Sada je: 31 srp 2026, 00:45.

Epiziotomija, međica, masaža

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Epiziotomija, međica, masaža

PostPostao/la megy123 » 31 svi 2007, 15:20

Drage moje!
Malo me zanima to vase isustvo,da li mozes reci na porodu da ne zelis da te ne rezu ili sve oni odlucuju umjesto tebe....?
Cula sam da je bilo bezveznih slucajeva,nepotrebnog rezanja....
Zanima me ona prica o sirini bokova?:) jesu li to babske price ili je stvarno istina,širi bokovi porod lakši, tj nema rezanja?;=)
:mah :mah :mah
megy123
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la badada » 31 svi 2007, 15:28

onda bi krupnije ženske rađale djecu ko od šale :lol

šalu na stranu,možeš reći da ne želiš ali ako se mora,mora se
mene su rezali,nekih 4-5 šavova,da ne brojim sad :lol to su jelte ovi vanjski,bilo je i unutarnjih,al neznam koliko

gle ja se tebi tu sad smijem,al kad se sjetim,tog poroda i rezanja,uf,jeza me prođe,iako ja sam imala kratak porod,dali su mi drip oko 10 a u 1:08 sam rodila :dunno
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

<:)

PostPostao/la megy123 » 31 svi 2007, 15:52

Pa moram pitat vas mamice isksune,ja sam prvorotkinja i svaga ti se draga moja naslusam...
Nevjesta me savjetuje da uzmem epiduralnu,onda me neki savjetuju da ne, da šteti,pa opet da,pa ne...... :dunno :dunno :dunno :dunno
megy123
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 31 svi 2007, 16:05

O epiduralnoj smo se raspisale bas ovih dana. Imas raznih iskustava pa ti odluci...
A rezanje... Uvijek mozes zamoliti babicu da ti pomogne da prodje bez rezanja. Ne znam gdje ces roditi, ali nekima je to upalilo. Praksa je medjutim da te skoro uvijek rezu. Ja samo rezanje nisam ni osjetila, a promaklo mi je i kad su ga napravili. Odmah su me sili, tako da mi ni to nije bio problem. Jedino poslije, nakon dan-dva, to te pocne zatezati i smetati. Prodje za 10-tak dana :mrgreen:
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la ina_sa » 31 svi 2007, 16:31

Meni su morali raditi epiziotomiju,jer je beba išla guzom.To rezanje nisam ni osjetila,ali šivanje...definitivno,najgori dio čitavog poroda iako nisam imala uopšte puno šavova.U bolnici u kojoj sam ja rodila dosta žena,ako sve ide po planu prođe bez rezanja,znači rade je samo ako postoji indikacija za to.
Ema 5.7.2004.
Una 3.11.2007.
ina_sa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la badada » 31 svi 2007, 16:35

ančice,ja sam nažalost baš osjetila kad me babica zarezala,ona je umjesto da to napravi usred truda greškom napravila kad me trud prošao :roll:
šivanje nije bilo tako strašno,dobila sam injekciju protiv bolova,dosta dugo me šivao doktor,pa je morao i popravljati jer je stalno odnekud pomalo curilo krvi ali srećom kad je završio to je bilo to,ja sam ionako cijelo vrijeme mislila na svoju bebu i nije me bilo briga kaj radi,samo da je gotovo
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Maslacak » 31 svi 2007, 17:17

Ja sam jedna od sretnica koja je na prvom porodu prosla bez rezanja.. zamolila sam ih da me ne rezu, a radila sma i masazu medjice- nekoliko tjedana pred porod. Epiduralnu nemoj traziti unaprijed- slusaj svoje tijelo i ako stvarno ne bude islo drugacije i budes se previse iscrpila- onda ju trazi...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melibeli » 01 lip 2007, 10:08

Mene su prvi puta rezali, ne puna 2-3 šava, a kako će sada biti :dunno , nadam se da me neće i da će porod proći brzo
slika
melibeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Cicko » 01 lip 2007, 11:30

Ne znam gdje namjeravaš roditi, ali jedno pozitivno iskustvo sa Sv.Duha, babica koja je bila na porodu se stvarno trudila da izbjegnemo epi, čak joj je i mm "pomagao" s nekakvim uljem za masažu. :mrgreen:
Naš život dobio je drugu dimenziju 18.05.2006.
Od tog dana znamo samo za ljubav, a to je naš Antonio.

Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više!

"Mama, ti si moja najveća zvijezda!"
Cicko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 01 lip 2007, 13:05

Zaboravila sam napisati- meni je bas bilo stalo da izbjegnem epiziotomiju (rezanje)- jer je oporavak nakon epi tezi i duzi... sto potrvdjuju i majke sa vise djece koje su rezane na prvom porodu ili na prvih par a na zadnjem nisu- kazu da je razlika drasticna.
Meni je najvaznije bilo da mi nakon poroda bude sto lakse brinuti se za bebicu- jer nisam imala nikakvu pomoc sa strane u tim prvim tjednima.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 01 lip 2007, 13:12

ma nije problem brinuti o bebi i sebi i kad imaš epi.
problem je više psihičke prirode. prva dva dana rana je svježa i malo boli, onda se bol pojačava i negdje sedmi dan, kad ti je već dosta ležanja i prof.baltazar šetanja sa bebom na rukama, rez steže gore nego na početku i pitaš se kad će tome kraj i što ti je to trebalo. :cool
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 01 lip 2007, 16:10

Megy123, samo informativno, gdje namjeravas roditi? Sansa za epi ti uvelike ovisi o tome.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la blis » 02 lip 2007, 09:18

Niti jedan doktor ne bi trebao odlučivati umjesto tebe. I ne samo na porodu. ;)
Kada dođeš u bolnicu razgovaraj s primaljom i liječnikom. Reci da bi rado da ti spase međicu i da ćeš slušati primaljine upute. A i sama se malo informiraj kako spriječiti rezanje i pucanje međice. A ako i pukneš malo to nije ništa u odnosu na ranu od epiziotomije.
Širina bokova nema veze s pucanjem. Puca meko tkivo, a ono će se raširiti ako mu se da dovoljno vremena. Dakle, bitno je da porod ne ide ubrzano (drip, tiskanje prije vremena).
U prvom porodu sam rezana. Rezanje nisam osjetila, ali šivanje je bilo užasno. Nisam mogla sjediti 5 tjedana, a u bolnici sam jedva brinula o sebi, a kamo li o bebi. Srećom pa je samo spavao.
U drugom porodu sam malo pukla. Pucanje nisam osjetila, a kod šivanja sam osjetila samo jedan šav od 4. Sjedila sam već u sobi nakon poroda.
blis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 04 lip 2007, 09:13

Razlika u oporavku nakon poroda sa i bez epiziotomije (rezanja) je ogromna, i sad ove pameti kad sam prošla oba slučaja (a rez na prvom porodu je bio stvarno mali i mislila sam da sam prošla super :roll: ) nema šanse da bi više dala da me režu.
Na Svetom duhu su sada zaista o.k. i pokušavaju izbjeći epi i kod prvorotki, sa mnom su u sobi bile dvije prvorotke koje su obe prošle bez rezanja.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la misic mali » 04 lip 2007, 14:24

Mene su rezali kad sam radjala, a nakon par sati su konce skinuli, napravili reviziju maternice jer sam skoro dobila sepsu i opet me šivali. Rezultat svega: nikakva posebna bol, mogla normalno sjediti nakon par dana i oporavila se bez ikakvih posebnih problema.
misic mali
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimi321 » 04 lip 2007, 14:43

Mene su prvi puta rezali, kao i sve po defaultu. I to mi je bilo najteze od cijelog poroda. Ovaj put ne dam :mrgreen:, osim ako mi ne objasne da ne moze drugacije.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 05 lip 2007, 00:09

Ja sam oba puta prošla bez rezanja. :mrgreen:
Prvi puta se sve odigralo jako brzo tj Klara je izletjela u jednom trudu pa nisu stigli :cool ,a drugi puta sam zamolila da ne rade epi ak ne moraju i nisu.Marta je btw rođena sa 3820g :mrgreen:

Šivali su me oba puta al svega par šavića nemam nikave ožiljke ,i nije me boljelo ,više je bilo neugodno.

Rodila sam u ZG u Vinogradskoj.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Lucy25 » 05 lip 2007, 15:09

Ja sam nazalost, oba puta rezana i to po istom mjestu :( i nije mi ni na kraj pameti bilo da ih zamolim da me ne rezu (nisam se toga niti sjetila :mrgreen: ). Uostalom, tada sam zivjela u zabludi da cu se raspucati ko lubenica ako me ne budu rezali, a sad vidim da to nije tako.

Teutonija, blago tebi :klanja Sigurno je predivan osjecaj tako roditi :5

A sirina bokova nema nikakve veze s tezinom odnosno lakocom poroda.
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

re:

PostPostao/la Nada » 06 lip 2007, 22:54

Babica koja me poradjala silno se trudila da porod prodje bez epizitomije no zaista nije islo. Taman sam pocela razmisljati o tome da joj kazem "rezi" kad je capnula. Ma divna je bila...

Tri savica, nista strasno. Dok nije "capnula" oci su mi iskakale :shock:

Rodila na SD
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 07 lip 2007, 11:40

Meni je natezala međicu ,osjećala sam kak me pecka i popucala sam sasvim malo i to iznutra.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Maslacak » 07 lip 2007, 11:52

Pucanje medjice se ponekad moze sprjeciti perinealnom masazom koja pomaze da medjica sama bude elasticnija...
Masirala sam se pred kraj prve trudnoce- prosla sam bez rezanja i bez pucanja.. ali ne znam koliko je tome zasluzna masaza medjice koliko primalja koja mi je vodila porod i postivala moju zelju da me ne zareze...

Evo jos malo o samoj masazi:

Za masazu medjice se preporucaju biljna ulja sa cistim etericnim uljima (ne sintetickim)- dobro ulje je mjesavina- kantarionovog ulja, ulja psenicnih klica, muskatne kadulje, jojobe, ruzino ulje ... ali i cisto maslinovo ulje moze posluziti za masazu.

Ulje fino utrljati u tkivo izmedju vagine i zadnjice. Pokusati razvuci medjicu dok se ne osjeti lagano peckanje ili zatezanje- u pocetku jednim prstom, kasnije palcem i kaziprstom nekih 3-4 cm u vagini siriti oba prsta. Nauljeno tkivo treba siriti pazljivo i osjecajno. Koristiti samo onoliko ulja koliko se stvarno moze umasirati- a ostatak obrisati papirnatom maramicom ili mekanim rucnikom.
Preporuca se masirati jednom dnevno.
Ja sam se masirala nekih 15-20 minuta i to sama. Nije mi pasalo kad me masirao MM...
I da- meni su smetali nokti, pa bi ih redovito rezala prije masaze...
E sad- polozaj za masazu- moj savjet je isprobati vise polozaja- lezeci, sjedeci i odabrati onaj koji je najugodniji.
Masaza na pocetku nije ugodna, ali to ne znaci da se treba odustati jer se na kraju isplati.

U slucaju upala i infekcija- nije se preporucljivo masiarti.
Sretno!
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 lip 2007, 11:59

kako sam ja nakon dugotrajnog i teskog poroda zavrsila na hitnom carskom, rezana nisam, osim po trbuhu :p i moram priznati da mi epi djeluje kao totalni horor :strah
totalno se nelagodno osjecam dok vas citam i osjecam da me medjica boli, katastrofa jedna koliko nisam normalna :ne
mene je i prije prvog poroda vise bilo "strah" od epi nego od samog poroda. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la kokomamac » 07 lip 2007, 23:59

prvi put su me recnuli. sjecam se da me jako zapeklo. osecala sa kak se koza para. a bogme se i rasparala do guze. sve je bilo oke dok nije popustila lokalna. od tada pa naredna dva mejseca me opako bolilo, sjedila sam nikako. sjecam se da sam i jela nstojecki naslonivsi se laktovima na stol. :drink

drugi puta me dohvatila jedna sposobna babica, jako se trudila oko medjice. i to me malo bolilo moram priznat. al je proslo bez epiziotomije. nutra sam dobila svega tri sava.

razlika je NEOPISIVA. nakon dva sata cucanja poslije poroda, odvelo me na odjel. digla sam se ko da nis nije bilo i trk na intenzivnu blejat u mrvicu. narednih dana su me ta tri sava malo smetala, peckala, pikala, al neugoda nije bila ni priblizna bolovima ko poslije prvog poroda.
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 08 lip 2007, 00:11

Ja sam se masirala zadnjih mjesec dana trudnoce kao sto pise Maslacak. Molila sam na porodu da me ne rezu. Porod sam prosla bez dripa, otvarala sam se sporo. Babica je i na samom porodu mehanicki rastezala medjicu.
No medjutim, nakon dva sata tiskanja u svakojakim nemogucim pozama (Lukasova glava nije bila dobro postavljena) babica me ipak na kraju rezala, imala sam svega par vanjskih savova, cervix je ostao netaknut. Objasnjeno mi je da nije islo drugacije zbog velikog obujma Lukasove glave (37cm). Ja iskreno nisam imala u toj fazi nista vise protiv jer sam gubila snagu za daljnje tiskanje.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

epiziotomija, međica, masaža....

PostPostao/la Marin » 16 tra 2008, 18:46

Pripremam se (za sad psihički) na prirodni porod, na stolcu. Tražit ću da me ne režu. Čiala sam puno o epiziotomiji i masaži međice, pa bi probala. Znam da se s masažom kreće tek od 35tj. Htjela bi čuti vaša iskustva ako ih imate ili razmišljanja. Kad početi, s kojim uljem, gdje ga kupiti (po mogućnosti u Vž i preko neta)...
Nadam se da neću doći doma izmasakrirana ko prvi put... :(
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

Re: epiziotomija, međica, masaža....

PostPostao/la thinkPINK » 16 tra 2008, 20:33

Moj plan je slican tvome... Mislim da se mozes masirati i maslinovim uljem ili Weledinim (nemam pojam di kupiti)... Ima na rodama uputstva kako....
Evo...
Kako se masaža izvodi?

Sa puna 34 tjedna trudnoće svakoga dana zauzmite polusjedeći položaj, kao da rađate. Nastojite biti opušteni. U početku koristite ogledalo kako biste se upoznali s međicom. Prije masaže svakako skratite nokte. Možete koristiti ulje kako biste dodatno omekšali međicu ali i svoje prste.
Stavite palce u vaginu koliko možete i širite međicu na stranu i dolje prema rektumu, sve dok ne osjetite peckanje. Zadržite tako dok peckanje ne prestane i masirajte dalje gore - dolje. Za vrijeme masaže neka vam palci budu kao udice koje će vući tkivo prema gore kao što će to raditi glavica bebe. I na kraju masirajte tkivo između palca i kažiprsta, oko minute.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 16 tra 2008, 20:46

:)
meni je definitivno plan da mi ovaj porod ostane u boljem sjećanju od prošlog ;)
Baš me zanima dal ima netko kakva iskustva??
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la direktorica svemira » 16 tra 2008, 21:08

Ima za kupiti to gotovo weledino (ako se ne varam, kombinacija psenicnih klica, badema i jos necega), a mozes i prek neta naruciti pojedinacna, hladno presana biljna ulja - http://www.aromaterra.hr
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anđela » 16 tra 2008, 21:41

I ja ovaj put obavezno pravim masaže jer prvi porod isto izmasakirana...
Kuma mi je već poslala iz njemačke to neko ulje WELEDA (Damm-Massageoel), vidim sad da to ima i kod nas kupit, mislim čak da bi to mogla naći i u Dm-a ili Moellera. Uglavnom je to Weledino ulje gori u njemačkoj jako traženo i gotovo sve trudnice ga preporučuju!
Početi sa masažom treba u 34. tjednu trudnoće!
Započni dan sa osmijehom!
Anđela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MATEJA » 17 tra 2008, 15:23

Evo i ja se pridružujem,samo mi treba točan naziv koje ulje,i gdje ga mogu kupiti!Ako netko zna,curke javite!
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.