Sada je: 17 tra 2026, 17:48.

Peticija za mjenjanje zakona / roditelj-njegovatelj

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Peticija za mjenjanje zakona / roditelj-njegovatelj

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 04:02

Preneseno sa foruma RODA -

Danas 01.03.2008, majke djece s teškim tjelesnim oštećenjima su izišle uz potporu medija na Cvjetni trg u Zagrebu da im se pomogne da uspiju doprijeti do Vlade i Sabora kako bi na snagu stupile izmjene i dopune zakona o majkama njegovateljicama.Pozivamo sve građene,sve ljude dobre volje koji nas žele podržati u toj našoj namjeri da budemo uz svoju djecu nakon 7. godine,a ne da idemo radit i sljedeće subote,ali na Trgu bana Jelačića od 10-14 sati s istom namjerom.Danas je skupljeno jako puno potpisa mada je bilo i onih koji su samo odmahivali rukom uz obrazloženje da nemaju vremena se zaustavit na par minuta da nam daju podršku.Bilo ko da je zainteresiran i da nam želi na bilo koji način pomoć bila bi zahvalna da se javi na pp.Hvala ovim putem svima koji sui se odazvali ovoj jako plemenitoj akciji i da nam date još snage da uspijemo ostvarit svoje ciljeve.Do sad su samo majke djece s najtežim dijagnozama i samo određenim dijagnozama ostvarile pravo na status majke njegovateljice,a mi tražimo da svi invalidi budu izjednačeni uz mogućnost biranja da li će neko raditi ili ostati doma uz svoje dijete.Hvala Vam svima i molim Vas ovim putem da se odazovete i da nam dođete na Trg bana Jelačića.

Ja zagnjavila :baba , a ono - to je to ...

Isto mislim da je bilo fer da se i ostale upozna sa tom akcijom - da se sve udruge angažiraju i da se organizira u svim gradovima diljem Lijepe naše ... :whew

Pošto je procedura takva kakva već jest - jedan ili dva tjedna ne znači puno - ali puno potpisa u zajedničoj akciji svih udruga i roditelja znači :3srca
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Peticija za mjenjanje zakona / roditelj-njegovatelj

PostPostao/la † RLmama » 02 ožu 2008, 10:59

a jel ima peticija online?
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la Lidija » 02 ožu 2008, 11:58

Tko organizira potpisivanje peticije - ja i opet ko papagaj. Ak' je grupa građana, nek je grupa građana, ali nek se napise.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 14:04

Lidija je napisao/la:Tko organizira potpisivanje peticije - ja i opet ko papagaj. Ak' je grupa građana, nek je grupa građana, ali nek se napise.

Nemam ti pojma ...skinila sa roda ovaj tekst ...

Zakon treba mijenjati.To je jasno.Morate napraviti udrugu.Napisati sami prijedlog izmjena Zakona kako bi po Vama trebalo biti dobro.Jako je važno da Prijedlog pošaljete u ministarstvo ali i prijedlog svim kluBovima zastupnika u Saboru.Od HDZ-a do SDP-a. i ostalih.Ako Vlada ne bude išla s izmjenama i dopunama u narednih dva tri mjeseca onda mi se javite pa ćemo napraviti strategiju prema birokraciji.Morate imati sadržaj zakona kakav želite da bude.Pozdrav

Vesna Škare Ožbolt ... Sa mog bloga ...http://www.tipkovnica2.bloger.hr/post/r ... 89667.aspx tekst je osvnuo i na naslovnici blogera :oops:
Javio mi se i Davorko Vidović i Dragutin Lesar ... Zajkon treba mjenjati - samo mi nije jasno jesu li i oni uopće čitali tekst prije nego su ga izglasali ( mislim na tekst zakona koji trenutno vrijedi?)

U udruzi jesam - "Anđeli" ... a sad svi ostali vidite da se može i da se treba mjenjati ...Osim toga javila mi se i Pravobraniteljica za djecu i potvrdila mi da nas mame sa DVOJE PP zakidaju u svakom pogledu... i da će se po tom pitanju također pokrenuti inicijativa :vi

Nema nas nigdje u Zakonima :baba

Ondak... :babby - idemo raditi al svi skupa i bez onoga meni to ne treba ... Ima majki kojima to treba - al ajmo imati izbor i za taj izbor ss svi skupa IZBORITI ...
Zajedno smo jači!

PUSA SVIMA !
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 14:35

Evo mi smo učinili što je u našoj moći i ne znam zašto ne bi neko rekao ko organizira i zašto,pa nije tajna.

Organizirala je jedna mama koja je skupila nas ostale,a ja sam se pametna juče tek sjetila staviti na forum

Gospođa Vesna Škulić ( SDP ) nas je podržala i bila s nama danas će biti u medijima i bilo je na dnevniku.Kad završi sljedeću subotu idemo kod nje u Sabor pa ćemo vidjet šta ćemo napravit.Naravno ako uspijemo za jedno dijete ne vidim razloga da ne bi bilo za dvoje i više djece s posebnim potrebama kao i samohrane roditelje koji po mom saznanju ne mogu ostvarit status njegovatelja.Eto dođite svi u subotu sljedeću na Trg bana Jelačića

opet sa foruma RODE - Odgovor jedne od forumašica ...
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 18:26

http://vijesti.hrt.hr/content/view/42002/10/

A što je ostalom djeconm i roditeljima ?
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 02 ožu 2008, 19:02

To ti je tak, kad svatko tuce u svoju tamburu i ono kaj se sjeti. Tko je glasniji - izvuce neko rjesenje relativno na brzinu - naravno nekvalitetno.
:whew
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 20:19

Lidija je napisao/la:To ti je tak, kad svatko tuce u svoju tamburu i ono kaj se sjeti. Tko je glasniji - izvuce neko rjesenje relativno na brzinu - naravno nekvalitetno.

Opet vaši i naši roditelji i vaše i naše potrebe --- pa šta nisu svima potrebne promjene ovog zakona ?
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 02 ožu 2008, 22:16

potpisala! slucajno bas prolazila Cvjetnim trgom :mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la andrij » 02 ožu 2008, 22:28

medo14 je napisao/la:potpisala! slucajno bas prolazila Cvjetnim trgom :mah

Bravo ...

al ovako nije OK ... to treba organizirano i na sve strane odjednom

I na političare ...peticijom se mogu sakupiti glasovi građana , ali nama trebaju ruke političara ZA
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 03 ožu 2008, 10:59

nažalost, iz novinarskih pera ispadaju krive informacije; majke mogu ostati sa svojim djetetom nakon 7. godine života, ali onda dijete ne može pohađati nikakav oblik školovanja. Ako pohađa, onda jeste tamo 4 sata i za to vrijeme majka može raditi. Meni osobno je takvo razmišljanje zakonodavca shvatljivo.
na http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3025251/index.do
kažu da majka mora biti kod kuće da bi dijete imalo fizikalnu???? Netočno
Barem u Zagrebu dijete može ići u redovnu školu zahvaljujući asistentima i udruzi PUŽ i gradu Zagrebu :klanja
AKo želimo (a želimo) promjene, onda treba znati dubinu i širinu problema, da ne bude da samo neke kategorije ostavre pravo, a da na drugim kategorijama djece roditelji budu zakinuti.
Ovo jeste prekrasna inicijativa par roditelja i treba ih podržati, ali to treba i strukturirati jer ispada neozbiljno.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 06 ožu 2008, 13:38

Lidija je napisao/la:To ti je tak, kad svatko tuce u svoju tamburu i ono kaj se sjeti. Tko je glasniji - izvuce neko rjesenje relativno na brzinu - naravno nekvalitetno.

Zakon nije poslan udruzi - predlagatelju - prije izgalasavanja u Saboru ...ne samo toj udruzi nego nikomu ...upravo zato jer se izglasao navrat na nos.Pa ni oni koji su glasali nisu zakontali za šta glasaju .

Osim toga HDZ je jedina stranka koja tada nije podržavala RODITELJE .Moguće da će i ovaj put biti ista priča :(

Koja je to politika bila u igri ,neznam - ali znam da uistinu ako se nebudu roditelji koordinirali sa udrugama , a udruge između sebe ,pa ako treba i sto piuta ....opet će doći do podjeli pa vladaj...

Osobno pokrećem inicijativu da se majke sa dvoje i više djece napokon pojave u Zakonima RH te da im se od države omogući ne jednostruka skrb koju su imale do sada - već dvostruka ...!

Srdačan pozdrav !
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 08 ožu 2008, 09:38

To ti je tak, kad svatko tuce u svoju tamburu i ono kaj se sjeti. Tko je glasniji - izvuce neko rjesenje relativno na brzinu - naravno nekvalitetno

Tko, šta , di, kud ?

Ma dobro je da se roditelji angažiraju , ali malo networinga na bi nam škodilo.

Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 08 ožu 2008, 21:00

i ja bih se uključila ali nisam imala pojma o peticiji, inače ne čitam baš novine a i ne gledam tv pa nisam informirana. bravo samo naprijed već jednom da mi mame budemo shvaćene ozbiljno. ja sam bila s malim tri dana u bolnici i sad umirem od straha da će mi ukinuti invalidninu i dopust do 7 godine.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 11 ožu 2008, 10:46

jučer razgovarala sa svojom soc. radnicom i pitam kako to da mama iz moje udruge je dobila status iako joj dijete ide u vrtić i soc. služba jeste upoznata s time?
Ona veli da su sada nova tumačenja da dijete smije ići do 12 sati tjedno u institucije (tkz povremeni boravak) Više od toga ne smije. Za sada
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Sandra028 » 11 ožu 2008, 10:58

a zašto ta nova tumačenja ne možemo dobiti na uvid? :roll:
znam, glupo pitanje, al baš me zanima.
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 11 ožu 2008, 12:01

nadicab je napisao/la:jučer razgovarala sa svojom soc. radnicom i pitam kako to da mama iz moje udruge je dobila status iako joj dijete ide u vrtić i soc. služba jeste upoznata s time?
Ona veli da su sada nova tumačenja da dijete smije ići do 12 sati tjedno u institucije (tkz povremeni boravak) Više od toga ne smije. Za sada

Ja jučer sa svojom socijalnom razgovarala i potvrdila mi da ukoliko je dijete negdje uključeno - mama nema pravo na status ... Pa sam povukla zahtjev .

Jel to tumačenje od djelatnice do djelatnice ...

I tih 12 sati se odnosi na invalidninu ... kakav status ? :svadja
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 11 ožu 2008, 12:52

andrij je napisao/la:
nadicab je napisao/la:jučer razgovarala sa svojom soc. radnicom i pitam kako to da mama iz moje udruge je dobila status iako joj dijete ide u vrtić i soc. služba jeste upoznata s time?

Ja jučer sa svojom socijalnom razgovarala i potvrdila mi da ukoliko je dijete negdje uključeno - mama nema pravo na status ... Pa sam povukla zahtjev .

Jel to tumačenje od djelatnice do djelatnice ...

I tih 12 sati se odnosi na invalidninu ... kakav status ? :svadja

Ako dijete ide više od 3.55 h u vrtić dnevno onda majka gubi pravo na dopust i invalidninu za dijete. Moj sin ide 3.30 h dnevno u vrtić i ja imam pravo na dopust i invalidninu jer dijete ne boravi u skupini više od 4 sata dnevno . Ali to nema veze sa statusom roditelj-njegovatelj jer taj status može dobiti roditelj čije dijete je teški invalid na aparatima tako nekako.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 11 ožu 2008, 13:19

Njegovatelj ide uz povremeni boravak, što podrazumijeva do 12 sati tjedno.
Jer se kao povremeni ne smatra dnevnim boravkom.

pišem više, žuri mi se.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 11 ožu 2008, 15:24

Lidija je napisao/la:Njegovatelj ide uz povremeni boravak, što podrazumijeva do 12 sati tjedno.

Ali taj povremeni boravak može ići i sa vrtićem kao što ide moj Domagoj ( vrtić do 4 sata ) To je sad po zakonu "Integracija i inkluzija" A ja nisam dobila status njegovatelja jer moj sin nije na aparatima odnosno nema toliku invalidnost. I koristim dopust zbog njege djeteta do 7 godine i dobivam invalidninu za dijete. A dnevni boravak bi bio svakodnevni boravak djeteta u nekoj ustanovi (vrtić, bolnica i sl ) duži od 4 sata. naglasak na svakodnevni. A meni je socijalna radnica rekla da povremeni boravak znači 12 sati TJEDNO rada sa djetetom u nekoj ustanovi(npr mi ćemo iči i S.Raškaj 12 sati tjedno ali te dane nećemo biti u vrtiću) :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 11 ožu 2008, 16:32

Lidija je napisao/la:Njegovatelj ide uz povremeni boravak, što podrazumijeva do 12 sati tjedno.

pišem više, žuri mi se.

Jedva čekam da mi pojasniš - zašto ja moram birati između Ivanova školovanja koje nebi trajalo 4 sata dnevno i statusa majke njegovateljice :objasni
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la suzica » 11 ožu 2008, 18:07

U razredu imam učenika s progresivnom mišićnom distrofijom (1. razred gimnazije). Njegova mama ne može ostvariti status njegovateljice jer on ide u "ustanovu". A on je u kolicima, ne može si ni nos obrisati ali želi ići u školu, željan je znanja, štoviše, odličan učenik je i to sve zahvaljujući njegovoj mami koja ga dovodi u školu, između satova ga seli iz razreda u razred jer je nastava kabinetska, vodi ga na WC i daje mu jesti preko velikog odmora, vadi i sprema mu stvari prije i poslije sata. Mi kao profesori s njim nemamo nikakvog posla a nismo niti obučeni za to jer smo "obična"škola, dakle, nismo nikakva specijalizirana ustanova niti škola za učenike s posebnim potrebama a mama ne može dobiti status njegovateljice. Ona je postala "inventar" naše škole. Izašli smo u susret koliko smo mogli tako da svaki dan bar 2-3 sata imaju u istoj učionici da mama može skočiti doma skuhati ručak. Ona 24 sata živi njegov život a to joj ne priznaju.
Zašto bi on morao ići u školu u Dubravi kada mu je naša, dobra gimnazija 100 m od stana? Zašto nema pravo na asistenta do punoljetnosti? To su pitanja koja me muče a muče Hrvojevu majku a i ostale mame s djecom s posebnim potrebama.
Što sve možemo napraviti kako bi stvari promijenili?
Imate li neki savjet, ideju kako pomoći u konkretnom slučaju?

Hvala.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plava » 11 ožu 2008, 23:23

Suzica, potpisujem te u cijelosti. za to treba napraviti peticiju da bi se zakon promjenio i nadopunio kako bi sva djeca, kojima je to potrebno ostvarila svoje pravo
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 12 ožu 2008, 00:24

Asistent jos nije pravo. Za to se tek moramo izboriti.

Napokon sam stavila kod mene na stranicu malu storiju o asistentima u redovnoj skoli. Pa pogledajte.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 12 ožu 2008, 09:47

Lidija je napisao/la:Asistent jos nije pravo. Za to se tek moramo izboriti.

Napokon sam stavila kod mene na stranicu malu storiju o asistentima u redovnoj skoli. Pa pogledajte.

A što je sa gornjim pitanjima o njegovatelj-roditelj, to svi čekamo da nam objasniš jer ako roditelj postane njegovatelj onda može biti i asistent?!
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 13 ožu 2008, 00:49

Ono sto sam napisala gore saznala sam u kontaktu sa jednom od socijalnih radnica i drzavnom tajnicom. To zapravo nigdje ne pise. Barem ne na taj nacin.

Ako je dijete u skoli - ajd mi objasnite koja to skola traje manje od 12 sati tjedno? Pa cak i manje od 20. Ja za takvu ne znam.

Asistenti nisu ''roditelji njegovatelji''. Oni su upravo jedan od ''servisa'' koje zelimo uvesti i uvodimo da bi roditelji bili roditelji, djeca isla u skole .... Ako jednog dana uspijemo, postojat ce edukacija za asistente (pomocnike) u nastavi, pa ako bas neki roditelj zeli da mu je to zanimanje, vjerojatno nece biti ogranicenja. No, to je onda jedno od zanimanja, i poslodavac vas moze staviti na radno mjesto gdje vas treba. Da bi se postalo asistent u nastavi sigurno ce trebati zadovoljiti neke formalne, ali i neke druge pretpostavke.
Uvodi se i zato da mame ne bi morale sjediti u skoli. (u kojoj u stvari, po zakonu, danas i ne smiju sjediti).

Inace, ja nebi voljela biti asistent u nastavi svom djetetu. Hvala, ne. Meni je dosta i ona druga polovina dana. A onaj dio dana kad je dijete pod skrbi, mogu raditi ono sto me zanima, za sto sam isla u skolu ili se naknadno educirala, mogu biti svoja.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 13 ožu 2008, 01:18

Ja sam plavuša... :mrgreen:

Još uvijek ne kužim kako jedan centar tumači ovako, drugi onako ,a treći svakako ?

Ja, znači :belji moram birati između bilo kakvog rada u državnoj instituciji i statusa i to djetetu moram nadodati jednu alineju ... - a netko ga je dobio iako mu je dijete uključeno "niti " 12 sati ?

Ups ... zaboravila sam da autizam nije problematičan niti težak ... :baba
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 13 ožu 2008, 01:30

A kako? Ima svega. Ja sam jedna od malobrojnih cije dijete nije nikad imalo punu invalidninu. I to je, sto god ja mislila, po sadasnjim zakonima OK. To sto hrpa djece ima punu invalidninu, iako po zakonu ne bi imali pravo :dunno A sto da radim? Nek imaju. Ja se jedino mogu probat borit dokazat da cl.58. ZSS nije OK, da je protuustavan i sl. ne pada mi na pamet doci na centar i reci - a kako ''on'' ima?

Ovo sa 12 sati nigdje ne pise, barem ja nisam vidjela, no ako je to nekom vazno - zovite ministarstvo u Zg. pa trazite potvrdu, trazite da vam faksiraju, potvrde il negiraju. Ili jos bolje - pisite im jer vam onda moraju odgovorit, a tko je sto rekao - tko ce to dokazat.

moram birati između bilo kakvog rada u državnoj instituciji i statusa i to djetetu moram nadodati jednu alineju

Mozda zato jer je prosla ponoc - ali ja nis ne kuzim sto si ovdje napisala :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 13 ožu 2008, 01:39

[quote="Lidija"

Mozda zato jer je prosla ponoc - ali ja nis ne kuzim sto si ovdje napisala :dunno[/quote]

Mogla sam djetetu staviti još jednu alineju i dobiti status - al onda nema škole i to mi je pravnik socijalnog rekao.Takav je nepravedni zakon.

Danas čujem da je jedna mama U POSTUPKU I DA JE NISU ODBILI ZA status - mjenjala je papire djetetu , dijete joj ima autizam i ide po prilagođenom programu u posebnu grupu u redovnoj školi...Oće mi netko reć - jesam ja propuvala ili je ovo OPET PO PRINCIPU - rješavamo kako komu ?
Zadnja izmjena: andrij; 09 tra 2009, 18:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 13 ožu 2008, 01:42

Bojim se da je po
rješavamo kako komu ?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća