dobro jutro
hrpa klinaca u autisticnom spektru ima intoleranciju na gluten pa smo mi na gluten free casein free (GFCF) dijeti
u bezglutenske proizvode se trpa puno secera pa se po meni ljudi zbog toga zgicaju
ako sama peces kruh, kolace i slicno u principu nemoj sljepo slusati sto pise na receptima
moje iskustvo je da ako ostavis tjesto da isfermentira imat ces iste rezultate kao i sa normalnim brasnom
ja kruh pecem tako da stavim med u mlacnu vodu, u to stavim suhi kvasac i kad ti zapjeni stavim brasno, sol i ulje. koristim mikser jer sam apsolutno netalentirana za neka rucna mjesenja kruha. znaci, izmiksam brasno sa tom vodom sa kvascem, pustim da se digne, pa izmjesam jos jednom, prebacim u vatrostalnu posudu u kojoj pecem i kad se smjesa utrostruci stavim u hladnu pecnicu i pecem. kako za jedan kruh koristim oko 300 grama brasna vrijeme pecenja nam je oko 35 minuta. ako pecem zemljice vrijeme pecenja mi je izmedju 15-20 minuta
ocim schar brasna za kruh koristim i consenza bijelo i to mijesam 40% 40%(sa scharom mi je ispadalo nekako zilavo i tvrdo, consenza brasno mi je dodalo na mekoci) a oko 20% dodam neko tamno brasno (sad imamo fazu sa teff tamnim)
kad pecem kolace (one di odvojeno mijesas na kraju snijeg od bjelanjaka) ja sve smjesam sa praskom za pecivo i ostavim da tako odstoji oko sat vremena a tek na kraju smuksam bjelanjke i umjesam
vodi racuna da ti sve salame u sebi imaju glutena pa maloj daj samo cisto meso (nama supor ide tanko narezani spek pa ga malo proprzimo i to jede ko chips).
kod nas ima dosta bezglutenskih mesnih narezaka, pa to kupujem, na hr deklaracijama jos nije cisto sto je u svakom proizvodu pa pazi
najbolja tjestenina je tinkyada
http://www.tinkyada.com/ProList.htm ali je nisam nasla u hr pa smo to donosili sa sobom kad bi isli u hr.
ja sam danas nakupovala sve sto mi treba za peci pincu pa mi je to predstojeci eksperiment