bas neki dan citam topic na rodi i pitanje mamama koje su dojile barem tri godine koje im je razdoblje bilo najteze, i to je uglavnom ovo u kojem ste vi sad.
i meni je bilo tako u toj dobi. katkad bas jako nemoguce, jer je dojio samo na jednoj strani, i katkad bi ta jadna cica dobila ragade od cijele noci u zubicima, a nije bilo alternative, nije se imala kad odmoriti. sjecam se osjecaja, kao da stavljam cicu u ono elektricno siljilo, tako me boljelo. a nisam bila spremna na prestanak koji bi znacio njegovo neutjesno plakanje. nisam ni pokusala, nije bilo sanse da ignoriram njegov plac.
a usto, tu je i taj osjecaj da sam mozda sebicna, jer mu zelim uzeti ono sto mu je najdraze, zbog sebe. pa starh da ce mu to uzrokovati grde traume, pa da ce vise pobolijevati i sl
dok nisam shvatila da imam pravo na to, pravo na kraj,
da je to dojenje jednako moje kao i njegovo. ako je bilo kome dosta, dosta je. i to je fer. jako fer.
kad to shvatis, kad odlucis da nema vise i da ces to provesti, onda ces naci nacina. mogu ti pomoci oni savjeti tipa 'ne nudi - ne odbij' i sl, ali samo da nadjes nesto sto ce biti prilagodljivo iskljucivo vasoj situaciji jer je, ma kako slicno izgledalo, svako dojenje prica za sebe, i svaki odnos izmedju mame i velikog dojenceka poseban.
razmisli, prespavaj, pronadji svoju strategiju. i daj si vremena, to ne ide preko noci. smanjuj, preskoci, skreni paznju.... pa nakon tjedan dana vidi je li bilo pomaka. ako nije, odgodi za neko vrijeme, pa onda opet, s istom ili nekom drugom strategijom. bude li srece, drugi put ce vec biti lakse, on ce skuziti sto zapravo hoces odnosno neces, dogodit ce se taj klik i pomalo cete zavrsiti tu pricu koja je zapravo lijepa, i dobro je da ostane lijepa
drzi se. mozemo se malo i privatno dopisivati ako ce ti to olaksati, velim, jako jako jako dobro znam kako ti je i voljela bih ti pomoci