Sada je: 26 srp 2026, 01:16.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la frrr » 31 sij 2009, 19:37

tigar - :5

nego, ja štreberica, već sad razmišljam kako ću s 11 mjeseci uvesti i 4 obrok..kako nam i taj mora biti mliječni, da mi dijete ne jede dva ista obroka zaredom, čekam 11 dok nam ne dođe na red sir i dok ne budem sigurna da je jogurt prošao ok. e, sad sam te na sto muka, što s tim obrokom...ona se ne uspavljuje na bočici tako da bih ja izbacila večernju bočicu i ostavila samo onu jutarnju...kako je to cca 200 ml mlijeka za nadoknadit, nemam pojma što da radim...
da joj nudim po malo mlijeka na čašu/kljun uz svaki obrok..tipa po cca 30 ml uz doručak i ručak? ili mali jogurtić uz doručak pa mliječni obrok tipa adaptirano i pahuljice za večeru? što sve uopće može biti mliječni obrok, nemam ideja osim adaptirano i 7 korn i jogurt i 7 korn ili palenta?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 01 vel 2009, 09:59

frrr - imali smo topic o nadoknađivanju kalcija (ako je to ono što te brine)
u tom slučaju, joj uz obroke ponudi jogurt umjesto mlijeka
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 01 vel 2009, 11:24

u principu nije da me brine nadoknađivanje kalcija u smislu da ne pije dovoljno mlijeka nego kako organizirati prehranu djeteta kad je samo jedan tekući obrok na bočicu. onaj večernji tekući je cca 200 ml mlijeka, što je puno previše da ona to popije na čašu ili pojede u nekom žličnom obliku. pa pretpostavljam da se onda to rasporedi kroz dan po malo mlijeka uz obrok.

a i ovo me zanima

što sve uopće može biti mliječni obrok, nemam ideja osim adaptirano i 7 korn i jogurt i 7 korn ili palenta?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 03 vel 2009, 10:53

mm je nabavio dunje pa bi me zanimalo od kad se njih može davati?
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 03 vel 2009, 11:02

moje su cure jesenske pa su dunje u kompotu jele s cca 11-12 mjeseci
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Tonka.M » 03 vel 2009, 11:07

znači T. je još premali :(

i opet ćemo se onda mi morati žrtvovati :lol
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 03 vel 2009, 15:05

frr - mlijecni obrok je svako jelo u kojem je prevladavajuca namirnica mlijeko i neki njegovv derivat, dakle bilo sta sa mlijekom, jogurtom ili svj. kravljim sirom (moj je npr. obozavao bananu s svijezim kravljim sirom za uzinu), nekad bi dodala jos zlicu nekih pahuljica u to
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 03 vel 2009, 16:11

tanja, znam ja što je mliječni obrok, zanimali su me primjeri mliječnog obroka iz prakse. i to kasnopopodnevnog, dakle nema voća.

e, napravila sam danas onaj umak od tofua i mrkve po knjizi, za nas, ne za doru. preprepreprefino!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 03 vel 2009, 16:29

kaj nije :cheer !! mljac!
Mlijecni obrok za vas (koji jos ne smijete kravlje mlijeko) moze biti bilo sta s jogurtom (palenta, 7-korn, par grozdica, voce...) i bilo sta s svijezim kravljim sirom (ovdje osim nabrojanih mozes koristiti i variante s povrcem, zapravo avokado i jogurt su super obrok, kao neke vrste guacamole ali bez zacina, cesnjaka....).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Ina66 » 03 vel 2009, 20:16

dakle, i kod mene se jeo umak od mrkve i tofua - meni odličan, MMu tako-tako, Mari se svidio
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 04 vel 2009, 13:28

meni i više nego odličan, MM-u super (ali je naribao parmezana još na to). al ja nekad u te makrobiotičke recepte stavim ipak malo više soli nego što piše (prstohvat samo..pa ja malo više uhvatim prstima :mrgreen: )

nego, kad smo kod jogurta...ja i dalje ne nam kako mi stojimo s tim nesretnim jogurtom...da sumiram - dala s 9,5, nakon dva dana jogurta malo se zacrvenila guza, prestala. s 10 mjeseci dala jogurt, sve pet, nakon 4-5 dana jogurta guza se počela crveniti, prestala. nikad nisam bila skroz sigurna da je od jogurta jer se uvijek poklopilo s davanjem jogurta da bi se budila ukakana ili malo duže bila u peleni.
s 10 i pol sam joj dala opet i sad dajem svaki drugi, ne svaki dan. guza je ok. :dunno šta da mislim
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 13:58

nakon nesto vremena evo i mene opet jer neznam sta da radimo vise, odn. neznam da li postoji neki bolji nacin od ovoga :

6/7 - 230mlijeko (popije izmedu 150 i 230)
11 - 230 mlijeko (popije izmedu 150 i 230)
13 - voce
16 - rucak (povrce i zitarica + 3puta tjedno meso)
19 - mlijeko (60 ili 90) sa grizom (dinkel ili jecmeni), palentom,prosom,amarantom ili kvinojom
23 - 230 mlijeko (popije izmedju 180 i 230)

a u zadnje vrijeme se cesto zna ponoci buditi i traziti obrok :dunno onda mu napravim 120ml mlijeka i obicno ispije sve do zadnje kapi....

jel mogu uvesti nesto jace za veceru ? jel ga moze glad buditi svaku noc? (uvijek sam vjerovala da ne , ali pocinjem sumljati)

dnevno spavanje je izmedu voca i rucka.....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la tanjabb » 04 vel 2009, 15:30

Plusic, i da mu das nesto jace za veceru on opet oko 23 popije bocu mlijeka. Ja u ovoj fazi ne bi vise davala mlijeko ponoci, nego vodu. Mislim da jede sasvim dovoljno, mozes veceru kolicinski povecati.

frr - ovo svaki drugi dan je OK, probaj svijezi kravlji sir, zagrebacki npr., kombiniraj malo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 15:37

pokusala sam par noci sa vodom - popije po 150ml vode i opet place (bas onaj isti plac kao kad je gladan).
cak sam dvi noci prekrsila sve sto se trudim od prvog dana i dala mu caja, ali ni to ne djeluje...
covjek zaspe tek kad se najede?
ovo u 23 neznam kako da mu povecam, ne bi mu dala vise od 230?
a u 19sati mu je dosta tih 60ml + nesto od navedenog , rijetko pojede 90 :dunno

bas sam na generacijskom pitala da li djeca u ovoj dobi i na bocici mogu imati skok u razvoju :conf
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 04 vel 2009, 15:59

tanjabb je napisao/la:frr - ovo svaki drugi dan je OK, probaj svijezi kravlji sir, zagrebacki npr., kombiniraj malo.

zaboravila sam napisati zašto mi je jogurt toliko bitan - zato što mala nije neka ljubiteljica adaptiranog. nije više onak grdo kao kad je štrajkala, ali nekad popije samo dvaput po 150-180 ml. i onda me veseli kad pojede obilni mliječni obrok na žlicu. a kad joj napravim 200 ml acidofila sa 7 kornom smaže sve. taj isti 7 korn sa 120 ml adaptiranog - pojede jedva pola.

sir još nismo uveli.

plusic - ni ja ne bih davala mlijeko po noći i ne mislim da je gladan. ja bih pojačala hranu kroz dan, tak sam radila kad god se dora počela buditi kroz noć ili jako rano ujutro. svaki obrok bih malo podebljala, a prije spavanja samo mlijeko. ne znam jel slučajno ili ne, ali palilo je.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 16:07

nazalost radi se o gladi, prepoznajem plac i ponasanje kad je gladan...

obroke nazalost ne mogu vise pojacati jer su mu voce i rucak uistinu obilati, u 19 sati jednostavno nece jesti vise od toga, jedino mu mogu uvesti neki meduobrok oko 21sat?
obicno pojede sa mnom pola rizinog koluta, neznam dal da tu dam nesto ?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la jale » 04 vel 2009, 16:44

mila, moja pojede obrok malo prije spavanja oko pola 8 ili 8. i poslije toga popije mlijeka cca 150ml. nekad i 235ml tj punu dozu. probudi se po noci bas kao da je gladna. isti plac. i popije pola boce. i nastavi spavati. ali sve to samo u periodima kad joj ili tek hoce zubi ili kad izbijaju tako da mozda to da povezes sa tim...

htjedoh vam se pozaliti da ova moja mala stalno nesto jede. uhvatila sam je da sakriva hranu pa se poslije vraca po nju. recimo damo joj komad jabuke i jede ga i dok mi ne gledamo sakrije ga pa se poslije vrati po njega...
nije debela nije gladna. ali uvijek, uvijek moze jesti. i pije vode jako puno. cini mi se stalno. cak i uz obrok (cudno mi jer mi to ne radimo). cak i uz jogurt...

vjerovatno je to zbog zuba.

juce je grickala 5korn pahuljice. onako, iz kesice. pa prodrma i izvlaci grozdjice koje smo stavili unutra i kukuruzne pahuljice. :roll:
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 16:49

moze bit jale, cini mi se da mu izbijaju donje trojke...
pripisat cu to tome :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 04 vel 2009, 16:55

pa mislila sam pojačati u smislu dati žitarice uz voće, neki međuobrok, više žitarice u odnosu na povrće ne nužno povećati količinu (zna beba kad joj je dosta i ne možeš ga šopati)..općenito povećati količinu i kaloričnost hrane koju pojede tijekom cijelog dana.

tak sam ja radila kad bi me izludila s buđenjima po noći ili izvodila u 5.30 konačno jutarnje buđenje.

nazalost radi se o gladi, prepoznajem plac i ponasanje kad je gladan...

o, mucek...
dora već dosta dugo, cca 3-4 mjeseca, ne plače od gladi. samo postane malo nervoznija, neće se igrat, zanovijeta malo. al bome se više ne sjećam plača gladne bebe.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 04 vel 2009, 16:58

:mrgreen: vidjeces kad te bude vukla za nogavicu i vikala daaaaj daaaaaj :mrgreen:
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 04 vel 2009, 17:03

:mrgreen:
al to je drugo..stvarno ne plače više onak k'o mala beba kad je gladna i to već dugo...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 04 vel 2009, 17:03

Tesko je jale, vjerujem, ali zelis li da ti beba koja stalno jede izraste u dijete koje stalno trazi hranu, to po meni nije dobra navika. Ali to znas i sama. Pokusaj pojacati obroke, one koje ima, a grickanja sa strane cim cim manje. Jabuku kad joj das, daj joj pola, cetvrtinu jabuke ili samo kocku ili dvije, toliko da to pojede u komadu. Onda skloni hranu do nje i zabavi ju necim da ne misli stalno na klopu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 17:07

tanja, hvala na odgovoru :)

Plusic je napisao/la: mogu uvesti neki meduobrok oko 21sat?
obicno pojede sa mnom pola rizinog koluta, neznam dal da tu dam nesto ?

ovo me jos muci?

nazalost ja jos uvijek poznajem sve vrste placa i mislim da ce mi trebati dugo da izblijede .....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la jale » 04 vel 2009, 17:11

tanja, trudimo se, ali recimo pojede jednu kocku jabuke, ne dajemo joj cijelu naravno, i onda trazi drugu, mi joj damo ona to sakriva.
ne jede ona stalno stalno razumijemo se, ali kad god vidi nesto ili na tv-u ili u novinama odmah trazi, ide u kuhinju, daj daj ne prestaje govoriti. ignorisemo ali najcesce je onda vrijeme za obrok pa to vjerovatno shvati kao ispunjenje zelje :dunno
najveci problem je sto mi jedemo non stop ako nista uvijek se zvace jabuka, grozdjice... mislim da mi moramo poceti sakrivati od nje tj mijenjati navike a to nece biti jednostavno :roll:

EDIT da dodam da joj je najcesca samostalna igra: poreda igracke onda muti plasticnom kasikom u jednoj solji i hrani sve redom... izjelica je samo takva
Zadnja izmjena: jale; 04 vel 2009, 17:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 04 vel 2009, 17:12

Gle, rizin kolut ti bas nema nekih kalorija, nije to zasitno. A i protivnik sam nebrojnih medjuobroka i grickanja. Ja bih mu ipak malo po malo pokusala pojacati veceru. Daj napisi sta jede za veceru pa da nabacim koji savjet. (javim se navecer jer sad idem doma)
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 04 vel 2009, 17:18

najveci problem je sto mi jedemo non stop ako nista uvijek se zvace jabuka, grozdjice... mislim da mi moramo poceti sakrivati od nje tj mijenjati navike a to nece biti jednostavno

Jale draga, sve ti je jasno ;) . Ne mozemo svojoj djeci zabraniti nesto sto mi sami pred njihovim ocima radimo.
Ako trazi drugu kockicu jabuke ja bih joj dala, ali cim vidis da ju ne jede, da se s njom igra ili ju ko hrcak trpa negdje, oduzmi joj to s rijecima "dobro, vidim da sada vise nisi gladna". Kad vidi hranu na TV/novine... i trazi te objasni joj da ce sada biti rucak/uzina/vecera kaj god dolazi prvo i da ce uskoro dobiti jesti. Sve to naravno uz pretpostavku da vi za to vrijeme ne zvacete nesto.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la jale » 04 vel 2009, 17:20

:lol sorry zamislila sam svoju zvjerkicu kako joj objasnjavam a ona me gleda sa dignutom obrvom jer me nista ne konta (ili se pravi da me ne konta)
pokusacu ali mislim da razgovor kod nje jos ne pali, 14 mjeseci ima :mah

hvala ti mnogo!!
ugodan ostatak dana zelim vrijednim vama :)
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 17:37

Plusic je napisao/la:
6/7 - 230mlijeko (popije izmedu 150 i 230)
11 - 230 mlijeko (popije izmedu 150 i 230)
13 - voce
16 - rucak (povrce i zitarica + 3puta tjedno meso)
19 - mlijeko (60 ili 90) sa grizom (dinkel ili jecmeni), palentom,prosom,amarantom ili kvinojom
23 - 230 mlijeko (popije izmedju 180 i 230)

ponekad mu stavim zitarice u voce a ponekada ne, ovisi sto spremam (npr jucer jeo jabuku i krusku pa sam stavila malo kvinoje, ali danas jeo krusku i bananu pa nisam stavljala nista)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 04 vel 2009, 17:40

da probaš ovako:

6/7 - mlijeko
11 - voće
13 - žitarica + mlijeko
16 - ručak
19 - mlijeko + žitarica
23 - mlijeko

edit: ja sam isto u pretumbavanju obroka i smišljanju što bih jer je počela sve češće tražit jest pa mislim da nam je vrijeme da neke međuobroke, a ne da se štreberski držim onih 5 k'o dosad
kod nas je stari raspored bio 8 mlijeko, 11.15 voće + žitarica, 14.30 - ručak, 17.30 - mlijeko + žitarica, 20 - mlijeko, al danas je već u 10.30 postala kenjkava i dala sam joj doručak.
nastavim ovim tempom jest će zadnji obrok prije 19, a ne može baš tako. pa sam mislia

8- mlijeko
10 - voće
12.30 - doručak (žitarica i voće, žitarica i malo jogurta, griz na rižinom/zobenom mlijeku s voćem i sl.)
15 - ručak
17 - rižin kolut/dvopek/kruh
18.30 - jogurt/mlijeko i žitarica
20 ili malo poslije - mlijeko
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 04 vel 2009, 17:56

to je i meni palo na pamet ali onda mi to komplicira izlaske i setnje, ne mogu sama sa njim nositi jos i sve za mlijeko - zitarice i to miksati na klupici svaki dan :(
a to mi je onda automatski i jos jedan obrok, a tek sad se mirimo sa trecim (ovim u 19sati).....

jutarnji dio (dio do rucka) ne bi dirala, jer tu nije gladan, nista mu ne fali, a ne vjerujem da unosom jace hrane ujutro moze suzbiti glad ponoci?
Plusic
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.