Sada je: 01 svi 2026, 11:35.

Fiziološka vs. Aqua maris/Sterimar

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Fiziološka vs. Aqua maris/Sterimar

PostPostao/la Sreca najveca » 05 sij 2009, 14:11

Zanima me za što se odlučujete i iz kojeg razloga?

A drugo pitanje je: smiju li se ti nazovimo ih preparati koristiti konstantno za vrijeme zimskih mjeseci, dakle bez prestanka - neovisno o tome je li dijete bolesno ili ne, jel mu curi nosic ili ne i sl.?

Hvala :xwave
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

Re: Fiziološka vs. Aqua maris/Sterimar

PostPostao/la TinkiVinki » 05 sij 2009, 15:23

Srećice, znam da je Sterimar čista morska voda (pročišćena) i da se čak i preporučuje korištenje svakodnevno kao preventiva protiv prehlade, te općenito problema sa sinusima.
Znači, može se koristiti konstantno i bez ograničenja. :5
Ne znam sastav AquaMarisa, ali mislim da je to ista stvar, pa bi se trebalo i isto koristiti.
Jedino, znam da AqM ima i neku mast i još nešto u svom asortimanu, a za te proizvode nemam pojma jer ne znam sastave... :dunno
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 05 sij 2009, 15:42

Tinkice, kako sam sretna sto mi ti odgovaras :srca

Aqua maris i Sterimar su ista stvar - samo drugi proizvodjaci - to znam. jedino me brine kod tog svakodnevnog koristenja, jel postoji mogucnost da se organizam nekako navikne na njega pa da joj se nosic pocne stopati kad ga prestanemo koristiti?
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la TinkiVinki » 05 sij 2009, 15:56

Srećo :hug :kiss

Ne, koliko sam slušala/čitala, zapravo se preporučuje svakodnevno ispiranje nosa i zbog sve prašine i kojekakvih "zagađenja" koja tokom dana nakupimo u nosu.
A i tokom zime zbog boravka u toplim, suhim prostorijama, promjena temperature i sl. kada dolazi do isušivanja i oštećenja sluznice koja je onda sklonija upalama.
Tako da stvarno mislim da ne bi smjelo biti nikakvih problema kada prestanete s upotrebom.
I Oprah je imala neku emisiju o nekakvom glinenom ćupiću uz pomoć kojeg se ispiru sinusi. Nije da sam baš ljubitelj ovakvih emisija, ali... :dunno
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nada » 05 sij 2009, 21:03

Ja sam Lori kada je bila bebica svakodnevno sprejala nosić AquaMarisom ili Sterimarom, kako sam koji kupila. Fiziološku nisam imala potrebe koristiti (sada ima 3 godine) dok nisam rodila Taru. Naime, u prošlom stanu je zrak bio užasno suh pa sam joj zapravo na ovaj način vlažila sluznicu, Tari sam sprejala prvih 2-3 mj., ponestalo nam, nisam kupovala, trenutno ne vidim potrebu...

Fiziološku smo za Taru koristili kod začepljenog nosića prije "šmrkljosisa" i da joj se šmrkljice ne skore u nosiću.

Eto...tako mi...
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 05 sij 2009, 23:29

meni jedna stara pedijatrica rekla da je stalno špricanje bilo kojom od tih morskih voda, kao da živiš na moru i roniš svaki dan, dakle može.

Ali, nisam provjeravala s drugim pedijatrima :xmah
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la folne » 06 sij 2009, 13:05

fiziološka otopina i morska voda nisu isto. Fiziološka otopina sadrži 0.9% natrijevog klorida (izotonična otopina), a morska voda oko 3.8% (hipertonična otopina).

da sad ne duljim kopiram:

Problem je nastao kad su počeli pakirati morsku vodu u sprejeve za nos. Na njima piše izotonična ili fiziološka otopina, ali ljudi obično ne pročitaju da je ta morska voda sterilizirana i razrijeđena destiliranom vodom.
Morska voda ili hipertonična otopina je dobra isključivo za kratkotrajno ispiranje sluznice jer je može prilično isušiti. No iz istog razloga bolje "izvlači" sekret i brže uspostavlja prohodnost kod začepljenog nosa.
Nakon korištenja hipertonične otopine preporuča se isprati sluznicu fiziološkom da se sluznica navlaži.
Fiziološka otopina se može koristiti svakodnevno i dugotrajno.
folne
Mladenka

PostPostao/la Rimaithor » 06 sij 2009, 14:00

Ja crvicu u sezoni centralnog grijanja svakodnevno kapam fizioloski serum. Kupujem ampule Uriage termalne vode obogacene s Cu, Zn, Ca i Mn.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Nada » 06 sij 2009, 22:29

Ajme Folne pa ja sve naopako već godinama :baba Auuuuuuuuuuuuuuu, nisam znala, baš ti hvala.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 07 sij 2009, 11:56

znači tako? Fiziološka da, a morska voda ne. ok - sad mi je sve puno jasnije i nekako sam sigurnija da ne radim ništa pogrešno i štetno. hvala.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la folne » 07 sij 2009, 12:19

Srećica, pod morska voda se podrazumjeva baš prava morska voda. Aquamaris i Sterimar to zapravo nisu.

Evo sa Sterimarove stranice:

Sterimar® sadrži izotoniziranu otopinu prirodne morske vode u mikroraspršivaču. Otopina je sterilizirana postupkom filtracije. Morska voda predstavlja medij bogat mineralima (natrij, magnezij, kalcij, klor, sulfati i bikarbonati), a sadrži i minerale u tragovima (cink, bakar, mangan, selen...) koji su neophodni ljudskom organizmu. Otopina sadrži morsku vodu razrijeđenu u omjeru NaCl 9 : 1000.

Znači od obične fiziološke se razlikuju jedino po sadržaju minerala. Koncentracija NaCl je ista.
folne
Mladenka

PostPostao/la Sreca najveca » 07 sij 2009, 13:22

a to onda znači da se i fiziološka i aqua maris ili sterimar mogu koristiti konstantno, tj. da imaju isti učinak i svejedno što koristimo?
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la folne » 07 sij 2009, 13:27

upravo to
folne
Mladenka

PostPostao/la mama z » 07 sij 2009, 13:29

Ja sam N svakodnevno vlažila nosić s aquamarisom zbog suhog zraka u stanu i sad tako radim i D.Pedijatar je rekao da nema straha od navike i da se preporučuje pogotovo u zimskim mjesecima i da je za malu bebu najbolji u spreju. :proljece
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 07 sij 2009, 14:19

mi smo dosad uvijek koristili samo aqua maris sprej, a evo, sad prvu put uzela fiziolosku pa zato ta pitanja. jel ima neke razlike u spreju i kapima? hocu reci, jel nesto od tog dvoje prakticnije da tekucina udje dublje i bolje ispere bestije?
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la mama z » 07 sij 2009, 14:34

Meni je pedijatar rekao da je najbolji aquamaris u spreju jer uđe dublje u nos za razliku od kapi koje odu u usta pa se beba zagrcne.
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 07 sij 2009, 14:57

Ja sam iz domoljublja kupila Aquamaris jednom. Inače kupujem Sterimar.
Vratila se Sterimaru, jer je on jedini u spreju, dakle pod tlakom zbog kojeg se raspršuje duboko u nos. Aqua i Nisita
nisu pod tlakom, nego na pumpicu, što je neusporedivo manjeg "dometa".
Inače isto mislim da je sve to isti šmarn.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 07 sij 2009, 17:44

dr rihter sa cybermeda kaže da je voda za škrge, a zrak za nos pa više ne bacam pare na vodice koje nemaju ljekovito djelovanje, a nekako mi se čini da što manje sredstava koristimo i to je zdravija.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 07 sij 2009, 17:52

eli :ruka
i ja došla spomenuti istog dr-a i njegov komentar

inače, koristim fiziološku. kupio MM bocu od pola litre, špricu i malu plastičnu bočicu kojom to ukapam u nos samo kod prehlada
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dudley » 08 sij 2009, 18:09

Kod nas u stanu je jako suhi zrak zbog centralnog grijanja pa mu često primjetim suhe šmrkljiće u nosu. Našpricam mu malo Sterimara da omekšaju i onda ih vaticom poguram van, ili ispadnu sami.
Sterimar mu uglavnom ne smeta a kad mu hoću fiziološku ukapati buni se za poludit.

Kad je baš prehlađen i idemo mu saugati nos, onda se ipak odlučim za kapanje fiziološkom jer mi se čini da ih još više odmekne.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 09 sij 2009, 15:27

Po preporuci otorinolaringologa nos ispiremo fiziološkom - može se svakodnevno i pomaže puno.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Tajana5 » 09 sij 2009, 16:29

:lol
super. glavno da je postignut dogovor oko ove teme. :lol
Pa sad ti znaj kaj je najbolje za dijete...mozda je u biti najbolje da ukinu grijanje i plinsko i centralno pa da se vise ne isusuje zrak u zimskim mjesecima :lol
A joj joj, sorry cure, stvarno sam se nasmijala citajuci ovo sve...
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 09 sij 2009, 18:27

Vratila se Sterimaru, jer je on jedini u spreju, dakle pod tlakom zbog kojeg se raspršuje duboko u nos. Aqua i Nisita
nisu pod tlakom, nego na pumpicu, što je neusporedivo manjeg "dometa".
Inače isto mislim da je sve to isti šmarn

I još ima trajnost samo 15 dana od otvaranja, a sterimar nema ogeraničenje
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la eli » 09 sij 2009, 22:01

tajana, ako je problem suh zrak, treba navlažiti zrak, a ne direkt nosić. stavi sušiti veš pokraj peći i posudice sa vodom. ako ti ne pašu ove seljačke fore, ima za kupiti aparatiće koji optimalno ovlažuju zrak. a dobro je dijete zabundati i izvesti na čist i hladan zrak - nosić se sam navlaži, prirodno.

s jedne strane mame djeci vlaže nosić pripravcima iz apoteke, sa druge strahuju od normalnog curenja nosa.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 sij 2009, 22:07

dale ste mi misliti.
ja sam jedna od onih koja svom djetetu sprocam sterimar (uglavnom) i aquamaris (ponekad) maltene otkad se rodio. svaku vecer. jer je to, kao, higijena nosa.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Dudley » 10 sij 2009, 00:26

mamashnita od noje je napisao/la:dale ste mi misliti.
ja sam jedna od onih koja svom djetetu sprocam sterimar (uglavnom) i aquamaris (ponekad) maltene otkad se rodio. svaku vecer. jer je to, kao, higijena nosa.

Mene poučilo da tako treba, pa mu obavezno to navečer radim, a i preko dana tu i tamo. Sad si i ja mislim.

eli je napisao/la:s jedne strane mame djeci vlaže nosić pripravcima iz apoteke, sa druge strahuju od normalnog curenja nosa.

A ovo je fakat istina :lol
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nada » 10 sij 2009, 00:41

Aaaaaa, e tek sad su mi neke stvari mnogo jasnije.
Učim, učim...
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 10 sij 2009, 08:38

Koristim Sterimar (zato što je pod tlakom za razliku od Aqua...) i to samo kad je nos zaštekan zbog prehlade. Nekad mi pomogne, nekad ne ovisno u kojem je dijelu došlo do začepljenja :faca . Češće ne, čisto zbog prirode našeg zaštopavanja - tamo negdje "iza nosa".
Nikad ga nisam koristila kao sredsvo za svakodnevnu higijenu nosa ili kao ovlaživač nosa u vrijeme grijanja jer mislim da je takav način ispiranja sluznice štetan (u, stvari, sigurna sam)...mislim da treba ovlaživati zrak u prostoru i treba dijete što prije naučiti ispuhivati nos pa će tako i očistiti nečistoće iz nosa koje pokupe iz zraka. ( muči me jedino što se u ovom slučaju slažem s famoznim Richterom :roll: ) :mrgreen:
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la LiKmama » 10 sij 2009, 11:21

Koristim Sterimar samo kad je nos zaštekan zbog prehlade.

iks.
prozori su stalno otvoreni da se zrak vlazi, a kad je bas jako hladno i samo su odskrinuti - stavim rucnik na radijator.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Buhtlica » 10 sij 2009, 18:42

pa koliko vi Lik trosite na grijanje ako su vam prozori furt otvoreni? :conf
mi luftamo par puta dnevno, ali ne drzim prozore stalno otvorene. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica