Sada je: 09 lip 2026, 23:19.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la tanjabb » 30 lip 2008, 22:55

A-J-A, molim te procitaj nasu tablicu dohrane i brosuru o dohrani na pocetku ovog podforuma.
Tamo ces vidjeti da su 4 mjeseca pruno prerano za pocetak uvodjenja dohrane, bebin zeludcic jos nije dovoljno razvijen da bi probavio drugu hranu, zato vjerovatno tvoja beba dohranu i odbacuje. Savjetovala bi ti da odlozis uvodjenje sokica (koji su potpuno nepotrebni pri uvodjenju dohrane, krece se odmah s kasicama) do 6 mjeseca bebine starosti i nastavis hranjenje samo s mlijekom.

Za ove marame alias partikle... ne znam na sta mislis, jel imas kakvu sliku mozda?

Bessa, sorry, predvidjela sam tvoje pitanje, sutra cu se pozabavit time, bilo je govora na ovom pdf vec o svim tim namirnicama. Ovako otprve bi ti rekla da koza od paprike izuzetno napuhava pa bi stoga ja osobno pricekala s njom barem do godinu dana, lan je poznati laksativ pa i tu valja oprez, sezam se moze dodavati hrani jer je krcat kalcijem, ja sam ga na brzo zarumenila na vatri (bez ulja), usitnila u muzari u dodala povrtnoj juhi npr.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Anamari » 30 lip 2008, 23:33

Draga A J A, nebiti ni ja preporućila da bebi daješ kašice nit sokove.
Pričekaj još koji mjesec nigdje ti se ne žuri ima vremena, proba će sve.
A što se tiće sokova najbolja je voda.
Sretno. :bye
poletarka Anamari 09.03.2007.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SUNČICA » 04 srp 2008, 08:54

Pozdravljm sve cure :mah !Evo mene jako interesira ova tema i pročitala sam sve od prve do zadnje stranice.Danima proučavam raznorazne tablice dohrane i čitam savjete iskusnijih mama,i unatoč tome imam još tisuću pitanja. :dunno Dakle,stvari su ovakve:moja cura za koji dan puni 6 mj.,točnije 9.7.do sada se hranila isključivo mojim mlijekom i savršeno napredovala.Na pregledu sa 4 i pol mjeseca 7kg i 66 cm,pedijatrica tada savjetovala da se u prehranu ništa ne dodajeosim ako dijete ne bude gladno,onda da probam sa žitaricama(kukuruz,riža)prije spavanja.Ja ništa nisam davala do neki dan kad sam pokušala ,i to ujutro,sa rižinim pahuljicama i to na vodi.Beba nije bila nimalo oduševljena,više popljuvala nego pojela,ja s tim pokušavala par dana a njena reakcija svaki dan ista i ja odlučila još neko vrijeme pričekat sa dohranom.Je li to u redu ili bi trebala i dalje svaki dan pomalo pokušavat?Eda zaboravih napomenut da je do sadaspavala na večer od 20 i 30(tada i zadnji podoj)pa do 4-5 ujutro.Zadnjih par dana se budi češće noću,pa ne znam dal je to neki znak da joj treba više hrane preko dana.Znam da ću vjerovatno pretjerat sa raznim pitanjima i traženjem savjeta ali unaprijed molim za razumjevanje. :3srca :3srca Vidim da su neke cure jako upućene u sadržaj raznih namirnica i u njihova štetna i hranjiva svojstva,ja nisam ta i tu će mi trebati puno pomoći.Imam i još JEDNU dvojbu:gotove kašice ili da ih sama pravim?Totalni sam antitalent u kuhinji,nemaštovita skroz i ne znam šta sa čime kombinirati da bi bio kompletan obrok(to malo razmišljam unapred).Amuči me i podrijeklo namirnica,naime vrta nemam i nitko koga znam ne uzgaja ništa.Tako da sam osuđena na kupnju na placu ili po doćanima a tu ću morat prodavačima vjerovat na riječ.Vidim da se puno priča o bio dućanima pa me zanima da li i u Rijeci ima kakav jer ja nisam ništa načula?To bi bilo to od mene,za sad!Pusa svim curama :bye :bye !
SUNČICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 05 srp 2008, 17:04

SUNČICA - na ovom linku možeš naći raspravu na temu kupovnih kašica ili kuhanja
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Bessa » 10 srp 2008, 20:40

Ovako otprve bi ti rekla da koza od paprike izuzetno napuhava pa bi stoga ja osobno pricekala s njom barem do godinu dana, lan je poznati laksativ pa i tu valja oprez, sezam se moze dodavati hrani jer je krcat kalcijem, ja sam ga na brzo zarumenila na vatri (bez ulja), usitnila u muzari u dodala povrtnoj juhi npr.

Hvala :klanja

A smokve?
:mrgreen:
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 10 srp 2008, 21:41

Bessa, vidi tu za smokve.
Ja sam svojim curama davala proslo ljeto (imale su 11mj. i 2.5 god.) i nisu bile odusevljene. Suhe smokve prolaze (kao i ostalo suho voce) ali svjeze bas i ne :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la dupin » 10 srp 2008, 22:00

Bessa je napisao/la:
A smokve?

gdje si sad nabavila smokve :mrgreen:
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bessa » 11 srp 2008, 00:57

gdje si sad nabavila smokve

Tko kaže da sam ih nabavila? :mrgreen:
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 11 srp 2008, 08:12

prve smokve, zvane petrovače, sazrijevaju već u 6-om mjesecu (kažu da su dobile ime po tome što zriju za svetaca sv. Petra i Pavla)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maraja » 01 kol 2008, 09:58

Kako da joj dam sljive? Da ih kuham? Btw, do kada se njima kuha voce? Ili mogu jabukicu vec sad da joj izrendam na sitno ili...
Izvinjavam se ako odgovor vec negde tu postoji, nemam bas puno vremena za gledanje.
Hvala vam!!!
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 01 kol 2008, 10:02

jabuku ne moraš kuhati, možeš joj naribati (najbolje bi bilo na porculanski ili stakleni ribež), a šljive oguli i izgnječi viljuškom. pazi da budu sasvim zrele i slatke
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maraja » 01 kol 2008, 10:17

Hvala Ina!!!! :kiss :mah
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 01 kol 2008, 13:50

Kod nas ne prolaze ni narendana jabuka, ni skuhana ni hipp jabuka. Isto i sa kruskom. I sa mrkvom. I kombinacijama. :(
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 01 kol 2008, 13:58

sandra - a povrće?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 01 kol 2008, 14:02

Nisam jos stigla dalje od mrkve. Sutra idem na trznicu i pokusat cu s tikvicom. Al nekako nisam optimisticna obzirom na njenu odusevljenost kada vidi zlicicu. Ja sam vam totalno u soku, sa Anjom je dohrana isla kao po knjizi, a ova mala zeza na kvadrat. Tko je vidio jos papat, kojestarije :belji
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 01 kol 2008, 14:08

ako ne bude htjela ni tikvicu, napravi pauzu (i uzmi KitKat :mrgreen: )
a onda za tjedan-dva ispočetka
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Matilda » 01 kol 2008, 19:02

sandram je napisao/la:Nisam jos stigla dalje od mrkve. Sutra idem na trznicu i pokusat cu s tikvicom. Al nekako nisam optimisticna obzirom na njenu odusevljenost kada vidi zlicicu. Ja sam vam totalno u soku, sa Anjom je dohrana isla kao po knjizi, a ova mala zeza na kvadrat. Tko je vidio jos papat, kojestarije :belji

Sandram, evo da te utješim. ;)
S M je išlo ko po špagi. Svaki peti dan nova namirnica, počeli voćem, pa povrće i žitarice. Baš kao što kažeš po knjizi. I to nisu bile žlica-dvije, već odmah pun tanjur. Nikad problema. I uvijek je dobro jela (moj dida kaže da je to jedino dijete u obitelji koje jede).
Poučena dobrim iskustvom s prvim djetetom, istim koracima krenula i s Janom (6,5 mj.). Voće je prihvatio, ali povrće nikako. Probali mrkvu, tikvice, palentu, karfiol. Ništa. Pljuje, kašlje, sav se zacrveni, plazi jezik i na kraju povraća.
Poušavam svaki dan, samo mu namažem usnice, odmah se bekelji. S kupovnim povrtim kašicama nisam probala. :dunno Sad čitam da ako se počne voćem (slatki okus), da se djeca teže naviknu na povrće (slani okus). Kao bolje je početi povrćem.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 01 kol 2008, 22:10

Matilda, zajedno cemo onda ovdje kukumakat :drink
Ma ja ti ne vjerujem u tu spiku da je bolje prvo poceti s povrcem. Ja sam identicno ovako kao s Katjom pocela i s Anjom i nikad problema. Pa i ti kazes da si isto radila s Matildom :dunno
A pazi Katjinu foru, isto je prvo lamatala rukicama pa i nogicama, odgurivala zlicicu, pljuvala, vikala na mene... a od jucer lupezica stisne usta i ni makac i tako me mirno i pametno gleda da ja samo sto ne izvucem bijelu zastavu i zavijorim s njom :mrgreen:
sandram
pahuljica

PostPostao/la Maraja » 02 kol 2008, 12:01

Mi se dohranjujemo nesto duze od vas ali takodje jos uvek ne prihvata dohranu nikako.
Pojede 5,6 punih kasikica (ali bas malih kasikica) i onda jednostavno zatvori usta i okrece glavu.
I puno vise voli slane obroke nego li slatke, a ja eto pocela s jabukom.
Sljivu sam joj ponudila juce onako izgnjecenu ali nije htela. Ali onda joj je moja mama dala ucelo (samo ju je ogulila) i curka je celu smantala.
no, ne sekiram se. Svaki dan uredno kuham i spremam joj pa kome pre dosadi :mrgreen:
E da, dodala sam joj u kuhano malo integrale rize i to mi je do sada najladje pojela. Ma blesava je skroz.
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la amie » 09 kol 2008, 10:47

I nama je malo zapinjalo s povrcem, pisala sam o tome, sandram, sjecas se!?
Zato sam i napravila pauzu od par dana pa krenula s tikvicom skuhanom na pari, s malo rizinih pahuljica, i to joj se jako svidja, pojede otprilike 100ml! Ista stvar s tikvom kuhanom na pari, uziva, i pojede isto 100ml! E, sad, Ena nema ni jedan zubic i apsolutno odbija da osjeti i najmanji cvrsti komadic hrane, sve mora biti savrseno izmiksano :roll: cak i kad joj dajem njenu omiljenu krusku :mrgreen: Nadam se da ce se to promijeniti s dolaskom zubica!
I jos nesto, nekad mi se cini da Ena pretjeruje s vocem, pogotovo ako je kruska u kombinaciji, pojede po 140ml i place, buni se da hoce jos :dunno strah me da joj ne bude muka... mislim, pogledam tu kolicinu, pa njen stomacic i pitam se gdje joj stane :mrgreen: a vidim da vasa djecica jedu po par kasicica :oops:
Pahuljica E : 10.01.2008.
Mr. B : 21.04.2010.
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 09 kol 2008, 10:59

Amie, sjecam se. Super da vam je krenulo.
Katja pojede vise od par zlicuca, al ne bas sretno. No, ide polako to i nama.
Jucer je na meniu bila tikvica s mrkvicom. Fuuuuujjjjjj, eto to bi rekla da zna. Jel joj mogu skuhati malo palente na vodi i pomijesati s tikvicom?
Edit: sad citam ovaj topic unatrag i vidim da se jabuka moze i ispeci. Vjerojatno je tako ukusnija, ali kako da ju ispecem? Da podlijem s malo vode? I koliko dugo otprilike?
sandram
pahuljica

PostPostao/la Maraja » 09 kol 2008, 11:14

ma ja mislim da to nema veze s tim , s okusima. Npr, ja Korini izribam divnu, preslatku i prezrelu breskvu (ili jabuku) i ona se mrsti, stresa, gadi.
Onda joj dam npr tikvicu i mrkvicu koje su bljak bezukusne i njoj se svidi.
Od cega zavisi stvarno nemam pojma :dunno
I primetila sam da Korina bas vise voli kad je gusto i ima komadica, a najdraze joj je da sama kida npr sljivu, onu ful mekanu.
Sandram nemam savet, i sama se mucim, bas nam kilavo ide, ali se nadam da ce joj kliknuti!!!
(btw ono kad joj je mmama dala koricu kruha kaze da je sve coktala kako joj je bilo fino, joj, uzas)
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 09 kol 2008, 11:57

Jel joj mogu skuhati malo palente na vodi i pomijesati s tikvicom?

skuhaj tikvicu pa na toj vodi zakuhaj palentu ;)
a jabuku ispeci bez podlijevanja - opereš, staviš u zagrijanu pećnicu i pečeš dok ne omekša (ne pitaj koliko dugo, ja sam odokativni tip)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 09 kol 2008, 12:14

Amie, ja inace ne mjerim koliko pojede, ali evo danas sam pripremljenu klopu stavila u Aventovu posudicu sa mjerama. Pojela je 50 s time da se nije najela jer je jos sikila.
Ina, ja vec skuhala, a ideja je super, probam iduci puta.
Proslo je tako-tako. Recimo za trojku.
sandram
pahuljica

PostPostao/la amie » 11 kol 2008, 09:12

I ja Enu hranim iz te Aventove posudice, bas zbog mjera :mrgreen: Ma, krenuce vam Sandram, samo treba biti uporan :3srca
Maraja, ma mozda joj je korica kruha prijala zbog masaze desni, a ne zbog super ukusa :mrgreen:

Pitanjac, vidim da nam po tablici dohrane dolazi bijelo pilece meso... koliko puta sedmicno je ok da joj to dam? Jednom, dvaput!? A kolicina po obroku? Mislim to kombinovati s tikvicama npr...
Pahuljica E : 10.01.2008.
Mr. B : 21.04.2010.
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 11 kol 2008, 10:49

Ja sma jucer ispekla jabuku u pecnici. Pojela je jednu cijelu, evo za Amie to je bilo 70, al nije bas zijevala sva sretna. Ajmo reci, opet trojka. Jel mogu palentu mijesati i s vocem. Sjecam se da sam Anji palentu radila s bananom.
Kada sam Anji radila meso, davala sma ga tri puta tjedno. Mene sada muci sto uopce ne znam s cime ga kombinirati :dunno
Riza, tikvica, mrkvica.... dalje nemam pojma.
Mi planiramo s mesom za nekih desetak dana.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 19 kol 2008, 20:11

sandram - kakav vam je izbor povrća na tržnici ili u vrtu, ako imate koga pouzdanog?
pitam zato što se ne morate žuriti s mesom. ima još povrća za isprobati :)
možeš pokušati s bundevom, ako je ima kod vas. pa s pastrnakom. i korabica kod nas ima.
kad degustirate ovo zadnje dvoje, uz već prije isprobane tikvicu i mrkvu, imate već sasvim dovoljno povrća za kombinirati s mesom.
ja sam, doduše, u prve juhice stavljala po malo luka (kapule), korabu i mrkvicu. i polako dodavala povrće kako je dolazilo po sezoni. količina mesa je u početku bila veličine oraha i jele su ili piletinu ili kozletinu ili kunića (sve bakino) i to dva do tri puta tjedno dok nismo krenuli s ribom. onda sam imala sistem - mesni, vegetarijanski (povrće i žitarice), riblji obrok. naizmjenično
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 20 kol 2008, 07:50

Moram se pohvaliti da smo sasvim lijepo prihvatili voce :)
Jucer smo prvi puta papali proso (sa sljivom), svidja joj se zrnasti okus.
Ina, ovo sa mesom me malo muci, nemam nikoga provjerenog od koga bih kupovala domace meso, a prema kupovnom nekako imam averziju za male bebe. Ne znam jos sto cu i kako cu.
A sad pitanja: Katja i nkada papa dohranu, i to sasvim pristojnu kolicinu, i dalje nakon dva sata trazi siku. Pa zar je moguce da ju ne drzi sitost dulje ili trazi siku iz navike. Nije zedj u pitanju. I drugo, da li da joj to povrce uvedem kao drugi obrok?
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 20 kol 2008, 07:54

da nisam imala mamine piliće, ne bih kretala s piletinom već bih u mesnici tražila janjetinu ili teletinu (to mi je nekako najmanje "zagađeno" meso)

a za ovo drugo - normalno je da traži siku nakon dva sata od voća. i ja bih bila gladna tj. jesam
daš li joj dojiti odmah nakon obroka ili pije vodu?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 20 kol 2008, 09:22

Ponudim joj siku odmah nakon obroka ali nece. Vode popije par gutljaja.
Imam jedan majusni problemcic, posto je vezan uz dohranu probat cu ga staviti ovdje. Anjus iduci tjedan u poslijepodnevnim satima ide na neke radionice. Traju od 16 do 18 sati, ali se odmah na to nadovezuju jos neke aktivnosti na koje zeli ici. Problem je sto svakako moram voditi i Katju, a nikako mi ne klika dojenje u javnosti. Jednostavno ne mogu :oops: Razmisljala sam ponijeti kakvu vocnu kasicu pa joj to ponuditi dok cekamo Anju, ali to mi je nekako kasno. Drugi obrok tj rucak cemo poceti uvoditi ovih dana, povrce, a ovo bi onda bio treci sto mi je neprihvatljivo. Nemam pojma sto da radim, bas me to muci.
sandram
pahuljica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.