Sada je: 26 srp 2026, 04:57.

Zamrzavanje špinata

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Zamrzavanje špinata

PostPostao/la nancy » 20 svi 2008, 12:52

Kako i naslov govori zanima me dal mogu zamrznuti špinat?
Imamo ga pun vrt, a kako je već pomalo počeo cvasti, a Ivan ga jako voli jesti zanima me dal ga mogu zamrznuti i ako mogu dal ga moram prvo malo prokuhati i onda spremiti?

Puno hvala!
Ivan, 14.09.2007. najljepši dan u našem životu
nancy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Zamrzavanje špinata

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 13:14

da, odmah nakon sto ga uberes ga ubaci u prokljucalu vodu na minutu - dvije.
i onda ga mozes zamrznuti.
ali ga blansiraj odmah nakon sto ga uberes i operes.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Bellina » 20 svi 2008, 13:19

Naravno da možeš, samo ga nakratko ofuri u vodi, razdijeli u porcije i zaledi.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 13:24

a što se dešava sa nitratima/nitritima, posebice kod odmrzavanja?

ja ne bi. kao ni jela od krumpira.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 20 svi 2008, 13:36

a onda ne jesti niti ledov smrznuti spinat?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 13:40

ne djeci.
ja mogu. i onako se trujem cigaretama. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 13:49

zadnjih pola sata kopam po netu u potrazi za tekstom koji bi mi dokazao kako se odledjivanjem spinata povecava razina nitrita i nitrata i ne mogu naci nista :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Bellina » 20 svi 2008, 13:52

Ja mislim, koliko me sjećanje služi, da se njihova razina povećava stajanjem ubranog povrća, ali zamrzavanje tek ubranog povrća nije taj slučaj
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 13:55

i ja tako mislim. ali nisam milijardu posto sigurna pa bih voljela neki link ili nesto.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 13:58

nije baš tako. kad ulovim vrijeme uguglat ću (ili probajte vi ove pojmove: nitrati, nitriti, karcinom)

povrće iz zemlje uvlači nitrate. njihovim stajanjem prelaze u nitrate. taj se proces jako ubrzava kod većih temperatura (to bi bilo prokuhavanje, pa leđenjem zaustavljaš proces, novim kuhanjem ga samo još više ubrzaš) i pod utjecajem crijevne mikroflore.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 14:15

eli jesam, guglam cijeloi vrijeme. nasla sam masu toga, ali nigdje ne pise da je smrznuti spinat veca opasnost od svjezze ubranog. samo da je manje hranjive vrijednosti.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 14:25

to sa temperaturom sam pročitala kad sam tražila nešto o podgrijavanju. nije problem to što je zamrznut, ali takvog ga ne možeš jesti, već mora opet u vodu, opet na hlađenje....
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 14:26

evo, ovdje pise da se blansiranjem smanjuje razina nitrita i nitrata, a smrzavanje blansiranih namirnica ne utjece uopce na njihovu razinu, za razliku od svjeze zamrznutih kod kojih se povecava:

zamrzavanje i blansiranje

Effects of freezing and storing of frozen products on the content of nitrates, nitrites, and oxalates in dill (Anethum graveolens L.)

Waldemar Kmiecik, Zofia Lisiewska, and Jacek S upski

Department of Raw Materials and Processing of Fruit and Vegetables, Agricultural University of Kraków, 122 Balicka Street, Kraków 30-149, Poland

Revised 14 August 2003; accepted 14 August 2003. ; Available online 26 November 2003.

References and further reading may be available for this article. To view references and further reading you must purchase this article.

Abstract
The aim of the work was to compare the contents of nitrates, nitrites, and oxalates in the leafy part of dill and in whole plants (leaves with petioles and stems) of dill harvested at the 25 cm stage of growth. Changes in the levels of these compounds in the technological processes of freezing and refrigerated storage were also determined. The investigation concerned two kinds of the raw material (leafy parts and whole plants), different treatments before freezing (blanching or non-blanching of the raw material), differentiated temperature of storing frozen products (−20 and −30 °C), and a storage time of 12 months. Analyses of the frozen products were conducted every three months. In relation to whole plants (leaves, petioles, and stems) the leaves alone of fresh dill were characterized by a much lower content of nitrates (54%), a higher content (though below 1 mg/1000 g) of nitrites, and also a higher one of oxalates (26%). The blanching induced a considerable reduction of the contents of nitrates, nitrites, and oxalates. This concerned whole plants to a greater degree than leaves, oxalates being an exception. Freezing did not affect the levels of the analysed compounds in frozen products with the exception of non-blanched whole plants in which the level of nitrites significantly rose in relation to the raw material. Irrespective of the applied temperatures during refrigerated storage, the level of analysed compounds was slightly changed in relation to that recorded in the material directly after freezing.

Author Keywords: Dill; Freezing; Nitrates; Nitrites; Oxalates

Article Outline
1. Introduction
2. Material and methods
2.1. Raw material
2.2. Preparation of the material for analyses and freezing
2.3. Freezing and storage of frozen dill
2.4. Evaluation of the levels of components
2.5. Elaboration of results
3. Results and discussion
4. Conclusions
Acknowledgements
References

Table 1. Content of dry matter in raw and frozen dill (g in 100 g of fresh matter)

x±SD – mean value of four samples and standard deviation.

ns – not significant.

View Within Article

--------------------------------------------------------------------------------

Table 2. Contents of nitrates in raw and frozen dill, in fresh matter (mg/kg)

View Within Article

--------------------------------------------------------------------------------

Table 3. Contents of nitrites in raw and frozen dill, mg/1000 g fresh matter

View Within Article

Table 4. Contents of oxalates in raw and frozen dill (mg/100 g fresh matter)

View Within Article
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 20 svi 2008, 14:32

Imam dvije opcije, da blanširam i odledjujem svekrvin domaći neprskani zdravi špinat il da na pazaru kupim šta dobijem. Biram prvo.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 14:45

to da je zaleđeni bolji od odstajalog ili trulog, u to ne sumnjam. pitanje kakav je naspram svježe skuhanom.
to da se blanširanjem, kao i kuhanjem, smanjuje razina svega, logično je - pola sastojka prelazi u vodu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 15:11

pa u cemu je onda problem? razina nitrita i nitrata se smanjuje i o tome smo diskutirali, a mislim da je svakoj od nas jasno da je svjezi spinat, kao i svo ostalo povrce, kvalitetnije svjeze nego zamrznuto.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 15:22

očito smo u raspravu ušle iz različitih kuteva.

i još nešto - za osmomjesečnu bebu nije špinat, tj.eventualno može malo netom ubranog i netom skuhanog.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 16:04

slazem se da za 8mjesecnu bebu nije spinat. btw, moj ga je prvi puta jeo relativno nedavno, a sada ce napuniti 3 :)
ali da imam vrt pun domaceg i nespricanog spinata ja bih ga blansirala i zamrznula :peace
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IvaV » 20 svi 2008, 17:00

slazem se da za 8mjesecnu bebu nije spinat. btw, moj ga je prvi puta jeo relativno nedavno, a sada ce napuniti 3

A zasto je onda spinat na tablici i to od 11 mj? Meni je P jos uvijek beba iako ima 11 mj, spinat jos nije probala, ali sam joj planirala dati cim se domognem domaceg i svjezeg.

I jos je negdje tanja napisala da jaje (zumanjak) nije za do iza prvog rodjendana, a u tablici je sa 10 mj.

Poprilicno oprecne i zbunjujuce informacije :da?
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 17:04

iva, za spinat pise da moze ici s 11 mjeseci, ali ako je pripremljen u roku od dva sata nakon branja. sve pet.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IvaV » 20 svi 2008, 17:08

Znam da pise, al sam se pitala zasto Noi nisi dala do sada i znas li ti nesto sto ja ne znam. :mrgreen:
Ako je u pitanju to da nisi mogla da svjezeg i netom ubranog, ili da imas neobjasnjivu averziju prema toj biljcici, sve 5.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 svi 2008, 17:11

nemam netom ubranog :)
a nije da mu u zivotu spinat ludo fali.
naprosto mislim kako spinat, zbog svega ovog sto smo o njemu pisale ovdje, nije namirnica bez koje dijete ne moze. ima drugih, s puno vise zeljeza i kojecega nego sto je to spinat. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 19:21

što se tiče nitrata u svježe skuhanom špinatu, u dvije žličice nema ga više nego u cijeloj kašici mrkve kojom majke često počinju dohranu i davaju redovito u popriličnim količinama jako malim bebama. zbog toga je po meni ono 11 mj okvirna brojka. više je stvar u količini i stvarnoj svježini nego u namirnici kao takvoj.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 20 svi 2008, 19:28

Ako se odlucis na smrzavanje, meni je zgodno bilo napuniti spinatom posudicu za led. tako dobijes male kockice koje preselis u vrecicu i koristis komadno. Puno jednostavnije buduci da ti treba mala kolicina. :bye

Ja sam seljanka, mislila sam da se nitrati pretvaraju u nitrite pregrijavanjem skuhanog spinata. :oops:
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la MjesecevaZraka » 20 svi 2008, 21:23

Bubidea je napisao/la:a onda ne jesti niti ledov smrznuti spinat?

Ja ga nisam jela u cijelom zivotu. :)
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 21 svi 2008, 13:06

Zumanjak ide ranije ali bjelanjak tek s 13 mjeseci, zato cijelo jaje ide iza prvog rodjendana :mrgreen: .
Ja osobno kod alergenih namirnica radije pricekam jos koji mjesec.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nancy » 21 svi 2008, 13:20

Vidim da sam podigla dosta prašine svojim pitanjem. I htjela bih razjasniti neke stvari.
1. Špinat koji bih htjela zamrznuti je domaći, iz našeg vrta , udaljen par metara od kuće, u loncu je za 10 minuta od ubiranja (vidim da neke nisu pažljivo pročitale uvodni post), dakle ne radi se o špinatu koji je ubran prije xy sati a kamo li dana. To vam je prednost življenja na selu!
2. Špinat kao i ostale namirnice Ivanu dajem po tablici koju sam dobila od našeg gastroenterologa (Ivan je alergičan na kravlje mlijeko), dakle liječnika specijaliste, a ne na svoju ruku i u njoj stoji da može od 6. mjeseca pod uvjetom da je svježe ubran. I ne, nije doktor nekakav metuzalem, star ko biblija nego jako mladi doktor mojih godina, koji je rekao da po najnovijim istraživanjima nije dokazano da dijete neće biti alergično na neku namirnicu ako se što dulje odgađa njezina konzumacija. Znači ak mu je suđeno da bude alergičan na jaja makr prvo pojeo sa pet godina, bit će.
3. Ipak sam odlučila zamrznuti špinat. Najprije ću ga skuhati na pari, usitniti i razdijeliti u male porcije i u zamrzivač

Hvala svima što ste se potrudile!!
Ivan, 14.09.2007. najljepši dan u našem životu
nancy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 svi 2008, 13:52

nancy, s namirnicama se ceka odredjena starost djeteta prvenstveno radi njihove probavljivosti, a tek onda zbog mogucih alergija.
hocu reci, nije sve u alergijama. :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Sreca najveca » 21 svi 2008, 14:00

a ako nemamo nikakve mogucnosti doci do onog svjeze ubranog iz vrta?

recimo, Paola rado jede spinat. e sad, sto napraviti kad ga vise ne bude na placu? kupiti ga sad (iako ne znam kad je ubran), zblansirati i smrznuti ili joj dati onaj kupovni smrznuti?
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 svi 2008, 14:05

upravo iz tog razloga sam ja svome tek nedavno dala spinat - jer ga nemam gdje frisko ubrati. ono sto ja radim i sa spinatom i sa blitvom je da ih kupujem na trznici kod osobe u koju imam povjerenja da je povrce domace, nespricano, eko ...ili nesto peto i cim ih kupim blansiram i smrznem (ukoliko mu ne ne kuham odmah). ali sve sto mogu u pravilu nastojim pripremiti svjeze.
osim toga, moj spinat zbilja jede tako rijetko da se ne brinem. ali ponavljam, tek nedavno ga je poceo jesti.
moze tvoja paola i bez spinata prezivjeti. nema potrebe da ga dajes, ima drugog povrca.
mamashnita od noje
Muza

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.