Sada je: 29 tra 2026, 14:28.

KOLACI

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KOLACI

PostPostao/la Solea » 24 svi 2008, 22:41

tiramisu od jagoda (tanjaMT)
ca. 3/4kg jagoda
250gr mascarponea
250gr svjezeg sira
(ja jos stavim 1/2 qimiqa, ne znam da li ima u HR, neka mjesavina slaga i zelatine)
limunov sok, staubcuker po zelji
piskote

jagode izmiksam sa malo limunovog soka i secera, dodam sir i mascarpone. slazem red piskota, red mase, dokle ima jednog i drugog. ako mi se da, onda jos rezem jagode na listice i stavljam kao trecu sihtu (ali obicno mi se ne da )
ne stavljam nikakve likere, jer jedu klinci, odzgo moze po zelji slag ili kakao, ili mrvice cokolade...
Solea
Sveta krava

Re: tiramisu s jagodama (masha)

PostPostao/la Solea » 24 svi 2008, 22:54

Tiramisu s jagodama

Sastojci za 4 osobe:
400 g jagoda
200 g šećera u prahu
4 jaja
500 g sira mascarpone
200 ml slatkog vrhnja
1 učvrščivać za tučeno vrhnje
(kremfix)
250 g piškota
200 ml crne kave
30 ml ruma
kakao u prahu
Priprema:
Jagode operemo, očistimo i narežemo na polovice (jagode iz dubokog zamrzavanja ostavimo da se otope kratko vrijeme). Pola jagoda pasiramo štapnim mikserom ili protisnemo kroz pasirku, a ostatak narežemo na četvrtine. U čistu zdjelu dodamo žumanjke, jaje i šećer u prahu, te ručnim mikserom miješamo dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Smjesi, uz stalno miješanje kuhačom, dodajemo pire od jagoda i sir mascarpone. Od slatkog vrhnja i kremfixa ručnim mikserom istučemo šlag, te i njega rahlo umiješamo u smjesu. Kavu i rum pomiješamo, pa u njih umačemo piškote i naizmjence u kalup slažemo red namočenih piškota, red narezanih jagoda, sloj kreme i tako dva puta, pa ravnomjerno zagladimo kolač. Tiramisu s jagodama stavimo u hladnjak preko noći i prije posluživanja posipamo kakaom u prahu.
Solea
Sveta krava

Re: KOLACI

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 15:37

KOLAC OD GRISA (LIKmama)

3 jaja
½ šalice šećera
½ male šalice ulja
10 dkg grisa
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
2 male šalice mlijeka
2 velike jabuke naribati

Sve izmiješati i peći

Glazura
7 dkg putra
7 dkg šećera
7 dkg čokolade
2 žlice mlijeka

Polako rastopiti i preliti na vrući kolač
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 15:41

kolac od jabuka (MalaSirena)

Ovo je iz Večernjakove kuharice, meni jako fino, a brzo:

450 g jabuka, grubo nasjeckanih
50 g suhih grožđica
50 g šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)

Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.

Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana ).

Promiješati u jednoj posudi:
250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera)
200 g brašna
1/2 žlice sode bikarbone
150 g zobenih pahuljica
150 g rastopljenog maslaca ili margarina

Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).

Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.

Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).

Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 15:47

kolac s jabukama (jullishka)

4 zumanca se umute sa 200gr secera, doda se jedna i po soljica (one male, rumunjske ih ja zovem) ulja, 2 kasike kakaa, malo praska za pecivo (pola kasicice), 200 gr brasna i 2 dl hladne vode. Sve se to dobro umesa u jednu smesu, i ostavi se jedan sat da odstoji u tepsiji predhodno namazanoj uljem (margarinom je bolje) i posutom brasnom. Onda se stavi da se pece, i kad je pola peceno izvadi se...znaci, ne ostavljas da se ispece do kraja.
Onda, 4 belanca se umute sa 200gr secera, dodaju se 100gr samlevenih oraha, badema, lesnika (sta god tebi ne smeta, ako sam dobro upamtila ne smes ovo, alergicna si), ali ako ne smes, nemoj...i 4 izrendane jabuke. Sve ovo se prelije preko onog prvog i stavi se da se dopece prvi deo, i ispece ovaj gornji.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 15:49

nagradjeni kolac (beppa joseph)

Ovo je recept koji je dobio prvu nagradu na Slatkoj Istri u VIžinadi. Naravno, nisam ja dobila tu nagradu, samo sam prepisala recept.

60 dag brašna
1 svježi kvasac
malo soli
pola maslaca
2 žumanjka, jedno cijelo jaje
korica limuna
vanilin šećer
4 žlice šećera
1.5 dcl tople vode

U brašnu se razmrvi svježi kvasac i doda sol. Izmiksaju se šećer, jaja, vanilin šećer, korica limuna, maslac i na kraju se doda topla voda.
Ta druga smjesa se doda brašnu i omijesi se tijesto koje se potom treba dizati pola sata.

(taj recept za dizano mi je baš drag pa ga primijenjujem i za ostale kolače takvog tipa).

Nadjev sam već spomenula, no evo opet: 1kg naribanih jabuka, 15 dag samljevenih oraha, 10 dag grožđica, 4 žlice pekmeza (nije određeno kojeg, ja stavljam bilo koji), malo rakije ili ruma (Istrani stavljaju rakiju).

To se rasporedi na tijesto razvaljano na cca 40x45, zarola se kao rolada i na pladanj se stavi u obliku potkove. Otud i ime "povetica", polukrug. Namaže se žumanjkom i ako želite (to je u receptu) utisnu se listovi masline.

Peče se 40 min na 170 stupnjeva
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 15:51

Kinder pingui (vrabec te dal)

slika
photo by Esbig

Biskvit
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlicetople vode
3 žlice glatkog brašna
1 žlica gorkog kakaa u prahu
pola praška za pecivo
za kolač vam trebaju dva biskvita, znači radti ćete sve ovo dva puta

odvojiti žutanjak i pomiješati s vodom, šećerom brašnom, kakaom i praškom za pecivo. Mikserom fino izmiksaati da bude glatka smjesa. Kakao staviti zadnji, prosijati ga u smjesu, i lagano ga umiksati jer ako se puno miksa nakon stavljanja kakaa onda smjesa postane svijetlija a treba biti tamno smeđa
bjelanjke izmiksati u snijeg posuda mora biti čista i suha i lagano žlicom umiješati u ovu smjesu prije

u protvan stavti foliju na dno i malo pouljiti takoda možete izvaditi kasnije biskviti i peći drugi. Na to izlijete smjesu pazite da bude ravnomjerno i pečete na 200 'C
dok se ne ispeče brzo je gotovo, možete pikati sa čačkalicom, ako se ništa ne hvata za nju onda je gotovo

krema
pola litre tučenog slatkog vrhnja
1 želatina ili još jednostavnije 1 želatina fix
ne sve odjednom napraviti

podijelite vrhnje i želatinu na dva dijela jer morate dva puta raditi kremu
pola želatine otopiti u 3 žlice hladne vode i čekati 5-10 min da nabubri. Vi u međuvremenu miksate vrhnje dok ne bude čvrsto. Kad želatin nabubri lagano zagrijavate dok se ne rastopi ne smije kipiti i malo ohladite pa umiješate u tučeno vrhnje
ako se koristi želatina fix onda pola vrhnja lagano tući par minuta, zatim ubaciti pola želatine fix i tući dok ne postane čvrsto

sadje gotova polovica kreme koju namažete na prvi biskvit i stavite na hladno, tj škrinju

glazura

rastopite 15 dag čokolade stavite malo vode da bude lakše i kad se rastopi dodajte 10 dag margarina i sve lijepo miješajte dok ne postane jednolično. Kad se malo ohladi prelij glazuru preko kolača i opet u škrinju s njim.

Sad opet radite drugu polovicu kreme i stavite je preko glazure koja se već trebala stvrrdnuti. Na to stavite drugi biskvit. Na taj biskvit glazura i stavite u frižider, ne škrinju

Recept je super. Samo je za moj ukus malo svega za onaj veliki protvan. Tako da je bolje dodati 1 ili 2 jaja i proporcionalno svega ostalog

I što je najbolje imate crtu u sredini kao kod pravog kinder pingui
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 16:03

kolac s visnjama (Rachica)

dakle, biskvit:

1/4 margarina
0,25dkg secera
3 zumanjka
sve dobro umutiti
u tu smjesu dodati
0,30dkg brasna i
jedan prasak za pecivo
te postupno ulijevati
1dcl mlijeka
kako smjesa ne bi postala pregusta za mikser
na kraju rucno umijesati
snjeg od 3 bjelanjka.
odličan biskvit, ispada dosta gusto. ja sam u to dodala i 4 žlice kakaa jer volim tamno i gorko

tegla kompota od višanja-procijediti i odvojiti sok, u njega staviti 3 žlice šećera i cimet i staviti da se grije, (odvojiti mali količinu u koju umiješamo 3 žlice gustina)
kad zavri umiješati gustin, zatim dodati višnje i pustiti da proključa.

dio tijesta premazati po tepsiji, staviti u pećnicu 10 min na 180 C
izvaditi, poslagati smjesu od višanja, zatim staviti drugi dio preko višanja, na to naribati čokolade (čokolada se ne rastopi nego ostane u komadićima, mljac) i staviti u pećnicu još cca pola sata.
prokuhati dcl mlijeka sa malo ruma i šećera i lagano preliti preko kolača.
gore šlag i naribana čokolada, a može se ukrasiti i višnjama.

meni prefino, ma odlično.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 04 vel 2009, 11:04

CRNAC BEZ JAJA (Solea)

Sastojci
Za biskvit:
3 jogurta (3×180 g)
300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
120 g šećera
120 ml mlijeka

Priprema
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom. Kolač poslužite sa šlagom.

## a sad moj komentar - Solea

- glazure bude dosta! ja sam prvo samo dio (cca1/3) prelila lagano po kolacu, cekala da se malo stegne pa opet po malo premazivala dok nisam sve potrosila. kako u biskvit ide soda, on se dize al meni je u sredini bio nesto visi nego na rubovima. da sam svu glazuru odmah izlila skliznula bi mi vecina bas na same rubove kolaca
- i jos nesto - ja sam glazuru radila ovako kako gore pise ali sam u nekoliko navrata vracala na vartu i micala, uz stalno mijesanje, i tako par minuta dok se sav secer nije otopio i glazura nije postala ful sjedinjena i kremasta.
sljedeci put cu kolac prvo premazat pekmezom pa onda preliti glazurom.
- može se smanjiti količina šećera i ulja na 1/2 čaše šećera i ½ čaše ulja, a u glazuru se isto ne treba stavljati šećer, radije se poveća količina čokolade
Solea
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 03 ožu 2009, 10:51

Brzi kolač (IIINA)
Sve zajedno sa pečenjem traje niti pola sata, a jako je fini, pogotovo ak
volite čokoladaste kolače.
6 jaja
1/2 pp
6 žlica brašna
6 žlica šećera
2-3 žlice čokolade u prahu
1 dl ulja
1 dl mlijeka
Sve utrpati u zdjelu i izmješati.
Peči na 180°. Ne peče se dugo, probati čačkalicom je l gotovo.
20 dkg čokolade
1/2 l slatkog vrhnja
Vrhnje ugrijati i u njemu otopiti čokoladu, al nesmije zakuhati.
Smiksati u šlag.
Premazati pečeno tijesto i dobro ohladiti.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 04 ožu 2009, 12:52

Evo da i tu nakeljim...

NAPOLITANKE

6 jaja
25 dkg šećera
13 dkg čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
Kuhati uz stalno niješanje. Kad se ohladi dodati 25 dkg margarina (maslaca!). Kod hlađenja povremeno promiješati. Mazati i ostaviti preko noći s teretom.

1 i 1/2 smjesa (za velike)

8 jaja
30 dkg čokolade
2 ili 3 vanilin šećera
35 dkg šećera
40 dkg maslaca

Kad prvi put napraviš, onda možeš moderirati po željama. Može se dodati i 6 velikih žlica oraha.
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Adorabla » 25 svi 2009, 14:35

Hurmasice s kokosom (Qwerty)
500g brasna,
250 putera,
1/2 praska za pecivo, izraditi rukama
pa dodati 3 jaja,
100g secera (u prahu),
100g ili vise kokosovog brasna.

Za agdu,
750g secera ukuhati sa
7,5dcl vode..
samo moras pazit kad uljevas agdu na hurmsice d se ne raspadnu...dok se hlade preko stavljam kriske limuna..a oblikujem ih preko rendeta(znaci da po povrsini imaju one sitne rupice).
Adorabla
Medena

PostPostao/la Solea » 27 svi 2009, 16:38

ŽUR-VEKNE (mrava)

Biskvit: 6 bjelanjaka, 18 dag šećera, 6 dag rastopljenog margarina, 12 dag brašna, šaka sjeckanih oraha, šaka grožđica
Izraditi bjelanjke zajedno sa šećerom. Dodati rastopljeni margarin i brašno, te sve dobro izmiješati. Na kraju dodati šaku sjeckanih oraha i šaku grožđica te miješati žlicom. Uliti u manju tepsiju namazanu margarinom i pobrašnjenu te peći 20 minuta na 200 °C.

Krema: 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 1 puding od vanilije, 2 žlice brašna, malo mlijeka (oko 1 dl), 20 dag margarina, 12 dag šećera u prahu
Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati prašak za puding od vanilije, 2 žlice brašna i malo mlijeka. Sve to skuhati u 3.5 dl mlijeka. Kad se ohladi, dodati margarin i šećer u prahu. Kremu staviti na ohlađeni biskvit i odozgo naribati čokoladu za kuhanje. Reže se na štange.

Prrredobro, tko voli okus pečenih oraha i aromu vanilije, ovo je nešto baš za vas!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 29 svi 2009, 17:08

Kolac od jagoda (supermama)

biskvit:
12 dkg margarina
12,5 dkg šećera
2 jajeta
12,5 dkg brašna
1 pzp
4 žlice mlijeka

napraviti biskvit tako da se prvo umješa dobro margarin, šećer i 2 žumanjka...doda se pzp, brašno i mlijeko te na kraju snjeg od dva bjelanjka....stavi se u namazanu tepsiju, ali ne onu od pecnice nego onu drugu...sto kazu bakina....te se stavi peci ...klasika 200 celzijevih

krema
4 žlice šećera
4 žlice brašna
4 žumanjka
1/2 l mlijeka

umuti se žumanjak, šećer i brašno te se ukuha u mlijeku...kao puding...poanta je da kad je biskvit gotov stavlja se krema vruca na vruci biskvit....i na to se poslazi jagode...jedna do druge......

snjeg
4 bjelanjka
20 dkg šećera

umuti se u cvrsti snjeg bjelanjci i secer....kada se posloze jagode preko jih se stavi zaj bjelanjak i u pecnicu s tim jos jedno 15 minuta na 150-180 da se onako osusi i stvrde i malo pozuti....

kolac se dobro ohladi
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Potica » 29 svi 2009, 17:11

Kolač od jagoda da niš ne morate peči (malamaja)

Složiti piškote u neku ovalnu posudu, namazati đemom od jagoda (ne nužno, može i malo preljeva ili soka), složiti jagode razrezane na komade po tome. Istuči 2,5 dcl slatkog vrhnja u šlag, u međuvremenu otopiti agar agar ili želatinu i onda dodati
varijanta prema trenutnim mogućnostima domaćice :
a) 2,5 dcl mascarponea
b) skuhani puding od vanilije
c) 2,5 dcl jogurta
I to lijepo zamutiti skupa sa želatinom i preliti prek torte. Savjetujem napraviti navečer, do sutradan se piškote fino popuste i mljackajte

Napravila sam "boli glava" kombinaciju đema, šumskih jagoda i varijante s jogurtom. Okus je fantazija. Šumske jagode sa svojom aromom i lagana kiselost jogurta. Neprocjenjivo
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Potica » 29 svi 2009, 17:34

Još jedan brzinski kolač (barboza2)

1 zumanjak (ja stavim cijelo)
1 l mlijeka
2 vanil secera
2 dl secera
2 dl griza
na hladno smijesati pa staviti kuhati. bude rijetko al se stisne. u hladno dodati 1 margarin i sve istresti na petit b. kekse maaalo namocene u mlijeku s rumom. na kraju izmijesati 2 vrecice slaga i staviti na vrh.
za cas a fiiino...

Varijaciju na temu brzinski (MalaSirena)

-umjesto keksa stavim lisnato
- dio griza zamijenim pudingom od vanilije
- stavim 2-3 jaja
- stavim pola manje maslaca no što piše, dovoljno je, a isto tak smanjim i šećer
- gore stavim šlag i ribanu čokoladu

Na kraju se pravimo da jedemo kremšnite i čak su nam bolje od njih
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Potica » 29 svi 2009, 17:36

Jogurt kolac (Rimaithor)

2 jaja (cijela)
1 casica od jogurta secera
vanilin secer
sve pjenasto smiksati pa dodati
1 čvrsti jogurt
1/2 casice od jogurta ulja
2-2,5 casice brasna (moze ostro, moze namjensko za biskvite)
1 PP

Izliti u manji kalup namazan putrom i pobrasnjen
Na tijesto poslagati/pobacati voce po zelji (jagode, sumsko voce, naribane jabuke, visnje iz kompota itd.).
Peci na 200 oko 25 minuta.
Peceni kolac posipati štaub secerom.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Potica » 29 svi 2009, 17:41

Anabela torta/kolač (sandram)

300 g petit keksa
2 kutije piskota
3 kutije jaffa keksa
1 i 1/2 kg banana
3 pudinga od vanilije
1l mlijeka
1l Hole slaga
100g cokolade
1 margarin
200 g secera

Fil: u 1l mlijeka skuhati3 pudinga i 6 zlica gustina, a moze se ukuhati odmah i sav secer. U hladno ide margarin. Fil podijeliti u tri dijela, u jedan dodati cokoladu.
Slagati ovim redom:
1. red petit keks
2. red smedji fil
3. red piskote namocene u sok od narance
4. red zuti fil
5. red banane narezane na ploske
6. red zuti fil
7. red jaffa keks namocen u sok od narance
8. red slag
Gore po zelji glazura od cokolade.

Torta je prefina. I ogroooooooomnaaaaaa.

Varijacija na temu Anebala torta (kruska)

Dakle, idu 2 cokoladna i dva pudinga od vanijile. U svaki ide 8 zlica secera i svaki se kuha u pola litre mlijeka. U hladno umjesati po pola margarina u svaki.

Piskote i petit keksi se umakaju u mlijeko sa par kapi ruma.
Slaze se ovim redom od dole prema gore
petit
pola zute kreme
piskoti
pola tamne kreme
banane
pola zute kreme
jaffa
pola tamne kreme
slag
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la srecica tara » 22 lis 2009, 18:04

MJESECI S ORASIMA

TIJESTO:15 dkg secera pjenasto umutiti margarin sa secerom,dodat mlj.orahe,brasno,p.za pecivo,i na kraju
15 dkg margarina umjesat snijeg od bjelanjaka.u namastenu skrovadu izlit tijesto i peci 10 min.na 180
20dkg mlj.oraha stupnjava.
15 dkg brasna
malo praska za pecivo
4 bjelanjka

PRELJEV: 4 zumanjka izmiksati smjesu za preljev,preiti po polupecenom tijestu,smanjiti temp na 150 celz.
15 dkg secera i peci do kraja
1 vanilija secer

KREMA:1,5 dcl mlijeka zakuhati mlijeko i secer i u vruce stavviti orahe,margarin i cokoladu za kuhanje.preliti
15dkg mlj.oraha
15 dkg margarina preko tijesta i posipati mlj.orasima
15 dkg secera
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamma » 01 stu 2009, 16:02

MAJMUNSKI KOLAC

6 jaja
6 zlica secera
3 zlice brasna= sve ovo malo duze miksati
3 zlice kakaa
Peceni biskvit premazati pekmezom i sloziti narezane banane na kolutice.
KREMA
2 Jaja
1 dcl mlijeka
1 zlica brasna
4 zlice secera
4 rebra cokolade za kuhanje
Sve ovo mjesati na laganoj vatri dok se ne zgusne,kremu pustiti da se ohladi i umjesati 20dgk margarina,preliti po bananama i staviti slag Hole ili bilo koji drugi. Kolac malo ostaviti u hladnjaku.
2000-2002
mamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamma » 01 stu 2009, 16:10

KOLAC OD JABUKA

3 Zutanjka
12 zlica secera
16 zlica brasna
12 zlica mlijeka , 12 zlica ulja
1 prasak i 1 vanilin secer
sve skupa dobro izmiksati i na kraju dodati istucene bjelanjke.
Pola biskvita stavit da se zapece i kad se zapece na to sloziti naribane i
zasecerene jabuke i preliti sa ostatkom biskvita. Umjesto jabuka znam napravit sa sirom,vrhnjem i secerom.
2000-2002
mamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrava » 07 stu 2009, 21:10

MUNCHMALLOW (mrava)

Biskvit: 4 žumanjka, 1 šalica (2dl) šećera, 1 šalica oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 1/2 šalice mlijeka, 1/4 šalice ulja, 2 žlice kakaa.
Izmiješaj dobro žumanjke sa šećerom, dodaj ostale sastojke i izlij u tepsiju (manju, usku) koja je namazana margarinom i pobrašnjena. Peci 15 minuta na 200°C. Biskvit dobro ohladi.

Šaum: 4 bjelanjka, 8 žlica šećera, 3 žlice vode.
Dobro izmiješaj bjelanjke sa 2 žlice šećera u snijeg. Posebno u posudi otopi 6 žlica šećera i 3 žlice vode uz stalno miješanje da se ne karamelizira. To dodaj u snijeg i dobro izmiješaj. Stavi na biskvit.

Glazura: 10 dag čokolade otopi na pari, dodaj 5 dag margarina. Za više glazure otopi 20dag čokolade i 10 dag margarina.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la mrava » 23 stu 2009, 21:38

BANANA ROLADA (mrava)

Biskvit: 6 jaja, 6 žlica šećera, 3 žlice oštrog brašna, 2 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo. Peći u četvrtastoj tepsiji od rerne 15 minuta na 200°C. Vrući biskvit zarolati u roladu na papiru za pečenje ili krpi.

Krema: 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, 1 puding od vanilije, 7 žlica šećera, 150 g margarina.
Jaja, puding i šećer skuhati u mlijeku, u ohlađeno dodati margarin.
Razmotati biskvit, namazati cijelu površinu biskvita, na početak staviti 2 banane uzduž i zarolati u roladu. Izvana premazati ostatkom kreme i posuti ribanom čokoladom ili ukrasiti čokoladnom glazurom.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 18:21

DUNJINE MAKICE (Dunja)

6 žutanjaka
25 dag šečera
25 dag maslaca
malo cimeta
korica i sok limuna
25 dag mljevenog maka
17 dag oraha
snijeg od 6 bjelanjaka

vruć kolač preliti čokoladnom glazurom, ili još finije, u slatkom vrhnju otopiti čokoladu i time preliti kolač
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 18:22

KOCKE OD MAKA (Rimaithor)

7 zutanjaka
25 dkg secera, miksati i doati
15 dkg putra
1/2 pp
3 vanilin secera
12 dkg grožđica
25 dkg maka
1 zlica prezli
malo naribane korice od naranče
snijeg od 7 bjelanjaka

Peci pola sata na laganoj vatri (cca. 180)
kolac premazati kiselkastim pekmezom i preliti ocaklinom od;
2 zlice mlijeka
7 dkg cokolade
7 dkg secera
Kad prokuha dodaj 5 dkg putra.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 18:24

Makice (Rimaithor)

6 zumnjaka
40 dag secera (smijesaj s makom odmah)
10 dag putra
40 dag maka (prvo ga skuhaj u mlijeku-kratko)
malo limunove korice
malo cimeta
2 zlice prezli natopljenih rumom
dodaj snijeg od 3 bjelanjka i 5 dkg secera

Pece se 30 min na 180
Kad se ohladi preli cokoladnu glazuru.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 18:32

MINJONI (Dunja)

za biskvit:
4 jaja
10 dag šećera
10 dag brašna
2 dag škrobnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 dag gorkog kakaa
maslac i brašno za kalup

za nadjev:
15 dag marcipana
10 dag pekmeza od marelica
2 žlice narančina soka
pistacije za ukras

za čokoladnu ocaklinu:
2 dl slatkog vrhnja
25 dag mliječne čokolade
5 dag maslaca

Uputa za pripremu:

1. Žumanca istucite sa šećerom. Pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i kakaom. Pomalo umiješajte u žumanca, a zatim dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.

2. Pecite 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

3. Kad se biskvit ohladi, vodoravno ga prerežite i navlažite sokom.

4. Izmiješajte marcipan i pekmez te tanko razvaljajte. Nanesite na jedan i pokrijte dugim listom biskvita. Pokrijte daskom i malo pritisnite.

5. Pustite neka očvrsne u hladnjaku pa narežite na komade.

6. Na pari, miješjući, zagrijavajte čokoladu, vrhnje i maslac, sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Ocaklinom prelijte minjone i ukrasite pistacijama.

Sjećam se da nisam pomiješala marcipan i pekmez nego namazala prvo pekmezom biskvit pa preko toga stavila razvaljani marcipan, pa gore drugi sloj biskvita.
Stavljala sam ih u one male papirnate košarice.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 21:52

KOLAC OD JOGURTA (suskovic)

1 jogurt
4 jaja
2 mjerice od jogurta secera
1 mjerica od jogurta ulja
2 mjericeod jogurta brasna
1 prasak za pecivo
Bjelanjke 2 posebno u posudu a druga dva u drugu posudu (da nebi ko ja prvi put kad sam radila)

Zutanjke, secer i ulje dobro izmjesati, dodati jogurt i brasno izmjesano sa praskom za pecivo i na kraju dodati snjeg od 2 bjelanjka.

GLAZURA:
2 bjelanjka i 4 zlice staub secera (secer u prahu) i od 1/2 limuna sok (ako zelite ja ne stavljam)( ova dva bjelanjka se zapeku jos u pecnici da se zarumene par minuta)
kad stavljate u tepsiju namazite ju sa margarinom i pobrasnite, kad istresete smjesu mozete stavit visnje jedan dio a drugi kad se malo zapece zato sto propadnu dolje.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 18 ožu 2010, 21:53

KOLAC OD JOGURTA 2 ( Rimaithor)

Ja radim po drugom receptu. Jako jednostavan, jeftin i brzo gotov kolac. Idealan za ljeto
Idu 2 jaja, 2 vanilin secera i jedna casica od jogurta secera, jogurt (cvrsti), pola casice ulja, dvije casice brasna i pola praska za pecivo.Stavim i malo korice od limuna. Odvojeno se istuku bjelanjci u snijeg. Sve se izmiksa, primjesa snijeg i sipa u kalup namazan maslacem i posipan brasnom. Obavezno dodam neko voce; visnje, tresnje, jagode, borovnice itd. Pecem na 180 stupnjeva 25 minuta. Peceno posipam staub secerom.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 19 ožu 2010, 09:10

JAPANSKI VJETAR ( Babalu)

tjesto:3 puta po
5 bjeljanjaka
12 zlica secera
1/2 zlice kiska
od ovih sastojaka napravi smjesu i ispeci tri kore
na dobro namascenom i pobrasnjenom protvanu
Pecnicu zagrijati na 250 zatim smanjiti na 150 peku se kratko,moraju ti ostati svijetle kore

Krema:
15 zumanjaka
10 zlica secera
4 zlice brasna
sve dobro izradi i kuhaj u pola litre mlijeka /kremu ohladiti

pofuriti 20 dkg oraha sa 1 dlc mlijeka.
izraditi 1 1/2 margarin i pomjesaj sa hladnom kremom i orasima

Izlupati 4 do 5 slagova(iz vrecice) i filovati
red kreme pa slag druga kora i opet krema slag a na najgornju koru ide samo kremu
babalu
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Slatki

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.