Sada je: 11 kol 2026, 16:20.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 08:45

[quote="Anni"]na ovoj stranici ima dobrih informacija o sc dijeti( na njemackom)...kada se stranica otvori na lijevoj strani postoji opcija "LINKS".
pod tom opcijom ima dosta linkova--vecinom na engleskom..

http://www.scdiet.de

Ova je dobra, zaista možeš sve saznati, možda i malo prevedem za one koji ne znaju njemački.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 sij 2009, 08:52

noarocito je dobar clanak o povezanosti crijeva i mozga... probaj M prevesti koliko stignes, pa cu ja onda sljedeci tjedan prevest ostatak.
Anni

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 08:54

Nastojati ću preko vikenda kada imam više vremena.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 sij 2009, 09:31

stray_cat je napisao/la:oxalati su takodje jedan od faktora

http://www.greatplainslaboratory.com/ho ... alates.asp

uz oxalate ide i low oxalate diet http://www.lowoxalate.info/

daj molim Te napisi listu zabranjenih i dozvoljenih namirnica kod te dijete , ja cu napisati isto kod Sc dijete... tako da se mogu raditi paralele.
Hvala
Anni

PostPostao/la stray_cat » 16 sij 2009, 12:41

ova lista ima poslozene sve namirnice

http://www.lowoxalate.info/food_lists/a ... _chart.pdf

http://www.lowoxalate.info/recipes.html tu se moze procitati uputa za ocitavanje sto je dozvoljeno sto nije
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 sij 2009, 12:46

hvala Ti, al mi koji ne znamo engleski opet nismo puno otkrili.
Anni

PostPostao/la stray_cat » 16 sij 2009, 13:17

pa imas listu namirnica sa oznakom za da ili ne za svaku dijetu

na 9 stranica

toliko engleskog ces znati?
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 13:54

Anni je napisao/la:noarocito je dobar clanak o povezanosti crijeva i mozga... probaj M prevesti koliko stignes, pa cu ja onda sljedeci tjedan prevest ostatak.

Autizam i GI problem
By Jody Goddard

Nedavna istraživanja pokazuju da više od 50% djece s autizmom imaju GI (gastrointestinalne)simptome, alergije na hranu(Horvath).

Antifungalna terapija na recept i terapija alternativnih lijekova je uobičajeno u upotrebi, ali čini se da ništa ne daje"odgovor" na ove kronične mikrobiološke probleme.

Promijenjena crijevna propusnost je nađen u 43% bolesnika autističara (Harvard University) Crijevna propusnost, obično naziva "propustljiv gut", znači da postoji veći od normalnog razmak između stanica prisutnih u crijevnom zidu. Ti veliki prostori postoje u tankom crijevu, te omogućuj neprobavljenoj hrani i ostalim otrovima da uđu u krvni tok. Kada nepotpuno probavljenja hrana uuđe u tijelo, imunološki sustav napada nosače protiv "stranca" koji dovodi do alergije i osjetljivosti na hranu. Stalna aktivnost protutijela izaziva upalne reakcije kada se jede hranu ponovno. U kroničnim upalama IgA je snižen. Dovoljna razina IgA su potrebne kako bi se zaštitilo intestinalni trakt od clostridie i kvasca. Smanjena razina IgA omogućuje još dalje mikrobnu proliferaciju u intestinalni trakt. Pronađeni su nedostaci Vitamina i minerala su i zbog toga «curenje» crijeva je glavni problem.

Primjer je najvećeg nedostatka vitamina B12. B12 apsorpcija je inhibirana rano u tom procesu, jer se apsorbira B12 u ileum (zadnji nastavak tankog crijeva). Vitamin B12 je neophodan za metabolizam masti i ugljikohidrata i sintezu proteina.
Vitamin B12 sudjeluje u proizvodnji mijelinskih ovojnica, s masnim slojem koji izolira živce u mozgu. Također je neophodan za formiranje neurotransmitora u mozgu.). S dovoljno B12 i folne kiselina u krvotoku crijevne stanice se mogu podmladiti svakih 3-4 dana.

U zdravom intestinalnom traktu tankog crijeva i želuca ne naseljavaju se bakterije. Kada je u ravnoteži flora kolona izgubljena, mogu bakterije migrirati u tanko crijevo i želudac, što koči probavu. Kvasac kao i ostali proizvodi toksina kao što su organske kiseline također mogu oštetiti intestinalni zid.

Specifičnim ugljikohidratima Dijeta ™ (SCD ™) je namijenjen za zaustavljanje začaranog kruga malabsorptionih klica i uklanjanje izvora energije iz mikroba.

SCD ™ omogućuje jednostavne ugljikohidrate, ali zabranjuje kompleksne ugljikohidrate. Na dijeti se kreće s uvodnom dijetom, koja se sastoji od ograničenog izbora hrane. Sljedeći stupanj je dijeta koja omogućava mnogo više hrane, ali zahtijeva da se sve voće i povrće bude kuhano i kako bi se lakše probavilo. Sirovo voće, povrće, orasima i sjemena su dodani na dijeti kasnije.

Specifičnim ugljikohidratima dijeta je jedina dijeta koja cilja na malabsorptiona pitanja koja su toliko rasprostranjena u djece s Autizmom. Uklanjanjem namirnica koje se ne mogu ispravno probaviti, energetski izvor za neželjene, patogene reakcije se eliminira.

IZVORI

Knjiga:

Rastavljanje začaranog kruga,
by Elaine Gottschall mr.sc.

Ne znam je si li mislila na ovaj članak, probala sam prevesti srž.
Zadnja izmjena: marijanama; 16 sij 2009, 22:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 sij 2009, 14:19

http://www.scdiet.de/gehirn/gehirn.htm

na ovaj sam clanak milsila. M , bas Ti hvala sto prevodis.. i na taj nacin omogucujes da informacije dodju i do onih kojima neki od stranih jezika ne lezi bas do te mjere da mogu duze textove razumjeti....... ja sam u guzvi pa ne stignem...
Anni

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 14:47

Odnos mozga i intestinalnog trakta

Spominje 7 poglavlje pod tim naslovom knjige autorice Elaine Gottschall u kojem dosta opisuje utjecaj hrane na shizofreniju, epilepsiju, puno je istoga s člankom odozgora samo izdavajam:

Iako je intestinalni trakt anatomski daleko od mozga, i dalje je za znanstvenike ostao zanimljiv za istraživanje kao mogući uzrok neurološki poremećaja.

Utvrđeno je da određene skupine hrane, slabe probave i malabsorpcije vitamina i minerala imaju utjecaj na funkcioniranje živčanog sustava.

Gotovo stotinu godina je poznato da mikroorganizmi u crijevnom traktu mogu proizvoditi toksine koji utječu na moždane funkcije. Daje povijesni pregled tko je šta učinio, tu izdvajam:

Internista dr. C. Orian, uz objavljivanje svoje knjige "The Missing Dijagnoza", on je razvio koncept kandidijaza (Hefepilzinfektion) kao izvor mnogih psihičkih i fizičkih bolesti. Koncept je zasnovan na temelju da je neuravnotežene crijevne flore, a osobito u kvaščeve neravnoteže. Razlog je to, sve hranjiva a ne apsorbirana i neprobavljena hrana ugljikohidrata (škrob i šećer) ima najveći utjecaj na rast crijevna bakterija. Nusprodukt fermentacije, D-mliječna kiselina, je u neuobičajeno velikim količinama proizvedena. Trenutno, se pretpostavlja da su te kiseline, zajedno s drugim proizvodima, zapravo crijevna bakterija koja prodire u mozak i truje moždane stanice.
..završen prevod

iako je članak atraktivnog naslova, po meni ne kaže baš puno, ne kaže kako to truje moždane stanice, da li one odumiru ili im mijenja fukciju itd...itd...
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 16 sij 2009, 14:59

negdje sam cak procitala da lezije na mozgu koje se nalaze kod nekih pacjenata sa Multiplom sklerozom i borreliozom mogu biti uzrokovane : bakterijama, gljivama, virusima i metalima.
Isto su nasli kod obdukcije kod osoba sa autizmom lezije istog izgleda.( ne sjecam se u kojoj mjeri su one bilie izrazene..mislim na broj obduciranih).Mada je meni taj podatak malo cudan jer manje vise kod vecine djece sa autizmom se na magnetskoj rezonanci ne vide nikakve lezijske promjene u mozgu.
Anni

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 15:56

Studije autopsija u proteklih dvadeset godina indiciraju razlike u veličini stanica kod ljudi s autizmom. Neuroni u limbičkom sustavu izgledaju manji i međusobno su bliži jedan drugome, dok neuroni u ostalim dijelovima mozga mogu biti manji ili veći nego što je uobičajeno. Čini se da postoji manjak Purkinjevih stanica (živčane stanice koje se nalaze u drugom sloju kore maloga mozga) u malom mozgu. Veličina nekih stanica čini se da ovisi o starosti osobe: mozak autistističnog djeteta je veći od normalnog a mozak odraslog autista je manji nego je to uobičajeno.
Postmortalne i studije MR-a (magnetske rezonance) su pokazale da su mnoge značajne strukture mozga umiješane u nastanak autizma. Te strukture uključuju mali mozak, koru velikog mozga, limbički sustav, žuljevito tijelo, bazalne ganglije i moždano deblo. Druge studije su usmjerene na ulogu neurotransmitera kao što su serotonin, dopamin i epinefrin.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 19:52

Ajmo se mi lijepo vratiti na osnovnu temu posta. Dugo nitko nije dao neki recept. Ja sutra idem u nabavu u Geu u Domjanićevu ulicu u Zagrebu jer su mi rekli da ona drži proizvode bez kazeina i glutena od francuske firme valpiform: :oft
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 16 sij 2009, 21:29

Ne znam da li ste znali:

Nova tehnika visoke senzibilnosti za utvrđivanje glutena u proizvodima

U Napulju je, posredstvom Instituta za biokemiju proteina (IBP), grupa stručnjaka, pod vodstvom Sabata D'Auria, osmislila novu tehniku za utvrđivanje glutena u namirnicama. Inovativna metodologija utemeljena je na korelativnoj fluorescentnoj spektroskopiji (FCS) i na visokoj senzibilnosti koja uspijeva otkriti i najmanje tragove glutena u proizvodima od široke potrošnje, posebno tamo gdje se oni ne očekuju te će tako biti moguće zaštititi mnoge pacijente koji boluju od celijahije. Celijahiju uzrokuje pretjerani imunosni odgovor organizma na gluten.

Gluten je od tijela osobe koja pati od celijahije tretiran kao infektivni agens i tanko ono na njega reagira imunosnom reakcijom koja izaziva oštećenja a to za posljedicu ima nesposobnost apsorpcije i drugih nutrijenata iz hrane.

Gluten se uglavnom nalazi i hrani, ali može se skrivati i u drugim proizvodima od široke potrošnje kao što su ljepila vrećica i poštanskih maraka, vitamini, medicinski pripravci itd. Na tržištu Amerike i Europe postoje proizvodi bez glutena, ali kako precizira D'Auria: "Komercijalna informacija može često zavarati.

Primjerice pizza ili kozmetički proizvod na kojima stoji etiketa na kojoj piše Bez glutena mogu sadržavati vrlo niske količine kojih ni sami proizvođači nisu svjesni s obzirom na nisku senzibilnost testova koji se trenutačno koriste pri ispitivanjima. Naša će im metoda utoliko olakšati posao jer će pomoću nje moći direktno utvrditi i minimalne količine neželjenog sastojka". Znanstvenici trenutačno rade i na tome kako da metodu pojednostave da bi ona bila lako prihvatljiva i jednostavna za uporabu i od nespecijaliziranih osoba kao što su primjerice pacijenti.
Izvor: http://www.molecularlab
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 17 sij 2009, 12:12

ima li nekih saznanja o tome kada bi to trebalo doci u upotrebu?
Anni

PostPostao/la marijanama » 17 sij 2009, 14:31

Anni je napisao/la:ima li nekih saznanja o tome kada bi to trebalo doci u upotrebu?

Vratiti ću se na tu stranicu gdje sam to našla pa vidjeti, i javiti ako što nađem, ali bilo bi zgodno kada bismo nosili sa sobom neku baterijicu-detektor koji zviždi (kao onaj na vratima trgovina kada lopov proba nešto ukrasti iz trgovine), tada nas sigurno veliki divovi proizvodnjehrane ne bi tako lako "veslali" :klanja , zar ne?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 17 sij 2009, 17:32

dobra ideja, bilo bi zvizduka vise nego na jednoj utakmici.
Anni

PostPostao/la la_luna » 23 sij 2009, 15:06

Palacinci
110 g. Schär Brasna
2 jaja
1 kasike istopljenog margarina (za one koji ne znaju Becel je bez mlijeka ali ima soje)
250 g Mlijeka (ja sam pravila sa sojinim al sigurno ide i sa rizinim mlijekom)
mali soli,
U jednoj posudi brasno, so, margarin i jaja izmijesati. Polako dodavati mlijeko i sve dobro izmijesati da nebude grudvica...masu ostaviti par minuta da odstoji...ugrijati ulje ili margarin na tavi i dodati 3-4 kasike smjese i istanjiti ...temperaturu smanjiti i cekati da se smjesa stvrdne, onda okrenuti i sa druge strane ispeci...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la la_luna » 23 sij 2009, 15:09

Ah ja ako ostane palacinaka ja ih ostavim za drugi dan i pravim od njih rezance za supu umijesto tijesta...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 15:13

la_luna je napisao/la:Ah ja ako ostane palacinaka ja ih ostavim za drugi dan i pravim od njih rezance za supu umijesto tijesta...

draga laLuna baš mi je drago da si se javila. hvala na receptu. Valjda je odnos rižinog u količini i normalnog mlijeka isti 8obzirom na intoleranciju trošimo rižino)?
gdje si' šta je nova kod Vas?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 23 sij 2009, 15:22

Ja stavljam ili sojino ili rizino u istoj mjesi i palacinci su bili super, meni se vise svidjaju od normalnih :mrgreen: ...a kod mene kisna pada decki nervozni zbog toga pa me nema ni na karti :mrgreen: ...upravo spavaju pa reko da nabrzaka napisem ovaj jedan recept...kako medenko?
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 15:29

la_luna je napisao/la:Ja stavljam ili sojino ili rizino u istoj mjesi i palacinci su bili super, meni se vise svidjaju od normalnih :mrgreen: ...a kod mene kisna pada decki nervozni zbog toga pa me nema ni na karti :mrgreen: ...upravo spavaju pa reko da nabrzaka napisem ovaj jedan recept...kako medenko?

Puno bolje, od kada nosi taj pojas (mada mislim da je ipak sve rezultat mnogobrojnog i različitog rada s njim).
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 23 sij 2009, 16:25

Knedle za supu

Potrebno:
1 jaje
2 supene kašike kukuruznog brašna
1 i ½ supena kašika bezglutenskog brašna
2 supene kašike ulja

Priprema: 1 cijelo jaje dobro umutiti viljuškom da bude pjenasto. Zatim dodati 2 kašike ulja i dalje mutiti da masa bude kompaktna. Dodavati malo pomalo uz stalno mućenje 2 supene kašike kukuruznog brašna, a nakon toga 1 i ½ kašiku bezglutenskog brašna. Sve zahtijeva stalno mućenje. Kada supa provri, u nju stavljati masu. Prethodno se uzme viljuška ili mala kašika od kafe, umoči u vrelu supu i njome se vade knedle i stavljaju u supu. Potrebno je da kašičica bude vruća da masa ne ostaje u kašici. Knedlice kuhati oko 10 minuta da postanu mekane.
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 16:45

Knedle za supu ala la luna

Potrebno:
1 jaje
2 supene kašike kukuruznog brašna
1 i ½ supena kašika bezglutenskog brašna
2 supene kašike ulja

Priprema: 1 cijelo jaje dobro umutiti viljuškom da bude pjenasto. Zatim dodati 2 kašike ulja i dalje mutiti da masa bude kompaktna. Dodavati malo pomalo uz stalno mućenje 2 supene kašike kukuruznog brašna, a nakon toga 1 i ½ kašiku bezglutenskog brašna. Sve zahtijeva stalno mućenje. Kada supa provri, u nju stavljati masu. Prethodno se uzme viljuška ili mala kašika od kafe, umoči u vrelu supu i njome se vade knedle i stavljaju u supu. Potrebno je da kašičica bude vruća da masa ne ostaje u kašici. Knedlice kuhati oko 10 minuta da postanu mekane.

Ovo ti je prava stvar, tako da mu malo zamijenim kvinoju koju obično stavim u juhu umjesto tjestenine. Sada imam i treći izbor. Taman.
Zadnja izmjena: marijanama; 23 sij 2009, 22:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 17:47

zar ne treba knedlice malo posoliti? Ja na isti nacin radim knedle od bademovog brasna..ali umjesto ulja stavim svinjsku mast.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la la_luna » 23 sij 2009, 18:48

mogu se posoliti ali posto ja trosim neki zacin od Alnavit bez glutena i konzervansa a slici vegeti samo ima problem sto ima podosta soli pa se cesto zeznem pa tako ublazujem supu :mrgreen: ...daj i ti koji recept ti sigurno imas vise nago ja a najveci problem u dijeti je za mene da mi nekad nestane ideja sto je sigurno i kod drugih slicno a i ostali hajte malo recepata nema veze nek su i najjednostavniji mozda nekome naumpadne da bas to nije dugo kuhala...hajmo cure dajte recepata!!!! :mrgreen:
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 20:28

Bravo laluna za recept, izvrsno s mi ispale i pojeo ih ko veliki u juhi, danas umjesto kvinoje.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 24 sij 2009, 21:33

la_luna je napisao/la:mogu se posoliti ali posto ja trosim neki zacin od Alnavit bez glutena i konzervansa a slici vegeti samo ima problem sto ima podosta soli pa se cesto zeznem pa tako ublazujem supu :mrgreen: ...daj i ti koji recept ti sigurno imas vise nago ja a najveci problem u dijeti je za mene da mi nekad nestane ideja sto je sigurno i kod drugih slicno a i ostali hajte malo recepata nema veze nek su i najjednostavniji mozda nekome naumpadne da bas to nije dugo kuhala...hajmo cure dajte recepata!!!! :mrgreen:

Koje vrste jela Ti trebaju? jesi li dobila u lab. knjigu recepata?
Anni

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 21:40

Anni kaj samo nju pitaš? sve nam treba od onih poput tebe koji su sve to prošli. Kaj Vi u Njemačkoj dobijete knjigu recepata?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 24 sij 2009, 21:56

da u lab. nako vadjenja krvi i testa napisu recepte pa se dobi par za juhe, zatim mesna jela, priloge, slastice. napitke..nije nesto puno al eto.
Anni

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.