Sada je: 25 kol 2026, 01:42.

OTVOREN ZUB

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

OTVOREN ZUB

PostPostao/la mamaDEA » 19 ožu 2008, 10:14

Ne znam da li ovdje ima stomatologinja :mrgreen: , ali ako ima molim vas da mi kažete da li je normalno da je J. naša stomatologinja skinula plombu i rekla da tako ostane i neka mu čačkamo hranu iz zuba sve dok mu ne izađe trajni zubić.
Naime, to je zub koji je popravio prije godinu dana, nema karijesa, površina plombe je dost velika (na 5ici) i zadnjih 7 dana se žalio da ga boli zub i to samo kad jede. Otišli zubaru i ona veli to što veli, izvadi plombu i finito.
Više ga ne boli, ko luđaci mu čačkamo po zubu, u vrtić sam odnesla čakalice i zamolila tetu da mu vadi hranu iz zuba. E sad, to tako može trajati još godinama jer trajna petica izlazi dost kasno, zar ne? :dunno
I još me zanima da li se taj zub može opet pokvariti? Da li inače mliječni zubi imaju živac?
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: OTVOREN ZUB

PostPostao/la folne » 19 ožu 2008, 10:34

Nisam stomatolog, ali imamo jako jako puno iskustva sa zubarom tj. popravljanjem zuba i ovo mi stvarno zvuči čudno.
Ne vidim razloga zašto se taj zub ne bi mogao kvariti dalje, pogotovo tako otvoren da se u njemu stalno nakuplja hrana.
Jedino što mogu je preporučiti ti našeg zubara. :dunno
folne
Mladenka

PostPostao/la sanelina » 19 ožu 2008, 11:17

Nemojte me sad držati za riječ,ali zubar moje kćerke je isto tako njoj otvorio zub i rekao da ostane otvoren(stalno čistiti)jer joj se počela stvarati gangrena(čini mi se da je tako rekao ili nešto slično tome :bum )
Uglavnom,vaditi zub još ne smije ,a ne smije biti ni zatvoren plombom. :dunno
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la borninamama2 » 19 ožu 2008, 15:46

mama dea imaš pp
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frida » 19 ožu 2008, 21:13

ajd i mene ovo zanima, jer i mi imamo otvorenu 5-icu i sada se sve skrhalo. Isto krenulo sa tim - čačkajte, četkajte, a sada su ostali samo vanjski rubeki. Jel ima netko?
frida
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la VIPmama » 20 ožu 2008, 12:15

za djecu ne znam, ali ja jesam imala otvoren zub :dunno
isto kao folne :pee , samo mogu preporučiti pedodonta
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la mamaDEA » 20 ožu 2008, 12:44

pa koliko dugo si imala otvoren zub?
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 20 ožu 2008, 13:48

ja osobno samo nekoliko dana, ali mi je tada zubarica (ne moja) rekla da i ona ostavi otvoren (pa dolaziš na čišćenje), ako treba.
Npr. ja sam čistila kanale na jedinici i još uvijek nisam završila, a bolilo je ko vrag, pa sam ga otvarala sama (po uputi), a zubar mi je ostavio otvoren nakon jednog čišćenja
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la mamaDEA » 20 ožu 2008, 14:08

pa to mi ima logike, ali ostavit mu zub otvoren dok ne izađe trajni :dunno , to mi se čini predugo jer kao što već napisah, trajni može izaći za par godina i do tada se može pokvariti još x puta.
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 21 ožu 2008, 09:32

:dunno
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la mimi321 » 21 ožu 2008, 17:39

Mom sinu je zubarica isto ostavila otvoren zub nakon sto ga je bolio plombiran. Rekla da novi zub odozdo gura pa da zato boli. :dunno
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 21 ožu 2008, 22:52

Benediktu je isto zubarica otvorila zub nakon što mu se ugnojilo iznad zuba i ostat će otvoren. Također je rekla da moramo čistiti čačkalicom ako se zavuče hrane u njega.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la mamaDEA » 25 ožu 2008, 10:42

Znači ima još slučajeva.
Ajd dobro, valjda će sve biti ok.
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la filipovamama » 27 ožu 2008, 13:57

beammama je napisao/la:Benediktu je isto zubarica otvorila zub nakon što mu se ugnojilo iznad zuba i ostat će otvoren. Također je rekla da moramo čistiti čačkalicom ako se zavuče hrane u njega.

I Filipu i rekla je da je bitno da bude otvoren da se gnoj ne skuplja i ne uništi korjen trajnog zuba. Bio je otvoren par godina, ispao i novi mu narastao - bijel i zdrav.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2008, 14:21

Isto, L. ima otvoren zub već godinu. :dunno
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la mamaDEA » 27 ožu 2008, 15:35

cure, utješile ste me i više nisam tak zabrinuta. očito je to jedna od "metoda". :bye
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lea.marijela » 31 ožu 2008, 21:02

Mama DEA to je skroz normalna procedura. Moja starija ima otvoren zubić već 3 godine i čekamo trajni.Htjela sam samo nadodati da nije potrebno baš iza svakog jela čačkat zub. Bit će dovoljno jednom dnevno mi to radimo uz večernje oranje zubi, samo treba paziti da se ne zaštopa nečim tvrdim. Niki je jednom zapela koštica od nara i sve je poplavilo pa smo morali ići zubarici da to izvadi,al generalno niš strašno. :mah
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaDEA » 01 tra 2008, 08:48

hvala :mase
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la anja979 » 20 tra 2008, 20:13

javlja se stomatologinja. zub se ostavlja otvoren, jer je pulpa (zivac) mrtav, pa da se izbjegne mucenje djeteta, oticanje i antibiotici pusti se zub otvoren, koji treba paziti da se ne zacepi, iako s cackalicama OPREZ da ne bi pukla u kanalu i tek onda zacepila. mlijecni zubi imaju veliku pulpu blizu povrsine zuba, lako se kvare ali ih nije dobro vaditi jer cuvaju mjesta za trajne, endodoncija (punjenje kanala) trebalo bi a opet postotci uspjesnosti od pacijenta do pacijenta, a svaka upala moze ostaviti posljedice na trajnom zubu koji se nalazi odmah ispod.
anja979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bambolina » 21 tra 2008, 13:22

Mogu ja nesto pitati?
Nam je zubar otvorio zub jer je htio popraviti. Izbrusio mu je koliko se dalo i sad ima rupicu i vidljivi karijes...
Plomba je odma pala... :( kaze zubarica da je povrsina pre mala...i da zato plomba pada...
Koliko dugo moze tako stajati zub dok ne propadne vise od ovoga sto je? Jer je zubarica rekla da ce kad vise propadne ici popravljati i stavljati plombu.
Dali se puno brze mljecni zub kvari ako je otvoren?
Hvala!
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anja979 » 22 tra 2008, 13:15

ne razumijem "izbrusio koliko mu se dalo"? ovo je sad malo nezgodno jer ne znam tocno o cemu se radi.
koji je zub u pitanju? imao je uvjete napraviti plombu, dijete je bilo mirno i sve ostalo?
da li je zub prije bolio? i kad ste naruceni?
anja979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la matea » 22 tra 2008, 13:19

stavi mu malo vatice u rupicu od zuba da hrana ne upada duboko, a i lakše je čistit. meni je jednom zubar isto tako napravio ali nažalost taj zub je sada prošlost jer je predugo bio otvoren pa je živac propao :cry: ... možda bi bilo dobro potražiti drugo mišljenje :dunno
matea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bambolina » 23 tra 2008, 10:10

anja979 mali nije dao da mu brusi odnosno dao je jedno par minuta a polje nije dao vise! Ne voli zvuk brusilice mislim da ga plasi... E pa uglavnom izbrusio mu je koliko je mali dao da mu se brusi i kad je maknuo brusilicu mali se smrio i dao mu je da mu cacka sa onom iglom (mislim na onu sa zavinutim vrhom koji je kao igla (ne one male iglice s kojima ciste kanale)) i bio je miran dok mu je stavio plombu i spricnuo sa necime. Ne zub ga nije bolio! 05.05.idemo na konreolu - odnosno mali ide uvijek sa nama pa mu zubo uvijek prekontrolira zub. A da radi se o onom do zadnjeg (petisa ili?) - zaboravih reci to da moj mali ima dvije godine (kutnjak ili kako se zove onaj zadnji nije mu jos izasao)
matea ali toje tako povrsinski i malo da mu ne moze uci hrana unutra a ni vatica - valjda je zato i plomba pala... :dunno
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 23 tra 2008, 11:36

ovo s vatom je nemoguća misija :drink
Ja sam sebi trebala stavljati tako zbog ogromnog procesa, nisam uspjela ni jednom :drink

Mom mlađem su do sada ispale dvije ispune, ALI samo zato jer do prije pretprošlog pregleda nije htio tufer niti sisaljku (sad više nema problema :5) pa se nije dobro moglo posušiti. I to smo ponovo napravili plombice i sve 5.

Trenutno ima u tretmanu jedan ogromni ogromni karijes, pod anestezijom mu je stavljen hmm, tokso..nešto za umrtvljenje živca, valjda,
sljedeći tjedan ga idemo dovršiti. Nakon tog zuba ostaje nam još samo jedan jedini :5 :proljece S isto tako ogromnim karijesom..

Ukupno ih je bilo SEDAM :| Velim, sve smo ih sredili i to sve po "pravilu struke" :mrgreen: , sad još ovo liječimo ...

A ja o svojima više NEĆU pisati :roll: :roll:

I da, nadam se da će se Anja javljati redovito da je rešetamo malo :)
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la bambolina » 23 tra 2008, 12:17

Hrabar momak!
:bye
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anja979 » 23 tra 2008, 15:33

bambolina pa on je tako mali,evo iskreno ne mogu ti sad tocno reci,ali mislim da ti je to prije neka zastita nego plomba. jer dvije godine tesko da se tu razvio neki karijes, tako da je to mozda bilo "zalijevanje fisura". a stao je bas da ga ne bi traumatizirao,tako da ce ja pretpostavljam pokusati sljedeci put, tako to ide pomalo da dijete ne preplasi, da stekne povjerenje, da vjeruje stomatologu. Karijes s dvije godine,prije na prednjim zubima jer su straznji tek nikli. bitno je da je pocetni karijes mlijecno bijele boje i on se moze zaustaviti poboljsanjem oralne higijene kao i preparatima fluora, ali s njima treba paziti jer se ne smiju gutati. iako danas u ordinacijama postoji pasta s fluorom koja ima super okus i smije se gutati. usput mlijecni zuba ima dvadeset,prvi trajni kutnjak nice oko 6 godine.
anja979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bambolina » 24 tra 2008, 09:11

anja979 hvala!
I ja sam se zacudila za taj karijes na tom za sada zadnjem zubu (ne znam koji je to ali onaj sto raste do 3god.na toj gornjoj strani nije jos izasao tj.izrastao)-uglavnom zacudila sam se jer taj zubic nema ni godinu dana a on vec ima crnu tocku na zubu koja kao da ide kroz zub!Ta tocka je okrugla (pravilnog oblika) i crna kao ugalj! Uzasnuta sam jer se bojim tog karijesa cudo! Sad mu je zubo narucio Tooth mousse pa kaze da mu time mazamo ove prednje koji imaju ostecenu caklinu - mislis da trebamo i taj zadnji sa crnom tockom? A da rekao nam je zubo da ne pretjerujemo sa cetkanjem da je dovoljno to sto premo svako vece i poslje slatkog i da ne treba mu prati cim nesto pojede - sta je stvarno tako?
Hvala jos jednom!
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 24 tra 2008, 10:45

ja sam isto mišljenja da ne treba više od dvaput dnevno prati zube, znam da moeš pretjerati u četkanju pa oštetiti caklinu.
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la ZacKa » 24 tra 2008, 12:25

anja979 je napisao/la:javlja se stomatologinja. zub se ostavlja otvoren, jer je pulpa (zivac) mrtav, pa da se izbjegne mucenje djeteta, oticanje i antibiotici pusti se zub otvoren, koji treba paziti da se ne zacepi, ..... ali ih nije dobro vaditi jer cuvaju mjesta za trajne, endodoncija (punjenje kanala) trebalo bi a opet postotci uspjesnosti od pacijenta do pacijenta, a svaka upala moze ostaviti posljedice na trajnom zubu koji se nalazi odmah ispod.

Evo tako i mi , i isto tako nam je to sve rekla naša stom. i ajmo reći da uredno svaki dan (rekla je nemoramo nakon svakog jela) čistimo zubić i za sada je ok. On čuva mjesto.......... :proljece
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la anja979 » 24 tra 2008, 12:33

ne treba pretjerivati sa cetkanjem, navecer i ujutro obavezno,znas reklame za Sensodyne kad zub boli na hladno, to moze nastati i od pretjeranog i nepravilnog cetkanja, umjerenost.ne poslije svakog obroka.
tooth mousse je odlicna i ja je koristim isto za svoju malenu. to je sto sam spomenula pasta koja se smije gutati,ali poslije cetkanja pola sata ne smije nista ni jesti ni piti. nema ispiranja, malom kolicinom premazi zube. i da obvezno i taj zadnji zub a nece nista lose biti. iako sam jos uvijek misljenja da je to prije neka pigmentacija,ali ne sumnjam da je to Vas stomatolog prepoznao, i u skladu s nalazom postupio. nadam se da ce sve biti o.k.
anja979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.