Sada je: 12 kol 2026, 21:02.

Povišica invalidnina!?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Povišica invalidnina!?

PostPostao/la Imge » 19 sij 2009, 21:47

otocanka, stima obracun A-B=C :mah i naknada od CZSS. ajde vidi jos jednom :proljece
ne znam kako si dobila svoju cifru?

i mozda da editiras svoje cifre da nisu tu na javnom dijelu :dunno

a evo jos jedna pomoc kome treba - mozete preracunavati i neto u bruto i obrnuto, trebate samo znati faktor odbitka i prirez svoje opcine:
http://www.rrif.hr/kalkulator.asp
:mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 19 sij 2009, 22:08

Lidija, it's OK, ma kontam ja sto ti pricas, ali ja sam bila sokirana kad sam podatke stavila u kalkulator.

moja imaginarna mama iz primjera je samohrana, ima samo jedno dijete, presretna je da uopce radi, da uopce ima placu skoro 6000 kuna i da je netko hoce drzati na pola radnog vremena.... ne moze raditi po ugovoru o djelu jer nema kad i kome ostaviti bolesno dijete, pa samim tim nema nacina ishoditi dodatni porez... ima maximalni odbitak od 3240,00 kn, 0 uplata poreza po placi, samim tim nema sanse za povrat. i plus mizeriju od mirovinskog doprinosa... ama, strahota...
na to sam mislila... no, da ne sirim temu, znate vi to jako dobro i bolje od mene... :proljece
mene je najvise iznenadio taj obracun za mirovinski doprinos, to je bio point
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 19 sij 2009, 22:24

Ne znam jel' mama imaginarna ili ne, ali ako nije - provjerite nema li pravo na koeficijent 1 za dijete s invaliditetom.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 19 sij 2009, 23:32

enđi je napisao/la:Gledala sam danas emisiju Normalan život ,kada je Mirjana (faith) iznijela našu problematiku vezano za plaću ...

:p to sam ti bila ja....mene već to toliko muči da nemogu zaspati,stvarno. I ipak je na kraju istina da su previdjeli da nam je plaća rasla...Jao,koliko posla za udruge,treba ih jako pritisnuti da nam to vrate!
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Otocanka » 19 sij 2009, 23:39

Imge je napisao/la:otocanka, stima obracun A-B=C :mah i naknada od CZSS. ajde vidi jos jednom :proljece

Plavuša :mrgreen: :oops:

Imge je napisao/la:a evo jos jedna pomoc kome treba - mozete preracunavati i neto u bruto i obrnuto, trebate samo znati faktor odbitka i prirez svoje opcine:
http://www.rrif.hr/kalkulator.asp

Izvrstan link - hvala :hug
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la enđi » 20 sij 2009, 13:46

Joj, Nemesis tek sam kasnije vidila da si to ti ,sorry! ;)
Po njima izgleda, da mame koje su ostvarile status majke njegovateljice ce i dalje primati 2.500 kuna, a mi koje prelazimo na dopust preko HZZO idemo po proračunskoj osnovici po kojoj cemo primati od 65 ili 50% ovisno dali imaš ili ne 12.mjeseci neprekidnog radnog staža prije traženja dopusta. Sada se treba samo nadati da če izjednačit naša primanja kako smo primale od 11 .mjeseca 2008.,jer kada su oni donosili zakon mi smo primale 2.000 kuna .
Nemesis reci mi dali i ti ove godine tražiš dopust preko hzzo-a?
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 20 sij 2009, 14:05

tako je endji :)

Razlikujemo:
- Naknada place za vrijeme koristenja dopusta za njegu djeteta s tezim smetnjama u razvoju - u iznosu 65% proracunske osnovice mjeseco =2161,90 kn
- Naknada place za vrijeme koristenja prava na rad u SRV radi njege djeteta s tezim smetnjama u razvoju (prema obracunu na ovom topicu, objasnjeno na primjeru)
jedno i drugo ide preko HZZO
i
- Naknada place roditelja njegovatelja - u iznosu 5 osnovica za ostvarivanje prava po osnovi socijalne sigurnosti (2500,00 kuna)
prava uredjuju odredbe Zakona o socijalnoj skrbi.

i malo o doprinosima za ovu 3. vrstu naknade:
Roditelju kojemu je priznat status roditelja njegovatelja Ministarstvo nadlezno za poslove socijalne sigurnosti isplacuje naknadu i uplacuje doprinose za obvezna osiguranja na najnizu mjesecnu osnovicu za obracun doprinosa za tekucu godinu, do 15. dana u mjescu za prethodni mjesec (uplacuje se dop. za mio 1. i 2. stup, za ZO, za zdr. osiguranje zastite zdravlja na radu i dop. za zaposljavanje).

Lidija - u mom zadatku dijete je imalo 30% utvrdjenu invalidnost. ispravit cu i dodati taj podatak, iako je u formuli to naznaceno. hvala na opasci, nisam skontala da to nisam upisala. :)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 20 sij 2009, 14:22

enđi je napisao/la:Mene zanima dali i nas mame koje smo ostvarile dopust po starom zakonu kači onih potrebnih famoznih 12.mjeseci rada prije nego se dobije dopust za njegu i skrb djeteta?

dok se ne raspetlja situacija s priznavanjem ili nepriznavanjem staza za one koje hoce produziti dopust do 8.godine - evo i sluzbena HZZO definicija sto je to zapravo staz osiguranja:

Uvjet za ostvarivanje prava je staz osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana pocetka koristenja prava. Staz osiguranja = staz ostvaren na temelju radnog odnosa,obavljanja djelatnosti, primanja naknade place po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti (ili, jos preciznije - neprekidni staž od 12 mjeseci odnosi se na staž osiguranja /uplate dopirnosa iz rada, bolovanja te naknada plaća (naknade plaće na bolovanju koje dobiva osoba kojoj je istekao radni odnos i to dok joj traje bolovanje).
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la majčica » 20 sij 2009, 15:17

Dali možda netko zna,kad budu ulaćivane,naknade za nas koji smo na dopustu do 7 g.
Kako to bude išlo preko HZZO,JER AKO JE KAO OVIMA NA NORMALNOM PORODILJNOM A NJIMA JE BILA DANAS,jesmo li mi ljudi drugog reda pa će nama biti krajem mjeseca. :conf
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la enđi » 20 sij 2009, 16:59

Majčice,za nas koje smo na dopustu do 7.godine plaća se uplačuje uglavnom oko 20.u mjesecu ;danas npr. je stigla invalidnina za dijete,u ponedjeljak je bio uvečani dječji,tako da bi danas ,eventualno sutra trebala biti uplačena i plača.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 20 sij 2009, 17:02

Smatram da kada budemo preko hzzo-a da će nam se uplačivat krajem mjeseca,kao i kada smo primale porodiljnu naknadu.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la majčica » 20 sij 2009, 17:03

Hvala ti,srce si :srca
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 20 sij 2009, 21:26

enđi je napisao/la:Gledala sam danas emisiju Normalan život ,kada je Mirjana (faith) iznijela našu problematiku vezano za plaću ,žao mi je jednino šta mama iz Splita nije bila malo bolje upučenija oko te problematike da se može nadovezat.Kako će nam biti, izgleda da trebamo čekat do očitovanja 31.01. i nadat se da nečemo izvuč kao i uvijek kraći kraj.

Žao mi je jer ja stvarno nikakve prihode - o tom o čemu vi cure pričate - ne primam .I sada krećem na porodiljski pa sam skupa sa mužem zbunjolka šta su sve nacifrali ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 20 sij 2009, 22:24

Imge dali mi možeš pomoči oko izračunavanja za dječji doplatak,to me zanima za dječji koji ide po dohodovnom cenzusu;kako piše na stranicama mirovinskog to je ukupni dohodak umanjen za poreze i prireze,ali kada sam ja to zbrojila i podjelila na broj članova ,meni ne ispada ukupni iznos dohotka kako je mirovinsko poslao u svom rješenju ,njima je naš ukupni dohodak viši,neznam kako?! :conf
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 20 sij 2009, 22:42

Andrij, od 0101.2009.stupio je na snagu novi zakon za roditelje i rodilje,pročitaj ovaj link:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2727.htm
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 21 sij 2009, 00:42

enđi :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la andrij » 21 sij 2009, 13:38

enđi je napisao/la:Andrij, od 0101.2009.stupio je na snagu novi zakon za roditelje i rodilje,pročitaj ovaj link:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2727.htm

andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 21 sij 2009, 20:47

Gledam i ne vjerujem koliko ste zabrijale.... ja se nemogu niti prisiliti da pročitam sve te zakone a kamoli da ih upamtim. :dunno Dok pročitam prvih par redova neznam više što je pisalo na početku. :shock: A trebala bi proćitati par stranica NN, nemam pojma kako to uspjevate. :shock:
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 21 sij 2009, 22:19

enđi je napisao/la:Nemesis reci mi dali i ti ove godine tražiš dopust preko hzzo-a?

Da,u lipnju. Baš se radujem ponovnom posjetu zdravstvenom...zadnji put je izgledalo ovako :baba ,opet su mi krivo ovjerili doznake...
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la suzaks » 22 sij 2009, 12:52

Imge napisa:
Uvjet za ostvarivanje prava je staz osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana pocetka koristenja prava. Staz osiguranja = staz ostvaren na temelju radnog odnosa,obavljanja djelatnosti, primanja naknade place po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti (ili, jos preciznije - neprekidni staž od 12 mjeseci odnosi se na staž osiguranja /uplate dopirnosa iz rada, bolovanja te naknada plaća (naknade plaće na bolovanju koje dobiva osoba kojoj je istekao radni odnos i to dok joj traje bolovanje).

Imge i cure kojima je bitan ovaj staž osiguranja - ne spada li i svo ovo vrijeme u kojem ste dobivale naknadu preko soc. skrbi RADNIM STAŽEM ? Dopust NIJE prekid radnog odnosa - prema tome i to vam vrijeme ulazi u staž osiguranja?
Dal krivo brijem???
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la enđi » 22 sij 2009, 15:00

Imge i cure kojima je bitan ovaj staž osiguranja - ne spada li i svo ovo vrijeme u kojem ste dobivale naknadu preko soc. skrbi RADNIM STAŽEM ? Dopust NIJE prekid radnog odnosa - prema tome i to vam vrijeme ulazi u staž osiguranja?
Dal krivo brijem???

U potpunosti se slažem sa suzaks,jer mi mame koje tražimo dopust ,kao nastavak nakon djetetove 7.godine,nije isto kao i one mame koje prvi put traže dopust,jer u pravu si kad kažeš da nam je svo ovo vrijeme išao radni staž ,po tome ispada da ostvarujemo uvjet da primamo plaću od 65% po proračunskoj osnovici.Pošto sam ja izgleda među prvima koja traži to novo pravo do djetetove 8.godine,ja ću uskoro znat dali je to tako ili ne!Uglavnom još nitko ne zove iz hzzo-a,uskoro se bliži dan kada mi istječe pravo do 7.godine,tako da se uskoro pripremam da opet idem malo do njih da vidim šta je s tim,čisto da ne zaborave na moj predmet,ha-ha.
što se tiče toga da smo pročitale ovaj novi zakon i nekoliko puta; moramo to tako ,jer u protivnom svi od socijalnog radnika ili službenice u hzzo-u ti može govoriti šta oni žele ,a ti bi u protivnom samo klima glavnom i mislia da je tako ,jer neznaš drugačije.
Meni je npr.moja socijalna radnica kada sam ja na samom početku tražila invalidninu za dijete ,odmah rekla da nemam pravo na to i da ne predajem nikakve papire ,nekoliko mjeseci sam se ganjala sa njom,a moj sin je inače u invalidskim kolicima,da tek kada sam dobro proučila zakon i izvikala se na nju ,ona mi je rekla da sam u pravu i invalidnina mi je odobrena,toliko o našim pravima koje imamo.Prava su tu ,ali opet sve ovisi kako je netko uporan i upučen da ta prava i ostvari.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 22 sij 2009, 15:36

Plava je napisao/la:Gledam i ne vjerujem koliko ste zabrijale.... ja se nemogu niti prisiliti da pročitam sve te zakone a kamoli da ih upamtim. :dunno Dok pročitam prvih par redova neznam više što je pisalo na početku. :shock: A trebala bi proćitati par stranica NN, nemam pojma kako to uspjevate. :shock:

A KAKO DRUGAČIJE , kad pišu zakone tako da moraš čitat ko blesav da bi skonta šta je pisac tio reć.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 22 sij 2009, 15:54

Ja to jednostavno nemogu čitati i skontati istovremeno. Možda kad bi mi netko odmah objašnjavo pa da ja zapišem :dunno . Ili kad bi to bio neki krimić :lol lakše bi se čitalo :lol
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 23 sij 2009, 20:51

suzaks je napisao/la:Imge i cure kojima je bitan ovaj staž osiguranja - ne spada li i svo ovo vrijeme u kojem ste dobivale naknadu preko soc. skrbi RADNIM STAŽEM ? Dopust NIJE prekid radnog odnosa - prema tome i to vam vrijeme ulazi u staž osiguranja?
Dal krivo brijem???

nazalost, mislim da je to krivo.

qoutam ponovno:
suzaks je napisao/la:Uvjet za ostvarivanje prava je staz osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana pocetka koristenja prava. Staz osiguranja = staz ostvaren na temelju radnog odnosa,obavljanja djelatnosti, primanja naknade place po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti (ili, jos preciznije - neprekidni staž od 12 mjeseci odnosi se na staž osiguranja /uplate dopirnosa iz rada, bolovanja te naknada plaća (naknade plaće na bolovanju koje dobiva osoba kojoj je istekao radni odnos i to dok joj traje bolovanje).

ajmo redom:
uplate dopirnosa iz rada - mislim da je to jasno
bolovanja - i to je jasno
i naknada plaća (naknade plaće na bolovanju koje dobiva osoba kojoj je istekao radni odnos i to dok joj traje bolovanje). ovo stvara nedoumicu. a kljucna rijec je prekid, istek radnog odnosa i naknada za bolovanje koja se dobiva kad radni odnos istekne.

suza, jel sad jasnije? to nazalost nije ono sto si ti rekla :cry:
(podsjecam - govorimo o 12mjesecnom stazu koji prethodi danu kad nastupa pravo na neku od naknada HZZO-a)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la enđi » 23 sij 2009, 21:22

suzaks je napisao/la:Uvjet za ostvarivanje prava je staz osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana pocetka koristenja prava. Staz osiguranja = staz ostvaren na temelju radnog odnosa,obavljanja djelatnosti, primanja naknade place po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti (ili, jos preciznije - neprekidni staž od 12 mjeseci odnosi se na staž osiguranja /uplate dopirnosa iz rada, bolovanja te naknada plaća (naknade plaće na bolovanju koje dobiva osoba kojoj je istekao radni odnos i to dok joj traje bolovanje).

Mislim da je suzaks htjela reči,da se ne računa u radni staž samo ono vrijeme prije nego smo preko centra otvorile dopust do djetetove 7.godine,već vezano za nastavno pravo preko hzzo-a za dopust do djetetove 8.godine ,mi mame koje smo bile na dopustu do djetetove 7.godine i imamo neprekidni radni staž, a po meni svi novi korisnici dopusta za njegu i skrb djeteta s teškočama u razvoju neće moći tražiti dopust ,ako nemaju uvijet od 12.mjeseci neprekidnog radnog staža.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 23 sij 2009, 21:35

kontam :). ja stalno imam u glavi prvo otvaranje dopusta.
inace, mozda bi tu fakat mogao biti izlaz u slucaju da bude problema s prijelaznim odredbama i priznavanjem prava :)

(kad kazem izlaz - ja vec pusem i na hladno kad vidim kako su zaribali skupinu mama koje su prosle godine priijevremeno rodile - jer njihovo pravo na produzenje rod. dopusta u ovoj godini uopce nije navedeno u zakonu. pravo je preskoceno, zaboravljeno !!!!!!???? (ovo je off, ali, eto kao primjer :cry: . zalosno :cry: )
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 29 sij 2009, 11:40

blizi se 31. sijecnja pa sam jucer malo zvala svoj izvor i pitala sto je s Pravilnikom.
kazu mi da se nista jos ne zna kao sto se ne zna sto ce Pravilnik zapravo rijesiti, pojasniti, definirati (naime, moj izvor nema u rukama nikakav nacrt, prijedloge...iz kojih bi se moglo ista iscitati)

osim toga, tek sad, kad je niz novih zakona stupilo na snagu - zamijecen je citav niz propusta, nelogicnosti, krsenja prava roditelja/djeteta...
bit ce tu posla i vise nego sto se mislilo...
(govorim samo o setu zakona koji se direktno ticu grupe roditelja koji ovdje pisu - zakon o doprinosima, zakon o rod. i roditelj. potporama, zakon o obveznom ZO, o drugim zakonima da ne pricam...)

:(
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kristina2002 » 29 sij 2009, 14:23

pozdrav svima....
već vas dugo pratima ali ništa ne pišem....
pa sada evo i mog osvrta i pitanja.....
ja sam na njezi s djetetom oko 2,5 god jer sada ima 3,5 ...
kontrolno vještačenje je u 10 mj.
bila sam danas na neljubaznom zdravstvenom.....
rečeno mi je da još dugo neće znati o čemu ja trenutno pričam....
a ujedno im nije jasno što ja tražim kod njih kad ne moram nigdje ići do prije rujna 2009. ....
e a ja onda imala drugo pitanje: šta da sad radim , da li imam pravo na drugo djete s posebnim potrebama, pa bar na uvečani dd ili invalidninu.....a oni će : to morate pitati negdje drugdje a ja vas ne mogu uputiti gdje....
da li netko zna ako dans odaberem hzzo dali se računa moj radni staž koji je bio do jučer? da li imam pravo na uvečani dd i za drugo djete? i ako mi se prvom djetetu dg pogoršala da li mogu zatražiti invalidninu prije rujna i gdje? i dali se zaista ne moram brinuti do rujna o svojim primanjima jer ostaju ista?

hvala
s poštovanjem k.p.
kristina2002
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 29 sij 2009, 14:47

Ja sam sve informacije o tome dobila kod svoje socijalne radnice....u Centru za soc. skrb.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 29 sij 2009, 15:23

ja sam na njezi s djetetom oko 2,5 god jer sada ima 3,5 ...
kontrolno vještačenje je u 10 mj.
bila sam danas na neljubaznom zdravstvenom.....
rečeno mi je da još dugo neće znati o čemu ja trenutno pričam....
a ujedno im nije jasno što ja tražim kod njih kad ne moram nigdje ići do prije rujna 2009. ....
e a ja onda imala drugo pitanje: šta da sad radim , da li imam pravo na drugo djete s posebnim potrebama, pa bar na uvečani dd ili invalidninu.....a oni će : to morate pitati negdje drugdje a ja vas ne mogu uputiti gdje....
da li netko zna ako dans odaberem hzzo dali se računa moj radni staž koji je bio do jučer? da li imam pravo na uvečani dd i za drugo djete? i ako mi se prvom djetetu dg pogoršala da li mogu zatražiti invalidninu prije rujna i gdje? i dali se zaista ne moram brinuti do rujna o svojim primanjima jer ostaju ista?

Ako sam dobro shvatila ti si na dopustu zbog njege djeteta, primas naknadu. Dijete nema invalidninu. Kontrolno vjestacenje u listopadu.
Sto se tice tvoje naknade, ona je trenutno 2.500,00 kn, automatizmom prelaska na HZZO (si moraju preci) i ako se ne poveca proracunska osnovica, naknada ce se smanjiti na nekih 2.160,00.
Ako smatras da je ostecenje djeteta vece, da se dijagnoza ''pogorsala'', imas pravo traziti kontrolno vjestacenje ranije i to na CZSS, i u smislu prava na osobnu invalidninu i ''veliki'' dd.

E sad, ono sto ne razumijem je dio koji pises o drugom djetetu ?!?!!?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.