Sada je: 10 kol 2026, 23:21.

Tesko odgojiva djeca

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Tesko odgojiva djeca

PostPostao/la LiKmama » 24 srp 2008, 12:49

ako odredim neki rok u kojem se treba pojesti, i opet nista s tim ne dobivam, jer onda ce vrlo malo pojesti.
ako kazem da necemo stici van, u park, na bicikl, sto god, njega to ne dira. samo mi kaze da on ni ne zeli ici. (makar i zelio).
par puta smo i otisli bez njega Z. i ja, mm i on su ostali doma. nista to njega ne tangira.
ako priprijetim zabranom crtica - nula bodova.
njemu je sve ravno do srijema. naci ce si on nesto drugo za zabavu.
mogu samo sjesti i plakati.

znas kako smo pricale da liam mora jednom osjetiti posljedice?
neki dan. trebamo ici van (ovak bezveze u setnju i s bicom koji obozava, ne neka obaveza). on drami, oteze, sve mu je tesko, pa se zaigra, pa daj mama ti, pomozi mi i bla bla.
na kraju balade ja si mislim, ok, ovo je dobra prilika. kazem mu da nece ici van ako se ne pozuri i brzo spremi. "ja se bas hocu polako spjemati". ok, onda neces ici van. "a tko ce ostati sa mnom?" ja. "supej! onda cemo se mi igjati s vlakom i kian nam nece unistavati." :roll: dobra mi kazna. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Natasa36 » 24 srp 2008, 13:09

Da malo podignem raspoloženje: sjetila sam se da je postojala majica sa natpisom otprilike: ne bojim te se, imam djecu :lol

U svakom vašem postu pronalazim još nešto što nisam napisala... dok Ma (ako je zbilja gladan) sjedne za stol i jede dok se ne najede, Mi ustane od stola 536 puta... istina, ona zadnjih mjeseci odlično jede pa tu više nema problema (i to otkad sam ju prestala gnjaviti s jedenjem - sad Ma povremeno zapinje ali niti njega ne naganjam, poučena iskustvom sa Mi) ali to ustajanje i vraćanje mi užasno smeta, tim više što svi pojedemo, a ona još jede i jede i jedeeee - to može trajat i do sat vremena, posebno navečer, ali onda znam da namjerno odugovlači...
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 24 srp 2008, 13:13

dobra mi kazna

pa to niti nije kazna, to je bila samo prirodna posljedica jer mu se nije dalo brze spremiti ....

kazna sluzi kad nesto ruzno napravi onda dobije kaznu, ovo ili ono, a ovo ja zovem prirodnom posljedicom i na taj nacin itekako uce o stvarnom zivotu. nece ih svi uvijek stititi i maziti i paziti kao mi, tu i tamo im ne skode ovakve "lekcije" :dunno

ali onda znam da namjerno odugovlači...

TI si ta koja to treba prekinuti. jednostavno odredi nekoo razumno doba za veceru, nakon toga tko nije pojeo cisti stol...

joj, puno sam dobrih savjeta pokupila u knjigama o roditeljstvu... tipa, za spremanje... nema problema, JA cu pospremiti VAS nered, ALI cu si to naplatiti, mmmmmmm da vidis kako spremaju :rolf
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la borninamama2 » 24 srp 2008, 13:20

sjetila sam se da je postojala majica sa natpisom otprilike: ne bojim te se, imam djecu

ja imam magnet s tekstom: Ne možeš me preplašiti, imam djecu

Oko spavanja i jela nemam problema, kako smo to uspjeli :dunno
Uglavnom zna se da spavanac u 21 sat, i mm ili ja samo kažemo spavanac, pitaju koliko je sati, okrenu se i piče u kupaonu, pa u krpe

s jelom nisam imala nikad problema, ni kad su bili mali, ali nikad nisam trčala za njima i nukala ih, kad je vrijeme za jesti se jede, ako nešto ne želi pojesti, a ja smatram da bi trebala jer se samo glupira, pali rečenica da za nju nema deserta

i da nema dizanja od stola dok svi ne pojedemo, i jede se sve iz tanjura, ali sam ih naučila da ne ptretrpaju tanjur, da je bolje nadopuniti ga, možda sam malo i stroga :oops:
Zadnja izmjena: borninamama2; 24 srp 2008, 13:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rachica » 24 srp 2008, 13:21

čitam ja, i čitam, čitam, pa opet plačem :mrgreen: ; savjet nemam, snimam, tražim rješenje...

"ona" ima 4.godine i ja više ne mogu s njom, poznat scenarij? ma, dosta mi je više toga da ja plačem-a ona se pritom ironično smije (nevjerojatno da je to moguće s tek napunjene 4.)

dovoljno je da kažem da smo skoro završili na hitnoj, unatrag mjesec dana jer nije jela, nije pila, nije piškila ni kakala. zašto? to zna samo ona. MM ju zove "hitlerova reinkarnacija" :mrgreen:

kad se malo smiri situacija s A. (refluks i 24-satno bdijenje nad njim), morat ćemo i mi po stručnu pomoć. ne vidim drugog rješenja jer se svaki dan sve više udaljujem od nje. u nastojanju da je razumijem, da pokušam na sto različitih načina-pogubila sam se. i da, počela sumnjat u "majčinske sposobnosti"

sjetila sam se da je postojala majica sa natpisom otprilike: ne bojim te se, imam djecu

imam majicu i magnet na frižideru :drink
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Natasa36 » 24 srp 2008, 13:30

Bmama2 - to, to :up

To je štos, ali kad se čovjek osvrne na ovih 5 stranica, itekako dobiva na težini...

nakon toga tko nije pojeo cisti stol...

kod moje bi odgovor bio da neće :dunno i to opet otvara novi prostor za raspravu i koješta još...

Uh Rachice... iz moje perspektive to izgleda kao vrlo snažna metoda skretanja pažnje na sebe... ona ne razumije opravdanost tolike zaokupljenosti sa A pa je pronašla način da vas usmjeri na sebe... tako to meni izgleda :dunno

A ovo:
jer se svaki dan sve više udaljujem od nje. u nastojanju da je razumijem, da pokušam na sto različitih načina-pogubila sam se
itekako dobro razumijem.
To je užasan osjećaj, barem meni...
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 24 srp 2008, 13:44

kod moje bi odgovor bio da neće i to opet otvara novi prostor za raspravu i koješta još...

ma nee, krivo smo se razumijele, TI dizes sve od stola. a sto se tice ako ona cisti stol, nece, ok, ne mora, ali ti ces uzeti nesto njezinih novcica jer kad si ti cistila ona nije bila gotova, sad je ona zadnja pa je red na njoj!! BEZ PUNO RASPRAVE, kazes sto imas i SUTIS, ne das se izazvati ni za slovo vise... kad to uspijes, zapali si svijecu na kamenitima :naughty

gle, ja si samo pomislim, pa nemrem si valjda dozvolit da ONI MENE zaj....., pa kaj bu tek poslije ako me vec sada budu tak tretirali... neeeee :baba reda mora biti, mora se znati kad kako kome se nesto smije, a sto se ne smije... nisam ja nikakva baba roga, samo si ne dozvoljavam da mi djeca skacu po glavi, ni moja, a bogme niti tudja :dunno u puno stvari imaju mogucnost izbora, mozemo cak i diskutirati (ako je argumentirano) ali kad preraste u bla bla, onda odrezem i gotovo. ako ne poslusaju, brojim 1-2-3, no oko nekih stvari UOPCE nema razgovora, neke se stvari moraju i oni se cak niti ne bune, to im dodje kao nesto normalno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Rachica » 24 srp 2008, 14:00

iz moje perspektive to izgleda kao vrlo snažna metoda skretanja pažnje na sebe... ona ne razumije opravdanost tolike zaokupljenosti sa A

da, stoji. al nije ona takva otkad se pojavio A., ona je takva od rođenja, samo je sad starija pa se njen karakter i jače manifestira. ponekad joj se i divim zbog njene snage volje, al to su rijetki trenuci :mrgreen: jer uglavnom gubim živce.

nema stvari i načina na koji nismo pokušali, al očito je da moramo još pokušavat. kažem, ne brine me sve skupa toliko, koliko me brine taj naš odnos, koji polako, ali sigurno ide u nekom pravcu za koji sam ja mislila da je nemoguć; došlo je do toga da je ona ljuta jer sam ju rodila na svoj rođendan, pa kao taj dan ona mora "dijelit" :dunno

uglavnom, jučer u trgovini pita ju prodavačica kako da ima toliko modrica po nogama (hiperaktivna je-svaki komad namještaja, rub nečega, svaki tobogan, ljuljačka -rezervirani su da se ona razljepi po njima); a ona mrtva-hladna: "da, to mene moja mama tuče" :roll:
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 24 srp 2008, 14:01

TmamaKiN2 je napisao/la:TI si ta koja to treba prekinuti. jednostavno odredi nekoo razumno doba za veceru, nakon toga tko nije pojeo cisti stol...

mogu ja to, ali time ne dobivam bas nista jer J. u zadnje vrijeme ne jede bas puno i ja sam super sretna kad pojede obrok. njemu je hrana zadnja rupa na svirali.
Z. jede i jede i jede... dok se ne najede.
a njega bas briga za hranu. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 24 srp 2008, 14:06

pa to niti nije kazna, to je bila samo prirodna posljedica jer mu se nije dalo brze spremiti ....

kazna sluzi kad nesto ruzno napravi onda dobije kaznu, ovo ili ono, a ovo ja zovem prirodnom posljedicom i na taj nacin itekako uce o stvarnom zivotu. nece ih svi uvijek stititi i maziti i paziti kao mi, tu i tamo im ne skode ovakve "lekcije"

u pravu si, ali ja to sve zovem kaznama. :dunno zapravo, ako ovako pogledam, onda on kazne ni ne dobije (jer mi ga je na kraju uvijek zao pa nekako postignem kompromis). mozda bi trebao. :dunno

a ovo sa stolom i jelom... :ne on bi bio u stanju 3 sata rucak jesti. em ode, em se zaigra/zamisli pa ne uzima u usta. pa mu dojadi pa hoce da ga ja hranim (sto je, kuc kuc kuc, sve rijedje, moram priznat), pa mora otic po autic, pa ide nesto pogledat, pa ga kian maltretira i izaziva :ne

probala sam ja (izmedju ostalog) i s: "gotov si? da odnesem tanjur?" pa se rasplace, nabrzaka uzme 3 zalogaja i onda opet u slow motion. i tako unedogled. :dunno

ma proci ce i to. ne uzrujavam se ja previse. jedino nam je problem kad stvarno MORAMO nekamo otici. onda je ganjanje i htjela/ne htjela ja moram biti uz njega, pomoci da se obuce, pomoci da pojede itd. onda sve ide brzo, ali kad ga ostavis bez nadzora, da ista napravi sam.... uzas.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 24 srp 2008, 14:28

Janu je middle name slow motion... kad treba nekaj napraviti...

"...sam za sebe smišljam zaplete i kraj.
Koristeći uglavnom laku tehniku "slow motion" :cool
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 24 srp 2008, 14:36

Samo da vas utješim, moja N. koja se kretala k'o usporeni film sad trči i prva je za svaku stvar ... ali ima devet godina i najesen će u 4. razred. Tako da smo se načekali.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 24 srp 2008, 16:05

LiKmama je napisao/la:
kako bi riješila situaciju u kojoj dijete ne želi ići se prati pa na spavanje. brojanje do deset ne pomaže, ne pomaže ni urlanje, ni odvođenje za ruku (jer se objema čvrsto drži za kauč, a ako je uspijem istrgnuti opet bježi), ni prijetnje... bilo je dana kada ni raspravljanje nije pomoglo, već samo najobičnija fizička sila

to mi imamo skoro svaku vecer. nece se ici popiskiti, nece se tusirati, nece ici spavati.... pa nakon sto mi bjezi po kuci, rasplace se, pa opet bjezi i otima se i mi ga pokusavamo smiriti.... na kraju ga pustim da se par minuta dernja pa kad se napol vec smiri, krenem s pricom, vrlo ozbiljno, ali bez vikanja - da se tusirati mora, da ce inace biti zmazan, smrdit ce mu nogice i guza i mozda se i razboliti od toga, pa mora na spavanje jer je vec kasno, tijelo se mora odmoriti, nogice moraju spavati (pa mu recimo skakljam nogice pritom) bla bla, pa sta nas sutra ceka, da se mora odmoriti da bi imao snage za sta vec.... u medjuvremenu se nekako primiri pa ga i operem uz pricu....

nekad ga podmitim (prekjucer smo imali "ako se brzo skines i ne zezas za vrijeme tusiranja" (jer jednom kad je unutra - igra se i nece van), imat cu vremena napravit ti palacinke za veceru). bio je gol u roku keks.

jucer sam mu dala da "pobijedi" pa je kian isao prvi na tusiranje, a mi smo ostali jos malo u vrtu i onda je bilo malo lakse, ali dijelom i zato sto sam mu rekla da takav blatan ne moze na kauc, ne moze za stol itd., pa bas i nije imao izbora nego da se opere. :zub

al da je lagano - nije, no on je, da i opet ponovim, meni "lakse" dijete. sta ce bit s kianom za par godina, bojim se i pomisliti. :ne

Otprilike ovako, a najnovija otkrica (eh da ih je meni neko rekao ranije, mnogo bih zivaca i konfrontacija izbegla): stupanje kao vojnik (ide prvo mirno, nadeeesno, leva desna jedan dva sa sve prenaglasenim gestikuliranjem), trkanje ko ce pre, stipkamo buve koje su se nakupile svuda po odeci od prljavstine i brzo ih "istresamo" u kadu...ili "ne ti ne mozes da peres zube, ma nemoj sta ce ti to, bolje da imas crvice i rupe, ni slucajno" i onda on bas hoce i tako razne gluparije, ali pale.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Hajdi » 24 srp 2008, 16:46

Stefanova mama, super ideje :drink ... kod moje djece provjereno pali metoda glupiranja. Na silu nema šanse.

Eli, zamisli kad su moje dvije bile stare 3 i 5 godina i branile se zubima i noktima i vikale jedna drugoj "spasi me, spasi me" ako sam slučajno jednu uspjela uhvatiti, pa bi me ova druga napala :dunno
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 24 srp 2008, 17:00

Kako je moguće
1. uopće ne ući u raspravu (jer dijete te u nju uvlači, ponekad ni ne skužim, samo se nađem kako raspravljam s njom!)
2. Ako se već raspravljamo, kako prekinuti?

Ja nisam nikako a priori protiv rasprave, zapravo jako me zanima misljenje ili stav mog djeteta o bilo cemu, pa i o pranju nogu npr. No kad izlozi svoje razloge zasto ne treba prati noge (koji su btw u glavnom nebulozni) i kad ja izlozim svoje misljenje zasto se to mora svaki dan, pa ako bi on krenuo u beskonacno i besmisleno nadmudrivanje ja uvijek srezem stvar po hitnom postupku rijecima "ne zelim vise o tome raspravljati". Jer rekli smo si sta smo imali, a ovo ostalo je samo djetetov pokusaj uvlacenja roditelja u zamku kako bi time kupilo jos vremena. Skuzila sam opcenito da djeca vrlo dobro prihvacaju recenice s "ne zelim..." jer kad on meni kaze "necu sjesti za stol i sada jesti rucak", ja mu odgovorim "ne zelim se o tome uopce raspravljati jer vrijeme za rucak je SADA i nikad kasnije".

Ti nisi strog roditelj Natasha, ja cak mislim da si jako popustljiva prema svojoj djeci, sto ne mora nuzno biti lose ako jos uvijek drzis konce u rukama. Nisam bas sigurna da je to kod vas slucaj.
Izjave "ti si kriva, ne volim te vise...." bi ja potpuno ignorirala, pa bi ju priupitala kako bi se ona osjecala da joj ti to govoris kad god ona ne napravi nesto sto od nje zelis. Roditelji sami sebi moraju postaviti granice, granice sta je njima prihvatljivo od vlastite dijece, a sta im narusava njihovo svakodnevno funkcioniranje. Suzivot s djecom je stvar prilagodjavanja jednog drugome, nije iskljucivo roditeljsko prilagodjavanje djetetu. Naravno kako su djeca po prirodi sebicna bica njima je to puno teze, no tome ih moramo nauciti mi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 24 srp 2008, 17:45

tanja, lijep post.

hajdi, ovaj tvoj bivši problem ima i lijepu stranu :luv
eli
Sveta krava

PostPostao/la MAJA Skopje » 24 srp 2008, 20:35

Mislim da je rec manipulacija ipak malo krivo protumacena. Manipulacija je i kad vas djete zeza i vuce na svoju vodenicu a ne u tome da se ostvari neki cilj. U principu vecina onih koji urlaju na prvu loptu i dizu buku su jako veliki manipulanti jer u tom momentu skrecu paznju na sebe i samo su oni bitni.
Mene recimo je jako tesko i mucno situacija kad me moje djete uopste ne slusa. Ono kad je u zaru besa i bukvalno reci ne dopiru do njega. Da znam treba biti miran i pustiti da bes prodje pa posle razgovarati. Al ako vam kazem da sam danas puna 3 sata cekala da bes prodje a nije prosao jer je gospodin terao inat. I bilo je plakanje i deranje i mama molim te a ja sam izigravala vostanu figuru i kao boli me uvo. Megjutim definitivno ni fazon ne cujem i ne vidim te ne pali. E ono sto recimo pali kod mog djecaka je da mu kazete ja ti vise ne pricam. I pazi ti njemu je to najveca kazna da mu neko ne govori. Tu onda moli kumi sve ce da uradi samo da mu progovorim.
Danas mi je jedna cura rekla kako je izasla na kraj sa 8 godisnjim decakom. Mali postao nepodnosljiv u ponasanju. Nije je sljivio dva posto. Ona vise nije znala sta da radi i jednog dana sela ga na sto i ozbiljnim tonom mu je rekla slusaj decko danas su se javili iz socijalnog.Rekli su da ja nisam dobra majka da neznam sa mojim djetetom da iskomuniciram i oni imaju sluzbu koja dodje uzme djete i da mu drugu majku koja ce mu vise odgovarati. Zato molim te evo ti kofer i polako pakuj se oni ce doci popodne po tebe.
Mali je ostao u cudu. :shock: I ops promena mama pa ja ne zelim drugu mamu pa bicu dobar i hvala bogu drzi ga evo nedelju dana. Covjek stvarno vise ne zna kako da reagira sa ovim nasim malim slatkim i lepim djavolima.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 srp 2008, 08:37

U principu vecina onih koji urlaju na prvu loptu i dizu buku su jako veliki manipulanti jer u tom momentu skrecu paznju na sebe i samo su oni bitni.

treba vidjeti koji je uzrok toga i od toga krenuti

iskomuniciram i oni imaju sluzbu koja dodje uzme djete i da mu drugu majku koja ce mu vise odgovarati. Zato molim te

ja ovo ne bih nikada rekla svom djetetu, bar se nadam da se ne bih nasla u takvoj situaciji, odnosno dovela sebe u takvu situaciju da budem sa svojimdjetetom potpuno nemocne :dunno jer, ovo mi je ono "brigo moja, predji na drugoga", a djetetu pruza nesigurnost da ga se roditelj zeli/moze rijesiti kad pozeli.. ja to jako izbjegavam i ne govorim svojoj djeci na taj nacin, da ih netko drugi moze uzeti ako su zlocesti i sl... mislim da je uloga roditelja da rijesi problem, ako ne zna sam da se posavjetuje, ali nikako ne prebaciti krivicu na dijete, jer oni su samo ogledalo nasih postupaka i (ne)odgojnih metoda :mah
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Hajdi » 25 srp 2008, 09:18

također mislim da je ova metoda vrlo kratkoročna .... kad bude mali vidio da se prijetnja ne ostvaruje neće ga dobiti drugi put na istu fintu
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la zeljka35 » 25 srp 2008, 09:26

Ja nikad ne primjenjujem metode plasenja. Ni socijalnom sluzbom, cak ni Gricom i Grecom. Sve vrste zastrasivanja su mi neprihvatljive. :dunno
Moj A. ima doslovno prvi obrok u danu izmedju 21,30 i 22 h i tada je zaista gladan do ludila. Ne mogu ni zamisliti da mu tada kazem "proslo je vrijeme veceri" i posaljem ga na spavanje. Razmisljala sam da to napravim, ali jednostavno nemam srca jer znam da je apsolutno pregladnio.
Ove godine ljetovat cemo u hotelu. Bas me zanima sto ce se dogoditi kad u 21 h zavrsi vecera, a moj A. u 22,00 h bude trazio jesti prvi put u danu. Majko mila, to ce biti pravo testiranje nase i njegove izdrzljivosti.
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 25 srp 2008, 09:29

Željka, ne razumijem, zašto tek u 22 sata? Prije ne želi jesti?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Buhtlica » 25 srp 2008, 09:32

joj sto ne volem ta plasenja kojecim.
sjecam se iz djetinjstva nekih prica tipa odvest ce te cigani i slicno... :roll:
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Natasa36 » 25 srp 2008, 10:06

Zastrašivanje... kad moji cendraju oko pranja zuba, samo im kažem ok, nema frke. Al kad vam karijes poklopa zube pa nećete moći jesti sladoled, palačinke bla bla, biti će vam prekasno.
Za 10 sekundi su u kupaoni.

E sad, je l' to zastrašivanje :dunno

Jučer sam bila ponosna na sebe. Naime, Mi stalno žica neke igračke, stvarčice... tu nema kraja.
A u nedjelju je u nekoliko navrata udarila Martina, bez ikakvog povoda i prijeki sud je izrekao kaznu: do petka ne želim niti čuti za bilo kakve želje.
Jučer, četvrtak, je krenula (čudi me jako da nije i prije!). Ona bi malog zelenog zmajića. Umilno i pristojno pita.
Isto tako blagim glasom dobiva odgovor - prisjećanje na kaznu i da je tek četvrtak. Ovisno o njenom ponašanju o tome možemo u petak. Onda su krenule suze i cijeli scenarij. Ja sam samo još nekoliko puta ponovila isti tekst na isti način. Bez ljutnje, samo odrješito. Probala je smotat MM-a, nije se dao i sve je završilo u začudno kratkom vremenu.

jedino, kasnije me jako izbacila iz takta kad sam ju, pospremivši sve igračke, zamolila da iz hodnika donese svoju bilježnicu koja je ležala na podu. A ona je na prvu briznula u plač kako ona to ne može i kako ja nju mučim!! Ideš! E na to sam pukla ko kokica. Izurlala se, teka je skoro završila u smeću... Kad se sleglo, ona je tražila da ju utješim - ja nju!? Pa sam ja rekla a tko će mene utješit? I dođe moj mali sinko, zagrli me i kaže: mama ja ću te utješiti :3srca Sunce malo grlio me i ljubio cijelu večer...
Na koncu smo se i nas dvije izgrlile, popričale je li to zbilja trebalo biti tako kad smo mi pospremili sve igračke a ona nije htjela samo bilježnicu spremiti... I eto.
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 srp 2008, 10:21

E na to sam pukla ko kokica. Izurlala se, teka je skoro završila u smeću

bravo za ono prvo odradjeno i vidis da se i sama cudis kako je mirno zavrsilo. ovo drugo vec nije dobro, ali toga si i sama svjesna. kad se bude smogla skroz iskontrolirati bit ce super, a i ona ce biti super. cim sebi odredis granice, odredit ces time i njoj :mah
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la LiKmama » 25 srp 2008, 10:41

Buhtlica je napisao/la:joj sto ne volem ta plasenja kojecim.
sjecam se iz djetinjstva nekih prica tipa odvest ce te cigani i slicno... :roll:

:lol tocno sam to ja dosla reci. :mrgreen:
grozno, ja to zbilja ne bih mogla djetetu reci. smrznuo bi se od straha. i to je zapravo jedini efekt - da se dijete od soka smrzne. pogotovo osmogodisnjak koji si moze cak i zamisliti da nije vise doma, da nema svoju mamu..... :shock:
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 25 srp 2008, 10:51

Natasa36 je napisao/la:Zastrašivanje... kad moji cendraju oko pranja zuba, samo im kažem ok, nema frke. Al kad vam karijes poklopa zube pa nećete moći jesti sladoled, palačinke bla bla, biti će vam prekasno.
Za 10 sekundi su u kupaoni.

E sad, je l' to zastrašivanje :dunno

ne, nije.
nisam mislila na takve stvari. ovo sto ti navodis je objasnjavanje posljedica odredjene radnje/ne-radnje.
i ja svojima isto objasnjavam da se zubi moraju prati jer ce dobiti karijes i bolit ce ih i bla bla bla. ali ne plasim ih time, nego objasnjavam.
i to nikako ne moze biti isto kao plasenje da ce nekoga netko odvesti. prvo zato sto ce se dijete prepasti, a drugo zato sto to nije istina. mi to znamo, a i djeca ce ubrzo to shvatiti.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dodoli » 25 srp 2008, 11:21

Potpisujem TmamaKiN2:
le, ja si samo pomislim, pa nemrem si valjda dozvolit da ONI MENE zaj....., pa kaj bu tek poslije ako me vec sada budu tak tretirali... neeeee :baba reda mora biti, mora se znati kad kako kome se nesto smije, a sto se ne smije... nisam ja nikakva baba roga, samo si ne dozvoljavam da mi djeca skacu po glavi, ni moja, a bogme niti tudja :dunno u puno stvari imaju mogucnost izbora, mozemo cak i diskutirati (ako je argumentirano) ali kad preraste u bla bla, onda odrezem i gotovo. ako ne poslusaju, brojim 1-2-3, no oko nekih stvari UOPCE nema razgovora, neke se stvari moraju i oni se cak niti ne bune, to im dodje kao nesto normalno
Obzirom da sam skoro svaki dan na kavi s djecom gdje nam se pridruze i druge mame s djecom primjetila sam jednu stvar. Mame koji imaju neki problem s djetetom (npr. nece da jede, ili da pere kosu, ili da se kupa, ili da piski na tutu....) one o tome pricaju ispred djece kao da su ona gluha i blesava i ne razumiju o cemu se prica. A mislim da kad oni to cuju, misle da je to bas nesto super cime ce uvijek privuci paznju roditelja. Misljenja sam da se ne smije o njihovim problemima pricati ispred njih. Mozda sam u krivu, neka me netko ispravi :dunno
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 srp 2008, 11:42

Mozda sam u krivu, neka me netko ispravi

i ja mislim da si u pravu. sve sto nas na nasoj djeci smeta ne bismo trebali komentirati pred njima s drugim ljudima, jer: 1. ili djeca shvate to kao dobar nacin da s nama manipuliraju jer vide koliko nas to brine/ljuti... ili pak 2. ih bude sram zbog necega (tipa ne zna jos plivati, a mi nadugacko raspredemo pricu kako eto svi njihovi vrsnjaci vec plivaju....)..
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Mirci » 25 srp 2008, 11:56

... osim u slucaju kad namjerno zelimo da nesto cuju - kad zelimo da cuju kako ih hvalimo i kad pozitivno i sa ljubavlju pricamo o njima. Naravno - ako govorimo istinu i ne preuvelicavamo njihove zasluge i uspjehe, no taj vazan uvjet je cesto najteze zadovoljiti :).
To je jedan od nacina kako im podici samopouzdanje koji djeluje cak i kad nam ne pokazuju da su ista culi.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la LiKmama » 25 srp 2008, 12:30

joj to meni ide na zivce kad ljudi djecu tretiraju kao da su maloumna. malo drugaciji primjer, ali tako je moja svekrva krenula pred liamom pricat da sta bi mu ona mogla kupiti za 3. rodj. :roll:
pa tu je, slusa te.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.