Sada je: 29 srp 2026, 20:50.

Trudnice - vežete li se u vožnji?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Trudnice - vežete li se u vožnji?

PostPostao/la Ina66 » 10 lip 2008, 14:35

tražeći nešto drugo, naišla sam i na ovaj tekst

Sigurnosni pojas i trudnoća

Pravilna putanja sigurnosnog pojasa kod vezanja trudnice (slika, vidi sa na linku)

Atestirani jastučić za trudnice drži donji dio sigurnosnog pojasa nisko ispod trbuha (slika, vidi sa na linku)

Trudnice se često pitaju moraju li biti vezane sigurnosnim pojasom u tijeku vožnje automobilom, naročito ako se nalaze u zadnjim mjesecima trudnoće. Odgovor je potvrdan. Vezanje sigurnosnim pojasem najbolja je zaštita majke i nerođenog djeteta u slučaju sudara, bez obzira sjedi li se na mjestu suvozača ili na stražnjem sjedalu.

Trudnica bi za vezanje morala koristiti sigurnosni pojas s tri točke vezanja. Pojas s tri točke vezanja je onaj koji ima dio koji prelazi preko kostiju zdjelice i dio koji prelazi preko ramena. Ako dođe do sudara, sigurnosni pojas općenito sprječava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno osigurava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.

Potrebno je obratiti pažnju na pravilno vezanje pojasa! Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha. Na tržištu postoje atestirani jastučići za sjedenje osmišljeni posebno za trudnice koji osiguravaju ispravnu putanju donjeg dijela pojasa, držeći ga nisko ispod trbuha. Gornji dio pojasa mora prelaziti između dojki i sa strane trbuha.

Sigurnosni pojas se NIKAD ne smije vezati iznad ili direktno preko trbuha, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa. Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, a ne postavljen labavo.

Zračni jastuci se također ne bi smjeli isključivati na sjedalu na kojem se prevozi trudnica. Zbog dodatne zaštite nerođenog djeteta, sjedalo na kojem je zračni jastuk treba pomaknuti što dalje unatrag, a naslon djelomično spustiti kako bi se osigurala dovoljna udaljenost između trbuha i volana ili upravljačke ploče. U idealnom slučaju, razmak između prsne kosti i prve prepreke treba iznositi barem 25 cm. Zračni jastuci NISU zamjena za sigurnosni pojas i pružaju zaštitu samo ako se koriste zajedno s njime!

Ako je trudnica putnik u vozilu, a ne vozač, najsigurnije je za nju da se prevozi na stražnjem sjedalu. Statistički gledano, putnici na stražnjem sjedalu prolaze s manje ozbiljnim ozljedama od onih koji se voze na prednjim sjedalima. Ipak - i na stražnjem sjedalu trudnica mora obavezno biti vezana sigurnosnim pojasom vozila.

Iako vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći može biti neudobno, ono je jedini ispravan i siguran način za vožnju u automobilu. Ukoliko su dulja putovanja za trudnicu neizbježna, potrebno je planirati više kratkih stanki kako bi se trudnica odmorila i prošetala.

preuzeto sa stranice http://autosjedalice.info/cms/index.php ... &Itemid=61
Ina66
kuhinjska fly lady

Re: Trudnice - vežete li se u vožnji?

PostPostao/la Ina66 » 10 lip 2008, 14:37

moje iskustvo - nikad, ali baš nikad se nisam vozila u automobilu, a da se nisam vezala. bila trudna ili ne
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la silki » 10 lip 2008, 15:00

Ina66 je napisao/la:moje iskustvo - nikad, ali baš nikad se nisam vozila u automobilu, a da se nisam vezala. bila trudna ili ne

potpis.

moram priznati da mi boldani dio baš i nije jasan.
Sigurnosni pojas se NIKAD ne smije vezati iznad ili direktno preko trbuha, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa.

kad se vežem pojas mi prelazi preko donjeg dijela trbuha.
znači bez tog jastučića za trudnice nisam pravilno vezana :dunno

evo malo i sa roda:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... &Show=2485

zna li netko smijemo li po zakonu voziti do kraja trudnoće li postoji neko organičenje?
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Sreca najveca » 10 lip 2008, 15:06

ja se u trudnoci skoro pa i nisam vozila, pogotovo kasnije kad je trbuh bio veci. ali onih par puta mi je prilicno smetao pojas pa sam ga stalno natezala rukom da mi ne stisce trbuh. prilicno nezgodno.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la MjesecevaZraka » 10 lip 2008, 15:10

Vezem se i pazim kuda mi prolazi donji dio pojasa.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la badada » 10 lip 2008, 15:27

uvijek sam se vezala,mada nije bilo ugodno voziti se,ne samo vezana nego uopće
zadnja tri mjeseca nisam vozila,jer nisam mogla,sve mi je smetalo,em vrućina,pa moja veličina,pa me sve bolilo,pa mi trbuh velik a noge kratke....ma komedija živa :roll: ,hdB pa prošlo :mrgreen:
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 10 lip 2008, 15:53

zna li netko smijemo li po zakonu voziti do kraja trudnoće li postoji neko organičenje?

Nema zakonskih ograničenja.

Ja sam se također uvijek vezala i trudila se da mi donji dio pojasa bude što niže, ispod trbuha.

U obe sam trudnoće vozila do zadnjeg dana. U prvoj trudnoći mi je trbuh bio znatno manji i nije mi pričinjavao probleme pri vožnji. Na samom kraju druge trudnoće mi se znalo događati da mi se gornji rub oooogromnog trbuha u položaju dok vozim nekako nažulja na rebra :dunno, čudno ali mi je baš znalo smetati. Ne samo što mi je trbuh bio veći već je bio i nekako visok pa je vjerujem u tome stvar.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la REBECCA » 10 lip 2008, 17:08

Vežem se obavezno. U prvoj trudnoći sam imala prometnu nezgodu u 28 tjednu. Sigurno je da ni beba ni ja ne bi tako dobro prošli da nisam bila vezana. A često se srećem s mišljenjem da se trudnice ne bi trebale vezati i svi su tako uvjereni da su u pravu :baba . Na stranici PU Zagrebačke ima isto o vezanju pojasa za trudnice ali ne znam staviti link. Rubrika "najčešće postavljana pitanja".
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 10 lip 2008, 17:19

uvijek sam se vezala (i inace se vezem) i pazila da pojas ide ispod trbuha.
silki, ako se sjednes kao da si metlu progutala, morala bi moci staviti pojas ispod.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la antonia » 10 lip 2008, 17:37

vozila sam doslovno do zadnjeg dana trudnoce, naravno vezala sam se
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mybaby » 10 lip 2008, 18:46

uvijek sam se vezala u trudnoći
ja ne mogu bez pojasa, čim sjednem vežem se, meni nešto fali ako nisam vezana, to mi ide refleksno već ruka na pojas
Cum recte vivis, ne cures verba malorum..
mybaby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la silki » 10 lip 2008, 18:58

LiKmama je napisao/la:silki, ako se sjednes kao da si metlu progutala, morala bi moci staviti pojas ispod.

baš ću probati.
otkako mi je počeo rasti trbuh nekako imam osjećaj, bez obzira što se vežem, da ne radim nešto dobro.
silki

PostPostao/la Nymphetamine » 10 lip 2008, 19:39

Da i ja se isto uvijek vezem bez obzira na sve!!
i mislim da je to ok...
bilo mi je glupo sto sam nedavno dozivjela i mislim da ljudi nemaju pravo..a to je da sam se vozila sa prijateljem u autu..i on mi je onako ˝pametno˝ rekao kao znas ti da se ti nemoras vezati? a ja ga pitam a da zasto i on mi na to odgovori kao pa zato sto si trudna....osobno mislim da su to gluposti..i ako vec dode do situacije da ako smo nevezane moze biti gorih posljedica nego ako nismo...no naravno sam za to da se pojas sto bolje namjesti i to ispod trbuha...
slika
Nymphetamine
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nymphetamine » 10 lip 2008, 19:41

ups,lapsus---smo nevezane moze biti gorih posljedica nego ako nismo---htjela sam napisati nego ako jesmo!!!
slika
Nymphetamine
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 11 lip 2008, 07:46

vežem se uvijek!!!!!

a i drago mi je da sam pročitala da nema zakonskih ograničenja što se tiče vožnje, i da su neke trudnice vozile do zadnjeg dana, jer planiram uskoro polagat vozački, a hrpa ljudi me uvjeravalo da ne smijem jer sam trudna
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Ina66 » 11 lip 2008, 08:19

silki - kako ti to misliš da ti pojas leži preko trbuha? pokušala sam vizualizirati pa onda namještala pojas preko trbuha, ali mi uvijek ode niže kako i treba :dunno
ja sam prvi put vozila do 18 dana prije poroda jer sam onda išla u bolnicu, a znam i neke koje su se same odvezle u rodilište (ne pod trudovima) :3srca
drugi put sam isto vozila do kraja trudnoće no, skoro sam pješke otišla u rodilište :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la VIPmama » 11 lip 2008, 08:52

Silki, treba biti preko kukova, odnosno što bliže
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la silki » 11 lip 2008, 08:54

možda to ima veze i s položajem u kojem sjedim dok vozim?
ja zbog svojih dugih nogu moram malo spustiti sic dolje, da koljenima ne lupam u onu plastiku.
remen mi prelazi preko donjeg dijela trbuha. ne znam kako da ti objasnim. budem slikala danas.
užasno me strah, osim saobraćajke, da će mi naštetiti neko bezvezno kočenje kad mi netko izleti :dunno
bez obzira na sve moje strahove, vežem se.
silki

PostPostao/la Ina66 » 11 lip 2008, 09:49

može biti da je i zbog toga. meni smeta kad MM sjedne u auto koji ja vozim i gdje je sve podešeno po mojoj visini i onda mi to poremeti. pa me smeta i ta plastika i pojas me zateže (to sve dok skužim što nije u redu :mrgreen: )
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 11 lip 2008, 09:56

Dok sam bila trudna uvijek sam se vezala u autu, no pojas bih drzala dalje od stomaka (boljelo me-ili sam umisljala??? ali zaista mi je cinilo nelagodu)

Da, u to vrijeme zivjeli smo u KSA tako da nisam vozila :mrgreen: nego sam bila na mjestu suvozaca.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Plusic » 11 lip 2008, 11:30

moj djecak je napisao/la:Dok sam bila trudna uvijek sam se vezala u autu, no pojas bih drzala dalje od stomaka

ovako sam i ja, tako i u rodiliste otisla....
inace uvijek se vezem, vec jedno mi pojas zivot spasio - prosla sa samo 2 slomljena kraljeska :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la cleonikky » 11 lip 2008, 11:32

Vezivala sam se u prvoj, vezujem sada u drugoj trudnoci. Odnosno, zadnjih 7-8god (od kad zivim vani) se vezujem UVIJEK, a moram priznati da se u Hr nisam uvijek vezivala. Odnosno, samo kad bi isla kao na duze relacije tipa Trst ili tako nesto.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la penny » 11 lip 2008, 12:07

vezem i vezala sam se uvjek-pa cak i na parkiralistu dok traje uparkiravanje i slicno....
a kad mi kao suvozacu zasmeta pojas ispod trbuha,samo ga malo udaljim s rukom i tako drzim dok nelagoda ne prestane :mrgreen:
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la LiKmama » 11 lip 2008, 12:45

cleonikky je napisao/la:(od kad zivim vani) se vezujem UVIJEK, a moram priznati da se u Hr nisam uvijek vezivala.

x
ja sam odrasla u atmosferi tipa "samo jadnici se vezu", "kaj bi se vrag vezal" i sl. i nisam se nikad vezala jer to nije bilo cool. do jedne (hvala bogu lagane) nesrece.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Maslacak » 11 lip 2008, 12:53

Ja sam od onih koje se odmah vezu cim udju u auto (osim ako sjedim na straznejm sjedistu- onda se vezem kad se sjetim).. ali ipak u trudnoci nisam vozila- razlog je taj sto inace nosim naocale i za vrijeme trudnoce imam problema sa vidom- tj vid mi se pogorsa i puno losije vidim.. ali i inace nerado vozim- odnosno vozim samo onda kad bas moram.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la paolla » 11 lip 2008, 16:39

Cim sjedam u auto, obavezno se vezem, bila trudna ili ne! U trudnoci imam i adaptirani jastucic za trudnice koji pojas vodi izmedju nogu.To u praksi izgleda ovako http://www.bmvit.gv.at/include/funktionen/drucken/drucken.jsp?pfad=/bmvit/verkehr/strasse/sicherheit/kampagnen_initiativen/gurte/angurten.html, ali buduci mi trbuh nije velik i pojas mi jos uvijek ne smeta, zasad taj adapter jos uvijek ne koristim koristim!

Offtopic: obratite paznju da u linku daju naputak i o vezivanju kucnih ljubimaca! :mrgreen:
paolla
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Jewel » 11 lip 2008, 18:29

Ja se nikad ne vežem, :oops: :mrgreen: mene to smeta.
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mishica » 11 lip 2008, 19:50

ni ja se u trudnoci nisam vezala... uzasno me smetalo!! :dunno
SARA 25.01.2006.
Mishica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anđela » 11 lip 2008, 22:50

ja se isto nevežem :oops: al jako oprezno i sporo ( :roll: ) vozim
Započni dan sa osmijehom!
Anđela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 11 lip 2008, 23:40

NHF, ali to što vas smeta ili što vozite oprezno i sporo ne znači baš ništa. ako vam iz suprotnog smjera naleti netko sa 120km/h neće vas spasiti ni brzina ni sporost, a pojas može spasiti život.
ne jedan, već dva
Ina66
kuhinjska fly lady

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 43 gostiju.