Sada je: 03 kol 2026, 17:40.

sarma

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

sarma

PostPostao/la TiFilMama » 18 sij 2009, 16:58

znam da ste vec sigurno o ovome pricale, ali ja ne mogu naci :dunno
htjela bih vas pitati, sto sve stavljate u sarmu- mislim na fil
naime, moja sarma je uvijek tvrda
stavim mijesno meso, rizu, sol, papar, nekada malo poprzim luka i slanine- ali uvijek mi je meso tvrdo
jaja ne stavljam

ideje?
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: sarma

PostPostao/la mrava » 18 sij 2009, 17:11

Ja stavljam iste sastojke kao i ti, i jaje stavim. Možda ti je tvrda zbog puno riže? ili nekad zna u mesu prevladati junetina više od svinjetine a junetina je tvrđa, tj. suha. :dunno
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la suzica » 18 sij 2009, 17:27

I ja stavim jaje i nije mi nikad tvrda.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lastavica » 18 sij 2009, 17:36

možda je razlog u načinu pripreme fila
u MMovom receptu ( iz Večernjeg od onog nekog poznatog kuhara :) ) miješano meso se propere u mlakoj vodi, to daje rahlost

ja sam jedanput krenula s tim no meso mi pocelo nestajati :mrgreen: , tako da to ne radim
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la malamaja » 18 sij 2009, 18:56

Ja samo znam, da u sarmu nikad ne stavljam rižu :lol
U sarmu ide meso, 2/3 svinjetine, 1/3 junetine...ako se stavlja pola pola može zato biti suha, tj. tvrda.
Sitno sjeckana slanina ili panceta i jaje, sol, papar i to je to.
Eh da, i zaprška kako kakže moja baka s malo crvene paprike da sarma ne bude blijeda :mrgreen:
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la TiFilMama » 18 sij 2009, 21:04

ako mi je tvrda a nema jaja, kako li bi tek bila tvrda da stavim jaje :dunno
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la yra » 18 sij 2009, 23:29

Probaj je malo dulje kuhati.
I meni je ponekada tvrda ako se "žurim", pa je prerano maknem sa vatre.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lilly » 18 sij 2009, 23:48

Ja radim sarmu na malo drukciji nacin, tatin recept;
Na luku i masti (inace ne koristim mast, ali ovo ne ide drukcije), dinstam mijesano mljeveno meso, zacinim (crvena paprika, sol, papar), i onda dodam rizu i ribani krumpir.. To se sve jos malo prodinsta. Kad se malo ohladi filam listove zelja. U rajnglu na dno stavim prazne listove, pa poslazem sarme, neka suhoga i rezanog zelja i opet pokrijem listovima. Zalijem s vodom, dobro je kad "poperem" zdjelu u kojoj se dinstalo meso. Sarmu lagano kuham dobra tri sata , a onda ju stavim u pecnicu jos jedno sat, mozda i dva..Moj tata ju radi na sparetu na drva, ali dobra je i ovak.
Okus je malo drukciji, i nema puno juhe, voda se pokuha pa ostane vecinom mast. Ja inace nisam ljubitelj sarme, ali ovu tamanim samo tako. Zasitna je, ne treba prilog, jer je krumpir vec unutra.

Jedino sto mi je trebalo 5-6 puta da mi uspije ko tatina, ali ove godine sam ga nadmasila. Inace to radim samo za Bozic i Novu godinu..
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kristina4 » 19 sij 2009, 13:17

Ja ovako:

1. mrkva sitno nasjeckana, 2.persin, 3.bijeli luk, 4.crveni luk, 5.riza - preporucam na 6.pola kila mesa jednu dobru saku rize, onda crvena paprika, paradajz pire, ulje i voda, sol i papar.

Meni je isto bila na pocetku kuharske karijere :D tvrda, ali mislim da je problem bio u rizi, kad sam povecala mjeru, sada je puno bolja.

Jos bih preporucila na dno serpe staviti suho meso, rebra i sl. onda je puno bolja.
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 19 sij 2009, 13:28

Isto mislim da se nedavno pisalo o sarmi. Nakon toga sam ju radila pravi puta u životu po ovom receptu i škicala postupak, jer slika vrijedi...

http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=247

ispala je odlična.

jel fora možda u dužini kuhanja? koliko dugo ju kuhaš?
folne
Mladenka

PostPostao/la Kristina4 » 19 sij 2009, 14:28

Definitivno je sarma to bolja sto se duze kuha na tihoj vatri, u ovom receptu iz topica iznad mene-crochef se spominje 2-2,5 sata.
Ipak, mislim da tvrdoca smjese unutar sarme nema puno veze s duzinom kuhanja, vec treba kroz iskustvo malo probati, vec sam rekla s kolicinama sastojaka, moje iskustvo je da vise rize daje rahliju smjesu + ulje i voda.
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TiFilMama » 19 sij 2009, 16:40

ma kuham je oko 2 sata :dunno

kada dodam vodu onda mi sarma pliva, pa ja onda uzmem manju rajnglu, napunim je vodom i tu rajnglu stavim na sarme, tako da su mi sarme pod vodom
mozda je u ovome caka :dunno
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kristina4 » 19 sij 2009, 16:51

Ja sarmu poklopim keramickim tanjurom i tako kuham, isto vrijedi za punjene parike i punjene listove rastike (kupusa) ili sto bi kod nas rekli japrak. ;)
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Many » 19 sij 2009, 19:14

potpisujem da vise rize + voda+ ulje daje rahliju smjesu. dakle...u fil staviti vode nema sanse da bude tvrd fil.
ja sarmu uvjek radim sa cistom junetinom (od lopatice) i stavljam ogruglo zrno rize.
kuham je dugo i polako...preko sarmica stavim neko suho meso( ovisi sta imam) i bude odlicna!
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Natasa36 » 20 sij 2009, 14:24

Ja sam sinoć radila sarmu ali sam umjesto riže stavila - ričet (ječam, orzo?)
Ne znam kako će to biti, javim (a javim i da li je sveki pala u nesvijest od toga, jer nju sablažnjavaju eksperimenti na starinskim receptima...)

Inače, ja na ca 1/2 kile do 70 dkg mesa stavim 1 jaje, meso je pola-pola svinjetina i junetina i s tim mesom faišrani špek. Podinstam luka i to dodam u meso, soli, papra... i ništa više.
Stavljam zapršku sa crvenom paprikom i kuham najmanje 2 sata. Jedemo ju drugi dan (i još jednom iza toga), kad se dooobro prekuha uz kobasicu (uzmemo kod mesara baš kobasice za kuhanje, divota jedna).

MM kaže da su mu moje sarme bolje od svekinih jer su njezine bile vječno tvrde a moje nisu :)
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la jale » 20 sij 2009, 14:36

sve se razmisljam da li da vam kazem kako ih ja pravim :cool cak je i mama rekla da sam nju nadmasila (a njene su savrsene ;))

:srca

faširano - isključivo šarena junetina kupljena i faširana meni na očima ;), šakica riže, zavisi od količine faširanog, mora biti protkano a ne pola pola.
biber, crvena paprika, 1/3 šolje od čaja paradajz sosa (gušćeg)
sve izmiješam, motam u listove kiselog kupusa koji je satak odstajao u običnoj vodi.
redanje:
2 reda samo listova kupusa na dno, red sarme, red suhog mesa, red sarme, red suhog mesa, red listova kupusa, zalije se sa 1/2 šolje (odokativno da ne bude prepunjen lonac) razmućenog paradajz sosa, tanjir veličine pretis lonca da pritisne to sve.
staviti na laganu vatru, kad prošišti kuhati još sat i po.

:znoj
kad mi padne na um da motam po sat vremena (a mora se što prije da ne nadođe riža, to je ključno) male malene sarmice...
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Natasa36 » 20 sij 2009, 14:52

Sad si me podsjetila:
Ja ispirem zelje, ali ne puđtam da odstoji u vodi, nego doslovce sekundu pod vodu (da smanjim kiselinu a da ne izvučem sav C vitamin).
Redam sarme na posteljicu od rezanog zelja i ako mi ostane, stavim još rezanog po vrhu...
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la jale » 20 sij 2009, 14:59

ostavljam u vodi jer uglavnom pravim od domaćeg a on bude jako slan ;)
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MALICA » 20 sij 2009, 15:28

Nemojte meso puno raditi rukama,samo lagano promiješati,i bez jaja ;)
MALICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Daphne » 20 sij 2009, 16:04

i meni je sarma nekad znala biti tvrda. al sam se dosjetila da bi rizu mogla kratko prokuhati. dakle priej nego ju umijesam u meso, skuham ju do pola. onda ju ohladim kroz hladnu vodu i umijesam u meso. dodam luka jaje i zacine i motam ....
svi kazu da je super!

edit: dodah rijec rizu, da bude jasnije
Zadnja izmjena: Daphne; 21 sij 2009, 13:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
Daphne

PostPostao/la Beppa Joseph » 20 sij 2009, 16:08

Natasa36 je napisao/la:Sad si me podsjetila:
Ja ispirem zelje, ali ne puđtam da odstoji u vodi, nego doslovce sekundu pod vodu (da smanjim kiselinu a da ne izvučem sav C vitamin).
Redam sarme na posteljicu od rezanog zelja i ako mi ostane, stavim još rezanog po vrhu...

Ja perem listove, zar gube C vitamin tako?
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Natasa36 » 21 sij 2009, 10:49

C vitamin se otapa u vodi, pa si mislim - što kraće je pod vodom, više će ga ostati (a kod kuhanja valjda završi u saftu tj. juhici od sarme - a meni je to najfinije :) )

Isperem list po list, kratko i to je to :dunno
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la jale » 21 sij 2009, 13:32

:dunno koliko znam ne sapire se vodom vec temperaturom se unistava.
mislim da od sapiranja nema stete osim malo manje soli :dunno

daphne to tvoje meni zvuci jaaako komplikovano :proljece
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Daphne » 21 sij 2009, 13:34

sto? prokuhati malo rizu? pa nije ...
stavis rizu da malo prokuha, za to vrijeme odvojis listove kupusa, properes( ja to ne radim) pripremis meso, nasjeckas luk, procijedis rizu i pustis malo hladne vode po njoj, ubacis u meso, dodas zacine promijesas i motas... nista strasno...
Daphne

PostPostao/la jale » 21 sij 2009, 13:43

:D nesporazum :) napisala si
Daphne je napisao/la:i meni je sarma nekad znala biti tvrda. al sam se dosjetila da bi ju mogla kratko prokuhati. dakle priej nego ju umijesam u meso, skuham ju do pola. onda ju ohladim krz hladnu vodu i umijesam u meso. dodam luka jaje i zacine i motam ....
svi kazu da je super!

a ja kontala da prokuhas listove :D
:bis
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Daphne » 21 sij 2009, 13:48

ups... tako je to kad su prsti brzi od mozga.... odo popravit...
Daphne

PostPostao/la Solea » 22 sij 2009, 12:24

jaoooo zene, majke, kuharice
sta ga vi komplicirate s tom sarmom :lol:

dobro veli mani.

evo ja rizu stavljam al ne pretjerujem u kolicini, jaja ne, vodu da.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la mamainana » 22 sij 2009, 12:38

Solea je napisao/la:jaoooo zene, majke, kuharice
sta ga vi komplicirate s tom sarmom :lol:

dobro veli mani.

evo ja rizu stavljam al ne pretjerujem u kolicini, jaja ne, vodu da.

kad sam se udala sarma mi je izgledalo kao nedostižno jelo koje nikad neću znati napraviti :mrgreen:
zato ne pretjerujemo
(do udaje kuhala sam samo nedeljne ručkove,
znala sam napraviti pašticadu, punjena teleća prsa...,
ali juha mi je bila znanstvena fantastika, a tek sarma
nedostižno jelo :lol )
zato ja volim ovu raspravu o sarmi ;)
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 22 sij 2009, 13:58

ma samo ti (iz)voli ;)
nisam se ni ja uhvatila sarme bas odmah nakon sto sam naucila skuhat jaje il puding iz vrecice :lol
al da ne znam napravit sarmu tek bih od ovih upta dobila poriv za bijeg od bilo kakvog pokusaja :mrgreen:
hocu rec da mi se cini kako ima puno nepotrebnih izmisljanja tople vode.

evo npr. opce poznata stvar je da se sarma kuha duuuugo (pa po mogucnosti i jos malo). jel tako ;)
a riza se kuha kratko. ono, kako koja, ovisno o sorti (bijela, smedja, dugo zrno, okruglo...blablabla), al recimo npr. 10-15-20 min., ok?

i sta sad treba posebno prvo prokuhat rizu pa ju napolobradjenu dodat mesu i motati u sarmice koje ce se onda kuhati jos bar 2 sata, a sve zato da sarma u konacnici ne bude tvrda?! ma daj.

dalje,
jaje nije potrebno stavljati u smjesu za sarmu. ali nije ni greska, ono, mozes a i ne moras. jaje bi imalo ulogu povezivanja smjese (zato je jaje obavezan dodatak fasirkama i npr. punjenim paprikama) pa u tom smislu mozda pocetnicima i ne bi bilo zgorega dodati ga ako se boje da sarmice nece biti dovoljno dobro smotane i misle da bi se prilikom kuhanja mogle razmotati i meso, odnosno smjesa, raspasti i raskuhati.

dalje
(ako pravis sarmu s rizom, netko ne pravi. ja da)
u smjesu za sarmu osim mljevenog mesa, rize, luka, soli, papra, slatke paprike (sitno sjeckane slanine, i opcenito zacina po zelji) pozeljno je dodati i malo vode da ta riza ima "mjesta" za nabubriti prilikom kuhanja.

kod motanja i slaganja sarme bitnije je da su sarmice medju sobom u dodiru, onako gusce poslagane nego da su jako cvrsto zamotane. dapace, kod motanja sarme treba misliti i na to da ce smjesa tijekom kuhanja mrvu narasti ;)

kiseli kupus (zelje) peres samo ako ti je prekisel ili preslan. u ovo doba godine meni obicno jos uvijek nije, radim s domacim.
kako bi lakse zamotala sarmu s listove kupusa potrebno je odrezati onaj debeli dio.
po nekim receptima se listovi preliju vrucom vodom kako bi se dodatno smeksali i bili jos podatniji za zamatanje sarme. obicno se ovo radi kod pripreme onih eksta malenih sarmica.

po zelji jos dodajes suho meso, ili ne. i laganu zaprsku, ili ne.

evo, nakon ovako dugackog posta o sarmi zbrisat ce i one koje jos nisu :lol
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Many » 22 sij 2009, 14:46

amen! :klanja
Many
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži