Sada je: 07 kol 2026, 23:26.

Juhe naše svagdašnje

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Juhe naše svagdašnje

PostPostao/la ivanaCH » 10 ruj 2008, 09:29

Nama je trenutno omiljena juha od mladog graha:
zažuti se luk na maslinovom ulju, malo mrkvice i drugog korjenastog povrca te malo dimljenog tofua i mladi grah. kad je kuhano smiksam povrce i dodam dosta persuna. slicna je varijanta s bundevom i crvenom lecom u koju dodam i malo curryja jer mi bude preslatko. Radimo i broth s povrcem i japanskom tjesteninom, i naravno, miso juhe u raznim kombinacijama. Nekad davno sam si pravila temeljce od povrca pa zamrzavala u casama od milerama...nema se vise vremena za to, ali to zaista poboljsa tek juhama. Radila sam i hladne juhe od krastavaca s vrhnjem i zacinima. Moji klinci obozavaju jesti zlicom pa su variva i juhe svakodnevno na jelovniku.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 10 ruj 2008, 09:36

kolike ekspres lonce imate?

previdjele ste moje pitanje, pa zato otvaram poseban post za njega :mrgreen:

vidim da sve pricate o dodatnom zamrzavanju juha iz ekspres lonca, meni to bude za dva dana i to je to, pa pitam koliko su veliki ti vasi lonci???
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Rimaithor » 10 ruj 2008, 09:45

Mene oduvijek odusevljava kako u npr. govedu juhu idu manje-vise isti sastojci-a svakoj kuharici ispadne drugacija! :shock:

U bistru goveđu juhicu najradije stavim misic (jer nam je najfiniji za pojest :mrgreen: ). Obavezno stavljam i komadic luka sprzenog na plinu. Papar u zrnu i stabljiku persina bez lisca. Ostalo kao i vi -grinceg ali nikad ne stavljam paradajz, poriluk i kelj.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la MalaSirena » 10 ruj 2008, 14:56

Rimaithor je napisao/la:Mene oduvijek odusevljava kako u npr. govedu juhu idu manje-vise isti sastojci-a svakoj kuharici ispadne drugacija! :shock:

U bistru goveđu juhicu najradije stavim misic (jer nam je najfiniji za pojest :mrgreen: ). Obavezno stavljam i komadic luka sprzenog na plinu. Papar u zrnu i stabljiku persina bez lisca. Ostalo kao i vi -grinceg ali nikad ne stavljam paradajz, poriluk i kelj.

Probaj staviti paradajz i poriluk, daju skroz bogatiji okus juhi. Paradajz ionak kasnije baciš, a poriluk se da fino pojesti u juhici. :mrgreen:
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la JiA » 10 ruj 2008, 15:04

Moj lonac je od 5 l.

kako skuhati juhu u expres loncu a da je fina bistra?

ja lonac ne otvaram odmah ( sto je na mom loncu fizicki moguce tako da se odmah podigne ventil - hvataljkom za spagete :mrgreen: - i ispusti se para ). Kad ga otvorim nakon nekih 20 - ak min, pol sata, sav "mutni" dio juhe se spusti na dno, tako da bi mogla proci cak i bez cijedjenja ( govorimo bistroj juhi ).
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la palunkica » 10 ruj 2008, 16:27

Tmama, tek sam sad otvorila topic.

I meni ispadne za dva dana i to je to. Imam Fisslerov ekspres lonac od 5 litara. Nalijem malo više vode nego što piše u uputama. Piše do 2/3 a ja stavim recimo do 3/4. Juha ispadne dosta gusta, možeš na kraju naliti malo vode pa ti ispadne rjeđa i malo više količinski.

:mah
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Tajana5 » 12 ruj 2008, 11:13

Oooodlicne ideje!

Uglavnom radim bistre juhe ko i svi drugi i ove guste od povrca i paradajz juhu. Marta jede sve juhe.
Fora su mi ove od graha i graska, to jos nikad nisam radila, bas cu probat....:)
Imam AMC express lonac i super mi je, bistre uvijek kuham u njemu. Ali je mali - 5l - tak da mi je to za jedan rucak i eventualno za ostavit jos za jednom prek tjedna.
Ali radim nekaj drugo - od jako puno mesa napravim onak jaku juhu koja se onda poslije moze razrijediti vodom prije nego se ukuha tjestenina, pa se moze podijeliti cak na 3 dijela (obicno smrznem jedan dio juhe i mesa).

Ja se uvijek mucim s noklicama i svi imaju recepte - od oka.
Jel netko zna tocan recept za noklice i od griza i one od brasna?
I znate jos kakve? Kak budu zelene - nareze se unutra sirovi ili kuhani spinat/blitva?

Ovaj vikend cu proglasit vikendom juha.
Bit ce lose vrijeme - pocinje jesen - vrijeme za nakuhavanje.
Stan mi je cist jer je bila cistilica pa ne moram nist radit.
Isprintala sam recepte za super juhice :)
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la JiA » 12 ruj 2008, 11:15

Moje griz noklice idu ovako: 1 jaje, 1 žlica brašna, 3 žlice griza ( ako je jaje vece, onda griza ide malo vise ), malo soli ( na vrh noža ). Smjesa treba odstojati 10 - ak minuta i to je to.

edit: meni tarana NIKAD ne ispadne ok nego u rezancima ( koje onda smrvim kad se posuše ). Tijesto nikad ne bude dovoljno tvrdo da se može pošteno naribati. :roll:
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Tajana5 » 12 ruj 2008, 11:18

E i moze jos jedno pitance - kaj vam je to juha od koljenice? Samo meso od koljenice ili frknete cijelu onu kost unutra? Sjecam se kad smo pocinjali uvodit meso da sam kuhala koljenicu Marti (bas kost), ali ta mi je juha bila uvijek nekak mutna i ne bas ukusna...
Kaj je to juha od koljenice? :)
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 13 ruj 2008, 18:27

ja uzimam u mog mesara narezanu koljenicu, ono što se zove ossobucco. znači, komadi koljenice s mesom i kosti, debeli cca 3-4cm, može teleći, ali za juhe uglavnom juneći
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 13 ruj 2008, 21:53

Kod nas se svaki dan jede supa, juha ili corba....Ima toliko razlicitih varijanti i sto je najbitnije i md je veliki ljubitelj "supica". Medjutim, u zadnje vrijeme najvise voli paradajz supu (i to uvijek i samo od svjezeg paradajza)

Lentil supa, gusta od tikvica, jecam supa, bistra od telece koljenice, begova corba, tarhana, razne varijante sa sojinim ljuspicama, gusta juha od gljiva, sa graskom i mrkvicom, pileca sa griz noklicama, sa fasiranim mesom itd itd
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la LiKmama » 13 ruj 2008, 22:54

joj, mi jako volimo juhe! liama kad pitas sta bi za rucak, prvo ce ti reci "juhicu".

najcesce su u igri raznorazne povrtne varijante koje radim po principu pirjaj do besvijesti (koliko imas vremena), iskljucivo na maslinovom, zalij vodom i kuhaj dok nije gotovo. bistre juhe nikad ne zgusnjavam. ovisno o kombinaciji povrca, nekad dodam cesnjaka. ako hocu guscu - stavim crvenu lecu. u svim kombinacijama je mrkva, krumpir, vrlo cesto brokula i karfiol, zelene mahune, kukuruz, poriluk, kelj...

kremaste juhe radim isto tako s tim da onda povadim vece komade povrca, smiksam i vratim nazad. nekad dodam unutra mlijeka, nekad vrhnja, a prolaze i sirni namazi. nekad skuham hrpu krumpira i njega isto smiksam, najcesce ne. mozes pri serviranju naribati parmezana gore. no nama mora uvijek nesto plivati u juhama, mora biti za pod zub (inace mi je to pice, a ne jelo).

omiljene kremaste su nam /random order :gigl/
poriluk/mrkva (poriluka mora biti puno da bude sarf)
brokula
karfiol
brokula/karfiol
krumpir/karfiol
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Viva42 » 13 ruj 2008, 23:11

Najčešće radim bistru juhu sa hrpom povrća(mrkva,peršin i korijen i list,celer,brokula,karfiol,tikvica,list kelja) i junetinom ili purećim vratovima.
Brze juhe - na malo maslaca prepržim luk i naribanu mrkvu,zalijem vodom i dodam na sitno narezanu mrkvu i krumpir,malo graška i zakuham sa prosom ili rezancima.
- krem juha od blitve (meni najfinija) .Napravim laganu zapršku, dodam vode i narezanu blitvu na sitne kockice,kuham desetak min. dodam mlijeka, soli, papra,vegete(može i bez)... a isto tako radim i ostale krem juhe.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JiA » 14 ruj 2008, 07:42

koljenicu, ono što se zove ossobucco

:oops: sad konacno znam sto je ossobucco
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Solea » 14 ruj 2008, 22:00

no nama mora uvijek nesto plivati u juhama, mora biti za pod zub.

nije da bas mora al i ja rado ostavim malo povrca sa strane (najcesce cvjetice brokule), izvadim ga par minuta prije nego ovo ostalo ode pod stap, onda ga vratim i bude mi kao ukras u krem juhi :)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la corazon » 19 ruj 2008, 11:57

jel mogu u krem juhu ubaciti sjemenke lana? popržiti?
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivanaCH » 19 ruj 2008, 14:02

lanene sjemenke gube svoje vrijednosti zagrijavanjem. I ulje je jako osjetljivo.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la galicia » 01 ruj 2012, 22:36

danas baš razmišljam kako moram početi kuhati juhe jer ih baš volim jesti. hvala vam za recepte! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.