Sada je: 07 kol 2026, 01:31.

snenokle - gdje sam fulala?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: snenokle - gdje sam fulala?

PostPostao/la Solea » 14 vel 2008, 10:12

ja ne volim jesti snenokle pa ih niti ne pravim, al gledala sam ovaj vikend aninu emisiju, radila je, izmedju ostalog, bas i snenokle.

ona je, doduse, onu bijelu smjesu pekla pa dubila i punila cokoladnim mousseom i onda, tek pri serviranju ohladjenu zutu kremu dodavala bijelom dijelu. izgledalo je odlicno!

evo kopiram taj njezin recept, mozda ova osnova (bez cokolade) bude od koristi :mase

Malo drugačije “šnenokle”

Za “šnenokle”:
5 bjelanjaka
200 g šećera

za mousse od čokolade:
85 g čokolade najmanje 65% kakao mase, nasjeckane
180 g slatkog vrhnja
1 šalice smjese za šnenokle (gore)

krema:
1 štapić vanilije
250 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
5 žumanjaka
65 g šećera

Čokolada za posluživanje

Zagrijte pećnicu na 120°C. Premažite kalupe za panacottu ili soufflé sa maslacem. Stavite bjelanjke i šećer u metalnu posudu od miksera i položite ju iznad lonca sa kipućom vodom. Lagano tucite dok se šećer ne rastopi i bjelanjci nisu zagrijani. Maknite sa pare I tucite mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Odvojite 1 šalice te smjese za mousse od čokolade. Napunite dresir vrećicu sa snijegom i napunite kalupe s njim. Zagladite vrhove i stavite kalupe u veću posudu, koju napunite kipućom vodom, tako da dođe do polovice visine kalupa. Prekrijte folijom i pecite u pećnici oko 20 minuta, dok se snijeg ne stisne. Izvadite kalupe iz vode i ostavite da se ohlade u hladnjaku, najmanje jedan sat.

Za mousse, stavite čokoladu u posudu. Zagrijte 120 ml slatkog vrhnja i prelijte preko čokolade. Ostavite jednu minutu, a zatim promiješajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite da se ohladi. Ostatak vrhnja istucite u šlag. Sačuvani snijeg umiješajte u čokoladu, a zatim i šlag.
Ostavite polagano pečeni snijeg u kalupima, ali mu izdubite rupu u sredini, tako da ostavite dovoljno debljine sa svih strana i na dnu. Sa žlicom ili dresir vrećicom, napunite tu rupu sa mousssom od čokolade. Vratite kalupe u hladnjak i ostavite da se mousse stisne, najmanje jedan sat.

Za kremu, ostružite sjemenke sa štapića vanilije u lončić s mlijekom i vrhnjem. Pustite da se zagrije do vrenja. Dodajte 1 šećera u mlijeko I pustite da se rastopi.
U međuvremenu, razmutite žumanjke s ostatkom šećera. Dodajte 1/3 vrućeg mlijeka u žumanjke, dobro miješajući, a zatim sve vratite u lončić. Miješajte kremu na vrlo laganoj vatri ili na pari, dok se ne zgusne i obloži žlicu. Odmah prebacite kremu u drugu posudi i miješajte dok se malo ne ohladi. Ohladite do kraja u hladnjaku.
Okrenite kalupe sa snijegom na papirnati ručnik (da upije višak vlage). Za serviranje, u tanjur ili zdjelicu ulijte malo kreme, na nju položite “šnenoklu” punjenu moussom od čokolade i na vrh položite nekoliko listića čokolade.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 14 vel 2008, 11:06

Kakvi keksi?!? :shock:
Moja baka ih je radila po njemačkoj kuharici. Tak ih radi i mama, pa i ja. Nejdu nikakvi keksi :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la filipovamama » 14 vel 2008, 11:10

Meni ipak keksi poboljšaju cijelu stvar.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 vel 2008, 11:13

A kakvi keksi. I kam ih stavite? Pitam jer ih ja ne volim, al moji obožavaju, pa kad već radim da ih možda i ja pojedem malo :mah
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 14 vel 2008, 11:25

a moze i sa sladoledom :lol

SNENOKLE
Solea
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 14 vel 2008, 11:27

:pise Ajde,sad mi sline cure. Volim kekse i sladoled :gladan
IINA
Sveta krava

PostPostao/la filipovamama » 14 vel 2008, 22:32

Ja petit kekse ili speculas stavim na dno zdjele i na to stavim sve ostalo (bjelanjak i mlijeko i žutanjak).

A gdje ide sladoled?
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la galicia » 01 ruj 2012, 22:22

joooj, pročitala sam temu i opasno mi rastu zazubice! ali di ću u pola 11 ić radit šnenokle.. :roll i to po prvi put u životu. ali ste me fino sjatili djetinjstva.. joj, bio je tulum kad bi mama to napravila! :hahaha
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.