Sada je: 25 srp 2026, 01:51.

baka poskrivečki hrani bebu - što napraviti?!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

baka poskrivečki hrani bebu - što napraviti?!

PostPostao/la MaZaPe » 25 vel 2009, 00:00

bijesna sam ko pas!!!!! :svadja
Moja mama nije normalna; masira me od rodjenja moje kceri (koja ce sutra napuniti sest mjeseci) da majcino mlijeko nije dovoljno za bebu, da je dijete gladno i zedno i da ce umrijeti. Svaki puta kada mala zaplace, cendra, gurne prstice u usta (jer joj nicu zubi) i slicno, ona meni "jesam ti rekla?".
prvo sam pokusala razgovarati s njom pa se svaditi pa vikati, a sad sam oguglala na njene gluposti. toliko me izludila s tom svojom "mantrom" da sam s malom bila na pregledu, osim kod nase preko HZZO-a, kod jos dvije pedijatrice (jedan pregled je ona sama dogovorila) i unatoc tome sto su joj svi rekli da mala super napreduje, ova vesla po svome.
evo sto se danas dogodilo ....
Bila je s nama u setnji i, buduci je mala plakala u autu, izasla je s njom pred zgradom dok sam ja nastavila traziti mjesto na parkiralistu. Dosla sam gore cca 5 minuta nakon njih.
Kad je otisla doma, rekao mi je MM da je uletila u stan ko furija jer da nema vremena jer sam joj za petama, a da mora nahranit dijete koje je gladno. Izvadila je iz svoje torbe STAKLENU HIPPOVU FLASICU I PLASTICNU ZLICICU i brze-bolje ugurala maloj u usta neku vocnu kasicu. Dok sam ja dosla brzo je sve to spremila natrag u torbu, kao nista se nije dogodilo :shock:
OK, znam da je dijete dovoljno veliko da je pocnem dohranjivati, ali htjela sam to poceti tek nakon posjete pedijatrici koja je zakazana za iduci ponedjeljak.
Ne mogu opisati koliko me zivcira sto moja mama nije u stanju postivati moje zelje i odluke nego forsira svoje!!! :baba
Ne znam bih li joj trebala otvoreno prigovoriti (sto zelim pa cak i razmisljam da joj uskratim da vidja dijete dok ne skuzi da ne odobravam sto je napravila) jer ne zelim da ispadne da MM cinka.
A muci me i sto, bilo kod nas bilo kod sebe, svaka 2-3 dana cuva malu 3-4 sata dok ja ne obavim sto vec imam za obaviti ili jednostavno odmorim. Naravno da joj donesem izdojeno mlijeko i svaki put ona kaze da je mala bas fino sve popapala. Pa se ja sad pitam koliko me vec dugo laze i kad je tocno ona pocela s dohranom?
Sta da napravim? :dunno
MaZaPe
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: baka poskrivečki hrani bebu - što napraviti?!

PostPostao/la eli » 25 vel 2009, 00:02

bez obzira na to što je tvoja majka, očito nije žena u koju možeš imati povjerenja i pustiti joj bebu na čuvanje. sad znaš za ubuduće.
i bolje da si to skužila na relativno sitnom primjeru nego na nečem težem i opasnijem.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 25 vel 2009, 00:03

Ozbiljno bi reagirala-pa i neviđanjem.
Ne jer je beba pojela kašicu-preživjet će.Nego jer te tvoja majka uopće ne poštuje ko majku.
Ne doživljava.
A to može kasnije utjecati na puno značajnije stvari od kašice. :angry
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la silki » 25 vel 2009, 00:08

ovo je totalno nepoštivanje tebe kao roditelja.
mama naravno zna najbolje.
posjedni je i objasni joj da očekuješ od nje da poštuje tvoja pravila dohrane i da djetetu ne smije dati ništa bez prethodnog dogovora s tobom - NIŠTA! .
u protivnom više s djetetom neće ostajati na samo.
ja ne bi nakon ovoga imala povjerenja.

meni u cijeloj priči nije mi jasan TM. zašto nije reagirao?
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la ema emily » 25 vel 2009, 10:37

potpis na Silki!

To su ozbiljini problemi i trebaš ih sad rješiti jer će postati samo sve gore i gore. Pogotovo ako misliš da ti dijete od godine dana čuva ta ista baka-koja TVOJE MIŠLJENJE I STAVOVE uopće ne doživljava!!!
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 25 vel 2009, 12:07

majko mila ja bi dobila slom zivaca, ocitala joj bukvicu i zabranila vidjati malu dok se ne skocka..jao jao jao :conf :angry
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaZaPe » 25 vel 2009, 14:07

Pozdrav svima, hvala na odgovorima :mah
jučer nisam znala šta bih sa sobom od muke; kasno je navečer (ne mogu zvat ljude telefonom jer spavaju), ja kipim, a MM ne razumije što mu želim reći. jer, ne bu maloj niš od par žličica kašice. :angry
tak da sam prvo išla pisati na forum, a onda smo se i posvadili.
prisjelo mi je da se ponaša ko promatrač kojega se niš ne tiče kako se ne bi sukobio s njom. dapače, njemu je smiješno što je ona u maniri tajne agentice izvadila flašicu i žlicu i krenula šopati malu
pa sam ja tom istom objasnila da bi se moglo dogoditi i da mala dobije npr. alergiju na neku hranu, vodimo je u bolnicu i ja stavljam ruku u vatru da je samo na prsima pa na njoj obavljaju gomilu bolnih i bespotrebnih pretraga kako bi dali dijagnozu. rekla sam mu da mogu shvatiti da se ne želi miješati u mamin i moj odnos jer se nas dvije ne slažemo o brojnim pitanjima, ali ako se nešto tiče njegovog djeteta, onda ne može biti indiferentan.
tim više što ga ona pretvara u suučesnika. a to opet radi zato što me on nije pred njom podržao ili pak njoj kontrirao dok sluša kad ona i ja vodimo beskonačne rasprave o, po meni, bespotrebnom dodavanju vode, soka, čaja, kašica i inih delicija u prehranu djeteta koje se hrani isključivo majčinim mlijekom. što ona iskorištava i meni tumači da me se on BOJI !!!(jednako kao i svekrva) i da mi zato popušta u svemu. a da ona vidi da sam ja NEURAČUNLJIVA zbog toga što sam već 6 mjeseci neispavana jer je mala stalno na sisi i ona je ta čija je dužnost pomoći meni, njenom djetetu, kao što se nada da ću i ja pomoći jednog dana maloj kad vidim da griješi ... :shock:
no, prespavala sam i više nisam toliko bijesna. nisam toliko, ali još malo jesam :baba
MM je obećao da od danas postaje drugi čovjek i da ćemo zajednički nastupati po pitanju tretiranja male od strane bilo koga (baka, deda, prabaka, frendova, kumova i sl.)
živi bili pa vidjeli.
ne znam imate li i vi iste probleme, ali moja mama mene tretira ko nesposobnog idiota i općenito ne doživljava iako imam 30 godina, udana sam, radim i uzdržavam se, a ne živimo zajedno već 7 godina. navaljuje i ima potrebu intervenirati u svim aspektima mog života; ona sve zna i radi bolje od mene - "dijete se ne hrani ležeći na boku već isključivo sjedečki", "dijete treba spavati na trbuhu, a ne na boku", bolje kuha, sprema, pegla, i "vodi računa o sebi da je našminkana i ima frizuru, a ne kao ja koja danima hodam u istoj trenirci s kosom zavezanom u rep iako sam tek kratko u braku i takvim ću stavom otjerati muža". šta reć na ovakve i slične komentare?!? :dunno
ma nabrijana je kao da je na speedu i povuče se tek kad zaurlam, al onak zaozbiljno zaurlam. I to na dan-dva, a nakon toga opet po starom. ak joj se ne javljam na telefon onda masira mog muža koji zatim tlači mene da je njoj teško kaj ne pričamo i nek joj se javim. pa ja popustim i onda idemo ispočetka.
Ne znam je li to klimakterij ili što?!
MaZaPe
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirci » 25 vel 2009, 14:22

da ćemo zajednički nastupati po pitanju tretiranja male od strane bilo koga (baka, deda, prabaka, frendova, kumova i sl.)

radi na ovom jer ces bez njegove podrske izgubiti zivce. A ne bi bilo lose da pocne i sam izgradjivati svoj stav koji ne mora biti bas istovjetan tvome :D.

inace, tebi veliki :1 za stav. Sa takvim stavom sigurna sam da ces se uspjeti osloboditi mame contol-frikuse :mah
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la mazilica » 25 vel 2009, 14:45

draga, :hug

kad čitam neke stvari koje si napisala, kao da čitam sebe.
moja mama nije toliko drastična, ali nije ni daleko.
godinama se borim s njom i to mi krade ogromne količine energije. jer ona ne odstupa od svojih principa ni milimetar, pa makar bili krivi.
prehrana- tina sam dojila 10 mjeseci i protiv toga nije imala ništa jer je i ona mene dugo dojila, ali zato je bila puna bisera o dohrani od kojih je većina došla od moje bake jer joj je ona danima ispirala mozak da mali ne napreduje dobro, da je sitan, da će obolit (tin je s godinu dana imao 13 kg i 92 cm). sad im je svima trn u oku što joška još dojim i svaki put kad ja pokažem znakove umora, zaključi da mi je to jer mali čitavu noć visi na sisi.
neću ni pričat da redovno ( a kod nje su svaki dan dok mi ne dođemo po njih, jer nemam mogućnosti za neku drugu opciju) ih šopaju jogurtima i čoko glupostima koje ja doma ne dopuštam, a moje kuhanje žitarica, povrća i "zdravih čudesa" im je u najmanju ruku smiješno, pa s klincima ratujem oko jela.
pelene - već me mjesecima tlači sa odvikavanjem, čak je kao suptilni nagovor kupila jošku nonu za prošli uskrs jer je velik i kaj ja glumim s tim pelenama
škola-od kad je tin krenuo, svaki dan me zove, a vikendom i nekoliko puta da vidi jesmo lin radili zadaću, ko da sam debilna pa neću napisat zadaću s djetetom ako me ona ne podsjeti

spremanje mi ne spominje jer kad je jednom prigovorila za nered, pokazala sam joj vrata i rekla da može ić i ne mora dolazit ako joj ne paše.

Meni je olakotna okolnost što se mm ne boji sukobit s njom i reć joj kaj je ide, ali do toga smo postupno došli.

Draga, ti ne odustaj od svog stava, radi na tonme da te muž podrži, a ako nema druge, zabrani joj viđanje malene. mislim da će se nakon nekog vremena "preobratit ", a onda ti možeš postavljat pravila.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JTS » 25 vel 2009, 15:40

Ajme...ma koma...ja bi poludila vjerovatno :svadja

Mozda, ako ne zivite zajedno, daj joj do znanja da je ona imala svoju
priliku za odgoj tebe...ako se osjeca za nesto krivom sad je za to prekasno i
u ovoj situaciji ti si in charge, ta koja je mama, a ne ona :dada

I dok se s tim ne pomiri, ...na vacation ;)

A ako zivite skupa...hm...ne znam, tesko da ce se muz tu mjesati jer
mu to ne treba i na kraju bi mogao reci "pa to je tvoja mama, pa to rjesite
izmedju sebe"...

Zalosno je da koliko god probala pricati, po napisanom mi se cini da te uopce
ne dozivljava kao zrelu osobu, mozda jedino ucjena tipa "vise nas neces vidjeti"
u tom slucaju moze pokrenuti nesto... :dunno

Drzim fige da si to rijesis sto prije, jer zasto si kvariti svaki poseban, novi, nepovratan
dan s bebicom :srca ...nista toga nije vrijedno :hug
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 25 vel 2009, 16:09

Ajme, jako teska situacija uz jednu olakutnu okolnost, vrlo vaznu, a to je da to nije tvoja svekrva nego tvoja mama.
To je velika razlika jer bi u suprotnom muz sve dozivljavao djelomicno i kao osobnu kritiku, a onda bi morala mjerkati svaku rijec
prema njemu. S druge strane, majke lakse prastaju svojoj djeci i sitne uvrede (mislim na njen dozivljaj), nego snahama ili zetovima.

Ja bi ovako:

Dakle vjerujem da kad sve lijepo nacrtas muzu, mozda i nekoliko puta, da cete poceti nastupati kao tim, pa makar se mozda i ne slagali u svemu. Njegov zadatak je da ti pred mamom u svemu bude podrska, pa makar to kasnije raspravljali iza zatvorenih vrata, tj. kad mame nema. Bez toga ces tesko rijesiti i mamu. No on je to obecao, znaci da je shvatio, pa sad samo inzistiraj i tupi po tome.

A s mamom, nebi joj popustala bas nista! Znaci sve sto mislis, reci i napravi, ocito se do sada nije navikla na to, no morat ce, pa bolje da krenes sto prije. Mozda do sada nisi cvrsto branila svoje stavove jer ti se nije dalo ili ti nije bilo vazno, pa se zena navikla voditi kolo u svemu, no sad ce se morati pomiriti s tim da tako dalje vise ne moze.

Sto se tice vidjanja djeteta, nebi joj time prijetila, ali bi mozda kroz neko vrijeme malo rijedje koristila njene usluge cuvanja djeteta, pa ce tu mogucnost i sama shvatiti. Mozda ti to nece biti lako, ali probaj izdrzati. I za tebe je vazno da dobro znas da mozes sve i bez nje, tada se covjek uvijek lakse bori za svoje stavove. Kasnije ces sama ocjeniti kako ce se situacija razvijati.

Ma mozes ti to sigurno rjesiti, nije se nista strasno dogodila, samo sada znas s cim sve mozes racunati i imaj to na umu.
Ja sam se vec vise puta posvjedocila da su roditelji kao djeca, samo ih je puno teze odgajati, sad imas dvoje djece, a da nisi ni znala.

Sretno s mamom :hug!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 vel 2009, 17:40

To se zove ljubomora na prohujalu mladost, pokazuju je i moja mama i moja svekrva, eh kakve su one epske majke bile i naravno da bi sve bolje, zato sto pod a) niko od njih ne trazi nikakvo ispunjavanje majcinskih obaveza, a taman su se ispraksirale i pod b) nije lako biti baba, stara, druga violina, ne u centru paznje, a ne majka, sa novom bebom koja jos i doji - zivot pun akcije!

Ja joj u ruke dete dala ne bi bez nadzora, jer nije problem u hranjenju vec u skrivanju istine i bas kao sto si dobro primetila moze imati ozbiljnih posledica.

Promeniti se nece ili je vrlo malo verovatno.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Sandi » 04 ožu 2009, 16:10

na zalost, tvoja mama ima gadnih problema sama sa sobom.
manipulira, emocionalno ucjenjuje i nema nikakve granice prema tebi.

pitanje je, kako to da ti dozvoljavas da ti to radi?
Sandi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la veky32 » 04 ožu 2009, 20:06

joj grozno ali znas sta ima stara itreka HTJELI NE HTJELI POSTANEMO KAO SVOJI RODITELJI :p

GROZNO ZAR NE :alc
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la yra » 05 ožu 2009, 22:37

Ja potpisujem SM i dodala bih da ti je najbolje rješenje privremeno zaključati vrata kada mama dolazi. Jednostavno joj daj do znanja da je ne želiš u svojem domu. Ona nema ni mrvice poštovanja spram tebe. Imam filing da ona nije baš najzdravija osoba. Sorry kaj to velim, ali nije ni moja mama med i mlijeko.
Onoga trena kada se emotivno "otkačiš" od nje život će ti postati kvalitetniji. Ja se od svoje još nisam...
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 06 ožu 2009, 09:00

HTJELI NE HTJELI POSTANEMO KAO SVOJI RODITELJI

Ovo uopce nema veze, postat ces takav jedino ako vjerujes u ono sto si ti napisala jer ces na taj nacin izazvati sudbinu.
Ako se znas postaviti prema tome i prihvatiti da i tvoji najblizi grijese i oprostiti im to na neki nacin,
onda nema razloga da postanemo kao oni (u negativnom smislu). U pozitivnom ces opet postati nalik na njih zato sto to zelis.

Sorry, ali u ovoj situaciji mi je zvucalo jako obeshrabrujuce i mislim da mu tu nije mjesto, pa sam morala prokomentirati.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaZaPe » 09 ožu 2009, 01:21

it`s me, Leclerc. again :mah
oprostite što se ne javljam, sad mi je sve neugodno kad vidim koliko sam odgovora dobila na moj post :oops:
da vas apdejtam s novostima;
bile ljubav moja najveća, odmilja gica :srca i ja kod pedijatrice - gica ima sasvim solidnu kilažu i metražu za pređenu kilometražu :joy
kada smo baki tablično i grafički prikazale brojke, ona se smirila; sad ima drugu opsesiju - naime, tvrdi da gica ima prekratke ruke u odnosu na tijelo :whew
...
no, mama je ipak mama pa budemo se i moja i ja i voljele i ratovale još duuuuuuuuuuuuuuuugi niz godina.
a onda, kad gica odraste i dobije potomstvo, na scenu nastupam JA :belji
idem sad na drugu podgrupu potražiti kako da maloj sutra pripremim batat; već je jela jabuku, mrkvicu i žutu bundevu, za sada poslušno otvara usta čim vidi žlicu i pohlepno guta :srca
p.s. razmišljam da pokrenem blog; iz dva prethodna posta možete vidjeti da je moja svakodnevnica VRLO uzbudljiva i nadasve nepredvidljiva :dada
MaZaPe
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la megi » 07 svi 2009, 14:45

Neznam stvarno sta bi rekla!!
I ja imam slicnih problema sto se hranjenja tice ali nije tih razmjera!!
Moja svekrva je mene uvjeravala vec prvi dan kad se rodio moj sin da nemam mljeka jer imam male sise i da sta ga mucim..,da je gladan svaki put kad je napravio kme..ja sam radila po svojem..stavljala ga da sisa svaki put kad je htio...muz mi je bio velika podrska onda i bio je na mojoj strani..,sto mojoj svekrvi nikako nije pasalo tako da je on moro rjesit sve s njom i objasnit joj neke stvari sto se tice dojenja..,velicine sisa i kvalitete mljeka..i od onda moja sveki vise nista ne pita sto se dojenja tice koliko sisa kada...,sada pametuje sto bi sve trebo jesti i svaki put kad uhvati priligu gurne mu malo krumpirica malo kolaceka ali glavni obroki su moji i nedozvolim nikom da mi se mjesa u odgoj djeteta..,moj sin je vec 9 mj jos uvjek cikimo i neznamo kad cemo prestati.svima smo pokazali da i male cike mogu odhraniti djete iako je to jos samo jedna (drugu ne zeli vec duze vrjeme)
megi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.