Sada je: 24 kol 2026, 23:40.

bronhitis/gripa - sličnosti i razlike

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

bronhitis/gripa - sličnosti i razlike

PostPostao/la hram » 19 vel 2009, 16:57

Nakon pregleda (stetoskopom) pedijatrica je posumnjala u bronhitis. Nakon nalaza krvi i urina svoju je dijagnozu i potvrdila kao bronhitis uzrokovan virusom (pročitala na internetu da to obično i je tako, bakterije i bronhitis su vrlo rijetka pojava iako mnogi liječnici prepisuju antibiotike). Liječenje simtomatsko, kao što je uostalom bilo i cijeli vikend prije nego smo otišle do pedijatrice.
Čitam dalje na internetu za gripu i otkrivam mnoge simptome kod moje B. Sad se pitam, je li mogla doktorica gripu dijagnosticirati kao bronhitis?
Kod nas je situacija slijedeća:
- u subotu počelo kašljucanje i šmrckanje
- u nedjelju procurio nos u potocima, kašalj dosta suh, ali ne naporan (učestali), poslijepodne povišena temperatura, dijete klonulo, učestala potreba za mokrenjem, još uvijek dobro jede
- u ponedjeljak otišli do pedijatrice, dali krv i urin, poslijepodne dosta visoka temperatura (preko 39), skidamo s Lupocet sirupom do 37,7 (niže nije išlo), dijete onemoćalo, samo leži, bulji u jednu točku, povremeno zadrijema, hunjavica se rasplamsala (promijenili smo nekoliko jastuka zbog curenja iz nosa i očiju), jela je minimalno, samo traži piti, mokrenje postaje nekontrolirano tako da se vraćamo u pelenu (koju nema već 6 mjeseci), kašalj prisutan ali nije ključan, po noći san prilično miran, budila se dva puta samo radi žeđi i nastavila spavati dalje
- u utorak - gore spomenuta dijagnoza nakon laboratorijskih prehlada, ujutro nema temperature i opće stanje je prilično dobro, prestaje jesti, samo ima osjećaj žeđi i neprestano pije (svakih 20 minuta do pola sata popije nekoliko gutljaja do deci tekućine), poslijepodne se priča s temperaturom ponavlja, dijete opet samo leži, pomalo drijema, nije joj do ničeg, sadržaj iz nosa je sazrio u zelenkasto-žućkastu kašu pa često ispumpavamo nosić, radi nosa je noćni san prilično razdrman i isprekidan napadajima kašlja.
- priča od utorka vrijedi i za srijedu (jučer), a na žalost i za danas (četvrtak)
Pitanja:
1. Zašto joj tijekom dana raste temperatura (i to do preko 39 u večernjim satima)? Bih li joj trebala dati išta drugo kad reagira na Lupocet sirup? U njemu stoji da se ne bi smio koristiti više od tri dana za redom, a nama je već peti?
2. Znam da je normalno da dijete u takvom stanju neće jesti, no s obzirom da već treći dan ništa ne jede, poremetila joj se i stolica (nije kakala već dva dana). Što bih trebala poduzeti?
3. Općenito, imate li kakav pametan savjet svi koji ste ovakvo što barem jednom prošli? Nama je ovo prvi put u skoro tri godine da smo ozbiljnije bolesni!
hram
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: bronhitis/gripa - sličnosti i razlike

PostPostao/la IINA » 20 vel 2009, 08:39

Meni isto vuče na gripu.
al gripa ne isključuje bronhitis, pa možda ima oboje...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la SlucajniGost » 20 vel 2009, 11:11

Ne znam što bi ti rekla. Moj je upravo prebolio gripu, ali je imala malo drukčiji tijek od ovoga što ti pišeš. Ali to opet ne znači da kod vas nije gripa u pitanju.
Moj je počeo bez ikakvih drugih simptoma osim visoke temperature (39,5) i tako dva-tri dana. Treći dan temp ne prelazi 38 i nešto. Četvrti temp pada, ali kreće curit nos, kašalj, koma. Tako nastavlja još 3 dana uz maksimalnu temp 38. Jeo je minimalne količine, pio malo više. Kad je temperatura prestala trebalo mu je još par dana da nadođe.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la hram » 21 vel 2009, 14:47

Kod nas se stanje malo zakompliciralo. Jučer ujutro zovem doktoricu da ju pitam zašto svaku večer dobiva visoku temperaturu i smijem li joj i dalje davati Lupocet sirup ili da primijenimo neke druge metode. Kad je doktorica to čula rekala je da ju odmah dovedem jer da večernje visoke temperature mogu biti vezane uz pluća. Za sat vremena bile smo na pregledu. Ovaj puta ju je samo preslušala (stetoskopom). Rekla je da čuje neki šum u desnom plućnom krilu i prepisala joj, ni manje ni više nego SUMAMED! Tri dana po 4 ml sirupa i u ponedjeljak već na kontrolu. Jučer, nakon prve doze sirupa promjena još uvijek nije bilo. Opet je skočila temperatura navečer... opet klonulost, onemoćalost... cijela noć kašljanja i žeđanja... Međutim, danas ujutro promjena je već puno očitija. Dijete je živnulo, nema temperature, još samo ispumpavamo iz nosa svakih sat vremena, počela je jesti, imala je stolicu... nemam riječi, kao čarolija! Malo me strah večeri, ali nekako se nadam da bi ova večer mogla biti drukčija, upravo zbog toga što je konačno nešto pojela... kao da se sve pomalo normalizira. Držite fige!
hram
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SlucajniGost » 21 vel 2009, 18:02

Bit će da je navukla još neku upalicu nakon viroze. Bit će dobro :hug
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 23 vel 2009, 08:18

:hug držite se i da curica brzo ozdravi.
Duga
podobna za kumu

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.