Sada je: 11 kol 2026, 11:11.

AUTIZAM-OSJETILA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: AUTIZAM-OSJETILA

PostPostao/la Glori » 10 lis 2008, 17:38

:kiss :kiss :kiss -falila
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 10 lis 2008, 20:41

tam je napisao/la:Mene su na dijetu ponukali ti nalazi pepdidurije kao i povišene razine neurotransmitera (za mene je to značilo da se u mozgu kuha sve u šesnaest), te blaga nezrelost moždane aktivnosti, ali i činjenica da mi je dijete mjesecima s vremena na vrijeme imalo malapsorpcijske proljeve koje nitko nije znao objasniti. Tim više sam ostala pri njoj kad su nalazi protutijela stanične imunosti pokazali prisutnost alergije na tu hranu i još neku. Svake sumnje je nestalo s time, a i činjenicom da je taj labos našao i kod alergičara koji nemaju autizam niti išta slično, alergije. Za mene je to značilo objektivnost.
Naravno da je imao Candidu i smanjenu fiziološku floru zato jer je imao proljeve. S ukidanjem hrane na koju je alergičan, nalazi alergija su se poboljšali ( crijevo je oštećeno osnovnim alergenom postalo osjetljivo i na druge, manje alergene, što je normalna imunološka reakcija), ali i djetetovo stanje je bolje. Ništa bez defektološke terapije, naravno, ona tu ima glavnu ulogu, ali ja ne mogu reći da se kod njega ništa nije promijenilo. U najgorem slučaju, barem nema proljeve.

ovo sve upućuje na problem ,ali ne na uzrok....(to je kao da imaš visok tlak,a lječiš ga jedino djetom i vitaminima---nešto je drugo problem ili griješim)

a što se tiče govora u 90% roditelji izvještavaju ---izbačen gluten i kazein--javlja se govor----ne znam statističke podatke ,ali to je ono što je i uputilo prve roditelje na djetu...

ako gluten i kazein mne stvara opijate ---šta to stvara??kao što sam napisala oni tvrde da imaju masu peptida u urinu -od raznih supstanci ---na šta to upućuje????
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 10 lis 2008, 20:53

Glori je napisao/la:
tam je napisao/la:Mene su na dijetu ponukali ti nalazi pepdidurije kao i povišene razine neurotransmitera (za mene je to značilo da se u mozgu kuha sve u šesnaest), te blaga nezrelost moždane aktivnosti, ali i činjenica da mi je dijete mjesecima s vremena na vrijeme imalo malapsorpcijske proljeve koje nitko nije znao objasniti. Tim više sam ostala pri njoj kad su nalazi protutijela stanične imunosti pokazali prisutnost alergije na tu hranu i još neku. Svake sumnje je nestalo s time, a i činjenicom da je taj labos našao i kod alergičara koji nemaju autizam niti išta slično, alergije. Za mene je to značilo objektivnost.
Naravno da je imao Candidu i smanjenu fiziološku floru zato jer je imao proljeve. S ukidanjem hrane na koju je alergičan, nalazi alergija su se poboljšali ( crijevo je oštećeno osnovnim alergenom postalo osjetljivo i na druge, manje alergene, što je normalna imunološka reakcija), ali i djetetovo stanje je bolje. Ništa bez defektološke terapije, naravno, ona tu ima glavnu ulogu, ali ja ne mogu reći da se kod njega ništa nije promijenilo. U najgorem slučaju, barem nema proljeve.

ovo sve upućuje na problem ,ali ne na uzrok....(to je kao da imaš visok tlak,a lječiš ga jedino djetom i vitaminima---nešto je drugo problem ili griješim)

a što se tiče govora u 90% roditelji izvještavaju ---izbačen gluten i kazein--javlja se govor----ne znam statističke podatke ,ali to je ono što je i uputilo prve roditelje na djetu...

ako gluten i kazein mne stvara opijate ---šta to stvara??kao što sam napisala oni tvrde da imaju masu peptida u urinu -od raznih supstanci ---na šta to upućuje????

Tam, što se dešava ako su neurotransmiteri sniženi kao kod našeg? :oprosti
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 11 lis 2008, 11:50

marijanama je napisao/la:
Glori je napisao/la:

Tam, što se dešava ako su neurotransmiteri sniženi kao kod našeg? :oprosti

mamita javi se, nismo se čule od 20.09. Pozdrav
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tam » 11 lis 2008, 19:38

Draga marijanama,
ne znam točno što znače smanjene razine, možda ima premalo stimulacije izvana. Probat ću pogledati malo, pa ti javim.
Što se tiče glutena i govora, možda sam se krivo izrazila, neće samo izbacivanje glutena značiti pojavu govora, značit će oslobađanje mozga od negativnog utjecaja i otvaranje puta novim vještinama putem pomoći od strane terapija.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 11 lis 2008, 20:11

tam je napisao/la:Draga marijanama,
ne znam točno što znače smanjene razine, možda ima premalo stimulacije izvana. Probat ću pogledati malo, pa ti javim.
Što se tiče glutena i govora, možda sam se krivo izrazila, neće samo izbacivanje glutena značiti pojavu govora, značit će oslobađanje mozga od negativnog utjecaja i otvaranje puta novim vještinama putem pomoći od strane terapija.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 14 lis 2008, 09:46

marijanama je napisao/la:Thanks :bye
tam je napisao/la:Draga marijanama,

dakle, ne znam da li se već o tome pisalo, ali i za nove članove će biti poučno. Naša dr nam je rekla da za nemir djeteta u okvirima dijagnoza koje se vrte na forumu (a to znači djece sa vulnerabilnim mozgom), su odgovorni povišeni neurotransmiteri, a na njihovo povišenje utječu konzumacija čokolada i banana......
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 06 sij 2009, 12:45

Šteta što ovaj post miruje već dva mjeseca. stoga sam u pokušaju da ga oživim, na portalu Vauvau našla ibtersantan članak datuma koji i nije tako svjež, ali nije ni star Subota, 16 Veljača 2008 23:23

Njuh se ubraja u najvažniju sposobnost komunikacije psa s okolinom. Štene se rađa sa zatvorenim ušnim kanalom i zatvorenim očima, ali odmah kružnim pokretima glave, pomoću njuha, pronalazi kujino vime. Kuja mirisom zna koje štene nije napravilo nuždu pa ga liže po stomaku da se isprazni. Pas ima sposobnost pamćenja mirisa i sposobnost razlikovanja jednog mirisa iz grupe mirisa. Pseći nos je milijun puta osjetljiviji nego ljudski. U nosnoj sluznici psa su receptori za infracrveno zračenje, kojim detektiraju tople predmete. Zato lavinski psi ispod snijega nalaze lakše živog nego mrtvog čovjeka. Psi imaju izvrstan sluh, razaznaju titraje koji pripadaju u područje ultrazvuka i daleko se čuju. Šum koji čovjek čuje na četiri metra pas čuje na 24 metra. Pri obuci psa ne moramo vikati, bitna je intonacija.
Dugo se mislilo da je pas slijep za boje, ali je dokazano da pas razlikuje boje, ali na drukčiji način nego čovjek. Psi zbog oblika glave i položaja očiju nisu dobri u procjeni udaljenosti i imaju uže vidno polje nego čovjek. Psi nepokretne objekte slabo vide, granica solidnog viđenja pokretnog predmeta kod psa je 250-300 m.

Psi otkrivaju melanome i tumore
Pas dobro razlikuje oblik i pokret, sposoban je, za razliku od čovjeka, razlikovati krug od elipse promjera 9:8, isto tako je u mogućnosti razlikovati mimiku ljudskog lica. Pas se orijentira prema kretnjama uočenog predmeta. Detaljan vid na daljinu je kod čovjeka bolji nego kod psa. U apsolutnom mraku, kao i čovjek, ne vidi ništa. Ostala osjetila ne manje važna su okus, opip i osjetilo za ravnotežu.
Danas se u svijetu na različite načine koriste osjetila kod pasa. Obučeni pas svojim njuhom otkriva melanom kod ljudi i to mnogo brže nego što nalazi budu gotovi. Psi pomoću njuha otkrivaju tumor pluća, upalu pluća i TBC iz izdahnutog zraka. Otkrivaju autističnu djecu, tj. označe takvo dijete. Znanstvenici nisu bili sigurni na temelju čega psi otkrivaju autizam, pa su isključili sva osjetila osim njuha. Odjeću djece odjenuli su na lutke među kojima je bila i odjeća autistične djece. Psi su bez problema detektirali odjeću bolesnih.

Predviđaju epi-napad, pad šećera u krvi...
U nekim zemljama obučavaju pse kao pratioce ljudi koji boluju od epilepsije. Ti psi svom vlasniku 15 minuta prije epileptičnog napada pretkažu napad tako da se čovjek može pripremiti ili obavijestiti nekoga. Ti psi su promijenili život svojim vlasnicima jer su uz pomoć psa mogli predvidjeti napad i ne biti ovisni o invalidskim kolicima, kući ili osobama, isto tako vlasnicima se smanjio broj napada.
Kod ljudi s dijabetesom psi otkrivaju pad šećera u krvi pa obavijeste vlasnika prije nego i on sam primijeti ili padne u komu. Psi mogu otkriti predinfarktno stanje, smatra se da bi njuhom mogli otkriti i druge bolesti kao sidu ili ebolu!
Pitanje je zašto psi primjećuju razna bolesna stanja kod vlasnika i kada nisu obučeni. Razlog je vjerojatno što je pas životinja čopora i svaka individua u čoporu ima svoj zadatak u lovu, ako se jedna životinja razboli, ostale to moraju primijetiti kako bi zdrava životinja zauzela mjesto bolesne.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 09 sij 2009, 14:52

Možda će i ovo zainteresirati neke a ide u temu posta

Razumijevanje poremećaja senzorne integracije kod djece

Roditelji obično čuju za poremećaj senzorne integracije (poznat također kao SI disfunkcija, SID, poremećaj senzorne obrade) na jedan od nekoliko načina. Možda su vam rekli da vam dijete ima senzorni poremećaj nakon što ste ga odveli na procjenu stručnjaku za ranu intervenciju jer ste sumnjali na teškoće u razvoju govora ili ste primijetili neobično ponašanje. Ili vam je možda dijete rođeno prije termina ili ste ga posvojili iz druge države, pa su vam rekli da kontaktirate stručnjake za ranu intervenciju ako primijetite neke smetnje u razvoju. Možda su vam čak rekli da promatrate ima li vaše prerano rođeno ili posvojeno dijete kakvih senzornih problema, pa sad sumnjate da ih ima. Možda vaše dijete ima problema u vrtiću, a psiholog iz vrtića, odgojitelji ili pedijatar spomenuli su vam poremećaj senzorne integracije. Ili možda imate dijete s autizmom i želite naučiti rješavati njegove probleme senzorne integracije. Možda ste od nekog kome je poznat poremećaj SI čuli za ovu knjigu, ili ste pretraživali po internetu kako biste saznali kako pomoći svom djetetu kada se čudno ponaša pa ste naletjeli na taj naziv.
Ima li vaše dijete iznimno blagu senzornu osjetljivost koja vas zabrinjava, ili ozbiljne senzorne probleme koji značajno utječu na njegov i vaš život, mnogo toga možete učiniti kako biste mu pomogli. Ako ste tek počeli tražiti što je to poremećaj senzorne integracije i što možete poduzeti, možda poželite odmah prijeći na drugi dio knjige: Bavljenje djetetovim senzornim potrebama, učeći o tome kako se radi procjena, što je radna terapija i koja praktična rješenja za svakodnevne probleme i aktivnosti možete odmah početi koristiti.

Uvod u senzornu integraciju ranog djetinjstva

"On izbjegava igru s drugom djecom" izjavio je predškolski učitelj. "Ponekad mislim da je plah, tvrdoglav ili da se naprosto ne osjeća dobro. On također odbija igranje u centrima za slobodnu aktivnost, "

Razgovor između roditelja i učitelja vođen je nakon boravka u dječjem centru. Ponašanje trogodišnjeg Jamiea tijekom igre zabrinulo je predškolskog učitelja. Njegovi roditelji i dječji radni terapeut (OT) slušali su, dok je Jamie samo promatrao svoju sestru blizankinju kako ulazi i izlazi trčeći ispod padobrana igračke u Centru. Jarnievo ponašanje izazivalo je zabrinutost: promatranje druge djece kako se igraju, otvoreno odbijanje da i sam sudjeluje u igri, izbjegavanje taktilnih igrački poput pijeska, gline ili boje, te bježanje od dodira i zagrljaja postali su svakodnevna pojava. Činilo se da tolerira fizički kontakt samo kad ga sam inicira. Ako bi ga neočekivano dotaklo neko dijete ili učitelj, zgrčio bi se, pobjegao i vikao. Vrijeme užine i ručka predstavljali bi pravi stres za Jamiea i za osoblje. Odbijao je jesti većinu hrane koja mu je bila poslana od kuće i odabirao samo grickalice i kolače.

Roditelji su naveli i svoja opažanja kod kuće. Svako jutro bili su frustrirani zbog djetetova odbijanja da se obuče, vrištao je prilikom pranja glave i umivanja i trgao je odjeću. Noću nije htio spavati pokriven. Većinu hrane je odbijao i volio je jesti samo pržene krumpiriće i grickalice, a ponekad pečenu piletinu. Njegov je pedijatar bio zabrinut zbog djetetova gubitka težine, a Jamievo opće zdravlje zabrinjavalo je njegove roditelje.
U svojoj knjizi Senzorna integracija i dijete dr. Ayres objašnjava, da je normalna senzorna integracija organizacija senzornih informacija primijenjena u svakodnevnim aktivnostima. Kod djeteta ta svakodnevna aktivnost je igra. Odgajatelji i učitelji predškolske dobi znaju da je učenje izravno usmjereno na istraživanje okoline putem igre. Osjeti, koji preko aktivnosti ulaze u dječji mozak, združuju se s već pohranjenim informacijama i obrađuju se kako bi se stvorio djelotvoran odgovor. Ako se ovi osjeti ne obrađuju na organizirani način, dijete će imati reakcije kakve ispoljava Jamie. Tijekom senzorne obrade mozak najprije putem osjetila prima i organizira informacije, zatim te nove informacije integrira s već postojećima u sustavu. Ako su informacije neorganizirane, one se ne mogu dobro integrirati, što se u konačnici reflektira u ponašanju. Informacije se normalno primaju preko pet osjetila: vid, sluh, miris, dodir i okus. Mozak dobiva informacije i iz drugih izvora: taktilni osjet ili osjet dodira, osjet položaja zglobova u prostoru, proprioceptivni osjet; te sposobnost razumijevanja pokreta u odnosu na zemljinu površinu (uspravno, naglavce, postranično), vestibularni osjet. Senzornomotorne vještine grade se na ovim osnovnim osjetima. One uključuju sposobnost integracije obiju strana tijela u bilateralno koordiniranom pokretu kao: vožnji bicikla, sviranju glazbenog instrumenta kao i motornom planiranju koje je prirodna sposobnost izvođenja pokreta ili niza pokreta bez razmišljanja. Ova zadnja vještina temelji se na jakom osjetu proprioceptivnosti. Većina samostalnih aktivnostipoput odijevanja, pranja zubi, uređivanja spada u ovu kategoriju.

Osnovni znaci prepoznavanja disfunkcije senzorne integracije

• Pojačana osjetljivost na jarko svjetlo, zvukove, pokrete
• Smanjena osjetljivost: želi dodir, ima visoku toleranciju boli, preferira začinjenu hranu, baca se prema ljudima i zidovima
• Značajno pojačanje ili smanjenje razine aktivnosti: neprekidno u pokretu, brzo se umara, veća potreba za snom
• Problemi koordinacije: zaostajanje u hodanju, problemi s penjanjem, ravnoteža, često se spotiče i pada, teškoće s rezanjem i
crtanjem
• Zaostajanje u govoru ili jeziku
• Problemi s pažnjom i samokontrolom: buka iz pozadine ili vizualni podražaji ga ometaju, razdražljivost, teško se smiruje

Preporuke senzomotornih aktivnosti za predškolsku dob

Taktilna desenzitizacija

• Skriveno blago zakopati male predmete, npr. mini igračke u rižu ili grah
• Posude za suhe materijale, sanduci za pijesak ispuniti sa zobi, brašnom, rizom, ječmom i drugim zrnjem
• Igre s pjenom za brijanje
• Rad u vrtu i sa sobnim biljkama kopanje rupa, sadnja, presađivanje
• Aktivnosti u kuhinji pripremanje tijesta za pizzu, ribanje sira, valjanje i rezanje tijesta za kolačiće, stavljanje na podložak
• Aktivnosti bojenjem

Propriocepciia/ položaj u prostoru/motorno planiranie

• Guranje, natezanje i dizanje zglobova, ligamenata i tetiva; zadatak mora biti izveden sekvencijski
• Troskok, skakanje, poskakivanje, minitrampolin (stopala, koljena, stražnjica)
• Skakanje preko užeta zavezanog između dvije stolice)
• Marširanje (podizati visoko stopala i hodati u ritmu glazbe)
• Oponašanje životinjskog hoda (medvjeđi hod, slonovhod, zečji skok, žablji skok, rakov hod)
• Na igralištu udaranje lopte nogom ili rukom, modificirano potezanje konopa, vožnja tricikla

Vestibularne aktivnosti

• Vježbe na konju
• Vježbe na gredi
• Njihanje na ljuljački
• Vježbe gibanja (uspinjanje i spuštanje na stopalima, stražnjici i trbuhu)
• Provlačenje kroz tunel
• Na igralištu penjanje po Ijestvama, kotrljanje na ravnom tlu ili brežuljku, penjanje na gumeni kotač, ljuljačke, vožnja na
romobilu

Planiranje motornih aktivnosti

• Tuneli
• Labirinti
• Podne mape za igru s dječjim autićima
• Polje s preprekama
• Provlačenje među postavljenim čunjevima

Aktivnosti vezane uz miris i okus

• Prepoznavanje voća i povrća pokrivenih očiju
• Pripremiti materijal, prikladan za razlučivanje ovih osjeta

Nakon provedenog programa senzomotorne integracije dolazi do značajnog poboljšanja kod senzornointegracijskih teškoća. Pomoću radne ili fizikalne terapije, te kućnih i školskih programa, Jamie i druga djeca sa sličnim senzointegracijskim poremećajima mogu doživjeti svijet radosnije i bez stresa.

Prema Carolyn O. Cantu Early Childhood Sensory Integration. Exceptional Parent Magazine, April 2002

razvojdjece.crolink.net
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 19 sij 2009, 10:58

Radi li netko nešto od ovih vježbi, kako dugo i s kakvim rezultatima?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.