Sada je: 27 srp 2026, 01:26.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Dudley » 01 vel 2008, 23:02

Moj mrkva men :mrgreen: je danas u slast opet papao mrkvicu, i malo vode iz čaše na kljun, tak da skoro nakon tog obroka nije htio sisati, samo je par puta povuka i dosta.

Da li to znači da je sad prihvatio doručak i da mu trebam početi nuditi drugi obrok (ručak?). Meni se to čini nekak jako rano nakon samo 3 dana dohrane. Sori ak pitam bedastoće.

Sutra bi mu skuhala malo riže (basmati) i pomiješala s mrkvicom, bumo vidli kak će to proći.

:bye :3srca
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 01 vel 2008, 23:08

čekaj još nekih mjesec dana.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IvanaB » 02 vel 2008, 00:01

Super to vama ide Dudley.

A nama nikako. Danas sam joj ponudila slatku bundevicu, ali usta ostadose zakljucana :ne. Mislim, ovo je jos gore nego s prvim, a s njim je bilo muke :nepitaj.

Ja cu i dalje nudit polako, po tablici, namirnicu po namirnicu u okviru onog kaj ovo godisnje doba nudi + tu i tamo koja staklenka, pa ce ovim tempom doci i proljece i puni vrtovi svega i svacega.

Ne zivciram se i cekam njen klik. Pa mora jednom otvorit usta, jelda?
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tweety » 02 vel 2008, 00:55

Ivana - ja još nisam probala bundevu, kak ju pripremaš?

Nama klopa ide super. Prihvatila je obadva obroka fantastično. Za tjedan dana imat će 8 mj. Ja bi joj probala dati još jedan obrok navečer prije spavanja, nešto mlječno, odnosno rižine pahuljice u mlijeku. Dal je to prerano? Htjela bi to uvesti jer se počela buditi noću jer je gladna, očito da joj sama cikia nije dovoljna.
Muče me i prsa jer i sa ova dva obroka imam dosta problema.:roll: Po noći mi navuće mlijeko, a po danu cica samo dva puta.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la tanjabb » 05 vel 2008, 12:49

Bundeva se skuha u malo vode i spasira na kraju. Slatkastog je okusa. Ide fino s rizom i prosom.
Tweety, ja joj jos ne bi uvela treci obrok, mala je jos. Pun zeludcic nema veze s budjenjem ponoci, to je krivo misljenje. Beba kako je starija to jace dozivljava stvari oko sebe, pogotovo u prijelomnim razdobljima kad npr. prosjedi, propuze, pocne hodati... pa onda to jako prozivljava i ponoci i stoga cesca budjenja.

Dudley, super da vam je tako krenulo. Na jednom obroku dohrane bi trebala biti cca mjesec dana (mi smo bili i duze, mjesec i pol). Ako je beba prihvatila mrkvicu, probaj sad unutra umjesati rizu, palentu, dodati malo jabuke... jedno po jedno naravno. I ako vam je taj obrok ujutro, prijepodne, onda neka vam to bude dorucak, a ti odluci sta zelis da ti dijete jede za dorucak pa se onda fokusiraj na to. Mi smo npr. ujutro jeli voce s zitaricama (na pocetku rizom, kasnije zobom), drugi obrok nam je bio rucak.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IvanaB » 05 vel 2008, 15:17

Nasa usta su i dalje zakljuc, zakljuc :nepitaj. Ona ih jednostavno ne zeli otvoriti, cak se i smije stisnutih desni, tak da stavit nesto unutra zahtijeva srecu ili guranje. Dakle, dva tjedna od pocetka dohrane: riza, kukuruz, bundeva, malo polizane jabuke i danas mrkva (iz staklenke za promjenu; pomislila sam da je moooooooozda u tome trik ali :ne)....rezultat jso uvijek 15-20 (veliki mooooooooooozda) zlicica koje su uspijele doci u usta (ne i u trbuscic).

Sva sreca da sam zivce s dohranom ispeglala na prvom djetetu, jer ovo je za sad jos tvrdoglavije. Al tjesi me da je to prvo dijete sad svejed gurman :1.
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 vel 2008, 16:34

Ivana ona je samo super sisavac. Sta moras uraditi da bi se dobro naklopao na siki, cvrsto zatvoriti usta, vuci i udarati jezikom. Probaj sa uskom silikonskom kasikicom, Stefan je prvo s nje kao sikio-lizao sve sto mu dam (valjda zato sto je mekana bila mu je zanimljivija, pribliznija siki :dunno ), a tek kasnije je poceo da otvara usta.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Dudley » 05 vel 2008, 23:19

:bye
Mi smo u međuvremenu ko veliki klopali mrkvicu s basmati rižom a danas sam mu uz to još dodala i malo skuhane i stisnute korabice i standardno par kapi maslinovog. Ne može dočekati svaki novi zalogaj :klopa, baš je sladak.

Možda je stvarno fora u žličici, mi isto imamo neku mekanu, vjerojatno mu se sviđa kad ju malo "zagrize".

Hvala još jednom na savjetima, ostat ćemo na tom jednom obroku sigurno mjesec dana a možda i više. On jako voli ciku, a i ja uživam u dojenju tako da se nemamo kamo žuriti.

Inače čini mi se da češće sisa po danu nego prije, ali zato po noći malo rjeđe.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvanaB » 05 vel 2008, 23:56

Ivana ona je samo super sisavac. Sta moras uraditi da bi se dobro naklopao na siki, cvrsto zatvoriti usta, vuci i udarati jezikom.
Ooooo :lol :lol, ali ona jako dobro zna otvoriti usta kad je sika u pitanju. Al kad joj se priblizim sa zlicom, lokot je na ustima momentalno i jos za svaku sigurnost okrene glavu. Ma velim ti, NEMA SANSE!!!
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dudley » 08 vel 2008, 19:23

:mah

Ja sam nakon dva dana miješanja mrkve s palentom odustala jer sam čula da je kukuruz prilično alergen, ne znam jel to istina, a i opet mu se kakač jako provodenio, pa sam se vratila mrkvi i riži.

Danas sam mu u to dodala i malo zdreckane jabuke, oooo kako mu je bilo fino, vikao je am am, bez zezancije.

Htjela sam pitati da li da mu ponudim da popije malo sljezovog čaja (mislila sam možda onak kak mu radim za uštrcavanje u nosić) pa ak je već za dišne puteve, da si malo popije?

:bye
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 09 vel 2008, 00:21

Ja stvarno tak malom djetetu ne bi davala nikakav caj, ne vidim razloga :dunno . Jel prehladjen? Gomila mu se slajm u grlu?
Kukuruz nije alergen. On je jedna od onih namirnica s kojima se moze zapoceti dohrana. Tako da slobodno mu daj palentu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tweety » 09 vel 2008, 17:13

Opet ja davim sa bundevom, di ju nabaviti u Zagrebu. Baš ju i nisam vidla na placu ili dučanima?
LJETNA VRTIREPKA NINA 8.6.07.

PROLJETNI MIŠIĆ FILIP 7.5.09.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IvanaB » 09 vel 2008, 17:46

Ja sam kupila kod kumice na placu, ali nije ih bas bilo taj dan. Pogledaj vikendom(subotom).
Ima i u Bio&bio vec ociscenih.
Ima i Sever, al samo preko dostave.
:mase
Princ šarmer 04.05.2004.
Smjehuljica 16.07.2007.
IvanaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dudley » 09 vel 2008, 22:51

tanjabb je napisao/la:Ja stvarno tak malom djetetu ne bi davala nikakav caj, ne vidim razloga :dunno . Jel prehladjen? Gomila mu se slajm u grlu?
Kukuruz nije alergen. On je jedna od onih namirnica s kojima se moze zapoceti dohrana. Tako da slobodno mu daj palentu.

Nije prehlađen, samo mu malo tu i tamo "svira u nosu" pa mu znam malo kapaljkom uštrcati sljezovog čaja. Pomislila sam da to ne bi bilo loše s obzirom da je sljez dobar za dišne puteve.
Ali ak nije preporučljivo, neću, a i on super prihvaća vodu. Uvijek si malo popije iz čaše s kljunom nakon obroka.
Hvala :proljece
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Viva42 » 10 vel 2008, 00:05

Cure imam jedno pitanjce. Gluten bi se trebao uvoditi nakon 8 mj., a tu u tablici dohrane, dinkel je stavljen sa 7 mj. Pročitala sam da on sadrži gluten(neku slabiju vrstu), a i imam doma kekse baby od dinkela na kojima piše da sadrže gluten,a sastoje se od dinkela, riže, mlijeka u prahu i maslaca, tako da mora da je taj gluten iz dinkela. Kako to da ste ga onda stavile u tablici sa 7 mj. :dunno (pitala bi ja tamo,ali zaključano)
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 10 vel 2008, 00:08

dinkel je u tablici već sa sedam mjeseci zato što taj gluten nije isti kao onaj iz drugih glutenskih žitarica. osobe koje ne podnose gluten, mogu normalno konzumirati npr. kekse s dinkelom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Viva42 » 10 vel 2008, 00:27

Da, to znam da je neka slabija vrsta, ali ipak je gluten, pa sam si mislila da za male bebe možda nije niti to dobro. A recimo quinoa koja ne sadrži gluten je tek u 8 mj.,pa mi to nije bilo baš jasno. Ali, nema veze, to ja ne mogu spavati,pa mi svašta pada na pamet.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mimoza » 15 vel 2008, 23:28

I mi smo krenuli sa dohranom i ide nam super.
Jede proso,rižu i palentu sa povrčem,jako voli voće a najviše bananu ali joj ne dajem često jer poslije nje jako plače dok kaka.
I vodu voli ali je cica i dalje No.1.
Lana 30.07.2007 10:45
mimoza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tweety » 18 vel 2008, 10:08

Dala sam navećer Nini rižine pahuljice sa jabukom prije spavanja. 100ml + cika i prospavala je devet sati u komadu. Mislim da je ipak glad bila uzrok njenog bđenja. Ponovila sam i drugi dan i bilo je isto, tako da mislim da će nam to biti treći obrok.

tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 18 vel 2008, 15:56

Iako smatram da ste mogli pricekati s trecim obrokom (jer ti je beba jos mala i dojenje bi joj trebalo biti jos uvijek glavna hrana) zelim ti da si u pravu u vezi glada i budjenja ponoci. Moja iskustva govore drugacije, a mozda vi ipak budete iznimka :wink .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tweety » 18 vel 2008, 21:07

Bez brige, nisam ja ukinula dojenje, hvala Bogu mlijeka imam na izvoz i ona gušta kad god se sjeti, a i u svu hranu koju mogu stavljam svoje mlijeko zato mi i nije žao uvesti još taj treći obrok.

tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IvaV » 19 vel 2008, 10:24

Imam pitanje u vezi rasporeda obroka. Ovako: Mi u 7 papamo mlijeko, pa u 11 voce(+zitarice), pa u 2 mlijeko, pa u 5 povrce(+zitarice) i u pola 8 mlijeko. Jel moze to tako? DA joj "rucak" bude malo kasnije? Naime, nikako joj ne odgovara kada joj dam kasicu u 2 umjesto mlijeka, vec bude dosta nervozna, sto od umora, sto od gladi i samo bi se sto prije najela i isla spavat. A ako joj dam kasicu, pogotovo povrtnu, nece biti dovoljno sita za dulje spavanje koje joj je potrebno: Ovako se dobro najde, zaspi kako kada, ali je mirna naredna 4 sata. Ako je jela u 2, treba ponovo jesti u 6, ali ja joj onda dam papati u 5-onda mi je odmorna, ne previse gladna i super mi prihvaca sve.
Kaj velite?
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 19 vel 2008, 23:06

Moze. Sve sto bebi odgovara.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IvaV » 20 vel 2008, 21:52

:mah
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 28 vel 2008, 18:52

MI smo prije skoro mjesec dana počeli s dohranom - doručak, prema forumskoj tablici i savjetima s ovog pdf-a :zivili .
Micek je sve super prihvatio, zadnjih dana količinski pojede npr. jednu srednju jabuku (naribanu) + jedna jušna žlica riže - to pomiješano u kašicu. Iza toga popije malo vode iz čaše s kljunjom, ne baš puno više mu je to fora i smije se...sve ostalo isključivo sisa.

Čini mi se da je to pristojna količina ali on vrlo brzo traži sisati nakon tog doručka i to ne samo za pomaziti se nego dosta povuče.

E sad ne znam koliko da još čekam sa uvođenjem ručka ili da krenem za koji dan bez obzira? Baš mi danas bila patronažna, ona savjetuje da polako krenem i s ručkom. Čak mi je spominjala i večeru (tipa grizolino, keksolino) ali ja to nikako ne bi još.

Hvala :3srca
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 28 vel 2008, 22:35

Koliko dugo ste na tom jednom obroku?
Koliko dugo nakon obroka trazi dojiti?
Keksolino i grizolino nisu najsretnije riješenje, sadrze puno secera, to po meni nije uopce hrana za bebe.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Dudley » 28 vel 2008, 22:46

Na tom jednom obroku smo od njegovog napunjenog 6. mjeseca, znači nešto manje od mjesec dana.

Sisati hoće kojih pola sata od doručka, dosta posisa.

Ma i ja se slažem za te line..., i ako uskoro i počnemo s ručkom ne bi mu još davala večeru, pogotovo ne keksolino i slično.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 28 vel 2008, 23:06

Mi smo bili mjesec i pol na prvom obroku. Ja nisam isla na drugi obrok dok nije taj prvi prihvatio skroz, dakle nije trazio dojiti poslije.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Bessa » 09 ožu 2008, 13:00

Mi smo na dohrani i evo danas je šesti dan kako Filip nije nakon papice tražio cicu pa me zanima da li da mu prestanem nuditi cicu nakon obroka? On si popije vodu uz kašicu.
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bessa » 09 ožu 2008, 21:56

I kada se može uvesti drugi obrok?
Možda nakon što smo par dana jeli svaku od kašice preporučene za 6.mj i ako dijete tada više ne traži cicu nakon obroka?! :dunno
Jesam li to dobro shvatila?
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.