Sada je: 12 kol 2026, 20:26.

Da li je hiperaktivan?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Da li je hiperaktivan?

PostPostao/la miss_no » 30 srp 2008, 22:41

Nisam našla, a ni nisam puno stigla tražiti na forumu sličnu temu.

Naime, sin mi ima 13,5 mjeseci, od rođenja aktivan, rekla bih u preaktivan, brzo prohodao, protrčao.
Ne stižemo ništa osim njega pratiti jer ga ima svugdje, ne može sjediti na miru ni 15 sekundi osim ako pije čaj. :mrgreen: Ništa mu ne može zaokupiti pažnju, ne zna se zaigrati nečim par minuta, neće se voziti u kolicima više od 10 minuta, mora hodati okolo... Da ne pišem sad o tome kako ne mogu s njim popiti kavu u gradu. On NIKAD ne sjedi na miru, čime god ga pokušavam podmititi i smiriti.
Nedavno su mi dvije prijateljice (pedagoške struke) rekle kako im se čini da je hiperaktivan. Da li imaju pravo ili postoje neki pokazatelji tog stanja?
I naravno, dal je uopće moguće dijagnosticirati hiperaktivnost tako rano?
Fala :bye
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Da li je hiperaktivan?

PostPostao/la Glori » 30 srp 2008, 23:47

moj je isto takav bio kao beba,ali i od moje kume mali....moj je autist, a njen nije-jedino što je njen brbljao ,a moj ne....

djeca u tom razdoblju najviše istrazuju i zato su većinom u pokretu....ne bi bilo loše da posjetiš neurologa radi svog mira premda mislim da je on samo življi i do 18 mj. će ga to proć...moje iskustvo kaže puši i na hladno-jedan pregled ništa ne znači

sretno i nadm se da imaš dobru kondiciju :naughty
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 31 srp 2008, 00:16

obrati paznju da li je takvo ponasanje prisutno nakon
1)uzimanja odredjene hrane, recimo secera ili hrane na koju ima intoleranciju (kod nas gluten i laktoza uz vec spomenuti secer)
2) kad je pospan
3) kad je umoran
4) kad mu se kaka
5) kad je gladan
6) prije nego sto ce se razboliti

kod nas se u tim situacijama pojavljuje autisticno ponasanje

kreni eventualno sa testom na peptide da vidis intoleranciju na gluten i casein pa ako tu imate pozitivno razmisli o testu na metale, pogledaj da li mali ima candidu, porozna crijeva

ako i to imas pozitivno pocni citati o detoxima, dijetama i tretmanima a u medjuvremenu pokusavaj naci specijalistu koj bi malog pogedao

u hr i hiperaktivnost i autizam jos uvijek tretiraju kao neuroloski poremecaj i terapija se svodi na cirkusko dresiranje po raznim cemtrima di se pokusavaju zatuci simptomi a niko se ne bavi uzrokom
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 31 srp 2008, 09:26

Cini mi se kao u magli da sam juce postala na ovu temu i ja i Shnita, a sad nema posta?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Ina66 » 31 srp 2008, 09:27

postala si na stojbama :bye

ja mislim da je prerano za ovo što piše stray_cat, ali odi na razgovor kako ti je šnita savjetovala
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la soma » 31 srp 2008, 14:53

Ja mislim da je to sve jako prerano za diskutovati. Pa, on je jos uvijek beba! Cak ni ovdje u Americi ne uzimaju u razmatranje da dijete salju na bilo kakve analize, pa ni na promatranje, dok ne napuni dve ili dve i po godine starosti. Ja ga licno ne bih tako malog izlagala jos uvijek niti vadjenju krvi niti pretjeranom vodanju po doktorima. U tom uzrastu ne mislim da bi mu bilo koristi od toga, a steta bi mogla biti, jer se svako dijete plasi ljekara.

Pokusaj voditi racuna sta mu dajes da jede. Sama mu spremaj jela, nemoj mu kupovati sokice niti gotove kasice za bebe, gledaj da sve sto jede bude sto vise prirodno...Sama cijedi sokice, izbaci secer potpuno...ne daji mu cokoladice, grickalice...znam on je jos mali i vjerovatno mu i ne dajes.( znala sam roditelje cije je dijete sa dve godine pilo po dve case koka kole svaki dan :dunno )
I gledaj da mu uhvatis ritam sa jelom i spavanjem, ponekad malu djecu promjene u ritmu jako razdrazuju...
Ja bih pokusala pola godine tako, pa ako se nista ne promjeni (a hoce, uvjerena sam) on ce vec imati dve godine i neko ce moci da ga bolje "osmotri"
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 31 srp 2008, 16:22

soma je napisao/la:Cak ni ovdje u Americi ne uzimaju u razmatranje da dijete salju na bilo kakve analize, pa ni na promatranje, dok ne napuni dve ili dve i po

ja sam upravo suprotno imala za čut,a to je da se svim bebama(baš svm) mora napravit skrining od 18mj.,čak je to na snazi i u Srbiji...pa ako djete nakon tog upitnika ima odstupanja upućuje se na daljnje promatranje i terapije....ja bi ga svakako odvela na pregled neurologu jer djete koje nema problema neće nikakvi utjecaj na njega ostaviti pola sata promatranja i razgovora sa doktorom,a ako ima problem bolje ga uočit sto prije...

meni je uvjek žao što sam vjerovala pedijatrici i babama i što ga nisam na prvu sumnju odvela neurologu i psihologu -jer djetetu od 2,5 je godina dana skoro pola života i u tom razdoblju se može najviše napravit za samo djete...

ali odluči po vlastitom nahođenju ako stvarno i ti u to sumnjaš(a sigurno jesi jer bi ineče samo odmahnula rukom na takve primjedbe) tada djete odvedi kod kakvog vrsnog neurologa , a on će te ako bude potrebe poslat dalje ...jedino šta imaš za izgubit je sat vremena...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 31 srp 2008, 23:36

ja stvarno mislim da treba prvo dobiti rezultate iz labosa jer sta da ceka sa prehranom i suplementima i truje klinca ako problem postoji

drzim fige za pretrage, ja u nizozemskoj vec godinu i pol pokusavam doci do specijaliste koj bi uspostavio dijagnozu, do sad je jedini promatranje obavila psihologica i imamo sumnju na asd

po nama je uz asd prisutan sensory integration i vrlo vjerovatno hiperaktivnost
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 01 kol 2008, 08:29

ja mislim da vi previse pretjerujete. zena postavila samo pitanje o tome da li je mali malo hiperaktivniji a vi odmah opalili o pervazivnom poremecaju!?
jer ono o cemu ste odmah razvezali i izbombardirali zenu nema smisla ako nije do sada vidjela i druge probleme osim sto mali stalno trckara okolo.

miss_no (norveske?) u ovom trenutku probaj uociti da li njegovo trckaranje ima stereotipican nacin ili je to iz puke radoznalosti.
probaj (ako imas brzi internet) malo pregledat filmice na http://www.youtube.com a kao subjekt trazi 'autism' i onda ces imati masu filmica koji su snimali roditelji djece koji imaju probleme autisticnog spektra pa ces se upoznati na najbolji nacin s pervazivnim ponasanjem. tako ces moci usporediti ponasanje svog djeteta s drugima i sama ces najbolje ocijeniti da li imate problem ili ne.
moj ti ima izmedju ostalog i jako izrazen adhd, a u dobi od 2-3 godine se je ispoljavao u nestrpljivosti i nije zelio da ostane na jednom mjestu, to je bilo non stop setnja po plazi (naprimjer), ili ako bi se autom vozili (uvijek je obozavao voznju, nikada povratio) i zaustavili na semaforu on nije mogao izdrzati da saceka da prodje crveno, poceo bi se ljutiti i plakati.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 01 kol 2008, 08:32

ive3 je napisao/la:ja mislim da vi previse pretjerujete. zena postavila samo pitanje o tome da li je mali malo hiperaktivniji a vi odmah opalili o pervazivnom poremecaju!?
jer ono o cemu ste odmah razvezali i izbombardirali zenu nema smisla ako nije do sada vidjela i druge probleme osim sto mali stalno trckara okolo.

tako je, ive :5
i pogledajte još jednom prvi post - mališa ima 13,5 mjeseci
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Glori » 01 kol 2008, 12:23

Ina66 je napisao/la:i pogledajte još jednom prvi post - mališa ima 13,5 mjeseci

pa da trebala bi žena bolje opisat dijete,ali kako ona sama bez stručnjaka može opisat simptome nečega što ne poznaje...meni je naprimjer bilo vrlo simpatično koliku moj mali ima ravnotežu kad se tako dugo vrti i svi smo mu se divili,a odakle sam ja mogla pomislit da to nije uredu-ali da sam ga srećom nekom stručnijem odvela on bi to primjetio...

to što djete ima 13 mj. nikako ne znači da je rano za pregled jer ako dijete stvarno ima problem tada se i roditelj može drukčije ponašat i imat drukčiji pristup što u velikoj mjeri može pomoć i majci i djetetu u ublažavanju simptoma(ili barem da se ne pogoršava),a ne čekat još godinu i pol???

čemu toliki strah od pregled,pa bezbroj puta ih do godinu dana odvedemo u dr.?

ja ne mislim da navedeno dijete ima bilo kakav poremećaj ,ali zašto to ne isključit?

i nemoj te mi reći da i vi sami ne bi voluli da ste znali i sa 6mj.da postoji problem :dunno
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 kol 2008, 12:34

nitko nije rekao da ga ne treba odvesti nekom strucnom na pregled
ali odi na razgovor kako ti je šnita savjetovala
postala si na stojbama :bye
, ali ne treba pretjerivati i zeni koja je navela svoje dvojbe vezano za 13,5 mjesecno dijete (!!!) savjetovati preglede za porozna crijeva, metale i gluten... mozda bi bilo korisnije savjetovati joj koji bi bio prvi korak za napraviti, npr. odvesti dijete djecjem psihologu :peace
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 01 kol 2008, 12:46

zbog maminog zdravlja ;) dobro je da idu na pregled.
nisam liječnik, ali meni se ne čini normalnim da dijete od 13,5 mj sjedi duže od par minuta i da 90% dana ne troši na jurnjavu i razbacivanje stana. takvi su u toj dobi, pa i duže, bili svi klinci koje poznam.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Glori » 01 kol 2008, 14:07

mamashnita od noje je napisao/la:, ali ne treba pretjerivati i zeni koja je navela svoje dvojbe vezano za 13,5 mjesecno dijete (!!!) savjetovati preglede za porozna crijeva, metale i gluten...

ni ja se ne slažem da se rade ove pretrage bez pravovaljane sumnje na poremećaj...uvjek treba prvo napravit dobru procjenu(što ranije i što u kraćem vremenu) pa tek tada ako problem uopće i postoji ponašat se onako kako problem to zahtjeva,a ne brže bolje krenut možda u krivom smjeru...

a što se tiče navoda iz prvog posta prešturi su za bilo kakve zaključke ,ako usvem ostalom prati svoj razvoj tada uopće nema mjesta zabrinutosti...

evo mi se raspisali ,a mama se ne javlja-nadam se da je nismo previše :pila
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 01 kol 2008, 14:34

ma svi mi kojima je instinkt poslao zvono za uzbunu na zalost smo bili u pravu

ja bi sto put platila test za peptide kad je imao godinu dana i ne trovala ga glutenom i caseinom iducih 2,5 god
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 01 kol 2008, 14:46

uvjek to pitannje platit test-ma nije u pitanju plaćanje-već je pitanje postoji li problem uopće?
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † zmijac » 01 kol 2008, 17:50

miss_no,
uživaj u klincu i sa klincem :mah ,a njegovo trčanje je normalo i dobro za maminu liniju.
Mi na ovom forumu imamo svoje probleme ( i strahove) , ali vjeruj mi ako postoji problem
nikad nije samo trčkaranje- zato : opusti se, a ako vidiš nekog u gradu da ima "problema "
u komunikaciji . možda smo mi :mrgreen:
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 01 kol 2008, 22:18

Glori je napisao/la:uvjek to pitannje platit test-ma nije u pitanju plaćanje-već je pitanje postoji li problem uopće?

iz vlastitog iskustva instinkte treba postivati, ako neko sumnja da nesto nije ok, treba se krenut to ispitati, najcesce su roditleji u pravu a ne svi dobronamjerni susjedi i rodjaci koji imaju 1000 opravdanja za ovakvo ili onakvo ponasanje
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 01 kol 2008, 23:33

da je meni netko rekao kad je moje djete imalo 13 mj.da napravim test na toleranciju glutena i kazeina (već mu je sa 3 mjeseca nešto od toga rađemo),a da je sve skupa povezano sa ADHD ili autizmom ja bi mu rekla da je luđak...

a koliko mi je poznato ti si još dugo nakon spoznaje da to može štetiti njega dojila i nisi izbjegavala kazein i gluten...moraš i ovoj mami dati prostora posebno kad je moguće da djetetu nije ništa...

a u testu na peptide i tako je bez obzira na rezultate preporučeno dijete stavit na djetu ukoliko ima gore navedene poremećaje (od 1mj.do 6mj.)...

dijete je malo i mama nako pregleda i odbacivanja sumnji ili potvrde ima dovoljno vremena educirat se i preilagodit potrebama ako budu nužne...ne možeš u sve skupa uletit sa paranojom ...korak po korak vjerovatno kroz sljedeća 3mj. će se dosta toga posložit...

na kraju krajeva žena se više i ne javlja

s-c di si ti ovako dugo?ako nije tajna ;)
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la miss_no » 01 kol 2008, 23:42

Glori je napisao/la:
pa da trebala bi žena bolje opisat dijete,ali kako ona sama bez stručnjaka može opisat simptome nečega što ne poznaje...

Evo, pokušat ću.
Čim se ujutro probudi, skače na noge. Odma je aktivan, odma hoda po stanu, trčkara okolo, razbacuje igračke, malo se poigra.. Nakon doručka idemo van, na igralište gdje se igra kamenčićima, kopa lopaticom, ljulja se, igra se s drugom djecom, gleda ptičice, peseke i vanjske jedinice klima-uređaja. :rolf
Nakon izlaska dođemo doma, pa malo odspava, nekad odrapi i 2 sata, al u zadnje vrijeme ništa (zubić izbija). Papa ručak, malo se mazimo, igramo.. Voli plesati, stalno plešemo ringa-raja, pa ga moram nositi na rukama i plesati s njim tango, drmeš, sve... :drink Da, voli se vrtiti u krug, al ne dugo i to on tak pleše.
Poslije večernje šetnje je kupanje i spavanje. Noću ne spava najbolje, još cica.
Kaj se tiče njegovih igrarija... Voli kamione, aute, al ne tolko vozati ih koliko ih pregledava i u najsitniji detalj. Kotače, prozore, brisače.. (govorim o igračkama) Iako voli i dedine traktore i cijeli vozni park doma. Općenito, kad bih trebala jednom rečenicom navesti čime se zabavlja jest sve što je veliko i vezano za nekakvu tehniku.
Priča, smije se i voli glupiranje. Eto, tak...

stray_cat je napisao/la:obrati paznju da li je takvo ponasanje prisutno nakon
1)uzimanja odredjene hrane, recimo secera ili hrane na koju ima intoleranciju (kod nas gluten i laktoza uz vec spomenuti secer)-nisam ni radila pretrage za intoleranciju na određenu hranu, a smatram da ne trebam
2) kad je pospan-kad je pospan trlja oči, cvenga i navlači si uho. Nekad postane i još aktivniji
3) kad je umoran-isto kao i pod 2.
4) kad mu se kaka-nikad primjetila čudno ponašanje, jedino kaj se negdje zaustavi i pokaka se
5) kad je gladan-je nervozan i ne zna kaj bi
6) prije nego sto ce se razboliti-cendrav i mazni, hoče samo mene

kod nas se u tim situacijama pojavljuje autisticno ponasanjedefiniraj mi, tj. opiši autistično ponašanje, iako smatram da je J. daleko od toga

kreni eventualno sa testom na peptide da vidis intoleranciju na gluten i casein pa ako tu imate pozitivno razmisli o testu na metale, pogledaj da li mali ima candidu, porozna crijeva-smatram nepotrebnim

u hr i hiperaktivnost i autizam jos uvijek tretiraju kao neuroloski poremecaj i terapija se svodi na cirkusko dresiranje po raznim cemtrima di se pokusavaju zatuci simptomi a niko se ne bavi uzrokom-Dakle, ovo to si gore navela može biti uzrok autizma ili hiperaktivnosti? Pitam jer nemam pojma.
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la miss_no » 01 kol 2008, 23:51

Nisam se javljala samo zato jer nisam stigla. Hahar mi je tek malo prije zaspal, a kroz dan nema teoretske da stignem za komp. :mrgreen:

Al fakat mislim da se priča previše razvezala, neke stvari tu navedene su previše invazivne za dijete, ti svi testovi i slično...
Spominjala se i hrana.. Sve kaj on pojede prođe kroz moje ruke preko štednjaka i ništa nije iz dućana nego bakinog nešpricanog vrta. Nikakvi sokovi, nikakvi smokiji ni čokoladice još ne dolaze u obzir. Jede voće i povrće, meso i sve u granicama koje on u svojoj dobi smije. Slatko organski ne podnosi.

stray_cat je napisao/la:ma svi mi kojima je instinkt poslao zvono za uzbunu na zalost smo bili u pravu

Na sreću, ja nisam pitala za savijet jer imam osjećaj da bi nešto moglo biti loše. Ja samo pitam da znam di smo. Mišljenje sam dobila od dvije učiteljice koje nisu baš kompetentne govoriti o hiperaktivnom djetetu jer ga u životu nisu vidle, pa sam željela čuti i neka druga razmišljanja.
Nisam paranoična i mislim da je prerano i nadam se nepotrebno dizat paniku.
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 02 kol 2008, 10:22

miss_no je napisao/la:Na sreću, ja nisam pitala za savijet jer imam osjećaj da bi nešto moglo biti loše. Ja samo pitam da znam di smo. Mišljenje sam dobila od dvije učiteljice koje nisu baš kompetentne govoriti o hiperaktivnom djetetu jer ga u životu nisu vidle, pa sam željela čuti i neka druga razmišljanja.
Nisam paranoična i mislim da je prerano i nadam se nepotrebno dizat paniku.

iz svega sto si napisala ne moze se zakljuciti da ti mali ima problema, i zato se opusti. a uciteljice ako su i vidjele hiperaktivno dijete onda su ga vidjele u starijoj dobi a ne od 13 mjeseci? tako da nemogu bas kvalitetno usporediti. medjutim svejedno probaj ugovoriti neki termin s djecjim psihologom koji radi s tako malom djecom i on ce ti dati sva objasnjenja i vjerujem otkloniti sve sumnje. meni se iz svega sto si napisala ne svidja to gledanje vanjskih jedinica klima uredjaja.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 02 kol 2008, 11:16

da li ima normalan kontakt očima (mislim dugotrajan)?

moj se isto nije prečesto vrtio,(nije to radio 30 min. već jednom dnevno 5-6 putau krug pa trčkaranje)?

da li se odaziva na svoje ime i pri tom radi očni kontakt?

moj je imao velikke probleme sa snom?
miss_no je napisao/la:Voli kamione, aute, al ne tolko vozati ih koliko ih pregledava i u najsitniji detalj. Kotače, prozore, brisače

da li ih voli poredati po veličini(moj ovo nije rado),ali ih je isto uvjek pregledavao ,nikako vozio...

moj je volio zatvorit vrata,ne manijakalno otvori zatvori već samo da su zatvorena...

ovo kad se igra sa djecom radi ti to isključivo vezano za igračku ili za kontakt i druženje sa djetetom...

mislim da je dobro da posjetiš neurologa i dječijeg razvojnog psihologa...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 02 kol 2008, 23:59

kod nas

-slab kontakt ocima, pogotovo kad se na tome insistira (pnr kad se sa nekim pozdravlja)

-zajednicko igranje sa nekim prema pravilima igre, neprihvacanje tudje sugestije oko igranja, ali si je zato savrseno drustvo sa ostalim aspergerima iz razreda, igraju se na identican nacin

-kasnio je sa govorom, ni danas nije jasno da li zbog senstory integration, trojezicnosti ili autizam. logopedica je otkljucala govor i danas prica (samo nizozemski, engleski kad hoce a hrvatski pojedinacne rijeci i to sa naglaskom ko stranac)

-zaostaje sa nekim segmentima motorike (jedva je provezo bicikl sa pomocnim kotacima, a recimo slaze lego za djecu od 11 god), nije u stanju obuci sokne, hlace, gace, cipele a najurednije samostalno koristi kompjuter

- overload u ducanima, mjestima koja ne poznaje, lupa mu na oci i usi, u kombinaciji sa senzorskom integracijom. onda hiperaktivno trci, ili legne na pod i pliva. do nedavno se apsolutno nije okretao kad bi ga zvali i nije reagirao na komunikaciju sa daljine

kod nas nema ekolalije, nema slaganja objekata u nizove, nema opsesivnog ponavljanja nicega, u stanju je pasivno satima ne pomaknuti ispred tv-a
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la miss_no » 03 kol 2008, 00:00

Glori je napisao/la:da li ima normalan kontakt očima (mislim dugotrajan)?

Da, ima normalan i dugotrajan kontakt očima.
moj se isto nije prečesto vrtio,(nije to radio 30 min. već jednom dnevno 5-6 putau krug pa trčkaranje)?

da li se odaziva na svoje ime i pri tom radi očni kontakt?

Da, uvijek.

moj je imao velikke probleme sa snom?

Ne bih rekla da ima probleme sa snom ali nije neki spavač. Malo mu je dosta.

da li ih voli poredati po veličini(moj ovo nije rado),ali ih je isto uvjek pregledavao ,nikako vozio...

Ne, ne reda ih po veličini, nego ih pregledava, pa malo vozi i viče Brrrrmmmm....

moj je volio zatvorit vrata,ne manijakalno otvori zatvori već samo da su zatvorena...

Nisam primjetila. Iako vrata za njega znače izlazak van, pa često lupa po njima i viče Pa-pa. Jedino voli manijakalno lupati vratima ormara i ladica.

ovo kad se igra sa djecom radi ti to isključivo vezano za igračku ili za kontakt i druženje sa djetetom...

Za druženje.

mislim da je dobro da posjetiš neurologa i dječijeg razvojnog psihologa...

Totalno sam u bedu...
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la miss_no » 03 kol 2008, 00:03

ive3 je napisao/la: meni se iz svega sto si napisala ne svidja to gledanje vanjskih jedinica klima uredjaja.

Zašto?
Inače, to mu je najinteresantnije.
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 03 kol 2008, 08:26

miss_no je napisao/la:
ive3 je napisao/la: meni se iz svega sto si napisala ne svidja to gledanje vanjskih jedinica klima uredjaja.

Zašto?
Inače, to mu je najinteresantnije.

pretpostavljam da ga zanimaju propeleri na klimama? koliko dugo ostane i gleda ih, da li ga to fascinira? da li jos negdje gleda vrtnje? da li okrece kotace od kamiona? koliko dugo ostane u takvim radnjama? da li je tada smireniji i ne zeli prekinuti to?
moj nije bio upadljivo dugo u tim radnjama ali nismo ga ni pratili prije 3.5 godine tako da ni neznam tocno da li ga je to zanimalo u mladjoj dobi, znam da je volio nizati kocke u niz kao i autice: moga su fascinirali redovi i hrpe. sve zbacati na hrpu.
pitas zasto me jedino to zabrinjava u tvom opisu: to je jedina radnja u toj dobi koja moze biti zabrinjavajuca, sve ostale koje si navela radi i 90% djece njegove dobi....

i mislim da ne stoji ovo opisivanje stray_cat jer ona opisuje djecaka od 4 godine sto se ne moze usporedjivati s tvojim malim koji je tek navrsio prvi rodjendan!
a stray_cat mislim da bi bilo vrijeme da ga skines sa sise jer to nije normalno i vise mu cinis stete nego pomoci s time sto ga jos dojis pogotovo sto je dijete autisticnog spektra!
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 03 kol 2008, 09:31

miss_no je napisao/la:Totalno sam u bedu...

nemoj biti,mi smo te ovako izbombardirali jer znamo koliko je važna rana intervencija i kako neka djeca već sa 3-4 godine gube elemente autizma

po svemu opisanom tvoj dječak je skroz ok.,nije loše da znaš nešto i o ovom problemu ,jer kad bih ja sad uspoređivala svoju stariju curicu i njjoj bi našli elemente koje spadaju pod autizam,a ubiti ih svako djete ima...razlika je jedino u trajanju...kod autističnog spektra te neke normalne radnje traju danima ,mjesecima ...

tvoj je samo malo življi ,a mi roditelji pušemo na hladno-ali i to je dobro...

svejedno se nadam da ćeš napraviti taj pregled,jer svugdje u razvijenom svijetu skrining se radi do 18mj. kod pedijatra...to je upitnik sa dosta pitanja po čemu se može postavit sumnja na problem .....znači sva djeca moraju to proći ,ali toga kod nas nema
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 03 kol 2008, 17:17

sto se tice spavanja, meni su dali sluzbeno objasnjenje da je mala kolicina sati spavanja povezana sa inteligencijom i da klnci sa visokim iq ne trebaju previse sna

drugi dio price je u samom spavanju

sam san ima periode dubokog sna, kad je tijelo opusteno, disanje je duboko i ima periode rem sna, kad je mozak aktivan, kad se sanja. tad se pomicu kapci, postoji mi mika ustima, djeca znaju raditi grimase, pricati i u tom plitkom snu znaju se buditi

ako bebe spavaju uz roditelje dovoljno je samo na par sekundi bebu pripocati na prsa ili sao staviti ruku na glavu da se beba umiri i nastavi spavati

tipicno je za bebe i malu djecu da se u tom plitkom snu bude, ako roditelji nisu pri ruci mogu se bas razbuditi i ponovo im je potreban ritual uspavljivanja da utonu u san

prema searsu nije dobro samo stresti dijete u krevetac da se samo uspava (sa naglaskom da je vrlo stetno pustiti djecu da utonu u san uz cry out, iscrpljeni od plakanja) nego ga svaki put treba uspavati

kod nas tako rano nije bilo nikakvih posebnih znakova, nama je krenulo nizbrdo tek kasnije i to velikom koracima unatrag, prestao je pricati, vratio se u pelenu i sl.
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 03 kol 2008, 17:20

ive3 je napisao/la:a stray_cat mislim da bi bilo vrijeme da ga skines sa sise jer to nije normalno i vise mu cinis stete nego pomoci s time sto ga jos dojis pogotovo sto je dijete autisticnog spektra!

na temu dojenja trebali bi se JAKO informirati

ideja koju nudis je u rangu sa idejm da djeteu ponudim cigarete

unicef i who insistiraju na iskljucivom dojenju bar 6 mjeseci (znaci nema cajeva vode i slicnih ludorija koje preporucaju bake i susjede)

prema njima i svim sluzbama za laktaciju (to hr jos nema kao granu medicine) treba dojiti MINIMALNO 2,5 god a gornja granica ne postoji
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.