Sada je: 17 tra 2026, 10:11.

O motoričkim problemima (spojeno)

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: okretanje s leđa na trbuh, migoljenje i sl.???

PostPostao/la Bessa » 05 svi 2008, 09:11

nema šanse da se beba na početku okretanja okreće jednako na obje strane, no ubrzo bi trebalo savladati i drugu stranu. kako ste vi već u vježbama, pitaj vašeg fizioterapeuta da ti pokaže kako da je stimuliraš da krene koristiti i drugu stranu

potpisujem
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la leptirić » 05 svi 2008, 09:17

moja se još nikako ne okreće sa leđa na trbuh a ni obratno, ni na bok
samo donji dio tijela, znači samo guzu ali se nemože okrenuti jer uvijek rukice raširi
Gabriela 6.11.2007

slika
leptirić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la plavooka12 » 05 svi 2008, 09:49

hvala cure :3srca

ma meni je njena terapeutkinja rekla da je to zato što desnu ruku vježbamo :roll: , a ja jednako radim i lijevu i desnu stranu, prema tome mislim da priča gluposti :stup
i meni je logično da prvo nauči jednu stranu pa onda tek drugu. Uostalom, stavila sam joj jučer igračke na drugu stranu i pokušava se okrenuti, tako da mislim da ona još uči!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 05 svi 2008, 09:52

leptirić je napisao/la:moja se još nikako ne okreće sa leđa na trbuh a ni obratno, ni na bok
samo donji dio tijela, znači samo guzu ali se nemože okrenuti jer uvijek rukice raširi

ma bude se ona okrenula, to je početna faza, a za koji dan će skupiti ručice, spojiti ih i okrenuti se na trbuh, a onda više nema mirnog ležanja na leđima ;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nancy » 05 svi 2008, 14:00

Bez brige, bude se Irica skoro prevrtala na obje strane podjednako. Ivan kad mu se hoće kotrljajući prođe cijelu sobu. I naravno kad si zamisli da bi se on preokrenuo na trbuh kad treba staviti čistu pelenu, nema šanse da ga dobijem na leđa, stalno se okreće! A još nedavno sam imala iste dvojbe ko i ti.
Ivan, 14.09.2007. najljepši dan u našem životu
nancy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Virtuallmommy » 05 svi 2008, 22:33

Moja Klea se dok je bila u predposjedavajućoj i predpužućoj fazi (a to je počela s nekih 7 mjeseci) nije nikad, ali nikad okretala na obje strane nego samo na jednu. Uvijek na jednu te istu. Nikad se nije u toj fazi znala prevrnuti s trbuha na leđa. I onda kad se naučila posjest, odjednom je sve znala. Nikakvo više vježbanje, sve bez problema. Prohodala uredno s 11,5 mjeseci. Motorika i dan danas odlična. Niš se ne brini, bit će sve OK.
I da, ovo što rade u kolicima nije posjedavanje. Oni ti to naprave preko trbuha, mislim da ima negdje topic, Eli je odlično opisala kako to ide. Prvo ti se postave na sve 4 i onda se prevrnu na guzu. Kad to napravi, sjedit će ti samostalno i bez problema. Bolje nek se sama posjedne prvo, nemoj je podboltavati s jastucima i slične fore. Vidjet ćeš, super funkcionira i dijete odmah postane vrlo stabilno kod sjedenja. :mah
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la plavooka12 » 06 svi 2008, 07:18

virtuall, nancy, hvala curke :3srca

ma ne stavljam joj jastuke, eventualno ju stavim na pod i držim ju da se malo poigra s kanticama, onda lupa i baca sve oko sebe, nek dijete malo uživa;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Hommage webici i nadici (o motorickim problemima)

PostPostao/la mareta » 26 pro 2008, 23:37

tek sam nova na forumu pa se nadam da ćete mi pomoći :xhappy . Nećak ima točno 4 mj i ne može samostalno držati glavicu,može ali nakratko,jako mi slab izgleda što se tiče tonusa mišića. Nekako mi se to ne čini dobro,ne znam možda je to normalno,ali moj mali je u toj dobi već naveliko držao glavu. Da li je to za alarmirati?Hvala :xhappy
mareta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bubidea » 27 pro 2008, 15:59

MENI bi to bilo alarmantno
bolje receno, za otici kod neuropedijatra ili fizijatra
bolje je puhati na hladno, najbolji rezultati se postizu ako se pocne vjezbati sto prije
ja u vasem slucaju ne bih cekala niti dana, svaki je dan bitan, otisla bih odmah
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mrvica_09 » 09 sij 2009, 12:50

Evo da malo podignem ovu temu... :mah

Zanimame u kojoj dobi se djeca počinju rotirati na bok i sa leđa na trbuh?
Moj mali se je počeo sa 3 i po mj. okretati na bok i to nekako čudno, dizao je nožice od poda i okretao kukove u zraku i tako se okrenuo ponekad na bok , a ako je zamah bio jači onda i na trbuh i tada još nije znao izvući zaostalu ručicu ispod sebe.
Sada ima 4 mj i 10 dana i okreće se neprestano na trbuh, al sad okret započinje ručicama, pokušava najčešće nešto dohvatit pa se tako okreće, i naučio je izvući ručice ispod sebe.
Brine me jedino što se okreće zasad samo na lijevu stranu, na desnu se okrene jedino uz moj poticaj, moram mu nudit igračku, leći na pod kraj njega ili ga samo malo pogurnut, ali nekako mi sečini da se sam nije nikad okrenuo na tu stranu, bar ja nisam vidjela - brine me je li to problem?
mrvica_09
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azraz » 09 sij 2009, 14:59

Moja je 4 mj. i još se nije okretala. Danas radi nešto kao pokušaj okretanja s leđa na trbuh i to tako da se izvije u luk, glavicu skroz izvrne i mlati nogama. Ali još uvijek nisam zabrinuta što se ne vrti naveliko...
O. 16.05.2005.
M. 08.09.2008.
azraz
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrvica_09 » 09 sij 2009, 15:53

Točno tako je to i kod nas izgledalo, stajao je na poluboku i izvijao toliko glavicu unatrag da sam mu po prvi puta fino mogla vidjeti vrat kak treba! :D
Sad će ti se ona početi okretati, čim jednom skuži što može, moj se i u krevetiću noću kad se probudi okrene na trbuh - oduševljen je tim položajem, nema šanse da ga ostavim nigdje više osim na podu. S mirnim ležanjem na leđima je izgleda gotovo! :)
mrvica_09
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Šmuškica » 21 sij 2009, 23:28

Moja ima 6 mjeseci i vrti se ko luda, ali ženska si preferira radije jednu stranu. Tako i radije koristi jednu ruku, više mlati jednom nogom. Svi kažu da je izraziti dešnjak pa zato.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nada » 22 sij 2009, 11:40

Kada je Tara imala jedno tri mjeseca pozvali smo fizijatricu koja je dolazila i Lori (čisto kontrole radi, da vidi da li dijete motorički sve radi pravilno a ako ne da me uputi u vježbice).

U to vrijeme, dakle sa neka 3 mjeseca, Tara je jedan dlan kroz ispružala a drugu je ručicu držala stisnutu u šaku. To nije bilo OK ali pošto je još bila mala u toj se dobi dešava upravo navedeno, s tim da to par dana može biti jedna a potom druga ručica (stisnuta u šaku).
Trebali smo joj davati tvrdu laganu (kada joj ispadne da ju ne lupi) lopticu i ručicom koju drži stisnutom polagati na lopticu (obuhvatiti).

Kada bi bila potrbuške, ručice nije mogla izvaditi, ostale bi bi ispod nje pa smo ju vabili igračkom. Nekada bi uspjela izvući, nekada ne ali smo joj pokazivali.

Nogicama se znala odgurivati od podlogu i to smo joj morali braniti a poticati da su nožice što više u zraku.

Kasnije, što se okretanja tiče, rečeno mi je da se beba NIKAKO ne smije izvijati prema van (glavom prema iza), upravo suprotno. Moja se počela okretati tako da je pravila luk glavicom prema prsima, nogicama prema trbuhu.
U početku se okretala samo na jednu stranu ali smo igračkama (za kojima se okretala) stimulirali i okretanje u drugu stranu.

Kada se podigla na sve 4 i tako ljuljala, pokazivala sam joj kako da puže. Posjedavanje je sama ukopčala čim se počela ljuljati na sve 4, tu nisam trebala intervenirati. Propuzala je sa 7 mjeseci, sada ima 8 i često zna sama kleknuti uspravljanog trupa a za to pojma nemam da li smije.

edit: Šmuškica-meni se činilo da Tara češće koristi lijevu stranu od desne i da će biti ljevak na mamu, no u toj je dobi pre pre prerano za takve prognoze i dijete jednako treba koristiti obje strane. Ono će samo, možda, češče koristiti jednu više nego drugu ali ga treba poticati da obje strane koristi podjednako.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Šmuškica » 22 sij 2009, 20:55

Moje kolegice mali je od rana počeo intenzivno koristiti lijevu ruku, pa se oni zabrinuli i pitali doktoricu, paim je ona rekla da je izgleda izraziti ljevak, tako je i bilo. Što se tiče toga naravno da ih treba poticati da koriste i jednu i drugu stranu, samo ih se ne smije prisiljavati da pišu sa desnom ako se pokaže da su ljevaci jer to može izazvati oštećenja.
Ja sam se bojala da s lijevom rukicom nešto nije u redu, jer je rođena na vakum na lijevu stranu, ali kažu da nema mjesta panici zbog toga. Mene je brinulo što se ona posjedavala sa 2,5 mjeseca, stalno je plakala na ravnom i čim bi ju stavili u autosjedalicu na blago povišeno odmah dobro. S 3 mjeseca je non stop bila u blago povišenom, sa 4 je dizala glavu i kod doktorice sjela. Doktorica nije mogla vjerovat. Mi smo joj objasnili da to ne možemo zaustaviti. Sa 5 mjeseci je posjela iz autosjedalice, sada sa 6 sjedi, ali to joj nije okej ona se diže, oće stajat u košiću. povlači se sama prema gore, radi mostove, sve sama. Valjda ona najbolje zna što joj paše, mi je na ništa ne silimo. Doktorica kaže da je to okej da je ona napredna i da ju pustimo,što ona sama napravi to je okej.
Ima li još netko takvo čudo?
Ja sam se jučer registrirala na forum pa ću u dogledno vrijeme puknut slikice.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nada » 22 sij 2009, 22:15

Šmuškica je napisao/la:...samo ih se ne smije prisiljavati da pišu sa desnom ako se pokaže da su ljevaci jer to može izazvati oštećenja.

Oooooooooooo, kao "rođenoj" ljevakinji ovo mi je itekako poznato.

Mene je brinulo što se ona posjedavala sa 2,5 mjeseca, stalno je plakala na ravnom i čim bi ju stavili u autosjedalicu na blago povišeno odmah dobro. S 3 mjeseca je non stop bila u blago povišenom...

Kako se je posjedavala sa 2.5 mj? Pravilno? Ili ste ju vi u taj položaj stavljali jer je plakala? Naime, i Tara je to radila (plakala na ravnom ili na rukama u polegnutom položaju) pa nam je fizijatrica pokazala kako da ju pravilno držimo a da gospođica može razgledati okolo (a ne gledati non stop u strop), nismo ju "podboltavali".

Šmuškica je napisao/la:radi mostove

Kakve pak mostove?

Šmuškica je napisao/la:Valjda ona najbolje zna što joj paše, mi je na ništa ne silimo. Doktorica kaže da je to okej da je ona napredna i da ju pustimo,što ona sama napravi to je okej.

Tako je (dok god je ono što ona radi pravilno a doktorica kaže da je)!

Imaš jednog takvog slatkiša naprednog na generacijskom topicu "Proljetnice". Ima 8.5 mjeseci i hoda čovjek :proljece
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 23 sij 2009, 13:07

Šmuškica meni je sve to sto ti pises cudno. Pogotovo ovo za mostove. :dunno
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SanjaMK » 23 sij 2009, 14:22

slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Šmuškica » 23 sij 2009, 21:34

Ja sam bila u čudu, budući da je prva beba, pa sam sve ispitivala doktoricu, uvijek bi imala gomilu i jedno pitanje. Doktorica mi je okej i sve mi objašnjava. Mlada dama kad leži ili je u kolicima, nogama i rukama se podupire i diže trbuh, nešto slično ko most. I meni je doktorica rekla kako da ju držim da sve vidi jer je sve zanima, a da ne opterećujem kičmu. Ona diže glavu i vuče se za bilo šta što joj padne pod ruku, i kosa i hoće sjest. Ležanje na ravnom i buljit u strop je koma. Kad je u korelitu (košiću) hvata se i diže... Nas je jako to plašilo, bila je premala, ali ona se bori oće još... Sve to ona to kod doktorice radi, i dr. kaže da je jako napredna. Ja bi rado da malo uspori da se mogu posavjetovat s nekim. Kad je imala 2,5 mjeseca ja ju vozila u ravnim kolicima, i stalno je plakala i ženske koje su bile samnom u rodilištu mi rekle da ju stavim u autosjedalicu i tako vozim, a ona je malo podignuta. Blago. One sve tako vozile djecu koja su stara kao i moja. Ja ju probala stavit i ona sretna, sve gleda okolo, dobra, tako spavala... Ja se volim tako malo prodiskutirat. Poslat ću vam slikice za par dana. Fotić mi je kod mame.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SanjaMK » 23 sij 2009, 21:40

tako je i Teo hteo. Dovoljno mu je bilo da se uhvati za mali prst pa da se ispravi. Kazem to ortopadici i konstatiram - on jako voli sjediti. A ona ga polegne i kaze - odlicno! neka izvoli sjesti :mrgreen: Mozda je malo karikirala, ali to je to - nije bio spreman.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 23 sij 2009, 21:43

sa linka koji je stavila sanja izdvajam ovo

Nekada beba može da zauzme sedeći položaj već u prva tri meseca ako se uhvati za ruke. Ovu reakciju roditelji uglavnom dočekaju sa oduševljenjem misleći da je beba već spremna za sedenje što nikako nije dobro na tom uzrastu. Ako je postavite na stomak verovatno će se okrenuti na leđa što se takođe smatra uspehom iako je to moguće tek sa osam meseci kada je u pitanju normalan motorni razvoj. U narednim mesecima verovatno će početi da se izvija u most u pokušaju da dođe do igračke kao i pri slučajnim okretima na bok dok je prepovijate glavu će zabacivati u nazad.

to piše pod hipertonus.

sanja, super stranice. :5
moderatorice, možda je zgodno staviti i ovaj link na stickanu temu o motoričkom razvoju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 23 sij 2009, 21:53

Šmuškica je napisao/la:. Kad je imala 2,5 mjeseca ja ju vozila u ravnim kolicima, i stalno je plakala i ženske koje su bile samnom u rodilištu mi rekle da ju stavim u autosjedalicu i tako vozim, a ona je malo podignuta. Blago. One sve tako vozile djecu koja su stara kao i moja. Ja ju probala stavit i ona sretna, sve gleda okolo, dobra, tako spavala...

ovo je bilo pogrešno. djeca bi trebala biti u autosjedalici samo u autu, dok se voze. autosjedalica nije namijenjena voženju djece u kolicima bez obzira što to mnogi rade
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la thinkPINK » 24 sij 2009, 00:27

Super su stranice! Al sad gledam svog decka i vrti mi se u glavi hipertonus :shock:
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Šmuškica » 25 sij 2009, 01:41

E to, eli to ti ona radi. Mi imamo kolica gdje se može autosjedalica montirat na kolica klik klak. Sada ima skoro 5 mjeseci, a kad idemo u auto stavim ju u autosjedalicu u blagopovišen položaj i ona se sama posjedne i igra, nema šanse da se spusti u položaj sjedalice. Sve to ona sama radi. Znaš što mene muči ovdje na forumu. Meni je pedijatrica rekla kad smo bili na kontroli sa 4 mjeseca da ju stavim u poluležeći položaj, da to ona sada može. E sada, zašto to ne prakticiraju ljudi na forumu, pa su im djeca sa više od pola godine non stop na ravnom. Jeli to svaki pedijatar svoje, ili ko kako hoće? Ja sam ju dosta rano stavila u blago povišeni položaj, jerbo to se jako prakticira. Moja susjeda je dijete od mjesec dana vozala u takvom položaju. mala samo što je izašla iz bolnice već je bila u takvom položaju. vožena po svuda. Svako po svom radi. kakvih sam ja sve priča čula, ovo je ništa.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Šmuškica » 25 sij 2009, 01:44

ispravak ima skoro 6 mjeseci
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 25 sij 2009, 11:41

raspitaj se kod fizijatra.
na ovom forumu imam dosta mama čija djeca su imala početne probleme i kad su iznijela svoje iskustvo druge su mame krenule svoje bebe gledati pod povećalom i tako da ovdje imamo popriličan postotak majki koje su pohodile fizijatre (s razlogom ili je sve bilo ok) pa otuda dosta informacija i savjeta koje oni daju.

što se tiče greški pri hendlanju i sitnih nepravilnosti, posljedice iskusno oko može vidjeti i kod prohodavanja, a većina roditelja tek u pubertetu kad krene krivljenje kralješnice uzrokovano i pogrešnim položajima u ranim danima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 25 sij 2009, 15:18

pojma nemam. I meni ortopedica rekla da sa 4,5 mjeseci je stavim u polozaj od 45 stupnjeva. ista ta ortopedica sa teom mi to nije preporucila. Pa sada neznam jeli u pitanju neko novo saznanje ili sta vec :dunno
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Šmuškica » 26 sij 2009, 15:00

Da, svako kaže drugačije, u svakom slučaju dobro se posavjetovat!
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zečica » 29 sij 2009, 23:20

možete li mi reći kako izgleda taj famozni most? npr. meni dora onak zna trup nekad dignut s nogama savijenim u koljenima. ali ruke su joj uz tijelo. ne znam kak da to opišem pa ću stavit fotku.i da, to radi samo kad joj navečer skinem štramplice (preko dana nije baš pretoplo u kući). izvija se jedino ako čuje da ju zovem a iza leđa sam joj...
slika
Dora 28.08.2008.
zečica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re:

PostPostao/la danijela81 » 31 sij 2009, 13:11

Moj misonja se rodio sa mrenom na oba oka, pa nije nista vidio do prve operacije sa 2 mjeseca starosti. Do tada uopce nije okretao glavicu lijevo-desno, bio je dosta miran, slabo mlatarao rucicama i nozicama, nije uopce odizao glavicu od podloge. U dobi od mjesec dana bio je ko neuropedijatra na pregledu i VZV glave, pedijatar nas poslao upravo zato jer nije reagirao pokretima na nista, a kad se rodio apgar je bio 7/10 jer sam ja ostala bez zraka pri porodu.
Sad je skoro 3 mjeseca, prije par dana operirana je i druga mrena. Ponasa se sasvim drugacije, poceo je pratit pogledom, okretat glavicu, odizat ju od podloge, mlatara nozicama i rucicama... Zabrinuta sam jer mi ne djeluje dovoljno cvrst, glavicu jos ne drzi samostalno, velik je, ima vec preko 7 kg i 65 cm. Pedijatar je rekao da je to zato sto do sad nije vidio, i da mu je glava velika i teska, da se ne treba zabrinjavat i da ce on to sve dostic.
Ali nije uspio umirit, on kaze da nije primjetio, ali mi doma vidimo da glavicu uvijek drzi vise na lijevoj strani. Tako je dok spava i dok je miran, jedino kad ga pokusavamo necim zainteresirat okrene ju na desno. Sakice drzi otvorene, i cini mi se da je tu ok, jedino na desnoj sakici palac drzi prema dlanu, a drugi prsti su otvoreni.
Za ovo izvijanje nisam sigurna je li to to, ali kad place i kad je nervozan, ako ga uzmem u ruke, busa ode gore, a glavica i guza dolje, i sav se nekako ukoci.
Ne zelim biti napadna i "solit pamet" pedijatru ako je sve ok, ali nekako mi se cini da bi trebala inzistirat na tome da ode negdje na pregled. Sto vi mislite?
Gdje da pocnem? Kakvu uputnicu, za kakvog doktora da trazim? Gdje je najbolje da se narucimo? Vinogradska nam je najblize, ali sad tu citam da ne preporucate tamo. Je li to jos uvijek tako?
Inace sam iz Os, dosla sam u Zg kao studentica, pa ni ne znam gdje je taj Goljak, i sto je tamo, neka klinika, ili?
Mislila sam da ga odvedem privatno negdje na pregleda, pa ako je potrebno onda trazit uputnicu od pedijatra.
Mame s iskustvom, sto preporucate?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.