Sada je: 30 tra 2026, 06:41.

Samopregled grudi

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Samopregled grudi

PostPostao/la Rimaithor » 22 sij 2009, 15:08

Samopregled dojke se provodi jednom mjesečno, otprilike u isto vrijeme svaki mjesec.
Žene sa urednim menstrualnim ciklusom trebali bi obaviti pregled između 5 i 10 dana ciklusa, zato što je to točka u ciklusu kad su grudi najmanje osjetljive.
Žene sa neredovitim menstruacijama, trudnice i žene u postmenopauzi mogu odabrati bilo koji dan u mjesecu i ponavljati pregled svaki mjesec u istom terminu.
Postoje dva osnovna koraka u samopregledu dojki: prvo gledate, a potom dodirujete.

Vizualni pregled

Tijekom prvog dijela samopregleda, stanite ispred ogledala, stavite ruke na bokove i promatrajte svoje grudi.
Uspoređujte obje dojke i obratite pozornost na veličinu, oblik, konture (obje dojke trebaju biti simetrične, bradavice na istoj visini), izbočine i udubljenja, izgled i boja kože, uvučenost ili iscjedak iz bradavica.
Nastavite vizualni pregled sa rukama spuštenim uz bokove, te na kraju sa rukama podignutim iznad glave.
Bilo kakva različitost između dvije dojke upozorava da obratite posebnu pažnju na to područje kod drugog dijela samopregleda.

Palpacija (dodirivanje) dojki

Prva stvar koju morate odlučiti je redoslijed kojim ćete obaviti ovaj dio pregleda, a svakako morate obuhvatiti: dojku, područje između dojke i pazuha, te područje pazuha.

* Legnite na leđa i stavite desnu ruku iza glave. Ovaj dio pregleda se izvodi ležeći, zbog toga što se u ležećem položaju tkivo dojke rasporedi jednoliko preko prsnog koža i postane tanko koliko je to moguće. Na taj način olakšava se pregled i palpacija cjelokupnog tkiva.
* Upotrijebite vrške prstiju srednja tri prsta lijeve ruke kako bi potražili bilo kakvu kvržicu u desnoj dojci. Malim kružnim pokretima koji se preklapaju pretražite čitavu dojku
* Upotrijebite tri različite jačine pritiska kod pregleda. Lagani pritisak je potreban da bi se pregledalo tkivo najbliže koži, srednja jačina pritiska za pregled tkiva u sredini dojke, te čvrsti pritisak kako bi pregledali tkivo najbliže prsnom košu i rebrima. Upotrijebite sve tri jačine pritiska na svakoj pojedinoj regiji dojke prije nego pređete dalje.
* Pretražite čitavu dojku koristeći male kružne pokrete odozgo prema dolje i obratno, počevši od graničnog područja prema pazušnoj jami, pa sve do prsne kosti.
* Ponovite čitav postupak sa drugom dojkom

* Potom sjednite ili ustanite i opipajte pazušne jame na obje strane, tako da malo podignete ruku kako bi omogućili jednostavnu palpaciju suprotnom rukom.

Na što treba obratiti pažnju?

Svrha samopregleda dojke nije da se zabrinete zbog svake i najmanje abnormalnosti koju otkrijete, nego da se upoznate sa građom i izgledom Vaših grudi.

Nastojte se prisjetiti da tražite promjene, pa je zbog toga važno znati kako su grudi uvijek izgledale kako bi mogli uočiti promjene.

Evo što se pregledom može naći:

* Osjetljive, kvrgave dojke - dio normalnog menstrualnog ciklusa u kojem zbog zadržavanja vode dolazi do oticanja.
* Obje dojke ispunjene sitnim kvržicama i zrnate građe - ako se takva građa nađe u obje dojke u području oko bradavica i gornjim dijelovima dojke, može se raditi o fibrocističnoj bolesti, što je dobroćudno stanje.
* Okruglasta kvrga u dojci, koja se može pritiskom stanjiti - može se raditi o cisti (vrećica ispunjena tekućinom) koja može biti razne veličine. Najčešće se javlja u žena između 35-50 godine i povećava se sa približavanjem menopauzi. U pravilu su dobroćudne promjene.
* Čvrsta, okrugla kvržica (poput loptice) koja se može micati - može se raditi o fibroadenomu, dobroćudnom i bezbolnom tumoru građenom pretežno od vezivnog tkiva. Veličina im može varirati do više centimetara, a najčešće se javljaju u žena u ranim dvadesetim godinama.
* Čvrsta kvržica koja se NE može micati - čvrsta kvržica, nepravilne površine. Pokušajte ustanoviti da li ostaje iste veličine tijekom menstrualnog ciklusa. Pokušajte ju micati u odnosu na okolno tkivo. Ukoliko je nešto od navedenog točno, može se raditi o raku dojke, pa se potrebno odmah javiti liječniku zbog dodatnih pretraga.
* Iscjedak ili uvlačenje bradavice - ustrajni iscjedak (bistar ili sukrvav) iz bradavice može biti znak raka dojke. Uvlačenje bradavice također može biti jedan od znakova raka.

Pregledavate li se?
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Re: Samopregled grudi

PostPostao/la Ciara » 22 sij 2009, 15:11

ja sam se pregledavala i napipala svašta
a bome i mm, nakraju sam završila preko reda na uzv sva u suzama
da bi me doktor poslao kući jer je sve u redu

za mjesec dana bi opet trebala na pregled po preporuci doktora
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kimama1 » 22 sij 2009, 16:55

UZV, svake godine, nakon 40. mamografije, ako treba i ranije.
mogu se ja pipat koliko god hoću...a i ako mensturalni ciklus nije pravilan, džabe pipanje kvrga, ne mogu to ja ocijeniti...
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Rimaithor » 23 sij 2009, 10:17

Ja sam skroz neozbiljna oko pregleda grudi, :oops: a sad me neka paranoja čopila pa se prepipavam.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Beppa Joseph » 23 sij 2009, 10:20

Na uopće ne kužim kako to treba raditi. Vjerojatno je sve u redu jer nikad ništa ne napipam... :dunno
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la eli » 23 sij 2009, 10:24

u zadnje vrijeme ginići ne preporučuju samopregled jer se tako može otkriti jedno već poveći tumor. redoviti uzv/mamografija je ono što spašava život.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SlucajniGost » 23 sij 2009, 16:19

ja isto ne bi preporučila već bi preporučila redoviti uzv pregled te stručni palpatroni pregled. ili mamografiju, što već je pogodno.
osobno, kad se prepipavam nađem tisuću nečega. al redovita sam na uzvu.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 24 sij 2009, 18:28

Pred nekih 6 god (imala sam nekih 21-22god) sam napipala kvrzicu na desnoj dojci I otsla na pregled I uzv kod dr. Eljuga, sve je bilo ok,jedino kaj mi je rekla je da 98% zena ima pojacano vezivno tkivo lijeve dojke, a ja imam desne. Preporucila mi jepregled svake 2 god. Veli da doprporucuje svima od kad joj je na pregled dosla 20ogodisnjakinja sa uznapredovalim stadijem raka.
Dr.Latin mi jer jos prije trudnoce (nevezano za ovo gore)rekla da je obavezan pregled jednom godisnje bez obzira na godine.
Mene je to pomalo sokiralo, jer ocigledno raka dojke ima puno puno previse kad su mi obje u ranim dvadesetima preporucile istu stvar.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la VIPmama » 24 sij 2009, 18:32

cure, gdje radite uzv?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la MALA2006 » 24 sij 2009, 19:38

U poliklinici eljuga
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la mamashnita od noje » 24 sij 2009, 19:46

u suncu :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la thalia » 24 sij 2009, 20:17

ja isto idem na uzv, ne mogu se pipati sama. stanem i preznojim se od muke i počne mi se vrtiti u glavi. tamo barem legnem.
inače sam žešći paranoik i hipohondar.

mama mi je išla na redovnu mamografiju i na zadnjoj su joj otkrili tumor :(. mali i na vrijeme, samo 15% tumorskog tkiva, ali dovoljno da sam svaku večer rasplakana od straha. nadam se da će sve biti ok, svi kažu da je došla dovoljno rano. ipak, gadan osjećaj.

eto, uzv svake godine još par godina, a onda odoh na mamografiju.

edit: na uzv idem kod svoje ginićke, Sokolić-Marušić, a moj doktor opće prakse isto radi uzv (izvrstan je u tome, kažu), dr. Tomislav Tadin u dz Vežica pa ako nekom od Riječanki treba, eto preporuka.
Zadnja izmjena: thalia; 24 sij 2009, 20:19; ukupno mijenjano 1 put/a.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la mamashnita od noje » 24 sij 2009, 20:18

thalia, bit ce sve okej :hug
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la thalia » 24 sij 2009, 20:20

nadam se, uf. tenks :)

edit: mama se inače sama pregledavala i nije ništa napipala jer je kvrgica bila gore, iznad bradavice na lijevoj dojci. ja sam uvijek nekako mislila da se to pojavi ispod.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la filipovamama » 24 sij 2009, 20:57

Mene je moja ginekologica prepipala zadnji put da sam sve zvijezde vidjela kak je bolilo. Morala bum i ja početi prakticirati neku nježniju metodu.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SlucajniGost » 24 sij 2009, 21:10

thalia držim fige :hug:

ja isto idem u eljugu.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la filipovamama » 24 sij 2009, 21:16

thalia - :hug Držim fige da sve bude dobro.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kimama1 » 24 sij 2009, 23:14

thalia, držim fige. super da je došla na vrijeme.
naši ginekolozi ne pipaju cice ali dr. kod koje idem na uzv to napravi vrlo detaljno.
ove godine su kod nas krenule mamografije za 68 godište. ne znam koliki je odaziv bio ali znam da je za stariju populaciju koja je išla na preventivne preglede za rak debelog crijeva jako poražavajuće, i odaziv, i broj onih koji su odbili kolonoskopiju nakon što im je dijagnosticirano okultno krvarenje, a i broj onih koji su se istoj podvrgnuli i ispostavilo se da je bolest uzela maha.
ne treba se zafrkavati i biti nemaran, nikako.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Krumpirić » 24 sij 2009, 23:25

moja mama volontira u klubu žena liječenih na dojci. Na mamografije-besplatne -za koje su se djelile pozivnice, javilo se manje od 10posto žena :roll: :cry: :cry:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Crazy Daisy » 24 sij 2009, 23:56

vidim da svi vise manje pregledavate grudi kod privatnih lijecnika. kakva je praksa sa redovitim pregledima kod socijalnog lijecnika? nisam primijetila da se rade UZVi
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la eli » 25 sij 2009, 00:02

daisy, traži uputnicu za uzv od svoje liječnice opće medicine. nema razloga da ti je ne da jednom godišnje jer je takva i preporuka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 25 sij 2009, 00:11

Krumpirić je napisao/la:moja mama volontira u klubu žena liječenih na dojci. Na mamografije-besplatne -za koje su se djelile pozivnice, javilo se manje od 10posto žena :roll: :cry: :cry:

da, rekla mi je mama da joj je tehničar na mamografiji to rekao. porazno. ona je uvijek redovita u tome, ali sad je trebala čekati još malo, ali nešto joj nije dalo mira pa se naručila ranije. ma užas :|
thalia
Von Trapp

PostPostao/la thalia » 25 sij 2009, 00:12

Crazy Daisy je napisao/la:vidim da svi vise manje pregledavate grudi kod privatnih lijecnika. kakva je praksa sa redovitim pregledima kod socijalnog lijecnika? nisam primijetila da se rade UZVi

Daisy, ovaj moj dr. opće medicine je i uzv stručnjak, nazove se kod njega i dođe s uputnicom.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Crazy Daisy » 25 sij 2009, 00:39

tnx :buket
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Krumpirić » 25 sij 2009, 10:26

thalia je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:moja mama volontira u klubu žena liječenih na dojci. Na mamografije-besplatne -za koje su se djelile pozivnice, javilo se manje od 10posto žena :roll: :cry: :cry:

da, rekla mi je mama da joj je tehničar na mamografiji to rekao. porazno. ona je uvijek redovita u tome, ali sad je trebala čekati još malo, ali nešto joj nije dalo mira pa se naručila ranije. ma užas :|

cure, mene ne brine samo činjenica da se rak dojke proširio nenormalno, brine me da se npr.prošle godine razbolilo 2 mamine najbolje prijateljice, vršnjakinje(moja mama ima 45 godina) i mm-ova tetka (38g), ni jedna žena koju znam, a da se razbolila, nije zagazila u 50.u, to su sve jako jako mlade žene.... :cry: , zato se nemojte zafrkavati s time, pliz....mislim, meni je to sve onako uvijek "friško" jer me mama vječno obavještava o svemu šta se događa kod nje u Klubu..

usput, thalia, mmova tetka je samopregledom osjetila kvržicu i otišla kod svoga ginića (prvi poriv, naravno), on je izjavio da je mlada, rodila je i dojila četvero i to su normalne (kao) promjene na dojci uzrokovane onim gore, njoj nešto nije dalo mira, pa je išla na uzv, opet ništa, na mamografiju, ....jedan je dr kao vidio nešto, ali rekao je da mislim da mu se samo čini, na kraju je žena išla kod 5.og doktora, privatno, dobrog uzv dijagnostičara, i kaže on nešto jest, vadimo i biopsiju.... :shock:

u svakom slučaju, već je imala i metastaze na limfnim čv. i došla je praktički u "5 do 12"

koma

ali razumijem zašto ti je mama otišla ranije, valjda zaista osjetiš da nešto nije u redu, samo to još treba i poslušat.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la corazon » 25 sij 2009, 10:35

uh krumpirić sad si me prestrašila...
ja kontroliram grudi redovno uzv-om
kad se može na mamografiju?
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Krumpirić » 25 sij 2009, 10:41

corazon je napisao/la:uh krumpirić sad si me prestrašila...
ja kontroliram grudi redovno uzv-om
kad se može na mamografiju?

sorry :oops:
one besplatne pozivnice su mislim dobivale starije žene, u prvoj turi.Evo, HL preporučuje nakon 40.e bazalnu mamografiju....mislim da je spomenula kima, one od 68.godišta na više god.
a opet, ako netko nešto osjeti, normalno da ide ranije, moja frendica ima 26, i ima fibrocističnu mastopatiju i ide redovno :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la corazon » 25 sij 2009, 10:44

ja imam fibroadenom, barem tako kažu
znači mogu tražiti uputnicu za mamografiju?
kima kod kojeg doc ideš?
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivana7997 » 25 sij 2009, 10:54

(moja mama ima 45 godina) i mm-ova tetka (38g)

ma daaaaaaaaaaj, to si napisala samo zbog tih podataka o godinama, jelda jelda? da tetka, uzas :shock:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Krumpirić » 25 sij 2009, 10:57

mladja tetka :lol
tatina najmladja sestra :lol

mislim, ima mm brata od 14godina

mama mi je mlada radjala.to je kod nas in :lol
Krumpirić
Cobra 11

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava