Sada je: 13 kol 2026, 07:36.

VJEZBACI 2009

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

VJEZBACI 2009

PostPostao/la MAJA Skopje » 17 sij 2009, 11:32

Da vidimo ko sta radi i vjezba u Novoj Godini.?
Evo mi prvi da unistimo topic jer bukvalno nista ne vjezbamo. Skoro 2 mjeseca ne vjezbamo nista.
Ako ovo vidi doktor tesko nama. Megjutim jednostavno je nemoguce vjezbati tempom kojim smo ove 4 godine vjezbali i ici u skolu. Vise radimo na grafomotorici, pisanje i socijlaizaciji. Sto se hodanja tice jos uvjek ruke prema gore, desna noga zeza. Eto to je to. Mislili smo za raspust da raspalimo vjezbu , al moja mama je pala i povredila kuk pa je u bolnici pa ja trcim gore dole tako da sanse za vjezbu nikakve.
Da cujemo vas kako ste i gde ste sa vjezbom.?
:mah
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: VJEZBACI 2009

PostPostao/la Lotta » 17 sij 2009, 21:53

pozdrav svima :mah
eto i nas malo da se javimo..
mi ipak vjezbamo, mada nam se vjezbice dosta promijenile u odnosu na pocetak, i sto se tice kolicine i same vrste vjezbica.
sto znaci da vise nismo toliko na strunjaci, vec najvise vjezbamo iskorak, stajanje i hodanje po koljenima.
lovro je sve vise svjestan svojih mogucnosti i vec ga je jako tesko zadrzat na strunjaci ili bilo gdje da bude bar sekundu na miru.
kolicinski smo smanjili radi vec viseput spomenute defektoloske i logopedske terapije.
uglavnom, napredujemo, polako ali napredujemo. sad vec moze do 10 koraka na koljenima u komadu bez da izgubi ravnotezu, dok je pocetkom 12mj mogao svega 2.
defektoloski nam je ajde malo krenulo.u biti ako gledam na sam pocetak, dosta je i tu napravljeno. ima jos ohoho, ali krenulo je.
eto, tolko od nas, trebali smo u pon na kontrolu al nam prebacili na pocetak 2 mj.

Majo, mogu si mislit kako ste na knap s vremenom. ipak je drugacije kad se ide u skolu, a bome je bitno i da se vjezbaju i ostale stvari ako stekaju.
kako je sad jovan sa socijalizacijom?jel vec odradio druzenja s djecom, kako ide?
svim vjezbacima :mah
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 17 sij 2009, 22:03

O i mi smo jako vrijedni, nakon što su praznici prošli. Svaki dan vježbamo doma vježbe za motoriku, pa senzoriku-trenutno oralnu stimulaciju za razvoj govora, nosi slušalice Tomatisa. Počeo je nositi i pojas od jučer navečer, što je isto vježba za koordinaciju tijela u prostoru, defektologica radi PECS metodu za bolju komunikaciju svaki dan, logopedica ga "šlifa" na svoj način 2x tjedno, radni terapeut 2x tjedno odrađuje svoj dio i tako svaki dan iz dana u dan ko pravi " :drink u duetu". I ne ide nam loše.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nora28 » 18 sij 2009, 00:12

Majo, :hug i svim drugim vjezbacima veliki pozdrav!
Samo da napomenem da ne vjezbamo kao prije, nadala sam se kao i Maja da cemo za praznike malo vise ali se jako prehladila, zatim ju je dva tjedna drzao jaki kasalj tako da se nismo previse umorili od vjezbi. Desna noga zeza i to poprilicno ako ne pazi.
Skola je pocela, pocele su padati petice, javlja se cak i za citanje, iz pocetka se jako sramila, sad se hvala Bogu oslobodila. Jedva je cekala da pocne skola. Ujutro idemo do najblizeg skijalista/sanjkalista bolje reci da se zenska malo provede.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 10:23

MAJA Skopje je napisao/la:Da vidimo ko sta radi i vjezba u Novoj Godini.?
Evo mi prvi da unistimo topic jer bukvalno nista ne vjezbamo. Skoro 2 mjeseca ne vjezbamo nista.
Ako ovo vidi doktor tesko nama. Megjutim jednostavno je nemoguce vjezbati tempom kojim smo ove 4 godine vjezbali i ici u skolu. Vise radimo na grafomotorici, pisanje i socijlaizaciji. Sto se hodanja tice jos uvjek ruke prema gore, desna noga zeza. Eto to je to. Mislili smo za raspust da raspalimo vjezbu , al moja mama je pala i povredila kuk pa je u bolnici pa ja trcim gore dole tako da sanse za vjezbu nikakve.
Da cujemo vas kako ste i gde ste sa vjezbom.?
:mah

Hej, tek sad sam skužila, jel ovo topić samo za školarce ili primate i "vrtićance"? Da ne ispadneno nepristojni?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 18 sij 2009, 17:39

I ja sam bila u neznanju kao i ti - ovo je topic za vježbače dr Polovine.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 18:52

MaMi je napisao/la:I ja sam bila u neznanju kao i ti - ovo je topic za vježbače dr Polovine.

E onda nam nije mjesto tu jer mi vježbamo motoriku na drugom mjestu. Sorry
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 19 sij 2009, 01:47

ma nije to samo za te vjezbace..pa mi ne idemo kod dr.polovine pa ja svejedno tu i tam pisem..i mi smo 'vjezbaci'..

a mi vjezbamo isto hodanje na koljenima i iskorak i nazad i hodanje po stepenicama i zapravo sve sto i inace ali kroz dan a ne u nekom roku znaci tih 45min il sat vremena..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lotta » 20 sij 2009, 11:49

lulamae je napisao/la:ma nije to samo za te vjezbace..pa mi ne idemo kod dr.polovine pa ja svejedno tu i tam pisem..i mi smo 'vjezbaci'..

tocno tak. i lu je nasa :hug
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 20 sij 2009, 13:14

Lotta je napisao/la:tocno tak. i lu je nasa

za sve ima mijesta
;)
mi po starom... vježbamo i opet vježbamo....i čitajuči vas moramo koristiti ovo vrtičko vrijeme jer kada krene škola krenu i druge brige
Luka je dobro, još uvijek mora puno vježbati što se tiče grube motorike i uz to naravno i finu motoriku tj. grafomotoriku.... napredka ima ....polako... jest polako ali ima i zadovoljni smo....
nedavno je netko napisao da se na svaki papir na kojem dijete vježba grafomotoriku napiše datum i da se čuva je super ideja. ( iako su mi se te šare bare činile ništ koristi )... jer kada pogledam papire i bilježnice od prije godinu dana i sada ...... i kada vidim da prije nije mogao nacrtati krug a sada zaokruži slovo ili broj je super
i od sada na svaki papir pišem i datum i čuvam ... i nadam se da ču nakon godine dana opet uspoređivati sa zadovoljnim smješkom...
u vrtiču je dobro iako nema ništa posebno što se tiče defektologa i slično , ali se nekako snalazi među dijecom, a najviše voli kada teta svira na harmoniku...
pozdrav svim vježbačima :mah
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 20 sij 2009, 17:36

Lotta je napisao/la:
lulamae je napisao/la:ma nije to samo za te vjezbace..pa mi ne idemo kod dr.polovine pa ja svejedno tu i tam pisem..i mi smo 'vjezbaci'..

tocno tak. i lu je nasa :hug

Znači li to da primate i nas?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MAJA Skopje » 20 sij 2009, 18:35

Ma nisu tu samo vjezbaci Polovine. Nego svi koji vjezbaju. Megjutim bio je ranije topic na kojem smo pisali ali se izgubio i imao je puno strana pa rekoh da otvorim novi da se osvezimo. :)
Svi su dobrodosli. :hug
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 20 sij 2009, 18:58

Hvala na dobro došlici. Red je da se u tom smislu i predstavimo. Zovemo se Medenko, i imamo 3 godine i za par dana 3 mjeseca. Osnovna nam je dijagnoza nerazvijen govor, a prepostavka je stručnjaka da on polazi od slabije razvijene (cjepivo 5 u 1, hidrocefalus koji se spontano povukao ali utjecao na senzomotoričke puteve, detaljnije o nama ima na drugom postu mib-a) senzorike, grube i fine motorike pa se naše vježbe kreću u tom krugu uz pomoć stručnjaka. Kada je trčao imao je rukice u zraku, vježbali smo i sada lijepo trči s rukicama prema dolje kao i druga djeca, povremeno je hodao na prstima, nakon vježbica normalno hoda. Kako je napisala i lulamae da vježbaju hod niz stepenice između ostaloga, i mi smo do nedavno vrlo intezivno vježbali silaženje niz stepenice. Sada to ide sasvim dobro uz pridržavanje jednom rukom za gelender, te više ne prakticiramo kao posebnu vježbu, jer vježba mu je ionako svaki dan uz i niz stepenice kada idemo van (jer nam je stan na 1. katu). Vježbe dobijemo od fizioterapeutice kod koje ide 2x tjedno i onda mi svaki dan vježbamo po cca pola sata do najviše 45 minuta. Polako napuštamo i vježbe grube motorike jer po fizioterapeutici smo to svladali i nalazimo se u razini trogodišnjaka. ostala nam je loša fina motorika, pa vježbamo zakopčavanje i otkopčavanje gumbi, guranje ključa u bravi i okretanje, oblaćenje i svlačenje (tu ima i senzorike). Najteže je s njim olovka i papir. Čitam fliperin opis klinca, ne znam kako ga je ona dobila na to, ali naš je tu uporan. tek na naš zahtjev povuče crtu na papiru ili onoj posebnoj ploči i bris...ne da mu se više...Eto toliko za sada od nas. :mase
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 21 sij 2009, 08:16

marijanama je napisao/la:Najteže je s njim olovka i papir. Čitam fliperin opis klinca, ne znam kako ga je ona dobila na to, ali naš je tu uporan. tek na naš zahtjev povuče crtu na papiru ili onoj posebnoj ploči i bris...ne da mu se više...Eto toliko za sada od nas.

kada je Luka imao 3g nije ni mogao držati olovku u ruci... non stop mu je ispadala ili ju je uhvatio da ni sama neznam kako.... onda tremor na rukicama ......a i sa 4 godine sa olovkom i papirom je bilo jako teško. tada je trebao samo povuči crtu te uhvatiti pravilno olovku a crta je bila tako da je stavio olovku ( bojcu ) u ruku i na papir i povukao bez nekakvog cilja i kraja , znači crta je nastavila svoj put i po stolu. nije se znao zaustaviti na kraju papira....
odmah ostavi olovku i gotovo...
sada je ipak bolje. može spojiti točke ili po istočkanom slovu povlačiti crte i tako napisati slovo ili napraviti krug ili nešto zaokružiti... ( ipak ima nakakvog početka i kraja)
ali trebalo je puno, puno vremena, puno papira, puno strpljenja da bi i do ovoga uopče došli....
treba ga sa nečim zainteresirati jer bijeli papir ispred njega i olovka u ruci mu nije nimalo privlačno... iako ga još bojanke nezanimaju....
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 21 sij 2009, 08:44

Moj je slatki kada mu ponudiš bojanku onda je prelista cijelu i ostavi. Očito ga još ne interesira iako mu je tu i tamo ponudimo. Sada fakin, kako mu ploča s olovkom koja je vezana nekom špagicom za tu ploču, stoji na njegovom stoliću povremeno uzme, povuče crtu i ode dalje. Zadnja dva do tri dana je iopak "strpljiviji" pa uz naše nagovaranje povuče i nekoliko crta.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrvica_09 » 21 sij 2009, 14:19

Lilep pozdrav svim vježbačima! :mah

Mi bi vam se isto htjeli pridružiti, malo smo manji (4.5 mj) ali nadam se da ćete nas primiti... :)
Mi vježbamo u poliklinici Polovina već 2.5 mj, a odnedavno i na Goljaku, još uvijek ne mogu odlučiti koji način vježbanja bi bio bolji za nas pa zasad vježbamo na oba mjesta, ali recimo da smo ipak malo više priklonjeni metodi prof. Polovina.
Naša dg u poliklinici Polovina je CPK - paraparetski obrazac, a na Goljaku - blagi distoni sindrom, kaže dr da se ne radi o nikakvoj patologiji već malim odstupanjima...(dr.Žućko) :conf
Uzv mozga - stanje nakon krvarenja II stupnja, hipoksično - ishemijske promjene 1-2 st.

Na zadnjoj kontroli prof. mi je rekla da je jako zadovoljna kako mali napreduje, u skladu je sa svojom dobi, već mj dana se okreće L/T i izvlači ručice, odiže se na šakice sa ispruženim prstima, jedino ponekad malo "zapliva" na trbuhu-
Mislim da nam je ono vježbanje od 3 sata na dan od samog starta donijelo rezultate i zato mislim da je ova metoda koju propagiraju u poliklinici Polovina zaista učinkovita, iako nažalost svi oko mene misle da ja bespotrebno mučim svoje dijete i da njemu nije ništa....ja sam se umorila objašnjavajući zašto se mora vježbati... :(
mrvica_09
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nuna » 21 sij 2009, 14:55

Vidim da su nam se pridruzili novi vjezbaci i zelimo dobrodoslicu svima.Evo nismo se ni mi nikako ove blagdane javljali,bili smo sredinom mjeseca u polovine na kontroli,i dosta je bolja ali je malo savijena u trupu i sad nekako moramo na tome najvise raditi.Ona se s nogu ne spusta ja je ispravljam kolikomogu ali to zavrsi njenom recenicom:Pusti me,ja cu sama,dosadna si mama:(2,4 god.)I tako u krug,strah me da ce prohodat prije nego uspijemo sve ispravit.Inace smo krenuli na bazen na Poljudu-Split,pa i tamo vjezbamo(Halliwick plivanje)kad idemokuci to je takva tuga jer biona mogla u vodi bit cijeli dan.Pa smo jos krenulii na glazbenu radionicu e tu je tek ludilo,pjeva,svira(tuce po instrumentima),plese(njise selijevo desno),to je ludilo s njom,postala je prava mala curica.A meni fali moja mala bebica.Eto toliko od nas,veliki pozdrav svima posebno Lulamae i Martinoj mami,by by :srca
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 21 sij 2009, 16:54

nemam bas puno vremena za pisanje. samo da vas svih pšozdravim i zazelim dobrodoslicu svim novim vjezbacima.
pisemo se kad bude vise vremena.
nuna :mah
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 21 sij 2009, 18:34

:mah svim novima
Mi smo stari, vježbamo i održavamo stanje nakon operacije.
Za sad je sve pod kontrolom.Idemo na plivanje 3puta tjedno, terapija u kući 3 puta, i naravno vježbanje sa mnom

Nora028 :mah i Maja :mah
Zadnja izmjena: breg; 21 sij 2009, 23:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la marijanama » 21 sij 2009, 19:17

Nuna, Nora i ostali da koga ne zaboravim Hvala na dobro došlici :ruka
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lotta » 21 sij 2009, 22:56

marijanama, pa naravno da ste dobrodosli! :hug i svi ostali naravno..
lijepo je citat da svi pomalo napredujemo, a ovim malima zelimo puno strpljenja, na pravom ste putu :mah
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 22 sij 2009, 01:25

pa dobro dosli svi vi novi :mah

breg..a gdje vi to idete na plivanje 3 puta tjedno? to je odlicno! sigurno placate?

nuna..ma bas mi je drago da idete i na plivanje i na glazbenu radionicu :joy adrian vec godinama ide na plivanje po haliwicku..i stvarno se vide pomaci..prije je lijevu ruku drzao skroz uz tijelo ili iza dok je s desnom malo naprijed kao plivao..i sav je bio ukocen..a sada i s lijevom lijepo pliva,stvarno sam ponekad iznenadena kak mu dobro ide s obzirom na hemiparezu..al tako mi je zao sto vise u maloj kuci ne stignemo na bazen zbog termina :( a sad su i otkazali potpuno jer nitko ne dolazi..sad idemo subotom u dom sportova,ali mali je bazen..

mrvica..samo ti zelim reci da je dr.zucko jako dobar doktor i sigurno ne bi napisao nesto sto ne stoji..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 22 sij 2009, 18:28

Lu u Pk Dubrava
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la mrvica_09 » 23 sij 2009, 13:50

lulamae je napisao/la:pa dobro dosli svi vi novi :mah
mrvica..samo ti zelim reci da je dr.zucko jako dobar doktor i sigurno ne bi napisao nesto sto ne stoji..

Slažem se!
Zaista kad smo došli na pregled bili smo tamo sat vremena, dao je stvarno vremena malome da se prilagodi na novi prostor i polako ga je pregledao, mali nije nijednom zaplakao. :)
I na kraju je još objasnio nalaz, što zaista rijetko tko radi, svih treba moliti da nešto kažu i tada su te informacije na kapaljku! :roll:

Međutim ja na Goljaku nisam zadovoljna vježbama, mi idemo 2 puta na mjesec po 40 min, što smatram da je malo, ma to je ko ništa. Fizioterapeutica je ok, raspitala sam se i kažu da je ona dobra, tak da mislim da je problem onda u meni jer uspoređujem vježbe na Goljaku sa onima koje radimo u poliklinici Polovina. ... :dunno
Međutim, odlaziti ču na vježbe i tamo jer želim da malog kontrolira i Dr. Žućko!

Nekako mi se čini da su Polovine temeljitiji što se tiče samog vježbanja, istina je da su vježbe na Goljaku super, beba ih voli, sve je uz igru, ali ja sam se ipak odlučila za metodu prof. Polovina jer vježbati moram - a onda neka to bude potpuno kako treba - ja joj zaista potpuno vjerujem i zadnji put na kontroli nam je rekla da je jako zadovoljna sa našim napretkom i da sve ide kako treba - nakon toga nitko sretniji od mene! :proljece
mrvica_09
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 14:15

mrvica_09 je napisao/la:
lulamae je napisao/la:pa dobro dosli svi vi novi :mah

Slažem se!

Nekako mi se čini da su Polovine temeljitiji što se tiče samog vježbanja, istina je da su vježbe na Goljaku super, beba ih voli, sve je uz igru, ali ja sam se ipak odlučila za metodu prof. Polovina jer vježbati moram - a onda neka to bude potpuno kako treba - ja joj zaista potpuno vjerujem i zadnji put na kontroli nam je rekla da je jako zadovoljna sa našim napretkom i da sve ide kako treba - nakon toga nitko sretniji od mene! :proljece

Ma bravo, važno je da napreduje, i mislim da je to uz odluku mora se vježbati, važno i povjerenje koje spominješ. :joy
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 23 sij 2009, 21:48

oni na goljaku imaju veliku guzvu pa vjerojatno ne stignu vise..ne znam..al kako god bilo..bit je da oni tebi pokazu vjezbe pa ti onda vjezbas doma s bebacem ;)
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 22:21

Ma vraga, oni na Goljaku ne daju da si prisutan, barem ne u našem slučaju. možda kod drugih. Mi idemo tamo na senzoriku i radnu.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 23 sij 2009, 23:18

meni su dali..zato sam i dosla :dunno ne kuzim..kaj nemres razgovarati s doktoricom da zelis vidjeti da mozes to i doma raditi :shock:
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 23 sij 2009, 23:23

I meni su dali u Vinogradskoj
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la lulamae » 23 sij 2009, 23:25

breg..di je taj PK dubrava?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.