Sada je: 01 svi 2026, 10:16.

uro infekcija

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

uro infekcija

PostPostao/la † Sanika » 31 pro 2008, 16:53

Bili smo jučer kod doktorice jer je nalaz krvi pokazao visoki CRP 113, leukociti u granicama normale 13. Kako nije ništa upućivalo na bakteriju, poslala nas je na kontrolu urina koji se pokazao lošim, puno bakterija, 10-12 leukocita, eritrociti ...
Uglavnom dobili smo terapiju Cedax 185 ml jednom u 24 sata, i za sad smo je uzeli jučer jednom.
No ono što ne kužim, a možda je karakteristika uro infekcija je to što je Paula ok, dok djeluje Panadol Baby - cca 4 sata, pa makar imala i 38 temperaturu, a kad panadol prestane djelovati - i uz nižu temperaturu npr. 37,3 ona se ježi, ulovi je treskavica i samo bi se mazila..dok je s 38 i pjevala i plesala..dakle bila ok.
Totalno me to zbunjuje, a kak nemao iskustva s urino infekcijma, pliz pomagajte. Hvala :xmah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Re: uro infekcija

PostPostao/la watani » 31 pro 2008, 17:07

ok, dok djeluje Panadol Baby - cca 4 sata, pa makar imala i 38 temperaturu, a kad panadol prestane djelovati - i uz nižu temperaturu npr. 37,3 ona se ježi, ulovi je treskavica i samo bi se mazila..dok je s 38 i pjevala i plesala

mislim da ti ovo nema veze s temp i sirupom, vec to ide u sklopu sa uroinfekcijom.
kod pravih uro infekcija je tipicno da se ciklicki pojave zimice i tresavice. pa bi to bilo to.

ovo ja teoretiziram :mrgreen: .
nadam se da ce ti se javit cure sa prakticnim iskustvima.

do tad budi bez brige, dobro radis, dobili ste antibiotik i kad on pocne djelovat i tamanit bestije, bit ce sve ok.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zira » 31 pro 2008, 17:47

da, visoka temperatura i treskavica je specifična za uro infekt.
n. je baš jučer napravila kontrolu nakon urosepse i sve je u redu :joy jer nedavno je završila par dana na zaraznoj zbog toga.
daklem, kod nas je bilo sljedeće.
uroinfekt izazvan e. coli, upala jednog bubrega i urosepsa, crp 270, leukociti 24. temperatura se penje preko 40 čim prestane djelovati sredstvo za snižavanje temp. kad se tijelo trese, često polave i usta, tijelo se mora ugrijati dok treskavica ne prestane zatim normalno pokriti i naravno odmah snižavati čepićima ili sirupom. dok se tijelo trese temperatura raste i u roku pola sata s 38,5 naraste na 40,5. mokrača je imala jaaaaaaaaako težak miris. brrrrrr, grozno, ali kod nas je bilo tako.
odmah po primitku u bolnicu je dobila dvije flaše infuzije jer je tijelo izrazito dehidriralo i četiri dana je primala atb u venu zatim smo nastavili 7 dana s cedex-om 3,5 ml jednom dnevno. temperatura je prestala rasti tek nakon treceg atb.
7 dana po prestanku atb napravili smo krvnu sliku i sve je u redu, ali nas još čekaju detaljne pretrage kod pedijatra nefrologa.
uroinfekt je dosta nezgodan, čest kod djevojčica i sklon je ponavljaju.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 31 pro 2008, 19:10

uh Zira, kod nas nije tak gadno valjda jer smo nakon dan i pol otišli kod doc i dobili taj atb (krivo sam napisala, 180mg odnosno 5 ml jednokratno dobiva- no ona je velika, tvoja miskica je mala)

ali kazes tek nakon treceg, tak mi je rekla i doc koju sam zvala, zapravo ona kaze da moze i 5 dana temp rasti i atb jos ne djelovati :ne...ajde drzite fige ..pusa
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 01 sij 2009, 12:41

visoka temperatura i treskavica je specifična za uro infekt.

ne bas. Tipicna je za upalu gornjih uro dijelova, tipa upale bubrega i uretre, a ne za cistitise.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 01 sij 2009, 12:56

bubrege je doc pregledala, sve je bilo ok :dunno nju nis ne boli, malo ju je jucer busa bolila u par navrata, piski normalno, piskica ne smrdi, pije puno...
ali evo, nocas nije imala temperaturu sve od ponoci pa i sada, znaci skoro 12h bez temperature, pa valjda je konacno atb poceo djelovati ...
ona jos pajki, nakupilo joj se pa neka nadoknadi

hvala cure i sve najbolje u 2009. :xmah !
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 01 sij 2009, 15:48

bubrege je doc pregledala, sve je bilo ok

i super.
samo nek ona pije antibiotik, tak je sad nebitno jel cistouretritis, ili pijelnefritis, il ureteronefritis... glavno da dijete ozdravi.
ima antibioti kak se spada, mamu u blizini, i bila bu fit za tren oka.
mazi ju i grli. i nek pije puno tekucine.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zira » 01 sij 2009, 16:18

swenova mama je napisao/la:ne bas. Tipicna je za upalu gornjih uro dijelova, tipa upale bubrega i uretre, a ne za cistitise.

kod nas je bilo baš to, pa sam možda poopćila.

sa cistitisom sam se susrela ja jednom i nije bilo temp, ali je zato mokrenje bilo izrazito bolno.

Sanika je napisao/la:uh Zira, kod nas nije tak gadno valjda jer smo nakon dan i pol otišli kod doc

tak smo i mi, bili smo u zaraznoj drugi dan temperature i to je n. prvi uro-problem što je doktore dosta začudilo jer je odmah rezultiralo upalom bubrega i bakterija je ušla u krvotok.

sad, kad smo već kod toga kakva je prevencija, osim naravno pravilnog brisanja, higijene... šta je s nekim čajevima ili sokovima tipa brusnica ili nešto istog svojstva, a da se može primjenjivati na maloj djeci. ovdje bih se svakako bazirala na biljnoj bazi, nešto što ne može štetiti, a kod djece s tim problemima da može biti od velike preventivne pomoći?
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la swenova mama » 01 sij 2009, 17:06

imas kapi brusnice. Medjutim, ja bih svakako otisla na pretrage cijelog uro traksta s djetetom (isla sam s manjim kad je imao uro infekt s 4 mjeseca kod privatnice u zgb-u, obavila snimanje i sve sto je trebalo da se ustanovi ima li neki drugi problem koji je doveo do upale).
Mi smo tada imali, dok se nije ustanovilo da nema refluks, preventivno neke ant, malu dozu i te neke kapi od brusnice (s tim da je kod njega bila dokazano eserihija).
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 01 sij 2009, 18:45

evo cijelu prošlu noć i današnji dan ništa, ni temperature, super je bila volje a sad opet u 17:45 - 39,4 .... valjda je to normalno :(
i da, nema treskavice, jedino sad ta visoka temperatura, nadam se da su to zadnji traci bolesti pa da ce vecerasnji atb srediti bestije do kraja...

jel bi trebala mozda sutra opet CRP vaditi ili da je ne mucim?

i pitanje, sad sa skoro pa 6 vjerojatno je samo stvar u lošem brisanju guze (uči se sama pa je poslušala kako se to radi ali mi je rekla kak se prvo obrisala od pipe prema guzi pa istim papirom ponovila :( ....tu mi se cini da lezi uzrok) , a ne u nekoj mani, kaj ne? ili i nama ne gine UZV?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zira » 01 sij 2009, 22:14

sanika ne znam trebaš li ili ne nastaviti pretrage, mene bi svakako zanimala krvna slika nakon terapije.

swenova mama je napisao/la:Medjutim, ja bih svakako otisla na pretrage cijelog uro traksta s djetetom

da, obavezno, i liječnicu su nas uputili na daljnje detaljnje pretrage, spominjali su pretrage na nekoliko nivoa, tj. kontrola uzorka iz različitih dijelova trakta, a uzv smo napravili još u bolnici. i izolirana je esherihija coli.
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 01 sij 2009, 23:43

mene bi svakako zanimala krvna slika nakon terapije

to se podrazumijeva, ali mislila sam možda i tijekom terapije da se vidi djeluje li atb

evo sad opet temperatura, nakon što smo je oko 18h snizili i nije je imala uopće....ko da dok djeluje atb bude sve ok, a onda krene jovo nanovo... :(
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 01 sij 2009, 23:53

tako je meni bilo kad sam zadnji puta imala esherichiju - temp. skoci na 40.5, pa padne za stupanj, pa opet skoci i tako danima. nazalost treba vremena da skroz padne.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la watani » 02 sij 2009, 00:02

Sanika je napisao/la:evo sad opet temperatura, nakon što smo je oko 18h snizili i nije je imala uopće....ko da dok djeluje atb bude sve ok, a onda krene jovo nanovo... :(

nemoj klonut duhom :hug
treba vremena kod ovakvih infekcija.
ovak je kak Likmama veli.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 02 sij 2009, 01:11

Sanika - samo da dam malo podrške :hug
i vidi ovo što sam našla
Osim za otkriće akutnih upalnih reakcija, procjene koncentracije CRP-a korisne su i u procjeni napredovanja bolesti, odnosno učinkovitosti terapije. Tako će npr. uspješnom primjenom antibiotske terapije CRP koncentracija u serumu pasti brže od sedimentacije eritrocita, pa se praćenjem njegove koncentracije može spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

s ove stranice http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1394/
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la † Sanika » 02 sij 2009, 11:15

hvala cure :srca

Ina baš smo zato jutros krenuli u privatni lab izvaditi krv i vidjeti jel CRP pada ali oni ne rade :svadja A nocas oko 4 je opet zakurila 38,6, sad je ok, ali uz sve jos joj curi nos da jedva dise, curi prozirno, pa mi sve nekak izgleda da nam se na uro infetk nakalemila i viroza...
Ne znam kaj da sad radimo, nasa doc je na go, zamjena na drugom kraju grada ali nema labos...dal da cekamo popodne pa pravac Klajceva ili tak kak kazete, strpljen spasen? Stalno me strah nedajboze te uro sepse...kak se to uopce prepoznaje?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 02 sij 2009, 11:18

nazovi Helenu. Jesi li pokusala u onom labosu u domjanicevoj?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la † Sanika » 02 sij 2009, 11:25

Helena non stop zauzeta, Bradza u Domjanićevoj ne vadi krv. Radi Breyer, vjerojatno ćemo tamo...
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la barboza2 » 02 sij 2009, 15:59

i mi nazalost imamo s tim dosta iskustva. m je sa 6 mj zavrsila na šalati sa eserihijom i kasnije su joj dijagnosticirali refluks. to je bilo prije 4 ipol godine i svo ovo vrijeme se borimo. bakteriju smo sasvim slucajno otkrili, trebali smo na redovnu kontrolu i dan dva prije sam ja primijetila da ima laganu temp, 38,2 u guzi. rekla sam to pedijatru i spomenula da je vecer prije povratila (sto sam ja pripisala novoj kasici koja joj se kao nije svidjela) i da je navecer uzasno nervozna i razdrazljiva. njemu je to bilo dovoljno da prepozna simptome uroinfekta. dakle temperature su karakteristicne ali ih ne moraju ni imati, ili mogu biti cudne tipa sad ima sad nema, cas je visoka cas je niska.
otada kad god zakuri vadimo crp. nas dr ga ima u ordinaciji, pikne je u prstic i za par min nam ocita nalaz, platim to naravno. otad vise eerihiju nikada nije imala ali je dobila jednom proteus nakon sto je bila na zahvatu rjesavanja refluksa, isto ga sredili kurom atb i vise nikad nista. normalno svaki dan uzima profilaksu.
trebalo je 4 godine da se refluks povuce.
inace te kapi od brusnice koje se spominju zovu sa cranactin.jako su dobre i imas ih u gotovo svakoj ljekarni.
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 02 sij 2009, 17:03

je za cranactin znam, imam ga i doma, ali to cemo nakon atb, jer je navodno tako bolje a ne znamo ni koja je bestija u pitanju

evo bili smo vaditi krv, sad su leukociti pali s 13 od neki dan na 5,7 danas, a crp sa 113 na 90 - tako da se potvrdila moja sumnja da nam se na uroinfekt nakalemila viroza :angry
bili smo kod doc i kaze da taj crp jako sporo pada kod uroinfekta, da mu treba i 10 do 15 dana, tako da je vrijednost ok, cedax djeluje, al treba se sad izboriti s curonosicem i virozom ...
no bitno da cedax radi svoj posao pa nema straha od uro sepse...

jao drage moje ja sam gotova, nocima ne spavamo, stalno sam u strahu, samo cudo ce biti ak se ne porodim ranije :ne
al samo da je malecka ock

pusa i hvala, javim se :xmah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 06 sij 2009, 21:39

gotov je nalaz, i kaže da je urinokultura sterilna...radili smo ga prije uzimanja antibiotika, ali navecer, ne prvi jutarnji...pa sad ti znaj :conf
ona je inace skroz ok, jos cu joj danas dati atb a sutra vidjeti s doc kaj dalje

:mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 06 sij 2009, 22:30

bas sam danas pomislila na vas, kako ste, jel bolje :mah
Sanika je napisao/la:gotov je nalaz, i kaže da je urinokultura sterilna...radili smo ga prije uzimanja antibiotika, ali navecer, ne prvi jutarnji...pa sad ti znaj ..

meni su jednom objasnili da to moze biti tako ako nema dovoljan broj bakterija (znas ono, 10 na neku) pa ispadne nemjerljivo :dunno
gle, onaj prvi urin koji je dala je bio los (
puno bakterija, 10-12 leukocita, eritrociti ..
), i taj je skroz dovoljan da se posumnja da je nekakva upala mokracnih puteva u igri.
vidjet ces sto ce ti doc sutra reci.
glavno da je bolje.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 07 sij 2009, 12:01

hvala Watani :srca

ma ona je super, ko da nis nije bilo, samo se ne usudimo jos van na ovu zimu pa smo u kucnom pritvoru :roll: :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.