Sada je: 25 srp 2026, 09:48.

Prepunjenost dojki, (ne) spavanje i još puno toga...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Prepunjenost dojki, (ne) spavanje i još puno toga...

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 12:12

Zadnjih dva dana su mi cice kao od silikona... :(
Tvrde, bolne, pecka me iznutra, otežale su...Mali sisa svakih 2,5-3 h i uvijek posisa do kraja, ali kako on sisa jednu, osjetim kako se druga puni i kako prolazi 6 h od hranjenja na istoj, ona bude kao od kamena. Pojma nemam kako mi to došlo najednom, skoro pa preko noći...
Rijetko mogu i osjetiti da je sisa skroz prazna, pošto mi se luđačkom brzinom puni.
Prije 2 tjedna sam preživjela mastitis i sad mi se stvarno čini da sam ponovo na dobrom putu prema tome.
Jel tko zna zašto i kako je to sad odjednom nastalo?

I druga stvar : odlazak na spavanje nam je katastrofa. Prije smo odlazili u krevet oko 20.30, do 21.30 je znao sisati i zaspao.
Ova dva dana, nikako.
Čim mu stavi sisu u usta, povuče par puta i zaspi. Sisa bude sva puna mlijeka, ali mali ne sisa, kao da je izbacio noćno hranjenje, iako je još premali za takvo nešto.
Jučer, npr. smo išli u krevet u 20.30, kpovukao je par puta i zaspao, iako je prije toga jeo u 18 h. Čim mu izvadim sisu, probudi se i krene plakati. Znači, sisa non-stop mora biti u ustima. To je trajalo do iza ponoći.
Iako on ne sisa, nego se praktički igra, svako malo mu curi mlijeko i on u biti jede malo po malo, tako da je jučer i dva puta strašno bljuckao, sebe, mene, krevet...Znači, previše mu je.
Zaspao je jedva na 2 h i kad se probudio, naravno,. ponudila sam mu sisu, povukao opet par puta i zaspao.
Međutim, sisa mu je u ustima bila 4 h-nit da bi jeo kako treba, a niti da bi spavao.

Kad sam se digla iz kreveta, oko 8 h , sise kao od kamena...I kako onda neću dobiti mastits ponovo???
Kad neće jednostavno sisati po noći, a meni mlijeko navire ko ludo...
I badava moji pokušaji da ga koliko-toliko potičem da sisa, radim i kompresije, ali badava...
Bitno da je sisa u ustima, on drijema, a to šta meni mlijeko navire, nikome ništa...Fučka se mojem djetetu za to, bitno da je njemu dobro. :mali

Šta da radim?
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Re: Prepunjenost dojki, (ne) spavanje i još puno toga...

PostPostao/la nina » 03 vel 2009, 12:19

Ja bi se na tvom mjestu izdojila toliko da prođe napetost-ne do kraja da se produkcija ne poveća.
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la snowwhite » 03 vel 2009, 12:44

zwerka izdajaj se bar da ti ne budu tvrde. pazi da ti se ne naprave kvržice. ne znam jel znaš moju priču...isto mali po noći nije htio jesti, ponekad bi mu u polusnu uvalila cicu a nekad i ne. budila se tako punih cica ali nisam se izdajala na vrijeme. uvijek tek kad se već upalilo...prekasno.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 12:45

Snow, znam tvoju priču...upravo toga se i bojim...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 03 vel 2009, 12:49

ti se lijepo izdajaj ali po malo da si ne bi još više povećala produkciju. a mali ak neće cicati neće. s vremenom će se ponuda potražnja valjda posložiti. nama nije :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la silki » 03 vel 2009, 13:05

a da spava s tobom?
nema ljuljanja i uspavljivanja a sisu mu uvijek možeš u polu snu ponuditi.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la ivana7997 » 03 vel 2009, 13:07

izdajanje, ali samo malo, dok ne popusti napetost. i kupus. sve skupa oprezno, iako nema straha, vratit ce on sebi kad opet zazeli ako ne poremetis s dudom ili bocicom
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 13:55

Ivana, bočica ne dolazi u obzir, dudu ne prihvaća...
Kupus je već na poziciji...

Silki, on i je cijelo vrijeme s nama u krevetu. probala sam mu izvaditi sisu nakon sat vremena što je jeo i igrao se snjom, ali odma krene plakati i nema nikakve teoretske šanse da zaspi bez nje.
Ljuljanje i uspavljivanje isto ne pali jer plače, a ako već i zaspi na rukama, čim ga položim k sebi na krevet, probudi se.
Polako ali sigurno već ludim...
Čitam vas jesenske...ma nitko nema takve probleme...za poludit...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 03 vel 2009, 13:57

Meni je moj mlađi tako znam s vremena na vrijeme bit priljepljen. Spavao je s nama s cicom u ustima. Ali, nakon takvih perioda, uvijek je došao onaj kad sam uspjela izvuć mu iz usta i kad je odspavao 15 min
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 14:02

Eto, moj bez nje odspava niti 5 min i onda otvara okice. U biti, otvori samo jedno i samo me prereže pogledom. Da zna govoriti, sigurno bi rekao : Stara, vračaj ono što je moje! :ne
Kod nas je problem taj što je tako svaka, apsolutno svaka noć.
Nit sisa, nit spava, dojke fuuuuul pune mlijeka, ja nenaspavana jer cijelu noć ne sklopim oka...i šta se onda dogodi???
Mali mi je zaspao u pol 9, i još uvijek spava...ajme meni...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 03 vel 2009, 14:21

a sad spava bez tebe, i bez cice?

spavaj i ti, pobogu
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Be » 03 vel 2009, 14:34

Zwerka, zbilja se mučiš. Nemam baš neki pametan savjet, jer sam i sama prvi puta mama, pa je i meni sve novo - pogotovo što se tiče dojenja, ali eto htjela sam ti reći da izdržiš u nadi da će Damian uskoro biti malo samostalniji i da će moći bez konstantne prisutnosti cice. :hug

Meni je Karla noćas skoro prespavala noć, a grudi su mi skoro pukle. Nisam ni znala da se od toga može dobiti mastitis. Morat ću malo proučiti stranice o tome. Karla je sisala od 21-22h i probudila se tek u 6h, a mene su oko 2.30h probudile grudi i mokra pidžama. Izdojila sam malo iz jedne i druge i stavila Karlu da sisa, međutim to je jako kratko trajalo i samo sam si napravila problem zbog njenog teškog podrigivanja, tako da smo nastavile spavati do 6h, ali grudi su se ponovo napunile.
Što je najbolje raditi u takvom slučaju? Nije mi jasno zašto je priroda napravila tako da je produkcija najjača noću, baš onda kada je manje potrebno. :conf

Inače stalno vodim borbu sa grudima, jer Karla malo sisa jako često, pa poveća produkciju, a onda opet dođe dan ili dani kad ne sisa baš puno, pa se produkcija smanji i nema dosta kad treba i tako stalno u krug. Nadam se da će se ipak nešto ustaliti kako ona bude starija. Ima li nade za to???
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 18:35

Be,ah...nikako na zelenu granu...
Ili ju probaj buditi tako dugo dok se ne uspostavi ponuda potražnja, ili izdajaj...Imamo sličan problem, samo što ti na sreću imaš normalnu noć, za razliku od nas.
I da, oko pola noći mi se dijete sjetilo smijati i igrati se... :znoj
I budi sad pametan.
A pošto nemate ritam, ja bi na tvojem mjestu, kad vidiš da posisa malo, izdojila kojih 15 puta, da ti se produkcija malko poveća i imaš za onda kad bude htjela više sisati.

Ivana
, on po danu sisa oko pol sata, sat vremena, pa je oko sat vremena budan i onda ga uspavam na rukama i odložim u kolica, ali po noći je to NEMOGUĆE.
A teško da ja spavam kad i on, jer opčenito ne mogu zaspati po danu bez obzira koliko umorna bila, a njega ove dane jako grčevi muče pa se stalno budi, a ja onda svako malo vozam kolica...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 03 vel 2009, 20:03

nepopularan savjet - probaj ga ne pustiti da spava sa sisom u ustima ili da samo cucla. nakon što si sigurna da je jedan obrok lijepo pojeo (u situaciji u kojoj ste vi najbolje bi bilo da jednu isprazni i još malo iz druge) probaj ga nosati i zabavljati sat i po do dva i onda ponudi suprotno od prošli put. ovakav ritam bolje je početi po danu, pa nastaviti kroz noć.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 03 vel 2009, 21:51

Eli,ne kužim ovo - i onda mu ponudi suprotno od prošli put...
Od svog tog nespavanja mi ni mozak ne funkcionira kako treba...sorry
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 03 vel 2009, 22:32

kod sljedećeg podoja kreneš sa onom koja je prijašnji put samo "načeta"i nju treba isprazniti do kraja, a iz druge izvuči samo višak da se ne prepuni do sljedećeg podoja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la any » 03 vel 2009, 23:00

ja znam da je za smanjenje kolicine mlijeka dobar caj od kadulje ili metvice
stavljanje hladnih obloga nakon dojenja
ja sam u fazama mastitisa stavljala tople obloge prije dojenja ili se otusirala vrelom vodom, a poslije bi stavljala hladno
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 11 vel 2009, 22:40

Nisu mi više kao od silikona, ali još su mi teške.
Izgleda da malome sad treba više, pa mi se to mora ustaliti...pojma nemam.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Be » 13 vel 2009, 12:17

Zwerka je napisao/la:Nisu mi više kao od silikona, ali još su mi teške.
Izgleda da malome sad treba više, pa mi se to mora ustaliti...pojma nemam.

Potpuno isti osjećaj i ja imam zadnjih tjedan-dva. Karla je preko dana, a ja preko noći izdajanjem povećala produkciju i sad su mi grudi skroz čudne i muku mučim s njima. Neku noć je Krla naravno opet odrapila 6 sati u komadu, a mene su probudile grudi. Stavila sam je nekako da isisa iz jedne, a druga kad sam ju pipnula je bila s unutrašnje strane živi kamen. Mislila sam to riješiti izdajalicom, međutim ubrzo sam shvatila da je vrag odnio šalu i da su to prave kvrge, koje neće samo tako van. Odmah sam išla pod topli tuš i probala tamo ručno izdajati, ali bez puno učinka. Jedino što sam pametno znala je upaliti komp i na internetu pogledati iskustva drugih. Skužila sam da je najbolje dobro ugrijati dojku, staviti bebu na prsa i dok ona sisa masirati bolno područje i zajedno razbiti kvrge. Nakon prvog sisanja sam odmah osjetila olakšanje, ali to je bilo daleko od normale, pa sam sljedeći dan zvala SOS telefon od Rode i cure su mi stvarno pomogle. Dakle, njihov savjet u slučaju tvrdokornih kvrga (ali bez temperature) je sljedeći: Prije sisanja dojku umočiti u lavor tople vode (tople toliko koliko možeš idržati) i masirati bolno područje tako da se prstima stisne do granice boli, malo zastane, pa opet isto i tako 3 puta i kružnim pokretima kvrgu valjati prema bradavici i probati izdojiti. Nakon toga odmah bebu staviti na prsa i za vrijeme dojenja nastaviti s masažom bolnog područja. Meni je uspjelo nakon 2 takva sisanja riješiti moje kvrge. Nadam se da će ovaj savjet još nekome pomoći.

Osim toga zadnjih dana mi je lijeva dojka čudna, teško ide iz nje, pa je Karla odbija i nikako je ne može onako do kraja isprazniti, pa i ja imam osjećaj kao da su mi grudi od silikona. U desnoj mi se opet konstantno stvaraju kvrge i grudi mi nikada nisu onako mekane. Nemam pojma je li to samo prolazna faza. Nadam se da je.
Zwerka, kakvo je stanje kod tebe?

Uglavnom, totalno sam zbunjena. :conf
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la REBECCA » 13 vel 2009, 12:56

Be nisam baš stručnjak, ali probaj iz ove lijeve prije dojenja izdajalicom malo izvući, ali samo malo da joj bude lakše povući. Tako sam ja radila onih prvih dana kad su se još dojke prepunjavale. Zapelo mi je za oko ovo izdajanje po noći. Ako nema kvrga onda nemoj izdajati puno, samo malo da popusti napetost.
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Be » 13 vel 2009, 14:11

REBECCA je napisao/la:Be nisam baš stručnjak, ali probaj iz ove lijeve prije dojenja izdajalicom malo izvući, ali samo malo da joj bude lakše povući. Tako sam ja radila onih prvih dana kad su se još dojke prepunjavale. Zapelo mi je za oko ovo izdajanje po noći. Ako nema kvrga onda nemoj izdajati puno, samo malo da popusti napetost.

Da, mislim da sam zeznila s izdajanjem po noći. Sada to više ne radim, nego baš kako si napisala, samo malo da popusti napetost, a da se ne poveća produkcija. Prije sam se držala savjeta iz bolnice i patronažne da nakon podoja izdojim ostatak, a nisam bila svjesna toga da je to savjet koji vrijedi za početak dojenja kada treba postići produkciju, a ne sada kada mlijeka već ima dosta, a beba je smanjila samo noćnu potražnju. Kod dojenja se stvarno mora imati iskustva, a sticanje istoga nije baš uvijek ugodno!!
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 13 vel 2009, 19:02

be, kad te grudi probude usred noći polako uzmi bebu i stavi je na sisu. mnoge automatski počnu vući. ako nemate problema sa grčevima ne trebaš je nakon takvog podoja ni podizati za podrigivanje.
ja sam imala sreće da je moja na taj način jela po noći, bez ijednog buđenja i bez da nepotrebno bildam proizvodnju izdajanjem.

kad će grudi postati mekane jako je individualno i ne možeš se uspoređivati da drugim ženama. nekima, posebno višerotkinjama ni ne budu kao kamen, druge tu muku muče i po pola godine.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Be » 13 vel 2009, 23:16

Eli, probat ću je u snu staviti na sisu. Nadam se da će upaliti, jer inače kad dojimo po noći, ako je dignem da podrigne, pa je vratim na sisu, ona spava k'o top i neće više prihvatiti. Još uvijek je dižemo u sredini podoja da podrigne, jer ju poslije muči zrak, pa jadna stenje i bacaka se cijelu noć nakon sisanja.

Thnx za savjet! Svaki je i više nego dobrodošao!!! :dada
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 14 vel 2009, 19:08

a jesam tebi, eli, rekla da te volem :kiss

I ja sam tako radila sa svojim drugim, nije nikad spavao "ko top" ali je pojeo i zaspao :gace
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la eli » 14 vel 2009, 19:22

vipice, i ja tebe mnogo volem! :kiss

vjerojatno sam ja imala više sreće nego pameti, a taj savjet sam kopirala od ondašnje moderatorice dojenja kod koje je funkcioniralo na isti način, djecakovemame. :proljece
eli
Sveta krava

PostPostao/la djecakovamama » 23 vel 2009, 01:56

vjerojatno sam ja imala više sreće nego pameti, a taj savjet sam kopirala od ondašnje moderatorice dojenja kod koje je funkcioniralo na isti način, djecakovemame.

Eli, :5 meni to pali i kod drugog djeteta ... ali ne uvijek
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la eli » 23 vel 2009, 21:40

dječakovamama :srca
eli
Sveta krava

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.