Sada je: 17 tra 2026, 11:47.

Pelene na doznaku

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Pelene na doznaku

PostPostao/la MBee » 29 kol 2008, 09:18

Pročitala sam da dijete nakon 3 godine ima pravo na pelene pa me zanima slijedeće:
- doznaku piše pedijatar?
- ide li doznaka na komisiju i ako da koje nalaze moram priložiti?
- u kojem HZZO-u potvrđujem doznaku? Ja sam u Jukićevoj, MM u Klovićevoj (E. je prijavljena na njega).

Hvala!
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Pelene na doznaku

PostPostao/la lulamae » 29 kol 2008, 13:48

hm..ne znam kak je u zagrebu..gdje predajes papire..ali da,doznaku ti napise pedijatar..meni se znalo desavat da su me vracali sto puta jer je pedijatrica napisala ma isti papir i pelene i podloske a trebalo je na dva razlicita papira..znaci na jedan papir samo pelene a na drugi za podloske..sad se mozda nes promijenilo.. :dunno pa onda ak su joj papiri s krivim zigom opet moras promijenit da napise na doznaku koja ima sadasnji njihov znak itd..samo izmisljaju..i da ,to ti onda ide na komisiju i kad ti odobre na komisiji onda opet ides pedijatrici i ona ti napise kolicinu za slijedeca tri mjeseca i tako svaka tri mjeseca ides po novu doznaku..pa onda nosis u ljekarnu i cekas da oni naruce,pa da stigne.......brrrrrrrr....
a kaj ti treba od papira..a ne znam vise..a nes gdje pisu neke osnovne dijagnoze..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 29 kol 2008, 14:12

Pelene na doznaku - prvo ideš kod pedijatra, mi i kod fizijatra, dobiješ povijest bolesti i doznake i nosiš ih na ovjeru u Klovićevu, prvi put ide na komisiju, nakon toga godinu dana ne treba ići na komisiju, dakle svaka 3 mjeseca uzmeš doznake kod pedijatra i nosiš na ovjeru u Klovićevu, potvrde ti isti dan. Za godinu dana opet ide na komisiju.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 29 kol 2008, 14:15

Znači pedijatar napiše povijest bolesti za komisiju na osnovu nalaza specijalista koje mu donesem?
Za koje se dijagnoze uopće mogu dobiti pelene? Samo za "nepokretnu" djecu?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 29 kol 2008, 16:04

Ne znam točno za koje se dijagnoze mogu dobiti pelene, ali specijalist će ti znati, da li ideš kod fizijatra ili kod nekog drugog?
Meni je povijest bolesti uvijek napisala fizijatrica tako da mi pedijatrica samo napiše doznake.

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 29 kol 2008, 16:07

Ne idemo fizijatru, kod nas je problem neurološke prirode.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 29 kol 2008, 16:50

Onda možda neuropedijatar? Važno ti je da imaš "jaku" povijest bolesti za ovu prvu komisiju.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 30 kol 2008, 10:32

MBee je napisao/la:Ne idemo fizijatru, kod nas je problem neurološke prirode.

molim te obavi testiranje na peptide (iz urina, casein i gluten) jer hrpa djece koja imaju intoleranciju imaju efekt nakon te hrane kao da su nadrogirani

test na metale ce ti takodjer pokazati pravo stanje stvari

sto ces ako problem nije neuroloski nego vanjski faktori. znam da u hr jos niko ne radi biomedicinu, ali nemoj cekati, svaki dan kaj cekas je tvojoj maloj nova kolicina bolova u trbuhu, nova kolicina izgubljenog vremena

http://www.greatplainslaboratory.com/ho ... tested.asp i molim te prouci

ja sam osobno protiv testova iz krvi i jednostavno to ne radimo, radimo iz kose i urina. hrpa mama je ok sa analizama krvi i njihova djeca uredno rade testove i iz krvi

sto prije pocnes detox i ispravnu prehranu vece sui sanse za potpuni oporavak
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 31 kol 2008, 20:27

ako imate dijagnozu to je dovoljno...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 12 ruj 2008, 10:22

Jutros je MM bio u Klovićevoj sa doznakom od pedijatra i nalazom i mišljenjem komisije u kojem se vide dijagnoze i nisu to htjeli prihvatiti. Kažu da treba nalaz da li je pokretna ili nepokretna i može li kontrolirati sfinkter. Može li to napisati pedijatar ili moramo kod specijaliste (i kojeg)?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 12 ruj 2008, 10:27

Moze nadl. pedijatar napisati uz "doznaku" za pelene kracu povijest bolesti u tri recenice u kojima obrazlozi zasto se traze pelene - znaci opisati stanje pokretljivosti i kontrolu sfinktera. Ja to redovito radim kod mojih pacijenata i na PU Varazdin tako ide.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 12 ruj 2008, 10:32

Odlično, hvala!
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 12 ruj 2008, 13:37

kad smo mi predavali papire uopce nas to nisu trazili :dunno al valjda je u svakom gradu malo drugacije..ovisi o ljudima..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Djeni » 12 ruj 2008, 16:25

Mi radimo isto kako je Irena napčisala. Dobijemo pelene i podmetace. To inace ide za Split, jer nam je ta komisija nadlezna.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la stray_cat » 13 ruj 2008, 17:20

MBee je napisao/la:Jutros je MM bio u Klovićevoj sa doznakom od pedijatra i nalazom i mišljenjem komisije u kojem se vide dijagnoze i nisu to htjeli prihvatiti. Kažu da treba nalaz da li je pokretna ili nepokretna i može li kontrolirati sfinkter. Može li to napisati pedijatar ili moramo kod specijaliste (i kojeg)?

dobro dosla u ljepote autizma, di niko nije u stanju napraviti pretrage i smrdis bez dijagnoze godinama jer nema nikog da obavi posao

ako mozes nadji nekako nesto pozitivno i drzi se toga da izdrzis

nasa faza da nije kuzio da treba na tutu je prosla, proci ce i vasa

saljem hrpu pozitivnih vibri

cinjenica da njoj stvarno nije jasno sto i kako ti je definitivno povezana sa prehranom i metalima koji ju razvaljuju, primi se posla, pokreni se. ili imas posla sa intolerancijom na hranu i neodgovarajuca hrana na nju ima efekt kao da se nadrogirala, ko da je konzumirala morfij. mogu je lupati metali, moze ju muciti candida.

cinjenica je da su zene (mame) aktivniji borci i nekako se brze pokrenu i moguce je da ces neko vrijeme morati slepati muza u svemu

nama je sad oko 10 mjeseci otkako smo na dijeti (gluten free, casein free GFCF) i ne mofgu se pohvaliti da smo rigorozni, detoxiramo infracrvenom saunom i nasa obiteljska asistentica sad pokrece u dogovoru sa skolom pretrage jer se simptomi autizma povlace

sto prije krenes brze ces dobit rezultat, mozak (od metala) i crijeva trpe manja ostecenja

meni je mali nakon par dana na GFCF progovorio, sad 10 mjeseci nakon svega stvarno uvodi i engleski i pomalo hrvatski. na nizozemskom je sluzbeno na nivou koj se ocekuje za njegov uzrast, premda se meni cini da su njegovi jednojezicni vrsnjaci napredniji
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 13 ruj 2008, 19:01

Eva je alergična na mlijeko tako da je ona od rođenja bez mlijeka i mliječnih prerađevina u prehrani tako da to nije "uzrok".
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 13 ruj 2008, 23:19

klinci koji imaju tak izrazenu alergiju na mlijeko vrlo cesto ne mogu ni soja mlijeko

kakvu ima stolicu?
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 14 ruj 2008, 07:06

Eva primarno konzumira rižino mlijeko, ponekad sojino i zobeno. Stolicu ima normalnu, redovitu. Definitivno se slažem s tobom da je hrana bitan faktor ali "okriviti" prehranu za sve znakove "bolesti" mi je too much, imho.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 14 ruj 2008, 09:45

tak sam i ja tvrdila dok nismo poceli gluten free pa je nakon par dana progovorio, danas stvarno razumije sva tri jezika, prica, komunicira i sa udaljenosti sto ce reci da mu sensory integration takodjer u poboljsanju. suradjuje na cesti

stvarno nisam vjerovala da je toliko povezano i da nije bilo anni koja mi je na pocetku pomagala ne bi ja sa tim ni pocela

kad vidim danas njega i druge klince ciji starci nisu ni pokusali vidim nenormalnu razliku u napretku
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 26 ožu 2009, 21:07

IRENA je napisao/la:Moze nadl. pedijatar napisati uz "doznaku" za pelene kracu povijest bolesti u tri recenice u kojima obrazlozi zasto se traze pelene - znaci opisati stanje pokretljivosti i kontrolu sfinktera. Ja to redovito radim kod mojih pacijenata i na PU Varazdin tako ide.

Stigao novi zakon pa se promijenilo i gore navedeno. Uz povijest bolesti napisanu od strane pedijatra Komisija nam je prije 6 mjeseci odobrila pelene. Danas MM ode pedijatru po doznaku i sestra kaže da ju ne može napisati jer joj treba šifra specijaliste koji nam je to preporučio. Nije nam preporučio nikakav specijalista, imali smo samo mišoljenje pedijatra?!
Kojem specijalisti trebam ići da napiše mišljenje? Eva nema motoričkih poteškoća a u nalazima psihologa, psihijatra i neuropedijatra koje smo obavili prošli mjesec se ne spominju pelene.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la beammama » 26 ožu 2009, 23:03

Ja dobivam pelene na doznaku za mamu, ali ne idemo u apoteku po njih. Ja ih naručujem preko telefona od jedne firme i dovezu mi ih na kućnu adresu. Broj sam dobila od svog šefa koji je preko njih uzimao za svekrvu.
To je za Zagreb, ne znam za ostale gradove. Ako nekoga interesira mogu poslati broj na pp.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la watani » 26 ožu 2009, 23:14

MBee je napisao/la:Kojem specijalisti trebam ići da napiše mišljenje?

gle, trenutno jos vlada nered po pitanju pisanja tih raznih doznaka za ortopedska pomagala.
trebalo bi pogledati u pravilnik sto tocno pise tko moze preporuciti pelene. ako pise “pedijatar“, logicno bi mi bilo da pedica napise svoju sifru na doznaku. :dunno
mozda ste joj prvi koji su dosli po te doznake od kada je stupio novi pravilnik (sredina 2.mj) pa ni one same jos ne znaju sto i kako.
nazovi HZZO pa ih pitaj, objasni svoju situaciju. ili zamoli doktoricu da se ona raspita.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 27 ožu 2009, 22:54

ako nekoga zanima, prema novom pravilniku pelene propisuje odabrani doktor. sto znaci da ne treba nikakva preporuka specijaliste.
dr samo treba voditi racuna da je odgovarajuca sifra bolesti za koju se smiju propisati pelene , i da se izdaju one kolicine koje su propisane pravilnikom.
ispise doznaku, i s njom idete u apoteku. ili ovako kako radi beammama.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MBee » 27 ožu 2009, 23:41

Možeš mi dati neki link u kojem to piše da odnesem svom pedijatru jer on očito nije s tim upoznat. Hvala!
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 28 ožu 2009, 00:17

Pravilnik o ortopedskim pomagalima - popis pomagala: http://www.hzzo-net.hr/dload/upravno_vijece/2009/1_sj_20090127_03.pdf
Sam pravilnik - na pelene se odnosi cl. 60 :http://www.hzzo-net.hr/dload/upravno_vijece/2009/1_sj_20090127_03.pdf
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 28 ožu 2009, 10:12

Istina. Ja sam ralizirala doznaku na ovaj način. Samo treba pripaziti na nove obrasce doznaka.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 28 ožu 2009, 10:24

Pokazala mi je setra nove formulare....znači dole ide potpis pedijatra a u kućicu gdje piše "specijalista koji je preporučio" isto šifra pedijatra?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daisy » 28 ožu 2009, 20:07

Mi redovito dobivamo pelene,al kakvi su to podmetači i u kojim slučajevima se propisuju? :/
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 28 ožu 2009, 22:22

mi smo uvijek (prije,sad vise ne koristimo pelene)..uredeno dobivali i pelene i podmetace..nikad samo pelene..ne znam u cem je stvar :dunno
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 31 ožu 2009, 20:41

Nakon 4-tog odlaska i isprintanog članka 60. napokon imamo doznaku. Tko ispunjava cifre (cijenu) koje je prije na poleđini ispunjavao HZZO?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.