Sada je: 25 srp 2026, 19:45.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la jale » 16 ruj 2008, 15:21

e to mi treba :D konkretna informacija...
potrazicu
hvala!!!
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 16 ruj 2008, 15:23

dupin :5
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 17 ruj 2008, 13:35

došla sam reć hvala i dat :daj5 onoj koja je savjetovala keramički ribež za đimbir iz bio&bio za ribanje voća i povrća
danas sad ga prvi put upotrijebila, za jabuku, savršen je!

kašica je super ispala, brzo je gotovo, nema prtljanja i hvatanja komadića k'o sa štapnim mikserom, a poslije se samo isplahne pod mlazom vode i gotovo!

odlična stvarčica!

inače, mi smo uspješno prošli smeđu i slatku rižu, palentu, mrkvu, brokulu, amarant i evo, danas prvi put papa jabuku (jer imamo domaćih jabuka)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 17 ruj 2008, 13:44

super super, bas mi je drago :proljece
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 17 ruj 2008, 16:48

nije htjela jabuku
nisam ju kuhala i nisam ničime sladila
al nije bila kisela

ma, moja mala beštijica najviše voli bezokusno....brže-bolje sam joj skuhala onda palentu na vodi, to je toootalno bljutavo, uživala je i pojela fino baš...a jabuke ni žličicu...
probat ću sutra skuhat u malo vode, onak da se kuha više na pari nego u vodi...i pomiješat s rižom...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 17 ruj 2008, 16:52

Frrr pa ti uistinu uzivas u ovom kuhanju i spremanju za Doru :)
dobro sam ja rekla da cu ici kod tebe na instrukcije :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Bubidea » 17 ruj 2008, 20:08

ajme, plusic :3srca
sad ti prvi puta vidim dantea...i pomislila sam- vidi koja slatka curica

mali ti je med medeni
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la LiKmama » 17 ruj 2008, 20:37

Bubidea je napisao/la:ajme, plusic :3srca
sad ti prvi puta vidim dantea...i pomislila sam- vidi koja slatka curica

mali ti je med medeni

x
preslatki je

frrr, e onda u tu palentu ubaci mrvicu jabuke, pa svaki put sve vise.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Plusic » 17 ruj 2008, 21:15

:off hvala , hvala :) :off

on "zvace" zajedno sa nama, kako ja sebi prinosim zlicu ustima on zijeva, kad mu dajemo vitamin D on nemoze docekati zlicicu u usta, jucer se htio napiti vode iz moje case - lipo je primio i nageo sebi da bi pio,....
jel mi moze ovo sve bit opravdanje da pocmemo dohranu vec za 7 dana?

imam osjecaj da on uistinu ima zelju za hranom :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Rachica » 17 ruj 2008, 21:45

znala sam ja plusić da ćeš ti požurit :naughty ...

i A. već dugo mljacka kad nas gleda...a vi imate petnaestak dana do 6 mjeseci, da, onda to i nije tolika žurba...

OT - opet se hvališ malim manekenom :) ... to je naš proljetni mister...divota jedna!
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 17 ruj 2008, 21:55

smisljam kako da unovcim tu njegovu ljepotu i produzim si porodiljni jos malo :)
ako netko zna gdje traze bebe za reklame samo javite :mrgreen:

ovaj vikend nam pocinje plivanje, idemo na svadbu,... tako da cemo pustit da mu se malo slegnu dojmovi i onda iduci vikend pocet - do tada ce mu faliti samo 3-4dana do 6mjeseci (a necemo bit bas toliko sitnicavi :))
a da ne kazem da moram i sa Frr na kavicu da me nauci kako kuhati, gdje kupovati, s cim poceti,.....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la dupin » 18 ruj 2008, 08:54

:off ni ja nisam mogla odolit Danteu,premeden je

Plusic je napisao/la:jucer se htio napiti vode iz moje case - lipo je primio i nageo sebi da bi pio,...

super
D od pocetka dohrane pije vodu iz obicne case
u pocetku casu s vodom bi joj samo naslonila na usta tako da joj je rub case izmedu usna
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jale » 18 ruj 2008, 15:26

dante je oduvijek bio sarmer :3srca plusic saljem ti :kiss i sretno sa dohranom, samo polako ne forsiraj nista. recimo moja ajra ne voli palentu vjerovatno jer je tekstura takva da joj smeta stalno ima prstice u ustima i pokusava da izvadi "komad" jer kad zagrize nesto pa otkine veci komad sama prsticim izvadi iz usta. vjerovatno je to neki refleks. dakle samo polako bice to sve ok :)

a odlicna je prilika da se nakacim na temu :)
naime kad ajri prislonim casu ustima ona lize istu ali popije po koju kap. ima li ko kakav praktican savjet kako nauciti dijete da pije iz case (znam da je to individualno al eto da pitam).
takodjer, imam pitanje koje je mozda smijesno ali eto da pitam. naime, ajra ni pod razno nece da drzi flasicu kad pije. ne da ne zna, drzi je kad se igra i sve ok al ne zeli da drzi i pije. moja pretpostavka je da je naviknuta na to da neko uvijek drzi flasicu dok pije pa je jednostavno u pitanju kao sto rekoh neka vrste navike. da li da se trudim da to ispravim ili da jednostavno pustim da sama nadodje? kasiku drzi gura je u oko doduse i u nos ali sve je ok sto se tice "motorike".

uh ja stvarno nekad imam bezvezna pitanja :)
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 18 ruj 2008, 15:32

hvala jale :)

mojoj frendici rekla pedijatrica da mali nece da drzi bocicu iz psiholoskog razloga jer zna da onda ona nece biti pored njega :dunno
gledano sa tog stajalista sam ja bila tuzna sto Dante zeli svoju bocicu drzati sam i ide mu na zivce kad je ja drzim :cool
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 18 ruj 2008, 16:41

Plusic je napisao/la:gledano sa tog stajalista sam ja bila tuzna sto Dante zeli svoju bocicu drzati sam i ide mu na zivce kad je ja drzim :cool

vidla sam ti na slikama da si dante sam drži bočicu
ne znam jel bi pitanje spadalo ovdje, al budući da ima tu puno iskusnih mama, bum pitala
naime, dati bebi bočicu da drži sama ili ne?

ja dori nisam ni probala dat...em koristimo staklo pa je teška em sam htjela da hranjenje bude hranjenje i točka - uvijek je hranim u naručju (iako vjerujem da bi sad mogla i ležećki valjda već)...ne bih htjela da mi kad bude veća i pokretnija landra okolo s bočicom mlijeka u ustima...nisam puno promišljala o tome, al nekako sam mislila da je bolje da ju navikavam da ju ja hranim pa kad popije svoje može ić kam hoće
sad vidim da je tvoja frendica pričala s pedicom o tome da beba ne drži sama bočicu...pa se pitam jel to problem...

inače, vodu pije na čašu s kljunom i odlično joj ide (ponosna sam, sve je iz prve skužila! :trio ) i drži si ju bez pol frke...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 18 ruj 2008, 18:21

naime, dati bebi bočicu da drži sama ili ne?

zavisi sta.
ja im mlijeko nikad nisam dala da sami drze; tj. pustila bih da si prime, a onda ja jos podmetnula ruku ispod - ne zato da im ne padne, nego da je posteno nagnuta da se ne nagutaju zraka.
kad su veci i sjede, hodaju... lakse se i podrignu, nisu im trbuscici tako osjetljivi i vodu/sok sam im davala cim bi htjeli sami drzati.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 18 ruj 2008, 20:11

ja Danteu hranu (mlijeko) nedam drzati samome, on pridrzava bocicu ali ja je drzim, upravo iz ovog razloga sto je LiKmama napisala.... vodu mu dam da sam drzi jer ga to veseli, ali samo dok je bocica puna, cim postane praznija i vidim da mu u dudu ulazi zrak ja je pridrzavam sa njim....
zbog njegove tezine (a i onog mog kocenja ruke) sam mu ja pocela davati lezeci jesti a od ovih dana planiram u stolici tako da se navikava da se u stolici jede :)

kad ste poceli sa casom sa kljunom?
mi je dobili na poklon vec prije mjesec dana ali na njoj pise od 6mjeseci a meni se nekako i ne zuri, nekako sam mirnija sa bocicom (za vodu smo jos na dudi broj 1-AVENT) :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 18 ruj 2008, 23:53

Plusic je napisao/la:
kad ste poceli sa casom sa kljunom?

s 5 mjeseci
i naša je za 6+ mjeseci
(i potpuno ista kao ona za od 3 mjeseca koju je kupila šogi...samo njezina nema ručke špa ih je morala nadokupit...inače je potpuno ista)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dupin » 19 ruj 2008, 09:07

dupin je napisao/la:D od pocetka dohrane pije vodu iz obicne case
u pocetku casu s vodom bi joj samo naslonila na usta tako da joj je rub case izmedu usna

kvotam sama sebe :mrgreen:
prijateljica koja doji svom je malenom davala tekucinu iz casice za aperitiv ona skroz mala promjera cca 4cm
to mi je bilo tako simpa da sam i ja D pocela davat tako vodu
iako imamo aventovu casicu sa kljunom
u pocetku se znala malo zagrcnut ali brzo je naucila
sad pije vodu iz vece case promjera cca 7cm
ma brzo oni to nauce samo je stvar kako ko preferira :)
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 19 ruj 2008, 09:10

a kad je uopce najbolje vrijeme za pocetak upotrebe casa? kad se preporuca umjesto bocice nuditi casu , ili kljun, svejedno?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la dupin » 19 ruj 2008, 09:17

kad je pocela sjedat pocela sam joj vodu nudit na casu
u pocetku ponekad i na zlicu
do 5-6mj nije pila nista osim adaptiranog
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 19 ruj 2008, 10:15

Opet sam se nasla u svojoj najvecoj muci -ribi :( Isla sam opet pogledati stickani topic, vidim da mogu ponuditi grdobinu i da nema kostiju, a vidjela sam ju u ribarnici. Da pokusam s tim? Koliko dugo kuham? Filetioslica mi se sve manje svidjaju, kao da su jako pali na kvaliteti i ne bi ih pripremala Katji. Svjezu ribu ne znam cistiti :oops: , a kada sam pitala u ribarnici svi me pogledaju kao zadnju budalu. Vidjela sam svjeze filete pangnesto, nisam zapamtila tocno, ali rekla mi zena da su to fileti soma, ali pogled na deklaraciju na kojoj pise da je iz Vijetnama me natjerao da se okrenem na licu mjesta :(
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la LiKmama » 19 ruj 2008, 10:27

sandra, nadji drugu ribarnicu - njima je posao ocistiti ribu. stvarno, ja sam mozda triput u zivotu cistila ribu, i u zagrebu i na moru i ovdje mi uvijek oni ociste bez problema.
btw ja ne bih soma, on je mastan.
ribe se ne kuhaju dugo - vidjet ces po njoj kad se pocne razdvajati. a ako i dalje sumnjas - izvadi komadic pa probaj.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 19 ruj 2008, 10:29

najbolji način za probati je li kuhana riba je da povučeš za ono malo perajice što viri iz mesa. ili kuhaj 20 minuta
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 19 ruj 2008, 10:38

mozda zapocmemo dohranu vec ovaj vikend, pa me samo zanima - da li je bolje poceti sa zitaricama ili vocem?
MM jucer bio u ducanu i nije odolio da kupi hipp kasicu od jabuke :baba ali sta sad , ionako nemamo domacih :(
totalno sam zbunjena :|
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 19 ruj 2008, 11:44

Plusic je napisao/la:da li je bolje poceti sa zitaricama ili vocem?

joj, plusic moja, što ti mudruješ i mudruješ...a svi ćemo ti opet reć isto - posve je SVEJEDNO
samo moraš odlučiti

evo, voće kao može ić bilo kad jer je slatko pa ga uvijek prihvate, a ova moja neće jabuku i neće...
a ak nemaš domaćeg voća, onda mi se čini logičnim počet sa žitaricama :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 19 ruj 2008, 11:55

ribu sam kuhala 10tak minuta. to je sasvim dovoljno ako su ribe male, a za bebu je jedan šan pjero od 10 deka sasvim dovoljan i ostane mami za se zasladiti.
inače po kožici vidiš da li je kuhana.
uvijek se ubaci u kuhajuću vodu u kojoj sekuha povrće za juhu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maraja » 19 ruj 2008, 12:57

Ja pre par dana trazila savet za treci obrok a evo sad smo se opet vratili na pocetak.
Korina je bolesna, prima inekcije, i NISTA ne zeli jesti, sem cice :cry:
Cim vidi kasiku stisne usta. Cak ni ono sto je volela, ma nista...
Ni ne pije mi nista, nema trika da joj dam onaj fluimucil za izbacivanje slajma (on se rastapa u vodi), ma nece nista.
Da panicim?!
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 19 ruj 2008, 13:46

jupiiiiiii
odlucila, pocinjem sa vocem i prvi mjesec uvodim 4 vrste voca, a nakon toga cu dalje :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 19 ruj 2008, 13:59

Evo da ti ja pokvarim veselje :mrgreen:
Ja ne bi tako. Ja bi uvodila ovak kao frr, prvo namirnicu jedne skupine, pa jednu druge slkupine,...
Možeš početi sa voćem, ali ja bi kao iduću izabrala neku žitaricu ipak, jer samo voće nije obrok, dok u kombinaciji sa nekom žitaricom (a opet svejedno kojom) je. Naravno da nećeš odmah zamijeniti cijeli obrok, ali za mjesec dana ako bude volio jesti vrlo lako možete biti već na jednom kompletno zamijenjenom krutom obroku. A ako ćeš imati samo četiri voćke...to nije obrok :dunno
Npr. ako želiš početi sa voćem, uvedeš prvo recimo jabuku, onda nakon nekoliko dana dodaš jabuci recimo rižine pahuljice, pa opet nakon nekoliko dana riži dodaš mrkvicu,...
Nadam se da kužiš poantu :mah
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.