju vise od mjesec dana?
te neizvjesnosti me jako strah...

watani ako mozes na pp mi napisi ime doktora koji ti je radio amnio i koliko si cekala rezultate.. hvala
i koliko godina si imala tj. koja je bila indikacija za amnio?

sorry cure sto gnjavim.. i hvala na svim odgovorima, savjetima za doktore i ustanove i ostaloj vrsti pomoci :3srca

da, škorpionka, ja sam taman na granici kad nije obavezna, ali se preporuca!

i, meni ovo nisu strasne price.. ja sam jako realna, pa molim i realne, ne uljepsane odgovore i iskustva..
bolje da znam i dobro i lose - lakse cu odluciti!

hvala jos jednom
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 15 sij 2008, 16:09

ma temeljno pitanje oko odluke ides li na amnio ili ne nije razmisljanje o rizicima jer je rizik jako malen. Temeljno je sto ces uciniti ako nalaz ne bude b.o.
Hoces li pobacivati dijete s malformacijom? Ili ces ga, bez obzira na sve, radjati?
Ako ces, bez obzira na sve, radjati, onda ti amnio nema nekog smisla.
Ja, osobno, isla sam na amnio. Imala sam kontrakcije cijelo popodne iza toga, ali je sve bilo u redu. Sam zahvat nije nista posebno.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 15 sij 2008, 16:12

cure da li je stvarno istina da se nalazi čekaju vise od mjesec dana?

nalaz se čeka cca 6 tjedana, a ja sam nazvala nakon 4 tjedna lab i saznala rezultat
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 16:13

SM.. znam da je to najveca odluka..

i nisam sigurna da bih rodila kad bi nalaz amnio bio los..
koliko god to ruzno zvuci, nisam sigurna bih li svjesno rodila dijete s malformacijama :dunno
okrutno, ali iskreno od mene.

no, nisam jos nista odlucila.

hvala i na tvom iskustvu..
gdje si radila amnio? koliko si cekala nalaze?
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 16:14

hvala ina 66..
uh, kako si psihicki podnjela tu neizvjesnost?
toga me također strah :dunno
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 15 sij 2008, 16:18

teško, to mi je bilo najteže i jedan od razloga što ju nisam ni radila u drugoj trudnoći (imala sam klamidiju pa je amnio bila out of question)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la MATEJA » 15 sij 2008, 16:37

Danas sam se čula s kolegicom i malo se neugodno iznenadila.Sestri je u 12 tjednu na uzv otkriven uvečan nn kod bebe.Dr. ju je poslala na uzv u bolnicu,i ona je od straha zatražila mišljenje triju lječnika,koji su nažalost potvrdili istu stvar.Na aminocintezu bi bila naručena u petom mjesecu trudnoče kad joj je,po mišljenju lječnika,prekasno za kiretažu,ukoliko zbog bolesti bebu nebi zadržala!Morala bi ići porodom.Naručila se privatno na amino,nalaz je bio gotov za 6 dana, Hvala Bogu uredan.Moja šogorica čeka nalaze triple testa i prema njima će odlučiti šta dalje,ima 35.god.
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 16:44

da, nazalost, u 5 mj. je to porod :dunno

da, mislim da cu i ja def. odluciti kad dobijem nalaz tripla :dunno

Mateja, mozes li saznati gdje je privatno isla na amnio i koliko je platila?
hvala jos jednom :3srca
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MATEJA » 15 sij 2008, 16:46

Mogu,zvrcnem pa javim!Evo,obavila je u SAVSKOJ,ZG,klinika SUPERNOVA,cijena 250 eura!
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2008, 17:04

ma temeljno pitanje oko odluke ides li na amnio ili ne nije razmisljanje o rizicima jer je rizik jako malen

Rizici su vazni kad ima rizik spontanog 1/200 zbog amniocenteze a recimo rizik Downa 1/250 u odredjenoj dobi u kojoj sam ja bila kad sam odlucivala ici ne ici. Ili ako imas 30 godina i rizik Downa zbog dobi 1/1000 a rizik spontanog zbog amnio najmanje 1/200 s time da je taj broj 0,5% u najboljim klinikama, nisam sigurna koliki je stvaran postotak komplikacija u nasim ustanovama.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 17:13

skorpionka imas pravo.. dobar nacin razmisljanja..
hvala..
uh, teska odluka!!
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 17:15

Mateja, tek sam sad vidjela.. hvala ti puno :3srca

svakako cu popodne pitati i svog doktora sve detalje, pa vam sutra prenesem :3srca
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2008, 18:08

Nisam provjerila info ali netko mi je rekao da nalaze iz Supernove rade u Sloveniji u citogenetskom labosu. Ne znam jel info tocna
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la MATEJA » 15 sij 2008, 19:21

skorpionka je napisao/la:Nisam provjerila info ali netko mi je rekao da nalaze iz Supernove rade u Sloveniji u citogenetskom labosu. Ne znam jel info tocna
To stvarno neznam,jedino mi je rekla da je nalaz bio gotov za 6 dana!!
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 15 sij 2008, 21:45

MATEJA je napisao/la:To stvarno neznam,jedino mi je rekla da je nalaz bio gotov za 6 dana!!

jesu li sigurna da joj je nalaz baš amnio bio gotov za 6 dana?
jer kod amnio nije stvar državne il privatne bolnice, nalazi se čekaju jer stanice trebaju sazrijeti tj. umnožiti se da bi se išta znalo

(privatnik eventualno ima bolje podloge i slično pa ćeš čekati 4 tjedna, a ne 6...)

al u svakom slučaju, nije to da se samo stavi pod mikroskop i izađu rezultati...

također, koliko znam, svi uzorci uzeti za amnio u hr ionako na obradu idu na isto mjesto, na zavod za genetiku
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.