Sada je: 25 srp 2026, 19:26.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la Ina66 » 28 lis 2008, 10:13

jaretinu radije nego industrijsku puretinu, možeš ribu smrznuti
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 28 lis 2008, 10:18

neka od boljih kupovnih puretina (tipa puris ili vindon)

boljih po čemu? meni i tebi ukusnijih, no skroz neprirodnih. te purice ne znaju hodati, ne bježe, svjetlo dana nikada nisu vidjele...
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 28 lis 2008, 10:37

eli je napisao/la:
neka od boljih kupovnih puretina (tipa puris ili vindon)

boljih po čemu?

ma po imidžu boljih, to sam i mislila. ono, kao, bolji je puris nego k plus :roll:

al ak ću gledat da joj ne dajem meso iz supermarketa onda će mi dijete jest samo jednu vrstu mesa...
jel bolje onda kupit hipp meso?

(inače, holle ima i mesne kašice, ali ih biovega ne uvozi i bio&bio ne drži jer su - mesne. protive se njihovim uvjerenjima)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 28 lis 2008, 10:40

još barem godinu dana izbjegavaj perad iz masovnog uzgoja. ne mora beba isprobati sva mesa. jednako će biti zdrava ako uopće ne jede meso, nego samo ribu. ipak, nešto mesa dobro je davati ako želiš da ti kasnije ne bude preizbirljiva, ali onda idi na meso preživača, ako moraš kupovati ono iz uzgoja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 28 lis 2008, 10:42

joj, neznam sta bi ti rekla za meso, nismo jos dosli do toga...
nekako ne bi isla na te kupovne, neznam jel tvoji starci ili sveki imaju svog mesara pa da im preporuci nesto? ili neku tetu sa placa ili nekoga tko ima provjereno?
vec me strah te faze.....
cure su rekle da je jaretina OK? koliko sam vidila sever je ima u ponudi?

hvala za rizu, stavila sam je kuhati na vrijeme ovaj put :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la sandram » 28 lis 2008, 11:00

Cime meljete poprzeni sezam? Nemam bas nikakav mlincic :dunno
I jos nesto, JBP kaze da je za kuhanje zitarica NEOPHODNO imati express lonac. Hm, je li? Ja ga naravno nemam, tj imam express poklopac od Zeptera, ali ne mogu sacicu zitarica kuhati u petlitarskom loncu. Zitarice za K. kuham u najobicnijem loncicu. Ma znam da je to sada piljenje, ali to me bas ubolo u oko.
Frrr, probaj nabaviti meso domace peradi, to ti je najsigurnije.

Plusic, jutros sam se sjetila da mozete probati batat, to kao odgovor na ono da ne znas vise sto kombinirati,a bundeva ti je odbojna. Mi se bas spremamo na trznicu po koji za danasnji rucak. Katja ga jako voli.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 28 lis 2008, 11:06

sandra - ja sam rižu kuhala uvijek u express loncu i to tako da bih nama odvadila kad bi bilo ok za nas i onda još nastavila kuhati

inače, za početnike u jelu - riža se u početku kuha u omjeru 1:7, znači na jednu šalicu riže ide sedam šalica vode
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 28 lis 2008, 11:14

hvala Ina za ovaj podatak, to mi pomaze za neke okvirne info :)

cekam da mi stigne sve svjeze od severa pa da se bacim na kuhanje....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 28 lis 2008, 11:18

sandra, JBP kaže da je neophodno imat ekspres lonac jer kuhanjem pod tlakom dobiješ najbolje od žitarica. ja ga imam (posuđen od mame :D), ali ga ne koristim jer mi se ne da gnjavit s time, ne da mi se kuhat samo za nju rižu u tom ogromnom loncu koji mi onda zauzme pol suđerice i po kuhinje :D kuham u običnom loncu i baš me briga.

prženi sezam drobim u mužaru (iako se to fensi po makrobiotici zove suribači, al to je najobičniji stari domaći mužar
ovak nešto - http://www.soho.hr/cms_upload/upload/th ... _KOM_2.jpg, samo što su meni oba dijela keramička (ili kameno, teško je u pm to!)

batat? pa jel ti nisi pročitala da plusić pita jel ima još koje 'normalno povrće'? :rolf
(presmiješno mi je to bilo)

Frrr, probaj nabaviti meso domace peradi, to ti je najsigurnije.

eh, to znam i ja. al nemrem nabavit domaće!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 28 lis 2008, 11:20

kazem ti ja, jos malo pa ce Dante kod Dore na rucak :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 28 lis 2008, 23:58

eli, zaboravih pitati - jako si inzistirala (ovo je pleonazam!) na tome da joj ne pojačavam doručak žitaricama još (iako sam rekla da mislim to za neka 2 tjedna)...zašto? mislim neću, ali zanima me jel mislš da je to iz nekog razloga posebno loše ili čisto da ne izbaci previše mlijeka ili da se ne nadeblja previše ili...?

inače, danas smo predugo bile u šetnji i nisam kuhala i ona holle bundeva s rižom je prošla ok. dakle, problem je u brokuli, a ne u dori :D

inače, sad smo ovako
8- mlijeko 150 ml
10.30 - voće
13 - ručak
15.30 - mlijeko 180 ml
19 - mlijeko 210 ml
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Sreca najveca » 29 lis 2008, 13:50

frrr je napisao/la:
inače, sad smo ovako
8- mlijeko 150 ml
10.30 - voće
13 - ručak
15.30 - mlijeko 180 ml
19 - mlijeko 210 ml

upale mi u oko različite količine mlijeka koje Dora pije. koliko joj ti napraviš? uvijek isto pa joj različito ostane, tj. nekad popije sve, a nekad ne? ili joj radiš različitu količinu mlijeka za svaki mliječni obrok?
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2008, 14:17

to je i meni upalo u oko...
logicno bi mi bilo da su svi mlijecni obroci iste kolicine ili pak da je jutarnji najobilniji?

ja drzim sve obroke iste kolicine (mlijecne) jedino sam mu izbacila mlijeko uz kasicu, tako da kod nas to izgleda ovako:
oko 7 - 180ml mlijeka
oko 10 ili 11 - kasica
oko 13 ili 14 - 180ml mlijeka
oko 17:30 - 180ml mlijeka
oko 21 - 180ml mlijeka
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 29 lis 2008, 14:29

wooow, plusic pa vi ste na 5 obroka! mi tek sad pokušavamo na 5...

da, radim joj svaki put drugačiju količinu mlijeka...najviše navečer jer joj je tad samo mlijeko večera (dakle, tad je mlijeko obrok) i jer joj je do jutra. ovo mlijeko u 15.30 je međuobrok i onda joj ni ne treba količina kao za cijeli obrok. ona popije sve ili skoro sve (tipa ostavi 20 ml) i ne buni se :dunno
ujutro je mlijeko isto samo 'za pod zub' do doručka...i to mi tek nema smisla da bude najobilniji obrok kad za 2 i po sata ide doručak...a doručak mi je po nekoj logici obilniji obrok od zajutarka (hehe, mozgalica s prve godine kroatistike :mrgreen: )

zašto nije dobro da su mliječni obroci različite količine? zašto je logično da su svi iste? što sam sad propustila?
(ja sam količinu mlijeka odredila prema nekoj logici i gledajuć koliko je pojela za koji obrok i koliko je gladna za taj mliječni obrok..obično raspored je ovakav, ali kad za ručak pojede skroz malo kašice - da, to se dogodilo jednom! - ona joj, naravno, napravim više mlijeka ili dam prije mlijeko ako traži...)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2008, 14:43

ja idem po logici kako ja jedem, mozda moja logika ne valja?
ujutro treba dobiti energiju za cijeli dan, a navecer ne preopteretiti zelucic pred spavanje, uglavnom cijeli dan jesti ravnomjerno, da ni u jednom trenutku ne osjeti glad niti prejedenost...
voce kao marenda je lagano i "gladno" nakon cca sat i pol dva...
mlijeko ujutro je nekakva osnova, voce mi ide nakon sto se probudi iz jutarnjeg sna ili prije nego idemo u setnju, rucak je osnova dana, popodnevno mlijeko ide nakon spavanja i vecernje nakon kupanja (uz taj obrok obicno zaspe).. pokusavam sve obroke drzati na istom razmaku cca 3 i pol sata (tako njemu pase).....

i opet sam izfilozofirala :mrgreen:
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 29 lis 2008, 14:59

Plusic je napisao/la:ja idem po logici kako ja jedem, mozda moja logika ne valja?

pa ja isto idem logikom kako ja jedem, samo je moja različita :D. dakle, ni ja ne pojedem jednako za ručak ili večeru kao ni između njih. jednako tako, ni ja ne pojedem kompletan obrok čim se probudim nego ubacim u sebe neku voćku/jogurt/musle tek toliko da popunim prazninu u trbuhu i da ne pijem kavu na prazan želudac :mrgreen: tek kasnije radim senvič ili jedem neku tunu i sl.

ovo voće u 10.30 dori je doručak. jest lagan sad, ali to je zametak doručka, kasnije će tu ić žitarice i/ili mlijeko, neću joj valjda ubacivat žitarice u jutarnju bočicu ili nastojat da jede na žlicu čim se probudi jer bi joj taj prvi obrok trebao dat energiju za cijeli dan :dunno

ona sad dakle ima voće za doručak, povrće i žitaricu za ručak i mlijeko za večeru te dva puta mlijeko za međuobrok.

ma, uopće se neću opterećivat. slušam nju, njoj tak paše i prema njoj se ravnam...

vecernje nakon kupanja (uz taj obrok obicno zaspe)..

e, vidiš, tu je isto razlika..mi imamo mlijeko prije kupanja i nema zaspivanja na bočici...sasvim slučajno smo to tako ustanovili, a na kraju je ispalo da smo napravili ono što roditelji kasnije s mukom pokušavaju - odvojiti hranjenje od uspavljivanja kako bi beba znala zaspat i bez cicanja/bočice. tako da će nama treći obrok na žlicu bit taj večernji.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2008, 15:07

svatko treba slusati sebe i svoje dijete...
mi cemo ovo mlijeko oko 13sati mijenjati za rucak a ono oko 17 za jos jedan obrok...
dorucak i vecera (prvi i zadnji obrok) ce nam jos dugo biti mlijeko :dunno
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 29 lis 2008, 15:13

e, al onda će ti dantić isto bit od 10/11 do 13/14 samo na voću. osim ako ne misliš odmah u to voće ubacivat žitarice.
jeste vi još na mlijeku jedinici ili?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2008, 15:17

on je vec sad samo na vocu cca sat i pol dva do rucka (Ok, tu i tamo ima ruzu u obrok ali rijetko jer ga zatvara u bilo kojoj kombinaciji)....
prije cca 7 dana smo presli na broj 2, imala sam osjecaj da mu je jedinica postala nedovoljno zasitna :dunno
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 29 lis 2008, 15:28

ne kazem ja da nije dobro da su obroci razlicite kolicine. ciljala sam na to da ako joj ti napravis ujutro 150 ml i ona popije sve, da joj mozda ipak treba vise (s obzirom da popodne i navecer popije vise od 150). ja sam uvijek radila malo vise od onog sto je uobicajeno jela. radije bacim 50 ml nego da djetetu fali. jer to mi se dogodilo par puta i onda bi joj napravila jos, ali onda nije htjela. samo u jednom cugu sto dobije, to je htjela. ali naravno, ti najbolje znas kako tvoja curka funkcionira.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Ina66 » 29 lis 2008, 15:43

cure - mogu li zamoliti da rasprave o količini adaptiranog mlijeka vodite na odgovarajućem podforumu ili na vašem generacijskom topicu, a da se ovdje vratimo na namirnice u dohrani :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2008, 15:49

:oprosti
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 29 lis 2008, 16:05

Sreca najveca je napisao/la:ne kazem ja da nije dobro da su obroci razlicite kolicine. ciljala sam na to da ako joj ti napravis ujutro 150 ml i ona popije sve, da joj mozda ipak treba vise (s obzirom da popodne i navecer popije vise od 150).

aham..ma probala sam i s više, popila bi ujutro 180, al je onda bila poluzainteresirana za voće (eto, nije samo o adaptiranom, nadam se da će mi proć odgovor)

edit: evo da budem on topik, meni je čistilica jučer komentirala dok je dora jela bundevu i rižu da kaj dijete hranim s bučom, da s tim ona svinje hrani :mrgreen:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maya » 30 lis 2008, 11:56

Osim krute hrane, da li se bebama daje jos neka tecnost (caj, iscjedjeno voce i sl.) nakon 6 mjeseci?
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maya » 30 lis 2008, 12:15

jos jedno pitanje posto citam razlicito: da li kruta hrana daje prije dojenja ili nakon?
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dupin » 30 lis 2008, 12:45

do kada moze jesti neslane obroke (bez dodavanja soli) ?

D 12,5 mj.
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 30 lis 2008, 13:00

Maya, s pocetkom dohrane se uz kruti obrok nudi voda, ako hoce OK, ako nece nikom nista. Ti nudi pa jednog dana prihvati. Nikakav caj ni sokovi.
Prvi obrok dohrane (ako par zlica mozemo nazvati obrokom) se nudi izmedju dva dojenja, dakle kad beba nije ni pregladna ni presita. To je za sam pocetak. Kasnije se dohrana nudi umjesto jednog mlijecnog obroka, dakle dojenja u vasem slucaju i to prije dojenja, poslije papice se ponudi cica. Kad cicu vise nece znaci da je beba prihvatila taj prvi obrok dohrane.

Dupin, ja dugo nisam solila nego sam u hranu stavljala kombu algu koja ima u sebi prirodne soli. Mislim da sam soliti pocela negdje oko 20. mjeseci, minorne kolicine.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la dupin » 30 lis 2008, 13:43

tanjabb je napisao/la:Dupin, ja dugo nisam solila nego sam u hranu stavljala kombu algu koja ima u sebi prirodne soli

na to sam skroz zaboravila. ali koju vrstu. ja obicno koristim onu u listovima kad kuham grah,slanutak
:dunno koju da uzmem za D i koliko kolicinski da stavljam u kuhanje obroka za nju
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 30 lis 2008, 13:52

Mozes staviti kombu algu ili arame algu, cca 5 cm dugacku.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la dupin » 30 lis 2008, 14:00

znaci da koristim komadic kombu alge 5cm dugacak a koliko sirok, OMG kompliciram :)
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.