…čuvaj se podočnjačke ruke – kad se pera uhvati…
…ne zamjerite na opširnosti, mm mi zbog posla okupirao komp zadnjih mjesec dana, pa sad moram sve nadoknaditi…
Iza nas je mjesec dana korištenja platnenih. Nije neki staž, zapravo, nikakav, al, mogu vam reći da one nedoumice i nezadovoljstva koje imadoh na početku još uvijek stoje. Ukratko, mislim da su pp veliki iskorak naprijed, ali još uvijek uz neke ključne nedostatke, kad ih se usporedi s jednokratnima.
Ovak to ide kod nas: previjalište i sve potrepštine za pp su u jednoj kupaonici, kanta s pelenama u drugoj, iliti vešeraju.
Za brisanje koristim vlažne maramice i gazice, po potrebi. Ako je samo upišana, onda uglavnom vlažna maramica (osim ujutro, nakon cjelonoćnog nosanja pp volim ju malo podaprati toplom gazicom i ostaviti da se prozrači

), nakon kakanja prvo maramica, a onda temeljito čišćenje mokrom, toplom gazicom… To je sve tu pri ruci, ispod previjališta koš za smeće gdje idu maramice. I to sad ide vrlo brzo i funkcionira bez problema.
Dok se cura na previjalištu zrači, operem pod mlazom vode ukakanu pelenu. Kažem operem, jer to kad je pelena isključivo dojenčeta ukakana žutom, pastastom kakicom, to se mora oprati. I uložak, i pelena. U početku sam koristila i sapun, al mi postalo mrsko. Dođe mi ko pranje na potoku u selu moje mame prije 50 god.
Sve pelene, popišane i pokakane idu u tu kantu u vešeraju. Pošpricam tu i tamo otopinom čajevca, kantu tu i tamo malo operem i nju također pošpricam… no taj specifičan miris i dalje ostaje… i nakon jednog jedinog dana meni to sve smrdi, i točka… puno više nego jednokratne… mislim, ne smeta mi taj smrad u smislu da smrdi kuća, jer, kao što rekoh, u vešeraju je s ostalim džumbusom, i uopće nije važno, samo konstatiram još jednom da mi je taj smrad jači nego od jednokratnih.
Perem ih svakako.
Kad ih se nakupi dovoljno (12-13) perem ih odvojeno, sve školski, žlica-dvije praška, malo octa i voila.
Uz ponovljeno ispiranje.
Ako su samo dvije-tri pelene u kanti (npr. nakon što sam turu pelena oprala, a trebam prati običan veš) onda stavim i pelene s tim vešom. Pelene jačih boja i samo popišane operem na 60° sa šarenim vešom, ukakane i svjetilije pelene s bijelim na 95°. I popiškene svjetlije pelene također perem s bijelim.
Ne znam, to kad pelene počnem izvlačiti iz kante, šlog me svaki put strefi. I to mi je najgore od svega

Kad kakica na peleni pozeleni. Pa smrad mokraće naročito. Pa taj osjećaj ustajalosti. A perem zaista redovito, svaka 2-3 dana.
Uglavnom, kad doživim ove senzacije, ja ih sve zafitiljim u mašinu i opletem na 95° s pretpranjem, bez grižnje savjesti.
Ma može u teoriji biti da 60°ubija sve štetočine, ok, ali da fleke ostaju – definitivno ostaju, i to grozne fleke, i meni to nikako ne sjeda da sad idem staviti bebi na guzu ili pipicu. Evo, sad ću otkrivati toplu vodu, ali ovako izgleda ukakana pelena oprana na 60°.
ukakana pelenai još jednaI to je samo ovo sa strane što je iscurilo, a kakvi su tek ulošci.

Što je najgore, fleke se vide i nakon pranja na 95°. Vrlo svijetle, doduše, ali se vide.
I zato sam vrlo sumnjičava i prema tome da sunce može izblijediti fleke, no vidjet ćemo, štrik se keri nasred dvorišta, južna je strana, daj bože da bude efikasno…
E, a drugi dio priče jest – krutost pelena nakon pranja. Naročito flanela. Nema tog octa koji može omekšati veš kao omekšivač, ne dam se lako razuvjeriti. Kakav crni ocat,, mada ga ja stavljam, školski, dvije-tri žlice. Ali to ništa ne koristi.
Ne znam kakvi su podaci o tvrdoći vode u Hr, ali znam da je ova slavonska strašna. Doslovno nakon svakog pranja suđa moram ribati i sudoper, toliko se bijeli. Da ne govorim o talogu u posudi s vodom na radijatoru, nakon samo jedne noći.
Znam, tim pranjem na visokoj temp i ja doprinosim krutoći, a i pelene se brže i dodatno unište, no ja sam se za takvu soluciju odlučila i tu ne odustajem.
No, onda se postavlja pitanje uopće udobnosti platnene pelene.
Kada vidim te krute rubove pelene oko nogica, pa još zaštitne gaćice, uf.. tada je ipak jednokratna zakon.
Pa sam napravila mali pokus. Slučajno. Ubacila sam par pelena sa šarenim vešom na 60° i odmah dodala omekšivač, kako ga i dodajem normalnom vešu. I zaboravila da su tu i pelene. Pa su i one prošle kroz omekšivač.
Zato sam ih nakon pranja isprala još jednom, pa onda još jednom s idućom turom pelena. I rezultat je bio super. Puuuno mekše nego nakon octa, a opet, 3 puta su se isprale, pa ne bi trebalo biti nekakvih zaostataka. A nije bilo ni reakcija na koži bebe. Tako da sam odlučila to napraviti s vremena na vrijeme sa svim pelenama, baš kao što ću ih jednom mjesečno sve dodatno još jednom džuture ispirati. Jedino što je to potrošnja vodeeeee...
Sve se svodi na to da bi sve pelene trebale biti skroz bambus jer jedino 5 bambusnih pelena koje imam ostaju mekane kao i na početku. Baš kao što ti,
mamina curo kažeš, eto, očito iz iskustva,d a je bambusni velur najbolji za uz guzu, stoji skroz. I frotir i flanel i konoplja postaju evidentno tvrđi.
Uopće mi je nezamislivo da bi još jedno dijete moglo koristiti ove pelene nakon recimo 2-3 godine korištenja. Jedanko kao i činjenica da bih prodavala rabljene pelene na e-bayu ili gdje drugdje.
Mislim, ja sam sad ovo možda precrnim predstavila, nije toliko strašno, zaista, samo bih voljela ukazati ipak na stvari preko kojih se, na forumima i kojekuda drugdje olako prijeđe, uzevši zdravo za gotovo, a definitivnio nije tako. Ili su možda moji zahtjevi previsoki, ne znam.
U svakom slučaju, moja ljubav prema pp nije ništa manja, jer je moja ljubav prema tkanini i inače u životu jako velika, tako mi šivaće igle

. I bez obzira na sve ove hm, prijekore, mene uvijek obuzme isto uzbuđenje kad god zavirim na topic o pp, a kamoli na neku od stranica gdje se prodaju pp. Baš pravo zborite,
Snježa i ela, velika je to avantura i uzbuđenje, istina živa.
Ono što je dobro kod platnenih jest da zaista niti jednom nije kakica otišla do vrata, nijednom.
Silki, bila si u pravu da ih nisam u početku dobro slagala, stoji. Nakon 7-8 ddana sam ušla u štos i sada uopće nema problema, čak ni za mm, on također presvlači curu.
O slatkoći izgleda da i ne govorim.
Ono što također nisam mogla vjerovati jest da se guza bez kreme neće osuti. A nije se osula ni jednom. Tu i tamo bude malo crvenila na nogicama ili na stomaku, od rubova pelene ili gaćica, namackam nevenovom kremom (
daphnin prijedlog) ili Sudocrem i prođe brzo.
Općenito, meni to sve s pp izgleda kao neki bebi-projektić, ugodan, a opet istraživački zahtjevan… mora se toliko toga prokužiti, od vrste tkanina, do kroja pelene, ovo-ono, a sve srcu drago kad se vrti oko bebice…
Inače,
Arkana, (ako si nakon ovolikog posta još uvijek koncentrirana i uopće vidiš ovo) – preprepreprekrasna vijest za tvoju trudnoću, prekrasna, predrago mi je zbog tebe

Preporučujem ti da ne kupuješ nikakve dodatne doublere, linere i slično, mama ti to sve može sašitit bez problema… pokazat ću ti ovih dana uloške koja sam ja sašila bebi, a to ću i ubuduće raditi… jedino, da je te bambusne tkanine gdje za kupiti, uh, to bi bilo predivno…
Thinkpink, ni ja nisam koristila noćnu pelenu sve do prije 10-ak dana. Onda sam se odlučila ipak isprobati nekoliko ekstra upijajućih (Flafi npr.) i od tada imam 3-4 pelene za noć i stavljam joj pelenicu svaku noć. I to zaista cijelu noć, od 20 h do 8 h ujutro…Sve štima zasad. U smislu da nisam primijetila da njoj smeta vlažnost i da se zbog toga budi. Slažem se skroz s tobom da te Flafice uz koje dobiješ ne jedan, nego dva dodatna uloška je jedan od najpoštenijih poslova u svjetu pelena, zaista. Baš ono preißwert, što bi Švabo rekao
Thalia, činiš mi se jako iskusnom platnenopelenašicom. Naročito me zanima kad krenu u vrtić, kako to biva s pp i s tetama. Pa ćeš jednom o tome pričati.
Vrabec, primljene na znanje preporuke za tetu gwen, dolisu i anu, ove od tete dolise mi se čine jaaaako fine pelenice. No zasad se još suzdržavam, imam 29 pelena, više nego dovoljno.
I pozdrav svima ostalima –
Aniki punoj pitanja,
sany (hvala za onu info o Kushies),
goldy (čije info uvijek jaako rado pročitam),
šmuškici, te možda najpravijoj platnenopelenašici među nama –
penny, koja zaslužuje pravi naklon, svaka čast…
Sad ćete sigurno strepiti nad mojim idućim javljanjem, ali moram vam još prikazati moje pelene i reći ponešto o svakoj od njih, iliti malo recenzirati…
Ostajete mi – odmorne i koncentrirane…
(bože dragi, ja ko da pišem pismo majci iz vojske

)