Ajd da netko u moje selo ide rodit
Hmmm, Nasice, sto reci...Pa, kao prvo, neka kriza tatu sa prisustva porodu, jer to se kod nas nemere. Radjaona je jedna, sa tri kreveta, dijele se paravanom. Ako bude imala srece kao ja, radjat ce sama u sobi, a ako ne, kao cure par sati iza mene, radjat ce u drustvu. Drzim fige za ovo prvo.
E sad, sto se tice svega ostalog...Ovako, idem redom jer ima puno toga.
1. Prijem: dodjes, odvetu tu u pripremu, briju(ja sam to obavila doma), klistir (recite vi sta hocete, al mene je to spasilo, da sam jos brinula o tome hocu li kakati pri porodu, mislim da bi pukla

). Ispitaju sve zivo, trudnicka knjizica i to...
2. onda setas, ako ti kao meni stanu trudovi, a jednom kad krene, stavljaju te na krevet i nema mrdanja. I to na ledjima

Nema stolcica, nema kade, nema lopte, nema nis
3. kad porod krene, setre su uvijek uz tebe, nikad te ne ostavljaju samu. Drage su i tople, razgovorljive, tjese i pomazu

ALI, ja tamo poznajem jednu od sestara i ona je samo zbog mene dosla i bila uz mene cijelo vrijeme. Da nije bilo nje, ne znam kak bi bilo. Njenu sam ruku izmrcvarila, jelte. Kada ti seka bude dosla (ili je vec tu), neka mi se javi, pa cemo pripremiti kontakt da se ta ista sestra nadje i za nju. Odmoci ne moze.
4. e sad, tijek poroda. Ako bude imala srece i bude naisla na dr K, bit ce sve ok. Ona je po meni super zena, zalaze se za prirodni porod i pustit ce da sve ide svojim tijekom. Mene je ona docekala, ali je otisla iz smjene taman kad je meni porod krenio. Cura koja je rodila tu noc, ali jos u njenoj smjeni imala je totaln prirodan porod. Bez dripa, bez epi i sve 5. E, a meni je dosao sef, i spicio mi drip, sto je po meni skroz sve sje****. na porodu mi je bila druga dokica, isto ok. Neka im kaze daje bila na tecaju, da je informirana, jer te onda skroz drugacije gledaju.
Dakle porod tece, oni svi pomazu i odbri su, samo neka se dogovara sa doktoricom sto zeli. Ali setat joj nece dati, meni su cak prigovarale sto se okrecem na bok, al ja nisam trudove mogla durati na ledjima, nikako. Al dobro, sve to je trajalo 5 sati, izgon mi je bio najgori, bilo je komplikacija, ali sve je zavrsilo ok.
Mob ne smije imati, ali smijete zvati u radjaonu dat ce vam informacije, ali nemojte prevec da se ne izifciraju
Kad se beba rodi, sivanje ide odmah i nisam ga ni osjetila (unutarnje i vanjsko, popucala sam ko lubenica), bebicu odmah daju mami na kratko i onda ju odnose srediti. Vjerujem da ce uspjeti sa prvim podojem

samo neka ga trazi. Nakon toga, 2 sata promatranja, tata smije vidjeti mamu i bebu, nakon toga je sve ok. maze te i paze.
Ako ne bude bila guzva (ne mozes vjerovati kolko se djece kod nas radja) mozda bude imala tu nesrecu da zavrsi u sobi do radjaone kao ja, i da 3 dana slusa porode. Ako ne bude guzva, biti ce na drugoj strani, tamo je bolje, bebice su blizu, ljepse su sobe i kupatila.
Stesre i doktori se jako zalazu za dojenje i pomoci ce ti kako god znaju i umiju. sestre. doktore sam vidjala samo u viziti. Ima jedna visoka i mrsava sestra koja je mene spasila, kad me uhvatila izdajati, zvijezde sam vidjela, al me spasila od upale. Pokazat ce ti polozaj, postaviti bebu, odgovoriti na pitanje iako su ZATRPANE poslom. Zene su super. Ima jedna ne tako super, ali nje ionako nikad nema, stalno je
negdje, pa nek se sa njom ne zamara. A kad im dojenje krene, po meni, nista drugo nije ni bitno. A ako bude bilo problema, pomoci ce joj.
Bebe su sa mama cijelo vrijeme po danu:3srca , ali ih od cca 12 navecer do 5 ujutro odnesu da se i mama odmori i meni je to bilo super. Iako, ako ne zelis da ju odvode, nece. Al vjeruj mi, spavati od zaljubljenosti u nju nisam nikako mogla kad je bila kraj mene, pa mi je tih par sati dobro doslo.
Odjelne sestre svako jutro spremaju krevete prije vizite i one su mi bile koma, bezobrazne i drske, a sefa se boje ko vraga. Na njih neka ne obraca paznju.
I jos stvari: radjas u njihovoj spavacici, za poslije neka ponese svoje, kao i uloske, jedonkratne gacice, wc papir i ostale stvari za higijenu.
Doma se ide 4. dan nakon poroda ako je sve ok, pedijatri su

, iako strucni sto se tice beba.
Ako ti sister ostaje tu, ne znam koga da joj preporucim za savjetovaliste, iam ih cijele dvije i ovako su ok, al ne zalazu se za dojenje, promoviraju dohranu sa 4 mj i tak.
Eto, nadam se da sam pomogla, ako bilo sto treba, neka mi se javi

Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.