struje su razlicite, kao i kod mnogih drugih pitanja - jedni tvrde da je bebama na adaptiranom tdodatna tekucina potrebna, drugi tvrde da nije i da je, barem kada je o dodatnoj tekucini rijec, stvar ista kao i kod dojene djece.
osobno sam zagovornik ovog drugog stajalista. moje je dijete othranjeno adaptiranim mlijekom i dodatnu tekucinu nije pio prvih 6 mjeseci. poceo je piti vodu tek uvodjenjem dohrane i to nakon sto smo dohranu vec ozbiljnije prihvatili.
zadnja dva dana i sama raspravljam o tome s jednom nasom forumasicom
koja je zagovornik prvog stajalista. pa smo si obje dale truda i surfajuci netom pokusale smo naci nesto sto bi islo u prilog jednom ili drugom misljenju.kao prvo, jako malo toga se uopce moze naci. na stranicama svjetske zdravstvene organizacije bas o toj temi nema nista
pokusat cu objasniti ovdje zasto mislim da djeci na adaptiranom dodatna tekucina nije potrebna, a onda cu staviti linkove i citate onoga sto sam nasla surfajuci.
adaptirano mlijeko jest tekucina.
slazem se da je teze probavljivo od majcinog mlijeka, ali je i dalje tekucina. probajte se napiti obicnog, tesko probavljivog kravljeg mlijeka i recite jeste li nakon toga zedne?
razmak izmedju obroka kod djece na adaptiranom maksimalno je 5 sati (rijec je o starijim bebama, nikako onima tek rodjenim!), a najcesce se radi o 4 sata. u ta 4 sata zaista je nevjerojatno da bi dijete moglo biti zedno, nakon sto je prije toga popilo 1 1/2 dcl ili 2 dcl mlijeka.
uvijek tvrdim da se dodatna tekucina moze davati u ekstremnim situacijama, npr. ako je dijete izlozeno visokoj temperaturi ili je na suncu, ali pitam se koje od nase djece je to ikada dozivjelo???
u tih nekoliko navrata kada sam svom sinu u tih prvih 6 mjeseci njegova zivota pokusala dati vodu na bocicu, glatko ju je odbio, okrecuci glavu na drugu stranu. namjerno mu nikada nisam nudila caj jer sam pobornik toga da ako se vec i daje ista osim mlijeka, onda je voda najmanje zlo. mislila sam si - ako si zedan, voda ce ti biti i vise nego dovoljna. ako ti ponudim caj, mozda ces ga i piti, ali onda to mozda i nece biti zato sto si zedan, vec zato sto ti se svidja taj novi okus.
kao sto rekoh, vodu nikada nije pio.
mnoge majke, narocito prvorotkinje bez iskustva (kakva sam i sama bila) ne znaju prepoznati djetetov plac pa ako nije vrijeme za klopu (dakle govorim o bebama na adaptiranom koje se ne hrane na zahtjev vec u nekakvim pravilnim vremenskim razmacima) misle kako je rijec o zedji i djetetu daju vodu ili caj. i dijete pije. ali mogla bih se kladiti u milijun dolara
da to nije zato jer su bebe zedne, nego zato sto su bebe sisavci. i sisanje ih umiruje. uvjerena sam kako nema nikakve stete ako se djetetu ne daje dodatna tekucina u tih prvih 6 mjeseci dok je dijete samo na adaptiranom, ali nisam sigurna da mnoge mame nece pogrijesiti tankajuci svoje bebe dodatnom tekucinom, cime im pune zeludac i ostavljaju manje prostora za ono sto bi u njemu trebalo biti - mlijeko.
stavljam vam linkove na ono sto sam pronasla i za one koji su lijeni citati
citiram dijelove koji se odnose na dodatnu tekucinu. voljela bih kada biste i sami dali svoj doprinos i da, ako pronadjete nekada nesto sto bi potkrijepilo jedno, ili drugo stajaliste, to stavite ovdje, na ovaj topic. dakle, linkovi, knjige, znanstveni radovi. hvala svima.
http://www.vhi.ie/hfiles/hf-113.jsp#6
Water and additional drinks
Extra fluid may be necessary for bottle-fed babies during hot weather. The water should be boiled and cooled. Fruit juices and sugary drinks are not suitable for children under 6 months.
dakle, kljucne rijeci su: moze biti (a ne mora ili treba) i tijekom vruceg vremena.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1595116
Like adults, infants have high water requirements. The younger the infant, the higher the percentage of body weight that is water (Whitney & Rolfes, 2002). Breast milk or formula contains the appropriate amount of water and replaces normal losses experienced by the infant. Infants are particularly prone to water loss via hot weather, diarrhea, and vomiting. Dehydration can rapidly develop in an infant or small child who is losing excessive water. Supplemental water (or intravenous fluids) may be required in extreme circumstances. Normally, increased fluid intake of breast milk or formula is adequate.
opet se spominju samo ekstremni uvjeti u kojima bi dodatna tekucina bila potrebna. u normalnim uvjetima formula je sasvim dovoljna.
http://www.healthychild.net/articles/na47thirst.html
Infants fed breast milk or infant formula (prepared according to the instructions) do not need additional water. Currently, no additional fluids are recommended beyond those required to meet the infant’s growth needs. This is true in all geographical locations and in any kind of weather.
ovdje cak pise kako nije potrebna dodatna tekucina na svim geografskim podrucjima i u svim vremenskim uvjetima.

i nakon par gutljaja ona se smiri. Ako i je žeđ, riješim je dojenjem.