Sada je: 17 tra 2026, 11:49.

ANEMIJA KOD DJECE

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

ANEMIJA KOD DJECE

PostPostao/la Plava » 06 srp 2008, 15:19

Mi smo napokon potvrdili anemiju kad našeg sina. Toliko je anemičan da je doktorica rekla da je nalaz loš kao da krvari. Dobili smo najveću dozu i to duplo željeza i ogromene količine c vitamina. Za 10 dana moramo ponovno vaditi krv.Ako imate neki dobar savjet slušam :bye
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: ANEMIJA KOD DJECE

PostPostao/la Lidija » 06 srp 2008, 19:31

Zao mi je. I nama se to desilo nekoliko puta. rekli su ti ta smanjis mlijeko ? Naime kako C-vitamin pomaze resorpciji zeljeza, tako ga mlijeko sprecava. Ostalo - rjesit ce se. Samo hrabro :3srca
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 07 srp 2008, 00:05

:shock: Mlijeko, to stvarno nisam znala, e pa učiš dok si živ. Nemogu mu smanjiti mlijeko, čokolino ujutro i navečer mu je glavna hrana. Izbacit ću onu flašicu u toku dana, ali to mi je užas jer slabo pije tekućinu, uf uf :roll: neće biti lako.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 07 srp 2008, 08:43

Ajd probaj da zeljezo i mlijeko ne uzima bas istovremeno. Znam kako ti je.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noddy » 08 srp 2008, 08:02

Kod anemije treba voditi računa da i kad se dođe do dobrog nalaza,da se još barem 3 mjeseca nastavi davati preparati željeza (da bi se popunile rezerve u krvi koje svaki organizam stvara).bilo bi dobro davati i folnu kiselinu.
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la suzaks » 10 srp 2008, 11:01

Svakako, svakako bi preporučila čaj od koprive...doduše nemam pojma kak s malim klincima (u smislu količina i prihvaćanja okusa)...ali VRIJEDI pokušati!!!
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sanelina » 10 srp 2008, 11:17

Pravi mu sokove sa svježim voćem i u svaki ubaci po malo cvekle,grožđa....ne znam koliko je beba stara i da li smije ali paradajz i žumance su odlični....Ja sam B.ubacivala po malo kuhanog žumanceta u piru jer g-đica nije htjela ni pečeno ni kuhano a ovako nije ni osjetila :naughty
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plava » 11 srp 2008, 00:57

Hvala vam na savjetima pokušat ću prema vašim savjetima, ali nama je problem pijenje jer iz nekog razloga on ne pije ništa osim ponekad malo vode ili mlijeka to uglavnom na žličicu i ponekad na janu bočicu. Ovo sa koprivama mi se čini dobra ideja ali koprive u hrani...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dupin » 11 srp 2008, 07:48

u početku loš nalaz krvi jedino mogu nadomjestit medikamenti
bar sam ja dobila takvu inf.
jer malo dijete ne može uzeti veliku količinu hrane pa i raznih pripravaka bogatih željezom
ovaj link si sigurno pronašla
http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... =1&id=4384
sretno :bye
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la noddy » 11 srp 2008, 08:33

[quote="dupin"]u početku loš nalaz krvi jedino mogu nadomjestit medikamenti
bar sam ja dobila takvu inf.
jer malo dijete ne može uzeti veliku količinu hrane pa i raznih pripravaka bogatih željezom

Ja isto mislim da kad su u pitanju djeca loš nalaz krvi mogu popraviti već gotovi preparati željeza.
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lidija » 11 srp 2008, 09:58

Koji preparat zeljeza ste dobili ?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 12 srp 2008, 16:57

Lidija je napisao/la:Koji preparat zeljeza ste dobili ?

Ferrum Lek 50mg(5ml, dva puta na dan. Za 10 dana kontrola.
Sad ima proljevastu stolicu , ne jako, i samo jednu.

Noddy i Dupin, i ja se slažem da to mogu popraviti medikamenti jer sam ja dosta pazila da jede, crvenu i zeleno hranu ali ništa nije pomagalo. Hvala za link
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 12 srp 2008, 21:00

Evo link na temu sa jednog drugog foruma. http://www.mama-mami.com/forum/viewtopic.php?t=54406&highlight=
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Plava » 25 srp 2008, 20:57

Obavili kontrolu, sada je nalaz 13... jel to moguće da se za dvadesetak dana pijenja željeza popravi tak brzo?
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 31 sij 2010, 01:04

I moja L. je sa godinu ipo uzimala dodatno željezo. Odvest ću je opet na kontrolu jer mi je bljedunjava a i stalno je nešto bolesna a navodno anemičnost može biti uzrok.
Našla sam neki link pa se baš čudim da izmeđ uostalog piše da špinat i blitva inhibiraju apsorpciju željeza iz hrane :shock znam da su meni uvijek govorili zelje ti je dobro za krv, puno je željeza http://www.nutricionizam.com/index.php? ... &Itemid=36
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la juhu-juhu » 31 sij 2010, 14:04

Ma i mi muku mučimo sa željezom.Moje djete stalno malo malo upada u anemiju mislim da je to vezano zato što je u petom mjesecu između njega i brata došlo do twin to twin transfusion sindroma pa je i u rodilištu morao odmah dobiti transfuziju krvi.Ludi doktori umjesto da ga izvade na vrijeme oni dozvole da umre jedan klinac i ta krv je cijela prešla na njega s toga je morao primit tu transfuziju, i mislim da od onda svako malo imamo problema stim, ali da negnjavim htjedoh samo reći da je nama jako dobar feroglobin preparat koji ima i folne kiseline u sebi kao i b vitamin koji su dobri za absorpciju.Kvaka je što ga samo ima kupit u biljnim drogerijama.Mogu reći da ga moj sin super podnosi i nekako je ful živnuo i to u jako kratkom vremenu, a prije toga živa koma stalno pospan glava klone bezvoljnost slab apetit, a sad jede super i dobro mi je što se nebuni popiti ,ima ugodan okus.
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daisy » 31 sij 2010, 15:35

I mi smo se borili s anemijom od rođenja. Samo smo mi koristili umjesto ferum lek, legofer (mislim da je makedonski proizvod), i to je upalilo, ali smo prešli sve pretrage uzduž i poprijeko što se tiče krvne slike, eritrocita....na sreću rezultat je takav da s vremena na vrijeme moramo kontrolirati željezo i u slučaju nedostatka isto nakoknaditi...ovo s mlijekom je istina, čak sam čula da ako dijete pije previše mlijeka da može imat krvarenje u želucu i gubitak željeza (!!?)-nek me ispravi ko zna više. :conf
Željezo treba kontrolirati barem tjedan dana nakon uzimanja zadnje doze...onda je nalaz pouzdaniji :dada
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la juhu-juhu » 01 vel 2010, 10:00

Joj a mi volimo keksolino i te stvarčice za doručak i večeru, je da tada nedajem željezo nego nakon ručka i užine, jer nemogu zamislit da to ukinemo jer to obožava :( :(
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 01 vel 2010, 10:38

ja moram priznati da od kada Denis pije aloju svako jutro (a pije ju već 8 godina) da ima fantastičnu krvnu sliku, operacijama uprkos. A prije je bio dosta anemičan, pa ja malo pio i malo jeo :/
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Djeni » 01 vel 2010, 10:52

LAna je bila anemicna ali smo uspjeli to rijesit. Dva puta sedmicno joj izgnjecim bananu (zreliju) nacijedim sok od domaceg limuna(neprskan), kuhano zumance i stavim malo meda i keksic da joj je bolje za pojest. Vec odavno nije anemicna sto je uvijek bilo, Sad joj je hemoglobin 128 a bio joj je 79, cak su me i doktorice pitale sto joj davam. Pila je i ferumlek ali nije joj bas bio nesto.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rusulica » 01 vel 2010, 13:56

Možda moja i nije anemična. Jest da je bljedunjava (ali to je od mene nasljedila iako je meni krv super) i boležljiva ove zime ali je jako vesela i razigrana i jede odlično.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la juhu-juhu » 02 vel 2010, 10:11

mi smo opet počeli lijepo papati,počela sam mu stavljati maltodekstrin u svaki obrok i super smo se popravili.Kilice nam idu gore a i apetit jupi.Ovo sa alojom mi se čini jako dobro morat ću isprobat
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la UNA&TIN » 24 vel 2010, 11:31

i mi smo anemični. Ne jako ali hemoglobin je 105. On je sad 9ipol mjeseci. Inače odlično jede i ima deset kila. Dobili smo lego fer dva puta po 5 ml. Nisam imala pojma ovo za mlijeko. Mi sad imamo problem kaj od kad pije to željezo slabije jede. Nije mi jasno. Kaj ne bi trebao jesti bolje (iako kad bi on jeo bolje od onoga kak je jeo raspuknuo bi se). Moguće da je nedostatk željeza pokušavao nadomjetsiti hranom??

Moj osobni dojam je da je stvarno previše jeo ali sad mi se pak čini da jede premalo ( količinski)

Šta je točno ta aloja. Di se to nabavlja, jel treba recept, koliko košta?

I sad bar znam da mu moram davat željezo nakon ručka i nakon užine a ne ujutro i navečer kad ima mlječni obrok. baš sam glupa, ali i ona pedijatrica me mogla upozoriti. Bezveze mučim dijete a nikakve koristi.

I htjela sam pitat koja je razlika između ferum leka i legofera? Kolko sam skužila ferum lek je koncentriraniji pa bi ga trebala manje davati. Zasto mi je onda dala legofer??
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 24 vel 2010, 11:43

Da ni naša nama nije rekla da ne smijemo kombinirati s mlijekom željezom. Hvala Bogu na googlu pa sam to sama otkrila, također i da sew uz željezo uzima vitamin C.

Možda ti mali slabije jede jer je željezo teško al po meni nije bitno koliko jede već što jede (crveno meso, zelje, crveno i tamno voće... i sve to kombinirati s vitraminom C i to nekoliko puta dnevno. Količine su manje bitne bar sam tako čitala negdje na netu)
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la lulamae » 24 vel 2010, 13:14

Plava,a kako ste uopce dosli na to da testirate zeljezo u krvi?to je doktorica predlozila ili si ti trazila?
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 24 vel 2010, 14:53

Lu, Domi je ima malo ispupčen trbuščić kao da je napuhnut, pa je imao neki proljev pa smo završili u Klaićevoj na pretragama pa su tražili i željezo jer je blijed i ima tamne podoćnjake i stalno je djelovao jako umoran....u svakom slućaju nalaz je bio oko 100 ali su i rezerve željeza u krvi bile na minimumu....rekla nam je dokica da je nalaz takav kao da ima unutarnje krvarenje...dobili smo Ferrum Lek, i pili smo ga i ujutro i navečer duplu dozu (i ja sam ga davala njemu uz čokolino jer samo to jede ujutro i navečer) i davala sam mu c vitamni 50 mg dnevno i naravno crveno meso, zelje, špinat itd...ali ta hrana nemože pomoći kod jakih anemija već isključivo lijek...kad smo nakon 3 mjeseca kontrolirali željezo stanje se popravilo...sad nema problema sa anemijom ali povremeno kontroliramo i kad vidimo da padne željezo u krvi odmah uvedemo Ferrum Lek....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 24 vel 2010, 15:33

koliko često kontrolirate krv nakon epizode anemije. ja sam inicirala vađenje krvi nakon godinu ipo, doktorica mi to nikad nije preporučila. Sada je krv u redu ali ne znam svako koliko su potrebna kontrole. anemija nije bila jaka, to je bilo ono u drugih 6 mj života kada dosta djece to pogodi zbog naglog razvoja
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Plava » 24 vel 2010, 20:35

mi recimo...kad vadimo krv zbog nećeg drugog (kad je bolestan pa vadimo leukocite) onda obavezno napomenem pedici da napiše i i željezo...ili ako dugo nismo a nije bolestan onda tražim uputnicu za laboratorij kad dođem po neku doznaku ...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 24 vel 2010, 21:43

plava..to sto pricas za domija primjecujem i kod adriana..i njemu je uvijek ispupcen trbuh..izgleda ko da je dosao iz bijafre..i stalno ima podocnjake..a i bolestan ejnon stop
a dokica nikad nije peporucila tu pretragu niti sam ja trazila..iako mu znam kupiti sirup sa vitaminima i zeljezom..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 25 vel 2010, 00:20

čuj neznam...probaj otići negdje privatno pa porazgovarati ili probaj razgovarati sa dokicom da te uputi npr u Klaićevu...nama je nakon tih pretraga (sumnjali su da ima celijakiju i svašta) fizijatrica preporučila vježbe za gornji dio tjela...ramena...i rekla kad se izravna i ojača prsni koš da će i trbuščić doči u normalu jer će se i disanje popraviti...rekla je da moramo ojačati prsni koš da se dignu ramena i glava...to vježbamo stalno i vježbamo i puhanje a to nam treba i zbog razvoja govora...
ili jednostavno otiđi u privatni laboratorij i traži da ti naprave pretrage na anemiju..pa ćeš znati od kud krenuti...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.