Čestitke svim friškim mamama i bebama!
Pa eto, da ne okolišam: Po mom tickeru možete vidjeti da još imam vremena do poroda, ali od samog poroda me najviše zabrinjava dojenje i izdajanje.
Proučila sam na stotine tema o dojenju, isto tako o izdajanju, i sve su manje više iste, a konkretnih odgovora nema.
Moje mišljenje je da se izdajati ne bi trebalo. Naime, beba na početku sisa koliko joj je potrebno i isto toliko se stvara mlijeka.Kad bebi treba više, sisa više i opet potiče sama stvaranje onolike količine mlijeka koliko joj je dovoljno.
Međutim, ako se već na početku krene sa izdajanjem, mlijeko će se stvarati u velikim količinama koje beba neće moći posisati i naravno da onda dolazi do zastoja, mastitisa...u biti, stvori se jedan začaran krug.
Ali naravno, ako su sise prepune mlijeka same po sebi, ipak bi se trebalo malo izdojiti, ali prije podoja, da bebač može bez problema uhvatiti sisu. Ili recimo, u rodilištu ako beba neće biti sa mnom cijelo vrijeme, morat ću se izdojiti, ali ne do kraja, nego tek toliko da potaknem stvaranje friškog mlijeka, tako da ako do toga i dođe, MM mi lako kupi izdajalicu i stvar riješena.
Kako je to moje mišljenje, ne znam da li sam u pravu.
Jer, što se više informiram, manje znam. Raspitujem se na tisuće strana, stalno čitam svakakve knjige i mišljenja su podjednaka. Negdje se navodi ovo što sam ja napisala, a negdje pak da se obavezno nakon svakog podoja treba izdojiti i isprazniti sisu.
Moja mama se prepucava stalno sa mnom oko te teme - morat ćeš obavezno izdajati poslije svakog podoja, sjeti se samo svoje sestre, nije se izdajala i dobila je mastitis... Šogorica kaže da se ne treba izdajati... I tako konstantno...
Mame, friške i uhodane, kako je kod vas?
Molim da napišete svoja iskustva i znanja, jer bih ipak htjela biti dobro informirana kad mi bebač stigne, a ne da onda muku mučimo!
Hvala!