Anni je napisao/la:sve je moguce.... medjutim taj gluten radi bas bezvezne poremecaje u slucaju nepodnosljivosti i on je zapravo protein, ljepljiva mas au brasnu...pa si ja stvarno ne mogu zamisliti zasto bi njegovo izuzimanje iz prehrane imalo tako pogubne posljedice. Vidjet cemo sta ce Soma u Americi otkriti i do kojih ce saznanja ona doci.
po meni je obkasnjenje ovoga toliko prosto i logicno da ja ne vidim uopste zasto o tome toliko raspravljati i uopstavati...ali evo- kada ukinemo GLUTEN odnosno sve namirnice koje sadrze gluten (a to je 90% onoga sto se svakodnevno jede) mi nismo ukinuli SAMO gluten nego ujedno i ono KORISNO sto su te namirnice imale (samo nemojte jos reci da u zitaricama i sl nema NISTA korisno). Ukinemo i korisne vitamine i korisne proteine i korisno svastanesto. Uz to dodas da je vecina djece probirljiva u ishrani, da vecina mama nije vjesta sta u startu da napravi, da vecina djece duzi period ima jednolicnu ishranu da ovo, da ono...to je dovoljno razloga da NEKOJ DJECI bude problem...pa nemojmo biti naivni i reci samo- pa sta, gluten nije dobar....treba malo sire obuhvatiti stvari.
Anni je napisao/la:.... al tu se ne spominjuj u nikakva neuroloska ostecenja koja se mogu desiti u vremenu ne uzimanja glutena koje je Soma spomenula... mene to jako interesira.
Svima vama koji nemate dijete sa neuroloskim problemom i koji niste nikada vidjeli i shvatili sta to znaci se to cini mozda bezazleno...
ALi neuroloska ostecenja JESU nekontrolisano vristanje djeteta, neuroloska ostecenja JESU naglo budjenje iz sna uz vristanje kada dijete izgleda kao izbezumljeno u strahu, neuroloska ostecenja JESU kratkotrajni absensi koje dijete moze imati, a da neupucenom roditelju prodju neprimjeceni, neuroloska ostecenja JESU precesto piskenje ili njegovo naglo nekontrolisanje, neuroloska ostecenja JESU puno toga sto prodje neprimjeceno u samom pocetku. Kasnije postanu vidljiva i veliki problem. To ne moraju da budu samo Marijini komplikovani napadi.
Ja molim Boga da sva vasa djeca koja su upala u ove igranke, u kojima su i moje, na koncu svega, ne dozive NIKADA NIKAKVU neurolosku smetnju....i da i dalje ne shvatite na sta mislim kada ovo pisem.
Kroz sve postove nemam namjeru da se raspravljam i pisem da li je nesto korisno ili nije i sl....ja ustvari samo provlacim jednu jedinu poruku da je osnovno, fizicko zdravlje djeteta vaznije od svega, pa cak vaznije i od njegovog mentalnog razvoja i da treba biti oprezan u svemu sto se poduzima kako se to osnovno zdravlje ne bi ugrozilo. Samo to. A ukoliko mi je paznju na mogucnost "neuroloskih ostecenja" skrenuo covjek koji radi za vrhunsku svjetsku zdravstvenu instituciju i bavi se najsavremenijim istrazivanjima trenutno u svijetu (a ne baba gatara ili seoski doktor) meni onda zdravi razum naredjuje da povjerujem da ima nesto u tome, a vjera u Boga da kazem to i vama koji se sa ovim problemom nosite. Dalje svako cini onako kako misli i vjeruje da treba, ali informacija nikada nije suvisna (bilo kakva)..
A sto se tice tekstova i naucnih potvrda iz USA to od mene nemojte ocekivati, jer nemam ni vremena ni zivaca za takvo sto. Ukoliko mi nesto bas dodje pod ruku, svakako cu s vama podijeliti, ali traganje po netu mi je stvarno gubljenje vremena.... (pogotovo da dokazujem stetnost ili korisnost glutena ili bilo cega drugog