Sada je: 14 lip 2026, 07:38.

Vlastito nešto na moru - za i protiv

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Re: Vlastito nešto na moru - za i protiv

PostPostao/la medo14 » 30 sij 2009, 12:38

ja se osobno ne bojim kredita i na 20 god. dokle se njime kupuje nesto sto vrijedi i vrijediti ce isto ili vise dok je kredit u otplati. Dobra nekretnina je nesto sto mozes uvijek prodati ako zapne, mi se svi nadamo da nece, ali treba imati i odstupnicu. Problem je dizati kredite gdje su ti ruke svezane, npr. nekretnina ima hipoteku ili je neatraktivna lokacija tj. tesko se moze dalje prodati, ako zapne u otplati.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 12:39

kako bi digla kredit bez hipoteke na tu nekretninu?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la folne » 30 sij 2009, 12:41

Nekakve projekcije su takve da će nekretnine u Zg u elitnim kvartovima rasti cijenom, kao i nekretnine na moru (tu nisu neketnine 20 km od mora). One kojima će pasti cijena to su nekretnine van centra i elitnih kvartova, znači nekretnine za srednju klasu koja si rješava stambeno pitanje.
Luksuz u gradu, kao i luksuz posjedovanja nekretnine na moru će koštati samo više.
folne
Mladenka

PostPostao/la filipovamama » 30 sij 2009, 12:43

palunkica je napisao/la:I mi smo sanjali o nekakvom čamcu, zapravo samo zato da bi išli okolo po plažama, za duže krstarenje smo ovak i onak iznajmljivali - dok se Tin nije rodio, nakon toga je naše jedrenje i južni Jadran postao samo lijepi san.

Tako i kod nas. Mužev stric je imao jedrilicu s kojom smo mogli ploviti kad želimo i gdje želimo, ali s Filipom je to nemoguće jer zbog klinaca iz ulice s kojima se igra ne možemo nigdje, ama baš nigdje. Tako da smo već godinama osuđeni na jednu plažu i jednu ulicu :lol . Čak smo se za večerašnje šetnje morali boriti sve dok nije mogao ostati sam igrati se kraj kuće s klincima.
Ali, Filipu je prekrasno i ako ništa drugo bar se dijete veseli ljetovanju :proljece .
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 30 sij 2009, 12:44

ja opet tupim isto - nekretnina na moru nije jednoznačni pojam. kućica sa pristojnom okućnicom na dobroj poziciji je jedno, apartman u zgradi u apartmanskom naselju drugo. zamisli taj stan i naselje za 20g. nikakva elita.
već sada apartmani zjape prazni. ako nemaš kumu u agenciji takav apartman teško da ćeš iznajmiti, turisti to ne traže (apartman u privatnoj kući sa zelenilom ide), o prodaji da i ne govorim.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 12:48

eli je napisao/la:ja opet tupim isto - nekretnina na moru nije jednoznačni pojam. kućica sa pristojnom okućnicom na dobroj poziciji je jedno, apartman u zgradi u apartmanskom naselju drugo. zamisli taj stan i naselje za 20g. nikakva elita.
već sada apartmani zjape prazni. ako nemaš kumu u agenciji takav apartman teško da ćeš iznajmiti, turisti to ne traže (apartman u privatnoj kući sa zelenilom ide), o prodaji da i ne govorim.

maj point egzekli.
ti folne pričaš o app na moru koda je nekakva elita, nije.
Ni najmanje.
A kućica na dobroj lokaciji-preskupo.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la medo14 » 30 sij 2009, 12:50

pa ja govorim o kupovini 2. nekretnine, znaci vec imas jednu nekretninu cistu i otplacenu. Dizati kredit i stavljati hipoteku na tu nekretninu mi je jedino opravdavajuce kad kreces iz ciste nule, npr. iz podstanarstva. Onda nemas izbora.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 12:53

a kakav jos kredit mozes dobiti za kupnju nekretnine ako ne hipotekarni? :da?

ja se u globalu slazem s eli i osobno ne bih kupovala apartman, kupovala bih manju kucicu s velikom okucnicom, no to djelomice proizlazi iz cinjenice da je nama more oduvijek = vrt, ogromno zelenilo, a ne kuca. u kuci na moru spavamo. jede se i zivi vani. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 12:56

medo14 je napisao/la:

pa ja govorim o kupovini 2. nekretnine, znaci vec imas jednu nekretninu cistu i otplacenu. Dizati kredit i stavljati hipoteku na tu nekretninu mi je jedino opravdavajuce kad kreces iz ciste nule, npr. iz podstanarstva. Onda nemas izbora.

A kako bi drugačije digla kredit, pa ne možeš dignut kredit za nekretninu BEZ HIPOTEKE na nekretninu?!misilm možeš, ali uvjetiiiiiiiiiii
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 30 sij 2009, 13:06

To mozda iz iskustva od prije zadnjih 10 godina (bez zadnje godine) mozda imate osjecaj da nekretnini uvijek cijena raste. Ali to uopce nije tocno. Za one koji su digli kredit za cijeli stan npr. u Zagrebu prije godinu dana, sada ga garant vise ne mogu prodat i otplatit kredit. Nema potraznje i ako ga sada silom idu prodati, jer eto kamata je narasla i tesko im ga otplacivati dobit ce barem 15% manje novca. A jos ako samo jedan clan u to vrijeme ostane bez posla, sto u globalnoj recesiji i nije nesto neobicno, eto ti problema. To sto ja trenutno mogu dici veliki kredit, ne znaci da cu ga moci otplacivati slijedecih 5, a kamoli 20 ili 30 godina. Kredit je tu da nam rjesi osnovne zivotne potrebe, za luksuz bi ga ja stvarno jako tesko dizala, a i ako bi, onda svakako na jako kratki rok.

Sad mi se tu jos jedino ne uklapa to sto oni koji manje misle, obicno puno bolje prodje, pa koje sam ja srece propast ce banke, a mi ni stana necemo kupiti, a kamoli brod. Tako da necemo imati ni cash-a, ni kredita, a ni stana :rolf
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 30 sij 2009, 13:08

Eli, mi imamo apartman u uvali kraj Pule i star je brat, bratu 20 godina. Dan danas mu osim klime, koju možeš uvijek ugraditi ne fali baš ništa. Nedostatak je premalena šljunčana plaža i nedostatak sadržaja u samoj uvali. I bez obzira na to jedan od dva smo prodali bez ikakvog problema, dapače, i ovaj drugi možemo isti tren, naravno, za više.

Druga nakretnina je isto apartman star više od 20 godina, ali kompletno obnovljen (obnavljali u dogovoru sami sustanari), blizu plaže i oni koji žele rentaju app bez problema.
Problem je s apartmanima koji su na pustopoljini 5 kilometara od plaže bez ijednog drveta u blizini, bez sadržaja, građeni "drži vodu" dok se ne proda. Takvi će definitivno za 20 godina će biti poderotina. Na žalost ista je stvar i sa stanovima (zgradama) tog tipa u Zg. Ne gleda se zato badava tko je investitor i kakva mu je reputacija.

ti folne pričaš o app na moru koda je nekakva elita, nije.
Ni najmanje.

uletjelo mi. da se razumijemo, ja nisam rekla riječ elita, nego luksuz, pri tome ne misleći na luksuzni smještaj ili luksuzne vile, nego na to što takav apartman predstavlja, u smislu kupovine, obitelji s dva prosječna primanja, da ne uguravam u priču i kredit za stan.

Ili ćete me uvjeravati da je posjedovanje bilo čega na moru što si zaradio isključivo svojim rukama pis of kejk?
Zadnja izmjena: folne; 30 sij 2009, 13:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
folne
Mladenka

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 13:09

To sto ja trenutno mogu dici veliki kredit, ne znaci da cu ga moci otplacivati slijedecih 5, a kamoli 20 ili 30 godina.

ne znaci, ali ne mozes tako ziheraski gledati na sve - ne znaci ni da ces sutra imati posao. :dunno
ides u rizik koji ti je u normalnim, realnim okolnostima prihvatljiv. ne pretpostavljas automatski da ces sutra izgubiti posao, a preksutra slomiti obje noge.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 30 sij 2009, 13:15

folne, to je duga uvala?
ja gledam drukčije, ne na apsolutnu cijenu, već na relativnu jer bdp i cijene rastu i u usporedbi sa novim stari su puno jeftiniji. ne znam kad ste ga prodali, znam da danas možeš naći nove apartmane na 200m od mora sa krasnim pogledom 20% jeftinije nego prije dvije godine.

kad bi baš imala novca viška i htjela nešto od manje kvadrata išla bi na stančić u gradskoj jezgri nekog malog gradića koji ima dušu, ne u app naselje. tako rade stranci.

Nekakve projekcije su takve da će nekretnine u Zg u elitnim kvartovima rasti cijenom, kao i nekretnine na moru (tu nisu neketnine 20 km od mora). One kojima će pasti cijena to su nekretnine van centra i elitnih kvartova, znači nekretnine za srednju klasu koja si rješava stambeno pitanje.

istra je valjda specifična, u unutrašnjosti cijene ne padaju, već rastu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la folne » 30 sij 2009, 13:24

Karikirala sam s tih 20 km. Stare istarske kuće idu pod luksuz jer si rijetko tko može priuštiti koju takvu pa ju obnoviti u autohtonom stilu.
Ali recimo neka kućica u Marčani, daleko od mora, a opet ne negdje van naselja teško da može postići neku ludu cijenu.

Ah, o višku novca i željama u toj situaciji bi se dalo. Apartman u app naselju definitivno ne bi bio prvi izbor.
folne
Mladenka

PostPostao/la dunja » 30 sij 2009, 13:26

eli, mm i ja bi recimo kućicu u unutrašnjosti istre, staru, kamenu, s velikim vrtom
za to bi se možda i dala nagovoriti na kredit, iako se zapravo toga bojim, iako ni on ni je nemamo kredit osim dva manja koja su gotova za godinu dvije

ali to bi baš željeli
dunja
most

PostPostao/la eli » 30 sij 2009, 13:31

tu ne govorim o ludim cijenama nego eventualnoj alternativi apartmanu.
kuće na osami, štancije, su puno skuplje od onih u selu.

dunja, te stare kamene kuće pojedu masu para. bolje onda napraviti ono što rade pametni investitori glupim kupcima - kupit zemlju i sagraditi novu kuću u stilu provance + bazne, obložit je umjetnim kamenom i nazvati autoktonom istarskom vilom. :lol
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 13:46

LiKmama je napisao/la:
To sto ja trenutno mogu dici veliki kredit, ne znaci da cu ga moci otplacivati slijedecih 5, a kamoli 20 ili 30 godina.

ne znaci, ali ne mozes tako ziheraski gledati na sve - ne znaci ni da ces sutra imati posao. :dunno
ides u rizik koji ti je u normalnim, realnim okolnostima prihvatljiv. ne pretpostavljas automatski da ces sutra izgubiti posao, a preksutra slomiti obje noge.

i misliš da se isplati to radit za apartman na moru?
Ja sam to napravila-da bi imala di živit?
Al za apartman?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 30 sij 2009, 14:07

I ja bi digla kredit za stan, a za kucu na moru pod znanim uvjetima (2 tjedna godisnje, rijetko vikendom i bez mogucnosti da bake budu cijelo ljeto na moru s klincima) nebi. Mozda na vrlo kratak rok. A ja sutra ne mogu ostati bez posla jer sam trudna, znaci stiti me zakonodavstvo :lol.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 14:45

krumpi, ovisi o tome kakvi su ti prioriteti, zivotni stil i afiniteti :drink
ne, ozbiljno, da smo mi tamo - da, jedna od prvih investicija bi nam bila u nesto na moru - zato sto nam to uzasno puno znaci. ni mm ni ja nismo tipovi za izlaske, ne trosimo pare na odjecu/obucu/sminku/pice/cigarete.... - more nam je jako vazno. nekom drugom je mozda vaznije imati za otici van, kupiti si neznamkakve cizme i sl., meni nije. :dunno
zato bi nam to bilo medju prvih ulaganjima.
isto kao sto nekima nije bed pola place potrosit na kremu za lice - tako nama ne bi bilo "zrtva" odvajati za kredit. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 sij 2009, 14:48

ili ti, dijete npr. ima bronhitis / astmu / alergije / nesto... i jako ti je vazno da tri mjeseca provede na moru ;)
da se razumijemo, mm i ja nismo vlasnici nekretnine na moru, imamo srecu da su vlasnici njegovi roditelji. i u ovom trenutku ne bismo si mogli priustiti kredit za nekretninu na obali, ali sasvim su mi jasni motivi i razlozi onih koji to mogu, pa cak i ako to znaci nekakvo odricanje.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 14:54

nismo ni mi zapravo (iz vise razloga). govorim iz pozicije nekoga tko je to imao od rodjenja pa do odrasle dobi, u jednom periodu cak 3 razlicita mjesta; znam koliko to znaci djetetu/adolescentu ;) i bila bih presretna da mogu to isto pruziti svojoj djeci. trenutno ne mogu, ali cim mi se pruzi prilika vrlo rado cu se "odreci" klopanja po restoranima ili dodatnog para cipela za to.
da uopce ne spominjem cinjenicu da bih se grozno osjecala da znam da djeci ne ostavljamo nista u nasljedstvo (ne zato sto nismo mogli nego zato sto nam je bilo draze recimo imati skupi auto ili ultra skupu odjecu). no kako rekoh, pitanje prioriteta.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 14:56

mamashnita od noje je napisao/la:ili ti, dijete npr. ima bronhitis / astmu / alergije / nesto... i jako ti je vazno da tri mjeseca provede na moru ;)
da se razumijemo, mm i ja nismo vlasnici nekretnine na moru, imamo srecu da su vlasnici njegovi roditelji. i u ovom trenutku ne bismo si mogli priustiti kredit za nekretninu na obali, ali sasvim su mi jasni motivi i razlozi onih koji to mogu, pa cak i ako to znaci nekakvo odricanje.

ovo mi nema veze s temom :dunno
nećemo pričat o situaciji kad se radi o dobrobiti djeteta, onda bi čovjek prodo organe :dunno

LiK-ovdje pričamo o plusu i minusu.Koilki god ti prioritet bio app u odnosu na npr.kremicu, i dalje je to neisplativa investicija.Apsolutno.Danas.
Ako se kupuje na kredit.
MOže se djeci ostavljati, a i pružiti na razne načine, a to se lako može izračunat.

Pa barem je računica jednostavna :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 sij 2009, 14:59

sori, krumpirko, ali meni ovo moze biti itekako vazno pri donosenju odluke, dodatni motiv da se odlucim za tako nesto. ne govorim ovdje o prodaji organa, govorim o necemu sto mi je naprosto jos jedan plus za kupnju nekretnine na moru. a mogla bih biti u situaciji kada bi mi to bilo nemoguce.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 15:03

da, ali ja onda nebi razmišljala o financijskom aspektu kao primarnom. Nego bi mi samo dijete bilo bitno.
A ovako...pa u ovom je slučaju bitno jedino dali se to uopće isplati, a iskreno-mislim da nije.
Zadnja izmjena: Krumpirić; 30 sij 2009, 15:05; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 15:05

LiK-ovdje pričamo o plusu i minusu.Koilki god ti prioritet bio app u odnosu na npr.kremicu, i dalje je to neisplativa investicija.Apsolutno.Danas.
Ako se kupuje na kredit.
MOže se djeci ostavljati, a i pružiti na razne načine, a to se lako može izračunat.

e krumpi moja, meni se cini da mi imamo potpuno razlicite poglede na zivot.
recimo da mogu to sad izrealizirati (sto ne mogu, ali teoretiziramo): zivim sad, i ako si sad to mogu priustiti (kao sto sam naglasila gore negdje; govorim o prihvatljivom riziku tj. investiciji podnosljivoj u normalnim okolnostima) - onda cu to napraviti sad. to sto ce mozda kamate pasti za x godina meni ne znaci nista jer za x godina ja mozda to necu moci otplacivati i ne znam kako ce se okolnosti promijeniti. mogu sutra podletit pod bus pa zivim danas.
to sto su nekretnine mozda bile isplativije pred 5 godina mi i opet ne znaci nista - ne mogu se vratiti u vremenu.
to sto cu u konacnici otplatiti 2 apartmana - i opet mi nista ne znaci jer iskesirat ga mogu samo ako dobijem na lotu - ergo jedina realna opcija mi je hipotekarni kredit - da su lopovi - jesu, ali ja to promijeniti ne mogu. ides na to da svedes rizik na najmanju mogucu mjeru, ali da ga pokusavam potpuno eliminirati da bih sretna, bezbrizna i smirena sjedila na kaucu cijelo ljeto - necu.
i opet mi je draze imati svoj vrt, posaditi si koju vocku i priustiti djeci da ljeto provedu na svjezem zraku nego mjesecima kliktati po raznim site-ovima pregledavajuci lose fotke apartmana i kuca da bih u konacnici fakticki na blef uplacivala akontaciju i molila boga da u vrtu nema provalija, tristopedeset stengi ili da je plaza prepuna jezeva i pikavog sljunka.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 30 sij 2009, 15:09

Krumpirić je napisao/la:LiK-ovdje pričamo o plusu i minusu.Koilki god ti prioritet bio app u odnosu na npr.kremicu, i dalje je to neisplativa investicija.Apsolutno.Danas.
Ako se kupuje na kredit.

Pa barem je računica jednostavna :dunno

Reci, pa jel tvoj stan u Zg isplativa investicija?! Jel duplo jeftinije bit podstanar? Jel ćeš s kreditom ostavit para za dva stana? Hoćeš, isto radi vlastitog komfora. I to je vaša odluka. LiK pak ima afinitete za kućicu na moru.

I ja se mogu poistovjetit s LiK na još jednom polju. Nema tih para koje mi ne bi mogli mjesečno potrošit, a ne trebamo. Pa bi nama kredit doslovce došao kao štednja, jer se sami ne bi baš sjetili mjesečno odvajat.

Ko što rekoh, sto ljudi, sto ćudi.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 sij 2009, 15:12

Krumpirić je napisao/la:da, ali ja onda nebi razmišljala o financijskom aspektu kao primarnom. Nego bi mi samo dijete bilo bitno.
A ovako...pa u ovom je slučaju bitno jedino dali se to uopće isplati, a iskreno-mislim da nije.

krumpi, pa nece dijete umrijeti od bronhitisa ako nije na moru 3 mjeseca, niti su sva djeca koja boluju od bronhitisa na moru cijelo ljeto. neki to ne mogu, mogu samo neki. ponavljam, meni bi i to bio razlog ZA.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 15:13

ma ni ne mora ti dijete imati bronhitis - sama cinjenica da je za svakoga dobro biti na friskom morskom zraku, kupati se u moru i boraviti sto dulje tamo je plus. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 15:15

jest, biti podstanar je isplativije..., zato i mislim da imam pravo pizdekat:)
ali i neusporedivo drugačije, a to svaki podstanar zna, bivši i sadašnji.
Pogotovo obitelji s djecom.
To je 24h dnevno, 365 dana godišnje. A ne 15. :dunno
:dunno neznam, nebi se složila, ako ne budeš mogla plaćati kamate za x godina, izgubit ćeš app i sjest će ti na plaću.
I djeca će ti bit gladna.
Zbog app na moru.
Tako da, krediti meni nisu zajebancija, ne kažem da je ispravno šta sam ga I JA DIGLA. Nije.
Ali su mi iznimno važni razlozi.
Jesu razlozi za APP na moru jako važni.Ako da, kao u slučaju shnite, onda super!!
U suprotnom, ne hvala. I ne razumijem ikog kom je to "dobar dan"
Osim ako ima zaleđe...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 15:15

LiKmama je napisao/la:ma ni ne mora ti dijete imati bronhitis - sama cinjenica da je za svakoga dobro biti na friskom morskom zraku, kupati se u moru i boraviti sto dulje tamo je plus. :dunno

ali zar te ne ograničava posao i radno vrijeme?A ne samo cijena ljetovanja?
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.