Sada je: 18 tra 2026, 15:10.

Bebe rođene ljeti tj kako obući ljetnu bebu

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Bebe rođene ljeti tj kako obući ljetnu bebu

PostPostao/la Marto » 06 svi 2008, 23:58

Mi smo na Ljetnicama već dosta pričale o ovome, al mene zanimaju i mišljenja/iskustva drugih mama, dakle, kako hendlati sa bebama koje se rode u ljetnim mjesecima?
Što im obući? U početku tanki dugi rukav, pokrivat im nogice...?
Što je sa tekućinom? Ako je beba dojena, ne treba joj ništa dodavati? Međutim, negdi sam čitala da ako je prevruće može proći voda na žličicu, odnosi li se to na stariju dojenčad ili i na novorođenčad?
Ako imate još kakvih savjeta za ljetne bebe, dobrodošli su! :3srca
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Bebe rođene ljeti

PostPostao/la Ina66 » 07 svi 2008, 00:12

ja ti nemam nijednu ljetnu bebu (planirano sve za jesen :mrgreen: ), ali ti mogu reći ovaj dio koji se odnosi na dojenje.
po mom mišljenju, dojenim bebama ne treba voda. ako su žedne, one će same češće tražiti podoje da se napiju prvog, vodenastog mlijeka.
moje nisu bile novorođenčad na ljeto, ali su bile osam-devet mjeseci na ljeto i tako su utaživale žeđ. dobro, one su pile i vodu po danu, ali, recimo, noću su češće "cugale" po malo - par gutljaja i nastavile bi spavati :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la lastavica » 07 svi 2008, 09:06

Moja curka je ljetna beba, i to ljeto su pocele vrucine vec u 5. mjesecu. , uglavnom bilo je pakleno.
Nismo dodavali nikakvu tekućinu, samo je dojila.
Sto se tice obleke, mislim da sam joj u pocetku oblacila tanke duge rukavice. Sto se tice pokrivanja, pokrivala bi ju s obicnom tertra pelenom ili pamucnom tankom dekicom, ovisno da li bi radila klima u stanu.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Marin » 07 svi 2008, 09:18

Marin je zimsko-proljetna beba (15.03.). Ljeto smo prolazili već u kratkim rukavima (bodići), prekriveni sa tetra pelenom. Samo je dojen, iako je već bio malo veći. Često je dojio po malo da utaži žeđ. Netreba vode. Kad smo počeli s nadohranom, počeli smo i s vodom na žlićicu..
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 07 svi 2008, 09:28

Ma ljetne bebe su zakon :proljece

Moja ljetnica je u pocetku dojila i nisam primjetila da joj fali voda. :dunno Vidjet ces najbolje sama, dobro veli Ina, ako bude zedne, cesce ce traziti ciku i tako si utaziti zedj vodenastim mlijekom.

Obleku smo mi mali i dugu i kratku, ali za tako male bebe je bolje da imaju dugi, tanki pamucni rukav, lako ju rakomotis ako joj bude vruce. Nasa prva setnja je bila sa 3 tjedna (zbog mame koja je bila koma) i imala je haljiicu (pamucnu) i male carapice na nogama.
Vidi:
slika
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 07 svi 2008, 09:31

Ja imam ljetne bebuške. Jenda kraj 6. mjeseca, druga kraj 5.
Obuči-ko kaj je lara napisala. Bodić dugih rukava i pamučne jednodjelne štramplice, bez rukava. Dakle tanko, ali da niš nije golo.
To po doma, ali nakon nekih tjedan dana van smo išle u bodiću kratkih rukava i soknama.
Po noći su imale bodić dugi rukav i pokrila ih plahticom.
Tekučinu ne treba ako će dojiti, ako ne onda mora piti vodu bez obzira je l ljeto ili zima.
Divno je imati ljetnu bebu. Brzo može van u šetnju, onako u rano jutro i predvečer :3srca
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Anamija » 07 svi 2008, 09:39

Ja sam imala ljetnu bebu 2003 kada je bilo pakleno vruce.
Dojila je kada je htjela - skoro stalno. Oblacili smo joj bodice na kratke rukave i carapice. Pokrivali je plahticom.
Kada smo isli u setnju imala je isto kratke rukave, ali i tanku tuticu (hlacice s tregerima i stopalima) kapicu i tanku pamucnu plahticu.
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la IINA » 07 svi 2008, 09:40

Kapicu? Zakaj kapicu?
Moje nikad nisu imale kapicu. Vruče bi im bilo, a ionako nisu na suncu nego pod kupolom i suncobranom :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 07 svi 2008, 10:14

IvaV - slatka bebica! :proljece

Imam pitanje za izlazak iz rodilista za ljetnog bebaca... Mogu li ga obuci u ono jednodjelno odjelce, kao pidama, tanka pamucna dugi rukav i nogavice bez bodija ispod, samo pelena? Druga varijanta bodi na duge rukave i stramplice, cini mi se dode na isto po debljini... Al ovo prvo mi je slade :3srca

Jos nesto, imam mozda par komada bodi benkica (2-3 najmanji brojevi) ostalo bodije, jel to problem zbog pupka?
I dakle bebice su vam ljeti imale gole nogice? Uz carapice mislim...
Zadnja izmjena: thinkPINK; 07 svi 2008, 10:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Anamija » 07 svi 2008, 10:14

A vidis moje uvijek imaju kapicu- po zimi da nas stiti od zime po ljeti da nas stiti od sunca. I ja imam tu naviku. Nemam pojma- imali smo kupolu, ali sam joj uvijek stavljala sesiric. Doduse mi smo se cesce nosili u marami nego vozili u kolicima, pa valjda i zato ta navika :dunno
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la Marto » 08 svi 2008, 00:40

Fala cure! :vi
Znači bez vode. Prvi put nisan ispala baš neka dojilica, nadan se da ovaj put oču!
A za robu sam i mislila da ih triba obuć više nego li nas velike.
Ako se još čega sitite, bit ću vam zahvalna! :3srca

Iva V, a joooj smišna li je! :le
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SlucajniGost » 08 svi 2008, 11:36

Moja ljetna beba uglavnom nije dojena, al svejedno nije dobijao ništa dodatne tekućine. Oblačila sam ga u tanko pamučno odijelce s dugim rukavima ili kratko - a onda bih ga pokrila tankom, tankom pamučnom dekicom. U svakom slučaju stalno sam ga dirala :) tako da sam znala jel mu treba još nešto bilo obući bilo skinuti.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la miss_no » 10 svi 2008, 01:29

Moj ljetni bebač je najčešće bio u bodićima kratkih rukava, s golim nogicana i soknama. al kad nam se temperatura u stanu povisila i do 32 stupnja, Boga mi je bio samo u peleni, a kad bi zaspao, poktivala sam ga tetra pelenom. I još uvijek mu je bilo vruće.
Davala sam mu vodu nažličicu dok je bio skroz mali, pasala mu je.
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SanjaMK » 10 svi 2008, 12:05

za vodu ces videti sama. U principu stvarno bebi ne treba nista sem maminog mljeka. No ja se sjecam da sam teu dala vodu (par kasika) nakon visesatnog urlanja. vani je bilo 44 stepeni.. u stanu vjerovatno i nesto vise. Nije htio tako cesto dojiti a bila je paklena vrucina. ustvari ja mu nisam dala vodu, vec moja mama je odlucila na svoju ruku. Nakon dve - tri kasikice prestao je plakati, smirio se i postao je druga beba. Tako da pretpostavljam da nije isto bebi u norveskoj i u makedoniji.. gdje ljeto zna stvarno biti pakleno.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la mamaivana » 13 svi 2008, 16:35

Oboje djece su rođene u srce lita,oboje dojeni i nikakvu vodu nisu pili osim cike!
Šta se tiče oblačenja prvih par dana bodić dugih rukava i tanki lancun jer je klima bila upaljena a kasnije kratki rukav bodić i bičvice i to je to.Poslje sam čak i obukla bodić bez rukava jer je bilo prevruče!
...uvik kad sam s tobom,ja sam ka i dite...
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2008, 20:14

M je rodjen na kraj 5.mjeseca, nisam mu dodavala vodu... :mah
(daleko od toga da nije bilo pritisaka i pilanja)
:drink
stalno sam ga oblačila i pokrivala ko i sebe...ništa više :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Maslacak » 16 svi 2008, 09:57

Adrian je rodjen 23.06.- a na dan kad smo trebali izaci iz bolnice jako je zahladilo- toliko da su se jakne vadile iz ormara.. Ipak- ziherasica kakva jesam vec sma mu unaprijed spremila 2 varijante robice za izlazak- topliju i laganiju..
Dakle- spremila sma mu bodic dugih rukava, jednu laganu tuticu bez rukava (s kratkim nogavicama) i carapice, tanka pamucna kapica.. i druga varijanta koju smo mu na kraju i obukli za izlazak- plisana tutica sa dugim nogavicama, plisana vestica i naravno deka.

Kako smo imali dosta robice od starijeg brata koji je bio jesenska beba- nekako sam mislila da ju necemo iskoristiti- ali bilo je dosta hladnjikavo i puno smo mu toga od toplije robice obukli. Kad je bilo bas vruce- bio je samo u bodicu kratkih rukava i prekriven tetra pelenom- dok je spavao.. A za izlaske smo imali slatke ljetne tutice - bez rukava i kratkih nogavica.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 16 svi 2008, 09:58

E da, mi smo iskljucivo dojili cijelo ljeto.. bez dodatnih tekucina.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 19 svi 2008, 12:15

Klara je rođena 1.6 2003.ljeto je bilo PAKLENO,u kući još nismo imali klimu tak da je temp bila oko 29 stupnjeva i na sebi je imala redovito samo pelenu i bodi kratkih rukava te čarapice,za van isto tako ,eventualno varijacije na temu ,kakva haljinica pa kratke hlačice ,majčice i hlačice ...al je uvijek bila jako lagano obučena ,ako je trebalo pokrila sam ju pelenom.
Za noć ovisno o temp ,eventualno bodi dugih rukava.
Vodu joj nisam davala ,samo je dojila.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la swenova mama » 22 svi 2008, 11:18

d. je rodjen pocetkom sestog, bbilo je stvarno vruce. Po danu je imao na sebi bodi dugih rukava i dole neke pamucne hlacice, spavao je u ljetnoj tankoj pamucnoj vreci, a predvecer sam ga premjestala na terasu u zelenilo gdje je bilo puno hladnije nego u parkovima po gradu i tamo bi bili od 19 do 22, 23 sata.
Nije dobivao nikakvu tekucinu osim mlijeka (dojenog ili adaptiranog).
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Crazy Daisy » 22 svi 2008, 16:37

vecinu stvari ces vidjeti i po samoj bebi, ako joj je vruce, sva se zajapuri u licu i unervozi, ako joj je hladno, prozili joj se koza.
vodu ni moje nisu pile, a bilo je jako vruce ljeto. znale su spavati samo u bodijima i prekrivene pamucnom pelenom ili tankom frotirskom dekom.

http://i41.photobucket.com/albums/e289/RenataOS/1607.br13.jpg

http://i41.photobucket.com/albums/e289/RenataOS/30-2.jpg
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Masha » 23 svi 2008, 14:40

Moj je isto rođen za paklenih vrućina i najčešće je bio samo u bodiću kratkih rukava i tankim čarapicama, a tako je najčešće i noću spavao jer je zbilja bilo vruće. Eventualno smo ga prekrivali tankim lancunićem.
Ako smo baš nekud navečer išli, kad bi malo zafriškalo, odjeću smo prilagođavali temeperaturama... sama procjeniš. Kapice nismo nosili.
Moj je bio samo dojen, bez ikakve tekućine i ništa mu nije falilo.

:off ajme, Crazy Daisy... :3srca
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la olja » 23 svi 2008, 15:46

Ja imam zimsku i jesenju bebu tako da ne znam nista o ovoj temi, a dosla sam offtopicariti i reci Daisy da se odavno nisam ovako rastopila kao na ovu prvu sliku!! :luv
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Arkana10 » 22 sij 2009, 19:12

a ja sam trazila nesto po pretrazniku, i izasla tema. Setila sam se da sam virkala kada je tema izasla i uzivala gledajuci Ivinu i Daisy-ne curice... a evo sada i nasa je ljetna bebica :joy
samo da pitam, da ne stoji tema samo podignuta, koje materijale za sling/maramu da biramo za ljetne bebice?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la eli » 22 sij 2009, 23:58

arkana, nisam stručnjak, no ti ćeš roditi u najpaklenijem dijelu ljeta i kako novorođenčad nema dobro razvijenu termoregulaciju možda je bolje da ne ide odmah u maramu. ne zbog marame, već i tvoje tijelo će grijati bebu. na tvom mjestu prvo vrijeme nosila bi je na rukama (najbolje potrbuške, kao preventiva protiv grčeva, naravno, uz promjene položaja), a maramu/sling bi uzela za kasnije. ionako teško da ćete u šetnje prije babljeg ljeta.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 23 sij 2009, 09:46

Arkana evo i ja da dam svoj stav oko marame. Ja sam UVEK koje god godisnje doba bilo za pamucne materijale. Ali, imaj na umu da je Skoplje pakleno u Avgustu kad bude tvoja beba dosla...imaj na umu da ces i ti biti znojava sto od toplote, a bogami i od hormona...kad tvoja beba bude jako mala, ti sigurno neces po onom paklu setati, a najbolje je svakako kao sto eli kaze, bolje nista u pocetku, pa onda kasnije maramu, sling...sta god. Ja sam JasniMK kupila maramu/sling odavde, pamuk 100%, narucila sam ga...pa nek smo mi zivi i zdravi, kad budes htela ako budes htela, ja ti to mogu uciniti, posto ne znam gde je imalo toga u Skoplju. A sigurno ima ..
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la thinkPINK » 23 sij 2009, 12:38

Potpis na eli. Evo mog iskustva. Dobili smo maramu, pamucna, istina mozda malo deblji materijal, al opet treba on biti i cvrst, tako da nisam sigurna koliko mozes s materijalom birati osim naravno da je 100% prirodan...
Mak nije htio bit u marami. Bilo nam je prevruce i jednom i drugom. Tijelo na tijelo po vrucini i jos tako zamotani, nije islo za ljeto.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Arkana10 » 23 sij 2009, 19:47

Cure naravno da ne mislim da kuham ni sebe, ni bebu na vrucini. Medjutim, dolazi jesen, dolaze prilike za setnju maramom...
Moze se i ljeti setati rano ujutro i uvece, ovisi kako cemo se prilagoditi i ja i beba, ne zelim sada prejudicirati.
Julls i kod nas se moze kupiti marama ;)
Hvala svima na savjetima, ja sam mislila dali da kupim jedni za toplije dane, jednu za hladnije.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 23 sij 2009, 19:52

neki s lanom, možeš nosit bebu navečer u marami, zašto ne, ali gotovo golu, ti je već dosta griješ. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 23 sij 2009, 21:17

ako si u gradu, naveče se nakon vrelog dana slije gomila auta (ljudi odu idu na piće ili u goste) i zrak smrdi. a to je vrijeme večernje nervoze i trosatnog sisanja u komadu.
zora je ok. ali novorođenče ima svoj ritam. cijelu noć sat vremena doji, sat spava, pred jutro visi na sisi čekajući da se mlijeko samo slijeva u grlo (to obično tako bude na početku, u to vrijeme mlijeko ide u potocima), a ti spavaš kao zaklana. možeš probati šetati, ali sise su toliko teške da ih rukama moraš pridržavati jer imaš osjećaj da će ti svakim korakom pasti na pod.
uz sve to, ako se krećeš, uložak ti nakon pola sata propusti.

sad će netko reći, može beba sisati i dok je u marami. ne ako je mami to prva beba. treba uskladiti položaje i tehniku.

da ne mislite da plašim arkanu - znam da će uživati u tom razdoblju podočnjaka. :proljece
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.